چگونگی شناخت تشیع | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
چگونگی شناخت تشیع
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
چگونگی شناخت تشیع
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
شیعه شناسی
,
5- تشیع Shiism (اعم از امامی و زیدی و اسماعیلی، (فرق اسلامی))
سوال:
اينجانب مدتي است به يک مشکل اعتقادي دچار شده ام. من با اينکه يک فرد شيعه هستم و بسيار به اصول و عقايد مذهب خود پايبند مي باشم ولي نمي دانم که از روي سستي ايمان است يا چيز ديگري گاهي دچار شک و ترديد مي شوم. لطفا براي اينکه قلبم آرام گيرد و اطمينان قلبي در مورد مکتب و مذهبم پيدا کنم مرا راهنمائي بفرمائيد. چه کار کنم تا از اين شک و ترديد ها خارج شوم؟!
پاسخ تفصیلی:
ابتدا بايد اين نکته را خاطر نشان سازيم که شک و ترديد و وسوسه و تزلزل از خطرات و القائات شيطاني است. چنان که يقين و ثبات و اطمينان از الطاف رحماني و الهي است؛ يعني شيطان براي بيرون راندن بندگان خداوند از راه مستقيم، از وسايل و حيله هاي متفاوتي استفاده مي کند و از آنجا که اهل کيد و مکر است، روش گمراه نمودن افراد را به حسب آمادگي هايشان تشخيص داده و از همان راه وارد مي شود. علاوه بر تحريکاتي که از طرف شيطان متوجه انسان است ذهن بشر نيز بيشتر اوقات آرام و قرار ندارد و در مورد هر مسأله اي دست به کاوش مي زند که اين مسأله هر چند امري مثبت است اما اگر نظم نيابد و روشمند نگردد مشکل آفرين خواهد بود. ذهن انسان به مقتضاي ويژگي خاصش با هر پديده اي که رو به رو مي شود سؤال و مسأله اي را طرح مي کند و خود نيز سعي در پاسخگويي بدان ها مي نمايد و چون ابزار و توانش محدود است دچار سرگرداني و حيرت مي گردد. حال آنچه را ما براي جلوگيري از ورود شک و ترديد و استقرار آن مفيد مي دانيم پيشنهاد مي کنيم بدان اميد که راهگشا باشد. بايد سعي کرد توان و ابزار ذهني را تقويت کرد و آن نيز با مطالعه کتاب هاي مفيد اعتقادي و ديني و تأمل در آنها تحقق مي يابد. بايد با پرداختن به يک سري فعاليت هاي جسمي و ورزشي فرصت را از بلند پردازي ها و شيطنت ذهني که غالبا دستمايه اهداف شيطان قرار مي گيرد، گرفت بدين گونه که بخشي از اوقات روز را صرف انجام حرکات ورزشي کرد، بخشي را به مصاحبت و گفتگو با خانواده و دوستان اختصاص داد و حتي مي توان در کارهاي منزل حضوري فعاليت داشت. بايد در مورد مسائل و ترديدهايي که برايتان پيش مي آيد با دقت و مطالعه دست به تحليل و بررسي بزنيد و در صورت نياز از کتاب هاي مفيد و افراد آگاه کمک و ياري بگيريد. در هنگام بررسي و تحليل يک مشکل فکري بهتر است ذهن تان را از طرح مسائل ديگر و در واقع از پراکندگي حفظ کنيد و تنها بر آن مسأله تمرکز نمائيد تا مسائل ديگر با ورودشان مانع از رسيدن شما به نتيجه مطلوب نشوند.
بهتر است بخشي از اوقات خود را صرف خواندن آيات قرآن و تأمل در آنها نماييد. به طبيعت و زيبايي هاي آن نگاه و فکر کنيد و سعي کنيد به گونه اي ديگر و نو به آنها بنگريد. معمولا آنهايي که بسيار در معرض شک و ترديد از سوي خود -نه از سوي ديگران- قرار مي گيرند افرادي اند با جولان فکري زياد، افرادي اند که در مورد مسائل مختلف دوست دارند خودشان فکر کنند و نظر دهند از اين رو بهتر است اين قدرت جولان فکري تان را به سوي واقعيات عيني و خارجي و در واقع مخلوقات و آفريده هاي الهي معطوف کنيد و در ساختار و کارکرد انها و در پيچيدگي موجود در آنها تأمل و تفکر کنيد. سعي کنيد با دوستانتان زياد حرف بزنيد و صحبت کنيد اما بحث و جدال نکنيد از مسائل روزمره و زيبايي ها و ظرافت موجود در جهان خارج سخن بگوييد.
در آخر بايد بدانيد که شک کردن امري ناپسند نيست بلکه آن چه ناپسند و نابود کننده است ماندن و توقف در شک و ترديد است. شک همچون پلي است که شما مي توانيد با عبور از آن به يقين برسيد و ايمان خود را مستحکم و کامل نماييد. بايد بدانيد که شيطان، دشمني ضعيف است و مکر و حيله هاي او در استان هاي عاقل و حقيقت جو کارگر نمي افتد. به نظر مي رسد كه شما دچار مشكل بزرگى شدهايد. شك مهمترين چالش اعتقادى صراط مستقيم است. راه ايمان و كمال انسان راهى است كه يكى از شرايط اصلى آن داشتن اعتقادى يقين به مبدأ، معاد، حقانيت دين، وحى و انبياء است و شك كه نفى كننده و ضد حالت يقين است، بزرگترين مشكلى است كه بر سر اين راه قرار دارد و مانع حركت مطمئن اهل ايمان مىشود. على(ع) در روايتى مىفرمايد: شك فاسد كنندهى يقين و باطل كنندهى دين و خنثى كنندهى ايمان است، (غررالحكم، ص 72 ـ 71). و در روايت ديگرى فرموده است: بر تو باد كه با يقين ملازم باشى و از شك اجتناب نمائى؛ زيرا چيزى به مانند غلبه شك بر يقين، براى دين انسان مضر نمىباشد، (غررالحكم، ص 62). ديندارى كه روش وصول به حقيقت است، با معرفت يقين آغاز و با وصول يقين نيز پايان مىيابد. در روايتى هست كه دين با معرفت خداوند آغاز مىشود و در آيات قرآن مىخوانيم: و عبادت نما پروردگارت را تا به يقين باريابى، (حجر / 99). ابتدا سلوك انسان با دانستن حق و علم اليقين شروع مىشود و در اواسط راه با شهود حق و عين اليقين ادامه مىيابد و در نهايت پا وصول به حق و حق اليقين خاتمه مىيابد. دين هم ريشه در يقين دارد و هم ثمرهاش يقين است. على(ع) فرموده است: هر قدر يقين انسان بيشتر باشد، ديندارى او نيز نيكوتر خواهد بود و در مقابل قوت يقين خود، ميوه و ثمرهى ديندارى است، (غررالحكم، ص 275). بنابراين اهل ايمان را چارهاى جز ايمان، يقين نسبت به اين راه و مبدأ و مقصد آن نيست و شك كه ضد يقين است، آنتىتزى است كه تمام كوشش آدمى را در اين راه باطل و خنثى مىنمايد. شك در وجود خدا و اما در مورد خصوص شك در وجود خداوند، ابتدا اين سؤال مطرح است كه آيا شك كردن در وجود خداوند، شكى معقول است يا نامعقول؟ آيا ممكن است شك كردن در وجود چيزى نامعقول باشد؟
پاسخ آن است كه آرى، شك در وجود خداوند از آن دسته شكهايى است كه به طور اصولى نامعقول است و وجود خدا موضوعى است كه اصلاً شكپذير نمىباشد. در اين زمينه بايد بر اين نكته بسيار مهم توجه شود كه مشكل شناختى انسان نسبت به خداوند، يك مشكل تصديقى نيست، تا بحث شك كه از مباحث تصديقى است بر آن مطرح باشد. مشكل انسان در اين زمينه بيشتر يك مشكل تصورى است. وجود خداوند موضوعى است كه اگر خوب تصور شود، تصديق آن از بديهيات است و از نظر علمى شك در بديهيات بىمعنا است. به نظر ما مشكل شما نيز در اين رابطه، مشكل شك و يقين و مربوط به حوزه تصديقات نمىباشد. مشكل شما يك مشكل تصورى و شناختى است و مربوط به حوزهى تصورات است. از عملكرد شما بر مىآيد كه شما به خداوند ايمان داريد و او را مىپرستيد؛ ولى تصور و شناخت درستى از حقيقت خداوند نداريد. شما اگر بتوانيد با تحقيق و تفكر و استعانت از خود خداوند، براى خودتان تصور حقيقى ودرستى نيست به موضوع خداوند بدست آوريد، قطعا نسبت به آن يقين و تصديق خواهيد داشت و مشكل به كلى رفع خواهد گشت. يك دليل مهم براى اينكه مشكل انسان نسبت به حق تعالى، يك مشكل تصورى است و نه يك مشكل تصديقى و ايمانى، قرآن كريم است. در قرآن كريم بحث اثبات اصل وجود خدا به هيچ وجه دنبال نشده است و حتى يك دليل براى اثبات وجود خداوند در آن يافت نمىشود. آنچه در قرآن كريم در اين زمينه وجود دارد مربوط به بحث توحيد خداوند و صفات وكمالات و افعال اوست و كار استدلال و اثباتى كه در تأليفات وجود دارد تماما مربوط به فلاسفه و متكلمين است. قرآن كريم در مورد كسى كه نسبت به وجود خداوند شك دارد و يا خيال مىكند كه شك دارد مىفرمايد: «أفى الله شك فاطر السموات و الارض؛ آيا در وجود خدا شك مىكنيد، كسى كه خالق آسمانها و زمين است»، (ابراهيم / 10). اين آيه بدين معنى است كه با ديدن آسمانها و زمين، شك نمودن در خالق آنها شكى معقول نمىباشد. اميرالمؤمنين على(ع) در اين زمينه كلام بسيار زيبائى دارد. ايشان فرموده است: تعجب مىكنم از كسى كه خلق خدا را مىبيند ولى در وجود خالق آنها شك مىكند، (نهجالبلاغه، حكمت 121، ص 422). شك در وجود خدا مانند آن است كه انسان ساختمانى را ببيند و در وجود بنّاى آن شك نمايد، كتابى را مطالعه كند؛ ولى نسبت به وجود نويسنده آن شك كند، شعرى را بخواند؛ ولى در وجود شاعر آن شاكّ باشد و يا به قول متكلمين، صنع را مشاهده نمايد؛ ولى در وجود صانع آن شك داشته باشد، به نظر فلاسفه، با معلول آشنا باشد، ولى در وجود علت آن شك نمايد و يا به بيان عرفا، مظهر را ببيند؛ ولى در وجو مُظهر آن تشكيك نمايد. به هر روي شك و ترديد علل و عوامل مختلفي دارد از جمله :
1.عدم تصور درست از موضوع.
2. نا آشنايي با ادله و پشتوانه هاي نظري مساله.
3.گرفتار آمدن در دام شبهات.
4. شك يا وسواس رواني.
هر يك از علل فوق راه حل مناسب خود را مي طلبد. در ادامه لازم است نوع مشكلات و شبهات و مسائل مورد شك و ترديد خود را به صورت جزيي و دقيق بنويسيد تا به بررسي آنها بپردازيم.
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//content/%DA%86%DA%AF%D9%88%D9%86%DA%AF%DB%8C-%D8%B4%D9%86%D8%A7%D8%AE%D8%AA-%D8%AA%D8%B4%DB%8C%D8%B9
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت