تعريف نظم | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
تعريف نظم
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
تعريف نظم
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
منابع و اصطلاحات و شخصیت ها
سوال:
نظم چيست؟
پاسخ تفصیلی:
تعريف نظم
نظم معنای روشنی دارد و در مقابل هرج و مرج قرار میگیرد و در لغت به معناى گردآوردن، پيوست نمودن و مقارنت دادن بين اشياى گوناگون است.( نگا: الزبيدى، تاج العروس، ج 17، صص 689-690، بيروت، دارالفكر، 1414 ق؛ نيز: ابن عباد، الصاحب، المحيط فى اللغة، ج 10، ص 35-36، بيروت: عالم الكتب، الطبعة الاولى، 1414 ق) در مَثَل چون دانههاى مرواريد در رشته خاصى قرار گرفته و به يكديگر پيوست شوند منظم خوانده مىشوند؛( ابن منظور، لسان العرب، ج 12، صص 579578، بيروت: دارصادر، الطبعة الاولى، 1410 ق) و نخ يا رشتهاى كه آنها را به هم پيوند مىدهد «نَظم دهنده» گويند.( السبحانى، جعفر، اللَّه خالق الكون، ص 157)
به عبارت ديگر : پدیده منظم، مجموعهای است که اجزای آن به نحوی در کنار هم و در ارتباط با یکدیگر قرار گرفته باشند که در مجموع هدف مشخصی را تعقیب کند . یا این که نظم، گرد آمدن اجزای متفاوت با کیفیت و کمیت ویژهای در یک مجموعه است; به طوری که همکاری و هماهنگی آنها، هدف معینی را تامین کند .
آية اللَّه سبحانى در تعريف نظم آوردهاند:«نظم عبارت است از نوعى پيوند و همكارى بين اجزاى يك مجموعه در راستاى تحقق هدفى معين، به گونهاى كه هر جزئى از اجزاء مكمل ديگرى بوده و فقدان هر جزء موجب مىشود كه مجموعه اثر مطلوب و هدف مورد نظر را فاقد باشد».( همو، مدخل مسائل جديد در علم كلام، ص 73 (ترجمه)) همو آورده است: «واقعيت نظم در يك پديده طبيعى، جز اين نيست كه اجزاى مختلفى از نظر كيفيت و كميت دور هم گرد آيند، تا در پرتو همكارى اجزاى آن، هدف مشخص تحقق يابد».(همان) (بررسى و نقد فلسفه دين جان هاسپرز/ حميدرضا شاكرين / ص 273 )
اقسام نظم
نظم را بر حسب غایت و نتیجه، میتوان به سه نوع تقسیم کرد:
1 - نظم زیباشناختی: اگر گروهی از عناصر و اجزا به شیوه خاص کنار هم قرار گیرند که درک و مشاهده آنها لذتبخش باشد، یا سبب حیرت و شگفتی انسان شود، آن را نظم زیباشناختی گویند; مانند مشاهده تابلو نقاشی یا ترغیب به اعتقاد به وجود خدا از طریق بررسی آسمان پر ستاره و زیبا.
2 - نظم علی: اگر عناصر خاصی در یک تقارن زمانی و مکانی رخ دهند، ما میتوانیم از نظم علی سخن بگوییم.
3 - نظم غایی: ساختارهایی که برای ایجاد یک نتیجه مشخص و با ارزش هماهنگ شدهاند، نظم غایی دارند. نمونه نظم غایی، موجودات زنده یا مصنوعات بشری است. (ر.ک: پل ادواردز، براهین اثبات وجود خدا در فلسفه غرب، ترجمان: علیرضا جمالی نسب، محمد محمدرضایی، ص 105 )
همچنین نظم را به این اعتبار که پیوند و ارتباط بین اشیای مختلف، لازمه و شرط پیدایش مفهوم نظم است، به سه نوع، تقسیم میکنند:
یک : نظم اعتباری: این گونه از نظم، تابع قرار داد اعتبار کنندگان است و در حالات مختلف، متفاوت است; مانند نظم کتابها در کتابخانه که براساس الگوی خاصی، چینش شدهاند .
دو: نظم صناعی: این نوع از نظم براساس قوانین علمی و به هدف خاصی بهدست انسان برقرار میگردد; مانند نظم حاکم بر ساعت، کامپیوتر، هواپیما و . . .
سه: نظم طبیعی: مانند نظم در بدن انسان و گیاهان و جانوران و . . . این نوع از نظم معلول ارتباط و ترتیب طبیعی و تکوینی حاکم بر اجزای یک پدیده طبیعی است، نه ناشی از چینش قرار دادی یا صناعی اجزا .
بنابراین میتوان گفت که نظم امری مشکک و ذو مراتب است که مصادیق پرشماری دارد که در بعضی پیچیدهتر، و در برخی سادهتر است .
اگر در مجموعههای منظم دقتشود، آشکار میگردد که دو عنصر اصلی سازنده مفهوم نظم، عبارتند از:
الف . طراحی و برنامهریزی دقیق;
ب . هدفمندی .
اگر مجموعهای، فاقد یکی از این عناصر باشد، منظم نخواهد بود .
نظم و برهان نظم در اثبات وجود خدا
برهان نظم Argument From Design
يكى از دلايل انديشمندان الهى بر وجود خداوند برهان نظم است. اساس اين برهان آن است كه نظم و سامانمندى جهان بدون صانعى غايت نگر و ناظمى حكيم و شاعر ممكن و خردپذير نيست. چون جهان پيرامون خود را بنگريم در سراسر آن نظم و انسجامى وصفناپذير مىيابيم، نظام شگفت در هر ذره عالم چنان است كه از آن آواى توحيد به گوش مىرسد. تو گويى همه اجزاى عالم به زبان تكوين چنين مىسرايند:
آفرينش همه تنبيه خداوند دل است / دل ندارد كه ندارد به خداوند اقرار
اينهمه نقش عجب بر در و ديوار وجود / هر كه فكرت نكند نقش بود بر ديوار(سعدى)
برهان فوق يكى از پر طرفدارترين و جذابترين براهين خداشناسى است.اين برهان اگر چه در ميان فيلسوفان دوران باستان به صورت مدون و با تنوعات امروزين به چشم نمىخورد، اما توجه به نظم طبيعت و رابطه آن با خداوند در سخنان حكيمانى چون سقراط(جهت آگاهى بيشتر نگا: كاپلستون، فريدريك، تاريخ فلسفه، ترجمه سيدجلال الدين مجتبوى، ج 1، ص 134)، افلاطون(نگا: همان، ص 281)، ارسطو(نگا: دورانت، ويل، تاريخ فلسفه، ترجمه عباس زرياب خويى، صص 67-69، تهران، شركت انتشارات علمى و فرهنگى، چاپ يازدهم، 1373) و... يافت مىشود.
در نصوص دينى نيز به گونههاى مختلف از جلوههاى نظم جهان و رابطه آن با خداى دانا و توانا سخن رفته است.(جهت آگاهى بيشتر نگا: ديلمى، احمد، طبيعت و حكمت (پژوهشى در برهان نظم) فصل ششم: برهان نظم در كتاب و سنت، چاپ اول، قم: معارف، 1376) از ويژگىهاى اين برهان آن است كه هم تودههاى انبوه انسانها را به سوى خود فراخوانده، و هم دانشمندان بسيارى در رشتههاى مختلف علوم را شيفته و دلباخته خود ساخته است. چنانكه گويى هر رازى از طبيعت گشوده شود، و هر گامى كه كاروان دانش به پيش مىرود، و هر برگى به كتاب دانش و معرفت افزوده گردد، گواهى مستقيم و سندى خللناپذير بر خداى هستى است!
در عين حال فيلسوفان توجه كمترى به برهان نظم مبذول داشته و به روشهاى خالص فلسفى دلبستگى بيشترى نشان دادهاند. از طرف ديگر اين برهان سخت مورد رگبار انتقادات فيلسوفان ملحد(Atheist) و شكاك(Scepticist) قرار گرفته، به ويژه بعد از هيوم از فر و شكوه آن در جهان غرب كاسته شد، اما هرگز انتقادات وارد بر آن موجب كنار نهادن آن نگرديده و همچنان مورد استناد بسيارى از انديشمندان است. (بررسى و نقد فلسفه دين جان هاسپرز/ حميدرضا شاكرين / ص 273 )
اركان نظم مطلوب
واكاوى مفهوم نظم و آنچه درباره نظم مورد نظر آمد نشان مىدهد كه تحقق نظم مطلوب در گرو امورى چند است:
1. مجموعه طبيعى
1/1. نظم داخلى تنها در صورتى محقق مىشود كه شىء داراى اجزاى متعدد باشد و چنين نظمى شامل امور بسيط نمىشود.
1/2. مجموعه مورد بحث در برهان نظم بايد طبيعى و مادى باشد، زيرا برهان نظم بر آن است كه با استمداد از علوم تجربى، وجود نظم در جهان را اثبات و از آن بر وجود خدا استدلال نمايد؛ ولى امور فراطبيعى از دسترس علوم تجربى خارج مىباشد.(برخى نيز شرايط ديگرى در اين باب ذكر كردهاند. جهت آگاهى بيشتر نگا: سروش، عبدالكريم، مبدأ و معاد، درس ششم)
2. سامانمندى
چينش، آرايش، ترتيب، تناسب در كميت و كيفيت و ديگر شرايط؛ همچنين هماهنگى و سامانمندى در راستاى هدف يا اهداف معين از لوازم نظم است. چرا كه اساساً نظم نقطه مقابل آشفتگى و هرج و مرج است، و بدون امور يادشده فراهم آمدنى نيست.
3. هدفمندى
غايتمندى و هدفدارى شرط اساسى نظم مىباشد. در رابطه با هدف مورد بحث ويژگىهاى چندى ذكر شده كه عبارتند از:
3/1. هدف مورد نظر هدف مجموعه است، نه هدف هر يك از اجزاء به تنهايى؛
3/2. هدف بايد از آرايش و چينش خاص اجزاء تأمين شود، نه از هرگونه ترتيب و آرايشى. در مَثَل دلالت لفظ بر مفهوم «آب» از ترتيب خاص يعنى تقدم حرف «آ» و تأخر حرف «ب» حاصل مىشود و عكس آن چنين هدفى را تأمين نخواهد كرد.
3/3. هدف از تمام اجزاى مجموعه برآيد، به گونهاى كه نبود هر جزيى مانع وصول به هدف باشد.
3/4. هدف براى مجموعه وحدت آفرين باشد؛ آن سان كه وحدت مجموعه در مقايسه با هدف مشترك تفسير گردد. به عبارت ديگر اگر مجموعه را گسسته از هدف مشترك آنها بكاويم، چه بسا امورى پراكنده و بيگانه از هم به نظر آيند.
3/5. هدف بايد امرى طبيعى، حقيقى و عينى باشد، نه امرى اعتبارى، ذهنى، ذوقى و سليقهاى. بنابراين همان طور كه ساختار و عمل كرد اجزاى چشم آدمى در ارتباط با هدف آن كه «ديدن» مىباشد نظاممند است، هم چنين عمل كرد اجزاى مختلف دستگاه دفاعى يك عقرب در رابطه با هدف آن كه «نيش زدن» مىباشد نظاممند است.
3/6. چه بسا مجموعهاى داراى اهداف متعدد در طول يكديگر باشد؛ اين مسأله هيچ خللى در غايتمندى آن پديد نمىآورد.
3/7. هدف بايد معين و مشخص باشد، نه مبهم و مجمل و مردد بين امور مختلف. از اين رو علم تفصيلى به هدف براى داورى نسبت به هدفمند بودن مجموعه لازم است.(جهت آگاهى بيشتر در مورد ويژگىهاى ياد شده نگا: ديلمى، احمد، طبيعت و حكمت، صص 71-76) (بررسى و نقد فلسفه دين جان هاسپرز/ حميدرضا شاكرين / ص 275 )
ویژگیهای برهان نظم
1 - برهان نظم بر دو مقدمه استوار است: نخستین آن حسی است، و دیگری عقلی است.
مقدمه حسی: آدمیان به راهنمایی حس خود، پدیدههایی را مییابند که همگی مقهور نظم و انسجامی شگفتند .
مقدمه عقلی: به حکم عقل، هر پدیده نظاممند و منسجم، مخلوق و مصنوع ناظمی حکیم و ذیشعور است .
هر یک از این دو مقدمه به ترتیب در دو روایت زیر، از زبان حضرت علی علیه السلام بیان شده است: «هل یکون بناء من غیر بان ; آیا بنایی هست که سازنده نداشته باشد .» (ر.ک: پل ادواردز، براهین اثبات وجود خدا در فلسفه غرب، ترجمان: علیرضا جمالی نسب، محمد محمدرضایی، ص 106 )
آثار شتر بر شتر دلالت میکند، و آثار درازگوش بر درازگوش و آثار قدم بر رهگذر . پس ساختار آسمانی با این لطافت و مرکز زمینی با این غلظت، چگونه دلالتبر لطیف خیبر و آگاه نکند. (همان، ص 108 )
از این دو تعبیر حضرت به خوبی میتوان به اصل سنخیت پی برد . بنابراین نظم - به حکم عقل دلالتبر ناظم آگاه و با تدبیری میکند .
2 - برهان نظم نیاز به اثبات ندارد. همین اندازه که بعضی از موجودات پیرامون خود را - و یا حداقل وجود خود را منظم یافتیم، برای نتیجهگیری کافی است . به گفته متین حضرت در نهجالبلاغه: «پس به خورشید و ماه و گیاه و درخت و آب و سنگ و گردش شب و روز . . . بنگرید! پس وای بر آن که ایجادکننده را انکار کرده، به نظمآورنده را باور ندارد .»( همان، ص 113 )
3 - برهان نظم پویا است; یعنی با پیشرفت علم، اسرار نظاممند موجودات بیش از پیش کشف میشود و آدمی بیشتر از پیش مبهوت این ساختارهای منظم و پیچیده میشود و دست توانای ناظم حکیم برای او آشکارتر میگردد .
تقریرهای مختلف برهان نظم
برهان نظم، تقریرهای مختلفی دارد که پارهای از آنها را میتوان در بیانات امیرالمؤمنین علی علیه السلام دید . هر چند نحوه بیان این تقریرها مختلف است، محتوای همه یکی است .
1 - برهان هدفمندی
برهان هدفمندی شکلی از برهان نظم است که تقریر آن، به این قرار است:
ما مشاهده میکنیم که پدیدههای منظمی همواره به سمت غایتی در حرکتند . از طرفی آنچه فاقد علم و آگاهی است، نمیتواند به سوی غایتی به راه افتد; مگر این که موجودی علیم و هوشمند، او را هدایت کند .
موجودات منظم خود فاقد علم و آگاهیاند; بنابراین موجودی آگاه و با تدبیر آنها را به سمت غایت هدایت میکند . امیرالمؤمنین علی علیه السلام در تعابیر مختلف به این تقریر اشاره کردهاند; از جمله:
- زمام هر جنبندهای به دست تو است; بازگشت هر آفریده به سوی تو است. (نهج البلاغه، خطبه 109 )
- برای هر چه آفرید، اندازه و مقداری معین کرد و آن را نیک استوار نمود و به لطف خویش منظم ساخت و روی او را به سوی کمال خویش کرد تا از حد خود تجاوز نکند. (نهج البلاغه، خطبه 90 )
- لیکن خدای سبحان به لطف خود در کارش تدبیر نمود و به امر خویش نگاهش داشت و به قدرت خود استواریاش بخشید . (42)
- ای انسان آفریده و آراسته که در ارحام تاریک و پردههای بسیار محافظتشدی! از گل خالص آغازیدی و در قرارگاه استواری تا زمان معین جا داده شدی . در شکم مادر مضطربانه میجنبیدی; نه سخنی را پاسخ میگفتی و نه آوازی را میشنیدی . سپس از قرارگاهتبه سرایی انداخته شدی که ندیده بودی و راههای منفعتش را نمیشناختی . چه کسی تو را به مکیدن شیر از پستان مادرت راهنمایی کرد؟ و . .. (همان، خطبه 186 )
نمیتوان گفت قوانین علمی حاکم بر پدیدهها آنها را به سمت غایتشان رهنمون میکند، و علت قریب برای حرکت موجودات به سمت غایات، همان قوانین علمی است; زیرا هرچند ممکن است علت قریب حرکت موجودات ناآگاه به سوی غایات، قوانین علمی باشد، این امر منافی با هدایتگری حکیم ندارد . گذشته از این که، خود این قوانین، بخشی دیگر از پدیدههای هستیاند و آنها نیز محتاج مدبر و آفریدگارند .
2 - برهان نظم
در برهان نظم از موارد جزئی نظم، پی به ناظم حکیم برده میشود . امروزه بعضی بر آنند که برهان نظم غیر از برهان غایی است . تاکید برهان نظم بر موارد جزئی نظم است، اما برهان غایی سخن از یک مجموعه هماهنگ به نام جهان، میزند . در بیانات امیرالمؤمنین علی علیه السلام هر دو تقریر وجود دارد . اکنون به تقریر برهان نظم از دیدگاه آن امام گرامی میپردازیم .
امیرالمؤمنین علی علیه السلام در بیانات خود بسیار به موارد جزئی نظم، نظیر نظم در آسمانها و زمین، طاووس، ملخ، خفاش، مورچه و خزندگان، و نظم موجود در ساختار انسان اشاره فرمودهاند که در اینجا به برخی از آنها اشاره میکنیم .
- خداوند موجودات عجیب و شگفت را آفرید; بعضی جاندار و بعضی بیجان و بعضی ساکن و آرام (مانند کوهها) و بعضی متحرک (مانند ستارگان) [اینها] دلیلهای آشکاری هستند که بر زیبایی آفرینش او و بر بزرگی [و] تواناییاش، گواهی میدهند. (نهج البلاغه، خطبه 165; بحارالانوار، ج 65، ص 30 )
- و شگفتانگیزتر میان پرندگان در آفرینش، طاووس است که آن را در استوارترین هیئت پرداخت، و رنگهای او را نیکوترین ترتیب داد; با پری که نای استخوانهای آن را به هم در آورد، و دمی که کشش آن را دراز کرد چون به سوی ماده پیش رود، آن دم در هم پیچیده را واسازد و بر سر خود برافرازد، که گویی بادبانی استبرافراشته و کشتیبان زمام آن را بداشته. به رنگهای خود مینازد، و خرامان خرامان دم خود را بدین سو و آن سو میبرد و سوی ماده میتازد . . . اگر آن را همانند کنی بدانچه زمین رویاننده، گویی گلهای بهاره است و از این سوی و آن سوی چیده، و اگر به پوشیدنیاش همانند سازی، همچون حلهها است نگارین، و فریبا یا چون برد یمانی زیبا، و اگر به زیورش همانند کنی، نگینها است رنگارنگ، در سیمها نشانده خوشنما - چون نقش ارژنگ. (نهج البلاغه، خطبه 165 )
- پس از آن که حق - تعالی زمین را پهن کرد و امر خود را به آفرینش انسان جاری ساخت، آدم علیه السلام را برگزید و او را برتر از سایر مخلوقاتش گردانید. (نهج البلاغه، خطبه 90 )
نظم در کارهاي روزمره انسان
نظم در فعاليت هاي زندگي انسان به معناي برنامه ريزي و طرح داشتن است. چراکه ، با طرح و برنامه است که فرد مي تواند در کارهاي به و هدف مقصد خود دست يابد.
اساساً يكى از اصول موفقيت در زندگى، شغل، تحصيل و ديگر فعاليت هاى انسان، نظم است، چرا كه غفلت از اين نكته مهم، اوقات گران بها و برگشت ناپذير او و بسيارى از فرصت هايى را كه مى توانست در جهت ايجاد يك زندگى ثمربخش و سعادت مند به كار گيرد، به هدر مى دهد.
امام على(عليه السلام) در لحظات شهادت، پيروان خود را به نظم و تدبير در زندگى دعوت مى كند و مى فرمايد: (من شما و تمام فرزندانم را و همه كسانى كه اين وصيت نامه را مى خوانند، به تقوا و نظم در كارها سفارش مى كنم.) (نهج البلاغه دشتى، نامه47، ص558 )
تمام دانشمندان و متفكران، مديران موفق، در سايه نظم و انضباط به درجاتى رسيده اند.
ترسـم نرسـى بـه كعبـه، اى اعـرابـى / اين ره كه تو مى روى به تركستان است
راه هاى ايجاد نظم در زندگى
براى ايجاد نظم در زندگى، دو عامل مؤثر است; عامل اول مربوط به خود انسان است كه از آن به عامل داخلى تعبير مى كنيم و عامل دوم مربوط به ديگران است كه آن را عامل خارجى مى ناميم.
الف. عامل داخلى
1- انسان بايد راه هايى را كه انديشمندان موفق جهان طى كرده و به مقصد رسيده اند، مطالعه كند و عوامل پيروزى را از آنان بياموزد. بدون ترديد يكى از عوامل ترقى آنان، رعايت نظم و عمل جدى به برنامه اى منظم بوده است. شهيد بهشتى يكى از منظم ترين شخصيت ها بود. امام خمينى(ره) در طول زندگى همواره نظم و انضباط را رعايت مى كرد.
2- استفاده از يك راهنماى شايسته و خردمند كه خود در زندگى به پيروزى دست يافته باشد.
3 - به كار گرفتن عقل خلاق در زندگى: اگر انسان براى زندگى خود برنامه خاصى تنظيم كند، بدون ترديد به هدفش خواهد رسيد; به اين معنا كه ساعات شبانه روز خود را تقسيم نمايد و براى تحصيل، كار و فعاليت، گردش و ورزش، ديد و بازديد و ديگر امور خود برنامه ريزى دقيقى داشته باشد، كه در اين صورت قطعاً پيروز خواهد شد.
ب. عامل خارجى
1- والدين هوشمند بايد كودكان را از همان آغاز كودكى به نظم و ترتيب وادار نمايند و به آنان بياموزند كه هر چيزى را بايد در جاى خود قرار داد; به عنوان مثال به كودكان خود ياد بدهند كه پس از بازى با اسباب بازى هايشان، آنها را در مكان خود بگذارند. همچنين محل مناسبى را براى قرار دادن لباس، كيف و دفتر و كتاب آنان مشخص كنند تا پس از استفاده، آنها را در جاى خود بگذارند. علاوه بر اين، بايد ساعات بازى كردن و خواب و خوراك آنان را نيز معيّن نمايند تا به نظم و انضباط عادت كنند.
2 - انتخاب دوستان منظم و منضبط: اوليا و مربيان بايد نوجوانان را يارى كنند تا دوستان خوب و منظم انتخاب نمايند، زيرا معمولاً نوجوانان از دوستانشان تأثير مى پذيرند و نظم را در زندگى رعايت خواهند كرد.
3 - مطالعه سرگذشت بزرگانى كه در سايه نظم و ترتيب، در زندگى به موفقيت چشمگيرى رسيده اند و همچنين افرادى كه به دليل بى نظمى شكست خورده و زيان ديده اند، در گرايش نوجوانان به نظم بسيار مؤثر است.
4 - مساعد كردن زمينه ها براى اجراى نظم; مانند اختصاص دادن اتاقى براى مطالعه در خانه و يا ثبت نام در كتابخانه هاى عمومى و همچنين خويشتن دارى و پرهيز از ايجاد تنش و ناراحتى در محيط خانه از سوى والدين.
موانع نظم
شكى نيست كه براى استفاده درست از اوقات زندگى و پيشرفت و موفقيت در تمامى عرصه ه، بايد نظم را در سرلوحه كار خويش قرار دهيم و سعى كنيم موانع آن را برطرف نماييم. در اين جا به برخى از آنها اشاره مى كنيم:
1- عاقلانه عمل نكردن: اغلب افراد، پيرو احساساتند نه عقل و تدبير. كسى كه در زندگى عقل را چراغ راه خود قرار ندهد و زمام امور خويش را به دست احساسات بسپارد، بدون شك نمى تواند نظم و انضباط خردپذيرى داشته باشد. به قول مولوى:
اول فكـر، آخر آمد در عمل
به نيت عالم چنان دان از ازل
انسان در قدم اول بايد هر كار و برنامه اى را با عقل بسنجد و منافع و زيان هاى آن را ارزش يابى كند و سپس تصميم بر انجام يا ترك آن بگيرد.
2- سرگرمى هاى بى حد و حساب: انسان طبيعتاً راحت طلب و علاقه مند به سرگرمى است. وقتى از درس و كار خسته مى شود به تفريح و سرگرمى نياز پيدا مى كند; اما مهم اين است كه از سرگرمى هاى مفيد و سودمند استفاده نمايد، آن هم در اوقات معيّن و برنامه ريزى شده. تماشاى فيلم در شب هاى امتحان، استفاده بدون حساب از بازى هاى رايانه اى، شب نشينى هاى غير لازم با دوستان و… به منظور سرگرمى و تفريح، بهره اى جز ندامت و حسرت در پى نخواهد داشت.
3 - معاشرت هاى نابجا، گردش هاى غير ضرورى و حتى رفتن به زيارتگاه ها به هنگام درس و تحصيل.
4- ورزش و بازى در ساعت هاى غير معيّن و بيش از حد لازم، بدون شك نظم و انضباط را به هم مى ريزد و فرد را از هدف اصلى دور مى كند.
5 - مراجعه دوستان بيكار به ويژه در ساعات تحصيل و مطالعه، گفت وگوهاى خارج از برنامه، چشم چرانى، پرداختن به مسائل فرعى در وقت مسائل اصلى و به طور كلى هر كارى كه در وقت غير معلوم انجام شود، از موانع نظم و ترتيب محسوب مى شود و موجبات سردرگمى، شكست و عدم موفقيت را براى نوجوان فراهم مى كند.
با توجه به نقش اساسى و مؤثر نظم در رشد، پيشرفت و پيروزى نوجوان در همه مراحل زندگى به ويژه در تحصيل علم و دانش، موضوع پژوهش مقطع راهنمايى اين شماره را (نوجوان و نظم) قرار داديم.
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//node/4698
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , مدخل مفاهیم(دانشنامه مفاهیم) , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت