قانون جذب و فلسفه دعا | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
قانون جذب و فلسفه دعا
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
قانون جذب و فلسفه دعا
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
متفرقه
,
قانون جذب
سوال:
توي قانون جذب ميگن اگه ميخواي به چيزي برسي، بايد اينقدر يقين داشته باشي كه به اون چيزي ميرسي تا واقعا برسي بهش، در مورد خواستن از خدا هم ميگن كه بايد يقين داشته باشي كه خدا اون چيزي بهت ميده و كوچكترين شك و نااميدي نداشته باشي، سوال من اينه كه مگه خدا همون قانون جذب و انرژيه كه اين حرفو ميزنن؟ طبيعيه كه وقتي انسان خواسته خيلي مهم يا سرنوشت سازي از خدا داره، در عين حال كه عاجزانه از خدا طلب ميكنه، گاهي دچار نااميدي بشه، اگه اين نااميديها(در عين حال كه مدام از خدا خواستشو ميخواد) باعث بشه خدا اون خواسته رو به بنده اش نده پس فرقش با قانون جذب چيه؟ مگه خدا اين دركو نداره كه اين ويژگي آدميه و طبيعيه؟
پاسخ تفصیلی:
ابتدا بایدگفت که تصور میکنیم باید تعریف قانون جذب را دقیقتر بازخوانی کنید که آن را با خداوند اشتباه نگیرید. روشنتر بگوییم نه آنچه دربارۀ قانون جذب گفتهاید دقیق است و نه آنچه در باب استجابت دعا گفتهاید درست است.
تعریف قانون جذب:
قانون جذب به گفتة مروّجان آن بدین شرح است:
«به یاد داشته باش تو در زندگی همان چیزی را جذب میکنی که توجه و انرژی و حواس خود را به آن معطوف میکنی، خواسته یا ناخواسته.»[1]
«امکان ندارد مرضی به تو سرایت کند، مگر این که فکر کنی امکانش هست و این تفکر یک نوع دعوت است. اگر هم به حرفهای مردم که راجع به بیماریهایشان حرف میزنند گوش میدهی بیماری را به سوی خودت دعوت میکنی.»[2]
عمل تجسّم، تو را به هرچه بخواهی متّصل میکند. تجسّم خواستهها، نیروی مغناطیسی ایجاد میکند و این نیرو، خواستهات را بهسوی تو جذب میکند.[3]
اين قانون همان قانون جاذبة عمومي است، امّا در حیطه افکار. قانون جاذبة نيوتن ميگويد: کرة زمين همة اجسام را به سمت خود ميکشد؛ امّا قانون جذب ميگويد: تمام چيزهايي که ما تصوّر ميکنيم، به سوي ما جذب ميشوند[4].
تجسم از دنیایی که میبینی واقعیتر است، چون دنیایی که میبینی از تجسم و باور تو ناشی شدهاست.[5]
تو همهچیز را به سمت خود جذب میکنی: مردم، شغل، اوضاع زندگی، وضع سلامتی، ثروت، قرض، شادی، ماشینی که بر آن سوار میشوی و اجتماعی که در آن زندگی میکنی؛ مثل آهنربا همة اینها را به سوی خويش جذب میکنی. به هرچه فکر کنی، همان اتفاق میافتد. تمام زندگی تو تجلّی افکاری است که در ذهنت جریان دارند[6].
با تصوّر و افکار شما، تمام دنيا يک کاتالوگ در دست شما خواهد بود. انگار داريد به جهان سفارش ميدهيد. هر انتخابی که بکنيد درست است. قدرت تماماً در اختيار شماست[7].
شما در سه گام به آرزوهای خود دست مییابید: نخست، خواستن: «به دنیا فرمان بده.» دوم، باور: «باور داشته باش که به خواستهات رسیدهای.» سوم، تجسّم: «احساس کن که به خواستهات رسیدهای[8]».
کل دنیای تو ساختهشده از تمام چیزهایی است که به ذهن میآوری. هر چیزی که داری یا نداری، هر وضعیت و شرایط زندگیات، حاصل تجسم خودت بودهاست.[9]
افکار ما به اجسام تبديل ميشوند. هر آنچه در فکرت بگذرد، به زودي در مشت خواهي گرفت.[10].
وین دایر که در چند کتابش به این موضوع پرداختهاست، میگوید:
قدم اول در فعّال سازي قدرت ذهن، تغيير تصاوير ذهني است. همة رويدادهاي زندگي پرداختة تجسّمات انسان است؛ بنابراين، بايد نيروي تجسّم و تصوّر ذهن را باور داشت و به تغيير نگرش دربارة خود، محيط، ديگران و رويکردهاي زندگي همّت گماشت تا مقدمات و اسباب تغيير در واقعيت اين امور فراهم شود. آيندة انسان از راه شيوة تفكري كه برميگزيند، رقم ميخورد؛ در حقيقت، آدمی به آنچه ميانديشد، تبديل ميشود.[11] تفكّرات هرچند واقعيّت خارجي ندارند، اگر بهگونهای مناسب تقويت شوند و دروني گردند، بهطور عيني در قالب فيزيكي انسان عينيّت مييابند و تجسّم خارجي به خود ميگيرند.[12]
مطالب یاد شده فقط بخشی از گفتة رهبران جذب در باب این فرضیّه است.
اصلیترین ادعا در جذب
ادّعای اصلی در قانون جذب، سه محور زیر است:
اول اینکه ذهن انسان قادر است بر پدیدههای خارجِ از وجود انسان اثر بگذارد و امور بیرون از وجود آدمی را به سود وی تغییر دهد؛ به عبارت دیگر قانون جذب، ادّعایی در مورد تأثیر افکار بر روان و درون خود انسان ندارد، بلکه ادّعایش دربارة تأثیر افکار بر امور خارج از وجود انسان است؛ بهاینصورت که انسان میتواند با استفاده از نیروی خلّاق ذهن بر امور بیرون از جسم، تصرف کند.
ادّعای دوم این است که تأثیرگذاری ذهن بر پديدهها از نوع تأثیرات عادی نیست؛ بلکه از نوعِ تأثیر علّت تامّه بر معلول است. منادیان جذب، فقط از تأثیرگذاري و تأثيرپذيري ميان ذهن و پديدهها، سخن نميگويند؛ بلکه از خالقیّت ذهن میگويند و «خلق و آفرینش» را به ذهن نسبت میدهند و ادعا میکنند که ذهن انسان هرچه را ـمثبت یا منفیـ تجسّم نماید، به صورت یقینی و قطعی در عالم خارج (نه در درون انسان) به وقوع میپیوندد. طبق ادعای دوم، رابطة بین ذهن و «امور تجسّم شده» را رابطة علّت تامّه نسبت به معلولش میدانند و مدعیاند همچنان که خطّ تولید یک کارخانه، مواد خام را به محصول تبدیل میکند، ذهن انسان نیز قادر است تصویرهای ذهنی را به حقایق عینی و خارجی تبدیل نماید و همه چیز را به سمت خویش جذب کند.
ادعای سوم این است که قدرت خداگونۀ ذهن، نه از جهانبینی انسانها تاثیر میپذیرد و نه از عمل آنها. به عبارت دیگر نه تقوا و پرهیزگاری افراد و نه نظام باورها و اعتقادات آنها، تاثیر مثبت یا منفی بر قدرت ذهن ندارد. طبق ادعای سوم، نه اندیشه و فکر، بلکه «همراه داشتنِ تصویر» و حک نمودنِ عکسِ مطلوب در ذهن، باعث جذبِ خواستهها میشود.
بنابراین نباید تصوّر شود که منظور از قانون جذب فقط مثبت اندیشی، تلقین، خوشبینی، حمل بر صحت و اموری از این قبیل است.
در ادامه مناسب است مراد از دعا را توضیح دهیم تا برداشت شما در این باب تصحیح گردد.
معنای دقیق دعا
یکی از مشهورترین روایاتی که امروزه برای تبلیغ قانون جذب از آن سود میبرند، روایت اصول کافی در باب دعاست. امام صادق فرمود: «اذا دعوت فظن ان حاجتک بالباب[13]؛ هنگامی که خدا را میخوانی چنان بیندیش که دعایت برآورده شده و خواستهات آماده است». این روایت در باب درخواست از خداوند وارد شده و از دعاکننده میخواهد هنگام درخواست از خدا چنان بیندیشد که دعایش مستجاب است. آنچه دربارة این حدیث و امثال آن باید دقت کرد، کاوش در معنای دعاست. دعا در متون دینی به معنای درخواست خاشعانه از خداوند متعال است. در دعا انسان نه از خودش، که از منبع لایزال الهی طلب میکند و این درخواست را متواضعانه مطرح مینماید و صدالبته انسان مؤمن قبل از همة اینها باید اعتقاد و اندیشة صحیحی دربارة خدای خویش داشته باشد. درحالیکه در قانون جذب، هرسة این نکات، متفاوت بیان میشوند. اولاً انسانها ذهن خویش را مُعطی میدانند و قوه جاذبه ذهن را منبع درونی معرفی میکنند که با وجود این قدرت بیکران باطنی، هیچ منبع بیرونی دارای نقش فرض نمیشود. قانون جذب قوّة خلاقی در درون هرفرد تصویر میکند که انسان را از هر نیروی دیگر بینیاز میکند. این قوه نه یک حقیقت متعالی که یک ابزار درونیِ فروکاهیده است. بههمین دلیل جایگاه خدا در قانون جذب جایگاهی متعالی نیست، بلکه جایگاهی فرودین است که با وجود ذهن به استمداد از او نیازی نیست.
دوم اینکه دعا باید با خشوع همراه باشد و انسان موحّد بداند که در جایگاه مخلوق نشسته و به سوی خدای متعال دست نیاز دراز کرده است؛ اما در قانون جذب، همة اشیا و تمام هستی در خدمت سرخوشی انسان قرار دارند و انسان نهتنها تمنّا نمیکند، که فرمان میدهد و بر مسند خدایی تکیه میزند. بههمین دلیل در قانون جذب، کسی به خشوع تشویق نمیشود و تواضع ارزش به حساب نمیآید؛ بلکه هرچه طلبکارانه با کائنات مواجه شوی، بیشتر میتوانی خواسته خود را بستانی.
سوم اینکه انسان مؤمن کسی است که از باور و اعتقاد صحیحی برخوردار است؛ امّا قانون جذب تنها باوری را که لازم میداند باور به قدرت خلّاق درون است و بس. رهبران جذب بارها گفتهاند که برای دستیافتن به خواستهها نیاز نیست به دین خاص یا اندیشه و باور خاصی پاییند باشید. همینقدر که بدانی به بزرگترین فرستنده مخابراتی روی زمین مجهزی، کار تمام است و میتوانی به دنیا فرمان دهی.
بنابراین در قانون جذب نهتنها این گونه روایات (که برای بیان نشانههای ایمان و حقیقت توحیدند)، درست معنا نمیشوند، بلکه درخواست از خدا را در حدّ داشتن عکسِ مطلوب در ذهن، پایین میآورند و به یک عمل خشک ذهنی بسنده میکنند. این روایات در صدد بیان این نکته است که انسان مؤمن چنان خدا را شناخته است که تردیدی در استجابت دعایش ندارد؛ بدین جهت روایت در صدد بیان ضرورت تصحیح اندیشه و شکل دادن اعتقاد صحیح است نه تضمینِ استجابت آنی. زیرا دستة دیگری از روایات، استجابت را به معنای اعطای فوری معنا نکردهاند و زمان اعطا را به مشیّت و ارادۀ الهی موکول کردهاند و چون خداوند در وعدة خویش تخلف نمیکند (ادعونی استجب لکم)، ممکن است درخواست انسان را در این دنیا و ممکن است در عالم دیگر به او تحویل دهد.
از همین روست که رهبران قانون جذب میگویند: دعا و نیایش لازم است چون ميتواند به فکر تمرکز دهد. به گمان ایشان، دعا از این نظر مفید است که به تصویرسازی ذهنی کمک میکند؛ نه به اين دلیل که ارتباط با خالق است؛ نه اينکه چون روحبخش است، و نه اينکه چون در آن تعالي معنوي و تکامل نهفته است! ميگويند: دعا خوب است؛ چون باعث ميشود بتواني مطلوبهايت را بيشتر تجسّم کني. زيارت هم بروید، اما نه اينکه چون زيارت خودش موضوعيّت دارد؛ بلکه چون باعث ميشود فزونطلبی آدمی که باید اصل باشد، در مکان زيارتگاه تداعي شود.
بنا بر ایدۀ جذب، دعا چون مقدمة تجسّم و تمرکز است اهميت پيدا ميکند؛ نه چون خودش ابزاري مستقل در خدمت تعالي انسان است. زیارت نیز چون به انسان قدرت تداعی بیشتری میدهد، مفید است؛ نه چون زیارتشونده دارای روحی بزرگ است که میتواند دیگران را در تعالی روحی دستگیری نماید. بنابراین اگر در ميخانه اين تداعي صورت گيرد، میخانه هم مثل زیارتگاه، تقدّس و ارزش پیدا میکند و درنتیجه نیازی به زیارت و زیارتگاه نیست.
گاهی به سراغ آیۀ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ رفته و طلب از خدا را بهمعنای «تکرار با خود» معنا میکند، نه طلب و درخواست. در این آیه طلب از خدا مطرح است، نه تصویرپردازی ذهنی. روشن است کسانی که ذهن را از چنین قوهای برخوردار میبینند، خواستۀ خویش را در حقیقت از ذهن مطالبه میکنند. به عبارت دیگر همان شأن و جایگاهی که برای اولیای دین در «واسطۀ فیض واقع شدن» انتظار میرود، در قانون جذب به یک دکلِ مخابراتی به نام ذهن نسبت داده میشود و خواسته را از او طلب میکنند.
نتیجه
نه دعا قانون جذب است و نه قانون جذب همان خداست. خدا را باید در نظام معرفتی توحیدی شناخت و قانون جذب را باید در نظام اومانیستی و انسان محوری که الان در غرب حاکم است باید شناخت.[1] . قانون جذب، مایکل لوسیر، ترجمه نفیسه معتکف، نشر درسا،1388
[2] . راز، راندا برن، نفیسه معتکف، لیوسا، 1386، ص 156
[3] . قدرت، راندا برن.ص 68.
[4] . فيلم راز، راز 1.
[5] . قدرت، راندا برن، ص 115.
[6] . راز، راندابرن، ص32.
[7] . آزمنديان، سی دی مقدماتي کلاس تکنولوژي فکر.
[8] . راز ، راندا برن، صص 57تا 62.
[9] . قدرت، راندابرن، نفیسه معتکف، ص 73.
[10] . فيلم راز، راز 1.
[11] . معنويت، وین دایر، ص 46؛ عرفان صص 71، 188، 214، 112، 121، 186؛ خود حقيقي، وین دایر، ص 37.
[12] . عرفان ص 83.
[13] . منتخب میزان الحکمه، ری شهری، باب دعا، به نقل از اصول کافی، 473/2.
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://nozohor.porsemani.ir//content/%D9%82%D8%A7%D9%86%D9%88%D9%86-%D8%AC%D8%B0%D8%A8-%D9%88-%D9%81%D9%84%D8%B3%D9%81%D9%87-%D8%AF%D8%B9%D8%A7
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های عرفان های نوظهور سایت پرسمان
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت