پلوراليسم ديني وحقانيت اسلام | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
پلوراليسم ديني وحقانيت اسلام
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
پلوراليسم ديني وحقانيت اسلام
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
کثرت گرایی دینی(فلسفه دین)
پاسخ تفصیلی:
در رابطه با مسأله حقانيت اديان (پلوراليسم دينى ) يا دين واحد، بايد چند انگاره را مورد توجه قرار داد:<BR><BR>
يك. چيستى حقانيت اديان
<BR>با بررسى نظريه پلوراليسم دينى، مىتوان قرائت رايج ادعاى حقانيت اديان را مشتمل بر انگارههاى زير دانست:<BR>1-1. منظور از حقانيت اديان اين است كه اعتقادات آنها، صادق و پذيرش و تعبّد به آنها، جايز بوده و موجب رستگارى پيروانشان است.<BR>1-2. منظور از حقانيت اديان، صرفاً بر حق بودن عَرْضى است؛ نه در طول زمان. به عبارت ديگر، سخن بر سر اين نيست كه آيين هر پيامبرى، در زمان خود حق بوده است؛ بلكه همه يا تعدادى از اديان، در همه زمانها برحقاند.<BR>1-3. حقانيت اديان، به طور مساوى است؛ نه داراى مراتب تشكيكى. به عبارت ديگر بر اساس اين انگاره، نمىتوان «بر حق بودن» را درجهبندى كرد تا در پرتو آن، دينى، بهرهمندى بيشترى از حقيقت كسب كند و دين ديگر، در رتبه فروتر از آن قرار گيرد. بر اساس اين انگاره، هيچ فرقى بين اسلام، يهوديت، مسيحيت و ديگر اديان نيست.<BR>1-4. منظور از حقانيت اديان، صرفاً در جهات مشتركشان نيست؛ بلكه در نگاه پلوراليستى اديان - با اختلافاتى كه دارند - برحقاند؛ يعنى، هم توحيد اسلامى بر حق است، هم تثليث مسيحى، هم ثنويت زرتشتى و هم بىخدايى بودايىگرى!<BR><BR>
دو. عقل و پلوراليسم دينى
<BR>ژرفكاوىهاى عقلى، بطلان پلوراليسم دينى را آشكار مىسازد. اين مسأله دلايل متعددى دارد؛ از جمله:<BR>2-1. استلزام تناقض؛ اديان موجود داراى آموزههايى هستند كه بعضى از آنها با يكديگر در تضاد و يا تناقض مىباشد. بنابراين حقانيت همه آنها، مستلزم جمع ضدين يا جمع نقيضين است و چنين چيزى محال است. به عنوان مثال آيين اسلام، بر يكتايى خداوند تأكيد دارد. در مقابل، مسيحيت قائل به «تثليث» - يعنى، خداى پدر، خداى پسر و خداى روحالقدس - است! زرتشتىگرى نيز به «ثنويت» و دوگانهپرستى گرايش دارد! هر يك از اين آموزهها، نافى ديگرى است. بنابراين اگر هر سه دين، بر حق باشند، بايد هم يكتاپرستى صحيح باشد، هم دوگانهپرستى و هم سهگانهپرستى؛ چنين چيزى به تناقض مىانجامد و محال است؛ زيرا يگانگى خداوند، مساوى با نفى دو يا سهانگارى او است.<BR>2-2. خودستيزى ؛ حقانيت همه اديان، خودستيز است؛ زيرا هر دينى آموزههاى مخالف در دينهاى ديگر را نفى كرده و يا به طور كلى دين ديگر را باطل مىانگارد. بنابراين هر يك از اين اديان - اگر بر حق باشند - بايد اين ادعايشان نيز حق بوده و مورد قبول قرار گيرد. بنابراين از حقانيت هر دين، بطلان ديگر اديان به دست مىآيد و پلوراليسم دينى، با حقانگارى همه اديان، بطلان همه آنها را نتيجه مىدهد. از اين رو گفته شده است: پلوراليسم دينى، خود برانداز است و عليه خود حكم مىكند.<BR>2-3. استلزام شكاكيت دينى ؛ پنداره پلوراليسم دينى، مبتنى بر نظريه «نسبيت معرفت» و يا شكاكيت است و سرانجامى جز شكاكيت دينى ندارد؛ زيرا اين انگاره از سويى، به حقانيت همه اديان حكم مىكند و از ديگر سو، اديان موجود يكديگر را نفى مىكنند! نتيجه اين تعارض، چيزى جز همان شكاكيت و سرگردانى نيست.<BR><BR>
سه. معيار دين حق
<BR>براساس آنچه گذشت روشن شد كه همه اديان، نمىتوانند از حقانيت مساوى برخوردار باشند؛ اكنون اين سؤال پديد مىآيد كه از ديدگاه خرد، چه راهى براى تشخيص دين حق و تمييز آن از ديگر اديان وجود دارد؟ به عبارت ديگر ملاك حقانيت يك دين و روش سنجش آن، از ديدگاه عقلى چيست؟<BR>در اين باره مىتوان گفت دينى بر حق است كه:<BR>3-1. عقايد و آموزههاى آن، نه تنها خردستيز نباشد؛ بلكه به وسيله عقل و برهان مورد تأييد قرار گيرد.<BR>3-2. داراى خاستگاه الهى باشد.<BR>3-3. آموزههاى آن تحريف نشده باشد.<BR>3-4. از سوى پيامبران بعدى الهى نسخ نشده باشد.<BR>3-5. از ديگر اديان موجود، جامعتر و كاملتر باشد.<BR>بررسى تطبيقى اديان براساس اين موارد، تحقيقى گسترده و فراخ دامن مىطلبد. در عين حال به طور فشرده و كوتاه، اشاراتى در مقايسه چند دين بزرگ خواهيم داشت:<BR>الف. مهمترين ركن اساسى يك دين، «خداشناسى» آن است. در اين راستا گفتنى است آموزه خداشناسى و توحيد
جهت آگاهى بيشتر ر.ك:<BR>الف. سيد محمدحسين طباطبايى و مرتضى مطهرى، اصول فلسفه و روش رئاليسم، ج 5، (قم: صدرا، چاپ چهارم، 1374 ) ؛<BR>ب. مرتضى مطهرى، توحيد، (قم: صدرا، چاپ سوم، 1374 ).
در اسلام، خردپذيرترين آموزه است و ادله متقن بسيارى بر آن گواهى مىدهد. اثبات توحيد به خودى خود، ابطالكننده آموزه «تثليث» و «ثنويت» است. بنابراين همين مسأله، به تنهايى براى اثبات عدم حقانيت اديان غير الهى (مانند بودايىگرى ) و هر دين مشتمل بر شرك (مانند مسيحيت و زرتشتىگرى ) كافى است.<BR>ب. بسيارى از اديان، به رغم دارا بودن پيشينه الهى، در طول تاريخ دچار تحريفات چشمگيرى شده و اصالت خود را از دست دادهاند. همين مسأله باعث شده كه آموزههاى خردستيز بسيارى در اين اديان رخ نمايد. اكنون از باب نمونه تنها به چند نمونه از تحريفات عهدين اشاره مىشود:<BR><BR>
تحريفات عهدين
<BR>1. تناقضات ؛ ارنست رنان درباره كتاب مقدس مىنويسد: «... اكنون با توجه به مطالعه دقيقى كه در كتاب مقدس انجام دادهام، در عين حال كه گنجينههايى تاريخى و زيباشناختى بر من نمايان شد، اين نكته نيز براى من اثبات شد كه اين كتاب همچون ديگر كتب قديمى از تناقضات، اشتباهات و خطاها مستثنا نيست. در اين كتاب داستانهاى دروغين، افسانهها و آثارى كه كاملاً نگارش يافته انسان است، وجود دارد».
رابرت م. گرنت، ديويد تويسى، تاريخچه مكاتب تفسيرى و هرمنوتيكى كتاب مقدس، ترجمه و نقد و تطبيق: ابوالفضل ساجدى، ص 298، تهران: پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامى، چاپ اول، 1385.
<BR>2. اتهامات ناروا به پيامبران ؛ علاوه بر رسوخ تحريفات بنيادى و اعتقادى در كتاب مقدس، پارهاى از اتهامات ناروا و غيراخلاقى به برخى از پيامبران نسبت داده شده است كه قلم از بيان آن شرم دارد!!
ر.ك: انجيل يوحنا، 1: 112، سفر تكوين، 30: 3819.<BR>براى آشنايى بيشتر ر.ك:<BR>الف. انيس الاعلام، ج 3 ؛<BR>ب. محمد، صادقى، بشارات عهدين، ص 73 و 177.<BR>اين در حالى است كه براهين عقلى لزوم عصمت پيامبران را اثبات مىكند.
<BR>در عهد قديم درباره حضرت لوط(ع) آمده است كه دخترانش وى را شراب نوشانده، مست كردند و با او همبستر شدند.
سفر پيدايش (30 :19 - 38).
همچنين داستان شرمآورى درباره حضرت داوود(ع) در عهد قديم (كتاب دوم سموئيل) آمده است. براساس اين داستان وى از پشت بام زن زيباى «اوريا» را ديد كه در حال شست و شوى خود بود. حضرت داوود(ع) به آن زن علاقهمند شد و به گونهاى، اسباب فرستادن اوريا به جنگ و كشته شدن وى را فراهم ساخت و پس از گذشت مدت ماتم فقدان اوريا، همسر او را به خانه خود برد.
كتاب دوم سموئيل (3 :11 - 31).
<BR>نيز در عهد عتيق آمده است كه حضرت سليمان(ع) بر اثر وسوسه همسران خويش در آخر عمر بتپرست شد.
كتاب اول پادشاهان 11.
<BR>3. وجود افسانهها ؛ وجود افسانههاى بىپايه در كتاب مقدس، يكى ديگر از جنبههاى تحريف آن است؛ از جمله مىتوان به كشتى گرفتن حضرت يعقوب با خدا و غلبه او بر خدا، اشاره كرد!!
سفر پيدايش، 43 : 2330.
<BR>«اوريگن» برجستهترين عضو مكتب تفسيرى اسكندريه در رابطه با وجود افسانههاى غيرعقلانى در عهدين مىنويسد: «حتى اناجيل مملو از چنين عباراتى است؛ مانند اين جمله كه «وقتى كه شيطان عيسى را بالاى كوهى بلند مىبرد تا از آنجا قلمرو كل جهان و عظمت آن را به او نشان دهد»
متى (8 :4).
... خواننده دقيق صدها عبارت مشابه ديگر در اناجيل مىيابد؛ مطالبى كه او را متقاعد خواهند ساخت كه حوادثى كه اصلاً رخ ندادهاند داخل گزارش حوادثى شدهاند كه به راستى رخ دادهاند»
تاريخچه مكاتب تفسيرى و هرمنوتيكى كتاب مقدس، ص 297.
.<BR>4. گناه جبلى ؛ مسيحيان معتقدند: آدم در بهشت به گناه آلوده و اين گناه به حساب همه فرزندان او نوشته شده است؛ يعنى، انسان ذاتاً با به دوش كشيدن بار گناه، به دنيا مىآيد! هر چند پس از آمدن به دنيا هيچ گناهى مرتكب نشود و هرگونه تلاش و عمل او در رهايى از اين خطا، سودى نخواهد بخشيد و تصليب و به دار كشيده شدن حضرت عيسى، كفّاره گناه ذاتى و جبلى انسان است! پس انسان نه با اختيار خويش گنهكار و پليد گشته و نه با گزينش اختيارى خود پاك مىشود!<BR>5. تقويت ظلم ؛ يكى ديگر از آموزههاى نامعقول كتاب مقدس، توجيه ظلم و ستم و دعوت به سكوت در برابر حاكمان ظالم، به بهانه اين است كه آنان، حاكم و سايه خدا در زميناند!!
انجيل متى، 38:5 و اكثر نامههاى پولس به روميان.
<BR>وجود آموزههاى غيرعقلانى، در كنار طرح مسأله تثليث و تجسيم و وجود تناقضهاى متعدد در متن كتاب مقدس
در جلد دوم كتاب «انيس الاعلام»، 125 مورد تناقض موجود در كتاب مقدس، مورد بررسى قرار گرفته است.<BR>نيز نگا:<BR>الف. حقيقت مسيحيت، (قم: مؤسسه در راه حق، چاپ اول 1361 )، صص 127 - 133<BR>ب. مصطفى زمانى، به سوى اسلام يا آيين كليسا، (قم: پيام اسلام، 1346 ).
، دليل روشنى بر عدم حقانيت يهوديت و مسيحيت امروزى در برابر اسلام است.<BR>افزون بر آن تحقيقات علمى و زبان شناختى، بر عدم وثاقت متون مقدس گواهى داده است. توماس ميشل - استاد الهيات مسيحى - بر آن است كه به اعتقاد بيشتر متفكران كاتوليك، پروتستان و ارتودوكس، كتابهاى مقدس، املاى الهى نيست و داراى عصمت لفظى نمىباشد و گاهى نويسندگان بشرى، نظريات غلط يا اطلاعات اشتباهآميزى را در متن كتاب باقى گذاشتهاند.
نگا: توماس ميشل، كلام مسيحى، ترجمه حسين توفيقى، (قم: مركز مطالعات و تحقيقات اديان و مذاهب، چاپ اول، 1377 )، صص 23 - 27.
(اديان و مذاهب، حميد رضا شاكرين، كد: 3/500012)
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.adyan.porsemani.ir//node/1135
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های ادیان و مذاهب سایت پرسمان
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت