قبض روح | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
قبض روح
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
قبض روح
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
موت
سوال:
عزراييل چه وقت جان انسان را می گيرد و آنهايی که جابجا می ميرند چطور؟
پاسخ تفصیلی:
در رابطه با قبض روح گفتني است كه مرگ يعنى انتقال از جهان جسمانى و عالم مادى به عالم برزخ (معاد استاد مطهرى ـ انتشارات صدار، ص 53 ـ 35).
اما اينكه در لحظه مرگ حضرت عزرائيل براى قبض روح حاضر مىشود، امر مسلمى نيست. بلكه ظاهر قرآنى خلاف آن است. زيرا در قرآن چهار دسته آيات به مرگ اشاره دارد:
دسته اول آياتى كه مرگ را مستقيما به خدا نسبت مىدهند: «الله يتوفى الانفس حين موتها؛ خدا جان را در زمانه مدت آن مىگيرد»، (زمر / 42).
دسته دوم آياتى كه مرگ را به حضرت عزرائيل ـ ملك الموت ـ نسبت مىدهد: «قل يتوفاكم ملك الموت الذى وكل بكم؛ بگو جان شما را فرستنده مرگ كه بر شما وكيل است، مىگيرد»، (سجده / 11).
دسته سوم آياتى كه مرگ را به فرستادگان الهى نسبت مىدهد: «توفّته رسلنا؛ جان او را فرستادگان ما مىگيرد»، (انعام / 61).
دسته چهارم آياتى كه مرگ را به فرشتگان الهى نسبت مىدهد: آيات 28 و 32 سوره نحل و 97 سوره نساء.
دليل اين اختلاف نسبتها اين است كه مراتب و اسباب مرگ مختلف است. ملائكه (يا همان فرستادگان الهى) علت نزديكتر و سبب قريب مرگ هستند كه مأمور از طرف ملكالموت هستند. و حضرت عزرائيل ما فوق آنها و فرمانده آنهاست كه او نيز، مستقيما از خدا دستور مىگيرد و به ملائكه دستور مىدهد. خلاصه اينكه فرمانده اصلى خداست و فرمانده ميانى حضرت عزرائيل و اقدام كننده ملائكه هستند، (الميزان، ج 16، ص 376 و تفسير نمونه، ج 17، ص 140 ـ 139).
پس در نتيجه مي توان گفت كه گرفتن ارواح به دست يك فرشته معين نيست بلكه فرشتگاني هستند كه اين وظيفه را به عهده دارند و مأمور انتقال ارواح آدميان از اين جهان به جهان ديگرند، چنان كه در قرآن مي خوانيم «هنگامي كه زمان مرگ يكي از شما برسد، فرستادگان ما روح او را قبض مي كنند»(انعام، آيه 61).
پس اين پرسش حل مي شود كه چگونه يك فرشته در آن واحد همه جا حضور مي يابد و صدها انسان را قبض روح مي كند، جواب اين است كه يك فرشته نيست بلكه فرشتگان متعددي عمل قبض روح را انجام مي دهد.
از اين گذشته بر فرض كه فقط عزرائيل و يك فرشته باشد باز مشكلي ايجاد نمي شود زيرا تجرد وجودي او ايجاب مي كند كه دائره نفوذ عملش فوق العاده وسيع باشد زيرا يك وجود مجرد از ماده مي تواند احاطه وسيعي نسبت به جهان ماده داشته باشد همان طور كه در حديثي از امام صادق(ع) درباره فرشته مرگ مي خوانيم: «اين جهان و آنچه در آن است با تسلط و احاطه اي كه خداوند به من بخشيده در نزد من همچون سكه اي است كه در دست انساني باشد كه هر گونه بخواهد آن را مي چرخاند»(تفسير برهان، ج 2، ص 391 و تفسير نمونه، ج 4، ص 86).مرگ (موت) يعني انتقال از نشئه ملک (دنيا) به نشئه ملکوت (برزخ). لذا مرگ عبارت است از حيات ثانوي ملکوتي و از اين رو امري وجودي است و مخلوق ذات حق است. نطفه انسان در رحم مادر شروع به حرکت جوهري کرده و مرحله به مرحله مراتب وجودي خود را طي مي کند تا سرانجام به مرتبه نفس مي رسد (تبديل به جنين زنده مي شود) و نفس مراه با سير جوهري بدن درجات تجرد را طي مي کند و هر چه پيش مي رود از جنبه مادي آن کاسته مي شود اعضاء فرسوده مي شوند و جنبه ملکوتي آن قوي تر مي شود تا جايي که نفس به استقلال مي رسد و از قيد طبيعت و بدن رها مي شود و اين يعني مرگ. فلذا مرگ از همان روز اول حيات طبيعي، به تدريج شروع مي شود و مرحله به مرحله ما را به سوي برزخ پيش مي برد و در تمام اين مدت عمال و قواي عزائيل(ع) (فرشتگاني که شئونات وجودي و قواي وجودي و لشکريان عزرائيل(ع) هستند) دست در کار بوده اند و اين حرکت جوهري به سمت برزخ را هدايت مي کرده اند تا برسد به آخرين لحظه، که آن پيوند آخرين را هم با عالم ماده قطع مي کنند و رح از عالم ماده به کلي گرفته مي شود. اگر اين حرکت جوهري تا آخر ادامه يافت و تمام استعدادهاي بدن به فعليت رسيد ديگر محال است روح لحظه اي با بدن بماند و مرگ در اين حالت حتمي است لذا چنين مرگي را «موت طبيعي يا اجل حتمي» مي نامند که نه لحظه اي پيش مي افتد و نه لحظه پس مي افتد. ولي اگر قبل از اتمام حرکت جوهري بدن، بدن با مشکلي مواجه شود و از کار بيفتد مثلا در اثر مريضي يا تصادف و ... در آن صورت نفس به ناچار بدن را رها خواهد کرد. و چنين مرگي را «موت اخترامي يا اجل معلق» گويند و اگر طبيب بتواند بدن را تعمير کند يا با اعجاز و کرامت بدن دوباره تعمير شود روح به بدن باز خواد گشت و به تکامل خود ادامه خواهد داد. اکثر مردم، در واقع با اين مرگ از دنيا مي روند.
حضرت عزرائيل(ع) يک حقيقت مجرد تام است که در هر عالمي شأني دارد و هر شأني مظاهري فراوان دارد که از اين مظاهر تعبير به فرشتگان تحت فرمان عزرائيل مي شود. نسبت اين عمال به جناب عزارئيل مثل نسبت عقل و خيال و بينايي و شنوايي و ... است به روح. يعني همان طور که اين قوا با هم فرق دارند ولي همگي مراتب و ظهورات يک روح هستند. اين فرشتگان نيز ظهورات و تجليات جناب عزارئيلند و او در هر عالمي و هر بدني مظاهري دارد که لحظه به لحظه نزع روح مي کنند و روح را به سمت برزخ سوق مي دهند تا زماني که روح از عالم ماده به کلي جدا گردد. در عالم برزخ نيز مظاهري براي عزرائيل است که انها نيز موجودات برزخي را نزع روح مي کنند. و آخرين مرحله نزع روح مستقيما به عهده حقيقت عزرائيل است و چنين قبض روحي مختص انسان هايي است که روح آنها تا آن مرحله و تا جنب عزرائيل ترقي کرده باشد. خود عزرائيل و موجود عقلي نيز توسط برخي مراتب اسماء الهي مثل اسم قاهر و مالک نزع مي شوند و اين که در ايات گاه قبض روح به خدا نسبت داده مي شود و گاه به عزرائيل و گاه به فرشتگان به اين سبب است.
پس اين يک توهم است که خيال کنيم عزرائيل يا يکي از ملائک منتظر ساعت مشخصي مي مانند وسر آن ساعت براي قبض روح مي آيند. بلکه فرشتگان شئونات وجود عزرائيل هستند که از بدو خلقت حرکت جوهري ما را تدبير مي کنند و روح را به سمت حيات برزخي به پيش مي برند. کما اين که قواي جبرئيلي هر لحظه به ما الهام خير مي کنند و چراغ عقل و فطرت و و جدان ما از اين الهاي پي در پي روشن است.
براي مطالعه بيشتر ر.ک:
- معاد از ديدگاه امام خميني(ره)، مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام خميني(ره)، چ دوم، 1378 هـ ش، ص 135-145 و 169-170.
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//node/1998
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
نوع منبع :
پرسش و پاسخ
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت