اختلاف فتوا | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
اختلاف فتوا
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
اختلاف فتوا
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
شبهات متفرقه
سوال:
اگر كسي بخواهد سوالات و راه ارشاد را از امام زمان يا حضرت خضر بپرسد هيچ راهي ندارد وبه علت دخالت سليقه مراجع ديني در دین پس دين كنوني اسلام دچار انحراف شده !
پاسخ تفصیلی:
دسترسي به امام عصر(عج)در عصر غيبت براي همگان ميسر نيست حتي در عصر حضورهم براي همه مردم اين امکان وجود ندارد که بطور مستقيم مسائل واحکام خود را از امام(ع)دريافت کنند لذا در عصر امامان هم شاگردان دانشمندخود را به اطراف اعزام مي نمودند تا پاسخگوي مشکلات ديني مردم باشند.
درعصر غيبت وظيفه روشن است وامام زمان(ع)مردم را به عالمان ديني ارجاع داده اندکه آنها هم با استفاده از قرآن وسنت واحکام قطي عقلي مشکلات مردم را حل مي کنندوبدليل اينکه احکام اساسي دين در قرآن وسنت بيان شده وفقها هم آنها را در يافت مي کنند وبه مردم مي رسانندلذا ابهام وانحرافي پيش نمي آيدزيرا عالمان ديني تعاليم دين را به مردم مي رسانند نه اينکه سليقه هاي شخصي خود رابنام دين تحويل مردم دهند.
اختلاف نظر بين متخصصان و كارشناسان هر فنى، امرى طبيعى و رايج است؛ مثلاً چند پزشك متخصص و ماهر در مورد يك بيمارى مشخص با علايم و آثار معين، نظرهاى متعدد و مختلفى ابراز مىكنند. اجتهاد و استنباط در احكام شرعى نيز از اين قاعده مستثنى نيست و خبرگان و كارشناسان امور دينى (مجتهدان جامعالشرايط) بعد از رجوع به مدارك احكام؛ يعنى، قرآن، سنّت (قول و روش پيامبر(ص) و ائمه معصومين(ع«، اجماع و عقل، در بعضى از مسائل استنباطها و برداشتهاى مختلفى پيدا مىكنند و فتاواى گوناگونى مىدهند و بدين سبب لازم است كه تقليد هميشه از فردى باشد كه فتواى او از نظر شرعى براى ما حجت باشد و آن مجتهد جامعالشرايط است كه صلاحيت فتوا را دارد. در اين صورت ضرر نخواهيد كرد و در قيامت حجت شرعى خواهيد داشت. از طرفى هرگز فقيهى تا به حال نگفته است آنچه من به آن رسيدهام حتما حكم الهى است؛ بلكه آنها معتقدند بر اساس ادلّه و استنباطى كه از آيات و روايات دارند، حكم شرعى ظاهرا اين است از اين رو مىگويند: «للمصيب اجران و للمخطأ اجرٌ واحد » يعنى، اگر كسى حكمى را بيان كرد و اتفاقا همان در واقع حكم الهى بود دو ثواب مىبرد؛ اما اگر حكمى را بر اساس استفاده از روايات و آيات به دست آورد ولى فى الواقع مخالف حكم الهى بود، در اين صورت يك اجر و ثواب مىبرد. البته بايد توجه داشت نوع اختلاف نظرات در امور جزئى است و در امور مهم و ضروريات دين اختلافى نيست. جهت توضيح بيشتر درباره علتها و ريشههاى اختلاف فتواى مجتهدان با يكديگر، ذكر چند نكته ضرورى است:
1. معمولاً و به طور طبيعى در مسائل نظرى هر رشتهاى، متخصصان و دانشمندان آن رشته، در يك سرى از مسائل با يكديگر اختلاف نظر دارند و از آن جمله اجتهاد در احكام دين است.
2. مراجع در كليات مسائل دينى، اختلافى با يكديگر ندارند اين مسائل چند دسته است:
الف) ضروريات دين كه تمامى مسلمانان، آنها را جزء دين اسلام مىدانند (مانند واجب بودن نماز، روزه و..).
ب) مسائل مشهور؛ يعنى، مسائلى كه اكثريت قريب به اتفاق مجتهدان بر آن اتفاق نظر دارند و تنها تعداد اندكى در آن مسائل، نظر مخالف دارند (مانند صحيح نبودن وضو با آب مضاف). اين گونه مسائل به اندازهاى در ميان مراجع تقليد مشهور و مورد اتفاق است كه مخالفت برخى، موجب اختلاف نمىشود. بايد توجه داشت كه قسمت عمده احكام اسلام و مسائل دينى، در يكى از اين دو بخش قرار دارد و به همين دليل، تفاوت رسالههاى عمليه و اختلاف فتواى مجتهدان در مسائل اساسى و كلى، بسيار ناچيز است و گاهى جنبه احتياطى دارد.
ج) مسائل جزئى؛ يعنى، مسائلى كه به جزئيات احكام مربوط مىشود. در اين گونه مسائل گاهى بين مجتهدان اختلاف نظر وجود دارد و اين اختلاف فتاوا و علل و ريشههاى آن، بر چند گونه است:
يكم. اختلاف در ناقلان و راويان احكام؛ در زمان حضور معصومين(ع) يا در زمان نزديك به عصر آنان، سند و مدرك روايات و شناخت راويان احاديث، كمتر مورد نياز بود، زيرا احاديث و احكام را يا از خود معصوم(ع) مىپرسيدند و يا راوى و ناقل آنها را به جهت نزديكى زمانى با معصوم، مىشناختند. اما در زمانهاى بعد، روايات و احاديث با واسطههاى زيادى نقل مىشد. و اشخاصى مانند ابوهريرهها نيز گاهى تا حدود چهار هزار حديث دروغى را جعل مىكردند. از اين رو مجتهدى كه مىخواهد طبق حديث و روايتى فتوا دهد، بايد راويان و ناقلان آن را بشناسد و به معتبر بودن سند روايات پى ببرد و نيز به علم «حديث» و «رجال» آگاهى داشته باشد. همين تحقيق در سند احاديث و شناخت راويان آنها (علم رجال)، باعث مىشود كه گاهى يك حديث به نظر مجتهدى صحيح و معتبر باشد؛ اما همين حديث در نظر مجتهد ديگر از صحّت و اعتبار برخوردار نباشد و در نتيجه موجب اختلاف فتوا بين آنان گردد.
دوم. اختلاف در معانى و مفاهيم احكام؛ گاهى بعضى از آيات و روايات از نظر كلمات، جملات و تركيبات، به گونهاى است كه در معانى و مفاهيم آنها، احتمالات مختلفى داده مىشود. بدين جهت در معانى و مفاهيم احكام، بين مجتهدان اختلاف نظر و در نتيجه اختلاف فتوا به وجود مىآيد؛ مثلاً در آيه مربوط به تيمّم «... فلم تجدوا ماءً فتيمّموا صعيدا طيبا؛ در صورتى كه براى طهارت به آب دسترسى نداشتيد، بر «صعيد» پاكيزه تيمم كنيد»؛ در معنا و مفهوم كلمه «صعيد»، اختلاف نظر پيش آمده كه آيا معناى «صعيد» فقط خاك است يا معناى آن تمام چيزهايى است كه پوسته ظاهرى زمين را تشكيل مىدهد (مانند سنگ، شن، ريگ و جز آن). از اين رو در اين كه بر چه چيزهايى تيمم كردن صحيح است و يا غير صحيح، بين مجتهدان اختلاف فتوا به وجود مىآيد.
سوم. اختلاف در مصاديق و موضوعات احكام؛ گاهى مجتهدان در خود حكم شرعى با يكديگر اتفاق نظر دارند؛ اما در مصداق و موضوع حكم اختلاف پيدا مىكنند؛ مثلاً اگر بر بدن يا لباس نمازگزار خونى باشد كه مقدار آن كمتر از «درهم» است، نماز صحيح مىباشد. در زمانى كه اين حكم از سوى معصوم(ع) صادر شده، درهم در ميان مردم معمول بوده است و همه اندازه آن را مىدانستهاند. اما در زمانهاى بعد به جهت عدم آگاهى از اندازه درهم آن روز، اختلاف نظرهايى به وجود آمده است كه آيا اندازه درهم، مساوى با گودى كف دست است، يا سرانگشتِ ابهام، و وُسطى و يا سبّابه. همين اختلاف نظر در مصداق و موضوع حكم، باعث اختلاف فتوا در حكم شرعى آن شده است.
چهارم. اختلاف در مقاصد و اهداف احكام، چون در زمان ائمه اطهار(ع) و طبقه اول راويان احاديث و ناقلان احكام شرعى، حكومت و قدرت در دست مخالفان شيعه بوده است. از اين رو آنان نمىتوانستند، در همه جا احكام «واقعى» الهى را بدون پرده بيان كنند و به اصطلاح رعايت تقيه مىكردند. همين امر موجب شده است تا بعضى از احاديث با بعضى ديگر، توافق نداشته باشند و مقصود و هدف اصلى معصوم(ع) فهميده نشود. يكى از كارهاى فقيهان و مجتهدان؛ اين است كه چنين احاديثى را كه در نظر نخستين با يكديگر منافات و تعارض دارند، با هم جمع كنند تا مقصود و هدف اصلى آنها معلوم و شناخته شود. در نتيجه، آنها را مأخذ و دليل فتواى خود قرار دهند. گاهى در جمع بين احاديث و وفق دادن يك حديث با حديث ديگر، در ميان آنان اختلاف نظر پيش مىآيد و همين موجب تفاوت فتواى آنان مىگردد. پس با در نظر گرفتن اين چهار علت، گاهى بين مجتهدان و مراجع تقليد، اختلاف فتوا پيش مىآيد. البته فتواى مرجع تقليد، حتما دليل بر حكم واقعى الهى نيست؛ بلكه ممكن است حكم ظاهرى الهى باشد و مقلدان بايد به آن عمل كنند. ولي در هر صورت آن چه که انسان بدان مکلف است، انجام وظيفه است يعني آنچه که حجت بر او باشد وقتي ما به امام معصوم(ع) دسترسي نداريم نزديک ترين کسان به آنان براي دريافت حکم خدا به نحوي که حجت بر او تمام شود، اسلام شناسان عادل و با تقوا يعني فقيهان هستند.
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//node/2738
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت