بلال | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
بلال
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
بلال
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
یاران پیامبر(ص)
سوال:
بلال حبشي کیست؟
پاسخ تفصیلی:
پاسخ: «بلال» فرزند «رباح» و «حمامه» به جرم يكتاپرستي شكنجه هاي مرگبار امية بنخلف را تا عمق جان احساس ميكرد(1)
روزي كه رايحه روحپرور خداباوري و يكتاپرستي با آزادي از سوي رسول خدا(ص) به ژرفاي وجود او وزيد، شوقي شگفتآور سيماي سياه و سيرت سپيد بلال را فرا گرفت، ناگاه رو به پيامبر(ص) نمود و با ارادتي بسيار با زبان حبشي اين شعر را سرود:
«اَرَه بَرَهْ كَنْكَرَهْ كِرا كِري مِنْدَرَهْ»؛)2)
آن هنگام كه در ديار ما بهترين صفات پسنديده را جويا شوند ما تو را شاهد گفتار خود ميآوريم!!
عظمت مقام و ابهت كلام او موجب گرديد كه منصب اذانگويي به او واگذار شود(3)، به گونهاي كه ناتواني او در اداي «شين» موجب بخشودگي وي و ادامه اين مسؤوليت تنها از سوي او گردد(4)، شخصيت برجسته بلال به گونهاي بود كه با فتح مكه به دستور رسول خدا(ص) بر بام كعبه، نداي توحيد سرداد و چون برخي او را نكوهش كردند، فرشته وحي بر رسول خدا(ص) فرود آمد تا معيار برتري از سرسپردن «قبيله» به دلسپردن به «قبله» و ميزان تقوا و پرهيزگاري استوار شود(5).
و در پي آن جبرئيل امين با نزول خود نخست سخن اَشرافِ خودخواه را مردود شمرد كه با اين خبرشادي وجود بلال را فرا گرفت،)6) روح او اطمينان و آرامش يافت و آنقدر به پيامبر(ص) نزديك شد كه زانوانش در كنار پاهاي آن حضرت ديده ميشد. سپس خداوند رسول خود را دعوت به بردباري و همراهيِ افزونتر با موحّدان پابرهنه و شيفتگان الهي نمود كه:
«و اصبر نفسك مع الذّين يَدْعُونَ رَبَّهم بِالْغَداةِ و الْعَشي يُريدُونَ وَجْهَهُ و لا تَعْدُ عَيْناكَ عَنْهُمْ تُريدُ زينَةَ الحياة الدنيا ...»؛(7)
(اي رسول ما!) با كساني كه پروردگارشان را صبح و شام ميخوانند (و) خشنودي او را ميخواهند، شكيبايي پيشه كن و دو ديدهات را از آنان برمگير. مبادا زيور زندگي دنيا را بخواهي (و از آنان غافل شوي ...)
بلال در نگاه رسول خدا(ص) و امير مؤمنان(ع)
شناخت روشنگر بلال نسبت به معارف الهي و شايستگيهاي والاي او به گونهاي بود كه رسول خدا(ص) بهشت را مشتاق علي، سلمان، عمّار و بلال دانست(8) و گفتار وي را به هنگام اذان، يگانه حجّت در خودداري از خوردن و آشاميدن به هنگام ماه رمضان معرفي كرد(9)، آن زماني كه قريشيان در برابر اسلام مقاومت ميكردند، آن حضرت از بلال درخواست كرد پس از اذان از خداوند بخواهد تا او را بر ضد قريش ياري دهد(10)، و روزي كه سخن از سراي فردوس و بهشت برين به ميان آمد، فرمود:
«بلال در بهشت بر شتري سوار ميشود و اذان ميگويد. چون جملات «اشهَد اَنْ لا اِله اِلاّ اللّه» و «اشهَد اَنَّ محمدا رسولُ اللّه» را ادا ميكند، لباس آراستهاي از لباسهاي بهشتي بر تن او ميكنند.» (11)
دفاع درسآموز پيامبر(ص) از بلال در عرصههاي مختلف زينتبخش تاريخ است، به گونهاي كه آن حضرت در ماجرايي از ابوبكر خواست تا از بلال و دوستان او عذرخواهي كند(12)، و هنگامي ديگر كه ابوذر سخن از سياهي صورت بلال مطرح كرد، رسول خدا(ص) با عبارتي كوتاه، بزرگي تقصير او را گوشزد كرده، فرمود: هنوز اندكي از كبر جاهليت در تو وجود دارد؟! در اين هنگام ابوذر صورت خود را بر خاك گذارد و به بلال گفت سر را از خاك برنميدارد تا او پاي خود را بر صورت او گذارد و بلال نيز چنين كرد(13)
بلال همچون سلمان در بسياري از مواقع از سوي رسول خدا(ص) براي انجام كاري مأموريت مييافت. روزي آن حضرت پولي به بلال داده، فرمود: يا بلالُ! ابتع بها طيبا لابنتي فاطمة»؛(14) اي بلال! با اين پول عطر و ماده خوشبويي براي [جهيزيه] فاطمه دخترم تهيه كن.
هنگامي كه در واپسين روزهاي حيات، پيامبر(ص) خبر از رحلت خود داد و از صاحبان حق درخواست قصاص در همين جهان را كرد، پس از سخن يكي از حاضران، رسول خدا(ص) شلاق روز جنگ را درخواست كرد و از آن ميان تنها از بلال درخواست نمود و فرمود: «يا بلال! قم الي منزل فاطمة ...»؛(15) اي بلال! برخاسته به سوي منزل فاطمه برو و …
گاهي كه مشتاق ديدار فرزندان فاطمه(ع) ميشد، رو به بلال كرده، ميفرمود :يا بلال! ايتني بولدي الحسن و الحسين»؛(16) بلال! فرزندانم حسن و حسين را برايم بياور.
به يقين، اطمينان فراوان و اعتماد چشمگير رسول خدا(ص) نسبت به بلال، زمينهساز گفت و گوهايي اينچنين بود.
روزي امام علي(ع) با شناختي روشن از پيشينه بلال، او را چون خود دانست و فرمود: پيشگامان به دين اسلام پنج نفرند: من پيشقدم عرب هستم، سلمان پيشگام عجم، صهيب اولين مؤمن از روم، بلال پيشقدم حبشه و خباب پيشگام نبط(17).
همان گونه كه امام باقر(ع) يا امام صادق(ع) شايستگي بلال را در ابعاد مختلف ستود و فرمود: خداوند بلال را رحمت كند، خاندان ما را دوست ميداشت، او بنده شايستهاي بود و ميگفت: پس از رحلت رسول خدا(ص)، اذان نخواهم گفت و از آن روز جمله «حي علي خير العمل» در اذان ترك شد(18).
بلال در نگاه فاطمه(ع)؛ فاطمه(س) در نگاه بلال
فاطمه زهرا(س)، بلال را شيعهاي هوشيار، آگاه به زمان، هوشمند در پديدههاي پيدا و پنهان جامعه و داراي بينشي روشنگر ميدانست. از اينرو هيچگاه سخني يا گلايهاي از كوتاهي بلال در عرصههاي حمايت از ولايت بر زبان جاري نكرد و هماره شيوههاي حركت و ستيز آرام او را با غاصبان ميستود.
بلال به خوبي رد پاي دشمن را در يكايك مواضع او شناسايي ميكرد و با روشني ميدانست كه تحريف سخنان رسول خدا(ص) و يا ساخت و پرداخت گفتههايي دروغين از سوي آن حضرت، گامهايي است كه در پي آن، مسير هدايتآفرين ولايت دچار انحراف خواهد شد و براي هميشه، ضلالت و گمراهي نصيب انسانهاي ناآگاه و سادهانگار خواهد بود. از اينرو، آگاهي و روشنبيني خود را هماره حفظ ميكرد و با ديدهاي ژرف به عمق حوادث سياسي مينگريست تا افزون بر دوري از روحيه بيتفاوتي، غفلت و فراموشيِ ارزشهاي والا، هيچ گاه از پيشوايان معصوم(ع) كه يگانه رهبران راستين هستند، جدا نشود.
آن هوشياري و بيداري سبب گرديد كه لحظهاي با غاصبان خلافت نرمش و يا سازش نشان ندهد و نسبت به آنچه در توان داشت، مبارزهاي از سر تحليل درست و شناخت عميق شروع كند.
روزي كه خبر از پايان كار سقيفه و آغاز رياست خليفه به او رسيد، در حالي كه سراپا اندوه و ماتم بود، در مسجد رسول خدا(ص) نشسته بود و در باره اين فاجعه بزرگ كه ضايعهاي بيجبران بود، ميانديشيد و آن را قضا و قدر الهي ميشمرد. ناگاه خليفه وارد شد و هنگام اذان فرا رسيد. اطرافيان منتظر صداي بلال بودند تا همچون زمان رسول خدا(ص) نداي توحيد و نبوت با صداي خود سر دهد. اما او را ساكت در گوشهاي ديدند. به گمان بيخبري نزد بلال آمده گفتند: بلال! اذان. اذان!
و او با شهامت و رشادت بسيار پاسخ داد: پس از اين اذان نميگويم. شخص ديگري را معين كنيد. خليفه اول خود نزد بلال آمد و گفت: برخيز اذان بگو اي بلال! و او سري از بصيرت و بينايي تكان داد و گفت: نه! و چون سخن ابوبكر را شنيد كه براي چه بلال؟ پاسخ داد: اگر مرا (با آزادي از دست اميه) به بندگي خود گرفتهاي، در اختيار تو هستم و اگر در راه خدا آزاد ساختهاي، پس مرا رها كن و به حال خود واگذار. و چون شنيد كه من تو را در راه خدا آزاد كردهام، پاسخ داد: من پس از رسول خدا(ص) براي احدي اذان نخواهم گفت(19).
نگرش روشن و روشنگر بلال، اميدآفرين اصحاب و خرسندكننده فاطمه زهرا(ع) بود. به گونهاي كه حضور هوشيارانه و دفاع مردانه او در عرصههاي سياسي موجب گرديد كه بلال در بين اندك ياران امير مؤمنان(ع) و فاطمه زهرا(س) محسوب شود كه از مسير سعادتبخش ولايت كوچكترين بازگشت و انحرافي نداشتند.
شگفتآور آنكه بلال كه از قبيلهاي سرشناس و خانوادهاي قدرتمند در مدينه محروم بود و هيچ پشتيبان ظاهري در شهر و ديار غريب نداشت، آن گونه در برابر سران زر و زور و تزوير ايستادگي كرد و با صراحت بسيار اين سخن را بر زبان جاري كرد: من پس از رسول خدا(ص) براي احدي اذان نخواهم گفت!
اما آنگاه كه دخت رسول خدا(ص) به ياد دوران پرعظمت و باشكوه اسلام و نبوت پدر عزيز خود فرمود: «اِنّي اشتهي اَنْ اَسْمَعَ صوتَ مؤذنِ اَبي ـ (ع) ـ بالاذان»؛(20) بسيار دوست دارم صداي اذان بلال، مؤذن پدرم را بشنوم، اطاعت تمام عيار نمود و بار ديگر صداي خود را در فضاي مدينه طنينانداز كرد. با عبارت «اشهد اَنَّ محمدا رسولُ اللّه»؛ قلب دخت رسول خدا(ص) به لرزه در آمد، اشك او چون سيل از ديدگان جاري شد به گونهاي كه نقل شده است فاطمه(ع) نالهاي زد، بر زمين افتاد و بيهوش گرديد.
ناگاه خبر به بلال رسيد كه اذان را رها كن، فاطمه(ع) غش كرده است و او چون هراسان و سراسيمه از بام فرود آمد، خدمت پاكبانوي آفرينش رسيد تا از حال او جويا شود. زهرا(ع) به هوش آمده فرمود: بلال! اذان را تمام كن!
او كه از عشق بيكران دختر پيامبر(ص) به پدر آگاه بود پاسخ داد: دختر رسول خدا! مرا از اين كار معذور بدار زيرا بر جان شما هراسانم، ميترسم خويشتن را به هلاكت رساني(21).
بلال و حمايت از ولايت
بلال از علي(ع) و فاطمه زهرا(س) و آرمانهاي آنان حمايت بيدريغ ميكرد. آنگاه كه امام(ع) در بين مسلمانان حاضر ميشد، احترام چشمگيري به او مينمود، به گونهاي كه برخي زبانِ اعتراض به او ميگشودند و ميگفتند: ابوبكر تو را از اميه خريد و آزاد كرد، با اين خصوصيت، علي(ع) را بيشتر از او احترام ميكني؟ بلال پاسخ داد: حق علي(ع) بر من، بيش از ابوبكر است، زيرا ابوبكر مرا از قيد بندگي و شكنجه و آزاري كه (در دنيا )ميكردند، نجات داد، گرچه با صبر و بردباري (و شهادت) به سوي بهشت جاودان رهسپار ميشدم، اما علي(ع) مرا از عذاب ابدي و آتش هميشگي جهنم نجات بخشيد. چون به خاطر دوستي و ولايت او و برتر دانستن وي بر ديگران، سزاوار بهشت برين و نعمتهاي پايدار و ابدي آن خواهم بود!
هنگامي كه هواداران ابوبكر، مردم را به بيعت با وي دعوت ميكردند، سراغ بلال آمده (با اطمينان بسيار نسبت به پذيرش) پيشنهاد بيعت دادند. او با كمال خونسردي، به دور از هيجانات و جريانات زودگذر و از سر شناخت و معرفت، بيعت را نپذيرفت. عمر كه شاهد ماجرا بود با عصبانيت گريبان او را گرفت و با لحن تندي گفت: اين پاداش ابوبكر است كه تو را آزاد ساخت! بلال پاسخ داد: اگر ابوبكر مرا به خاطر خداوند آزاد كرده، براي خدا نيز مرا به اختيار خود واگذارد و اگر براي غير خدا آزاد كرده، من در اختيار او هستم، هرچه ميخواهد بكند، اما هرگز با كسي كه پيامبر(ص) او را جانشين نكرده است بيعت نميكنم و آن كه او را جانشين خود قرار داده، پيرويش تا روز قيامت بر گردن ما است.
عمر وقتي پاسخ راسخ و سخن صريح بلال را شنيد، برآشفت و به او دشنام داده، گفت: لا ابا لك ...»؛ اي بيپدر ديگر در مدينه نبايد بماني.
و اين آغاز تبعيد بلال از مدينه به شام ـ به خاطر دفاع از امامت و ولايت ـ بود.
در آخرين لحظات حضور در شهر رسول خدا(ص) و در كنار دخت پيامبر(ص) و امير مؤمنان(ع) اين اشعار را زمزمه ميكرد:
«باللّه لا اَبابَكرٍ نجوتُ وَ لو
لا اللّه نأمت عَلي اَوْصالي الضَبُعْ»؛(22).
به وسيله خدا نجات يافتم نه به خاطر ابوبكر و اگر خدا نبود كفتار، رگهاي مرا ميدريد. خداوند مرا در محل خوبي جاي داد و مرا گرامي داشت، همانا خير نزد او يافت ميشود. مرا پيرو بدعتگذاري نخواهيد يافت و من مانند آنان بدعتگذار نيستم.
بلال به شام رفت، ايامي چند در آن ديار زندگي كرد و سرانجام در بين سالهاي 18 ـ 21 هجري قمري در زمان خلافت عمر در اثر بيماري طاعون ديده از جهان خاكي فرو بست و به ديار افلاكي پر كشيد. بابُ الصغير دمشق قبرستان شام است كه پيكر پاك بلال را در آغوش خود جاي داده و همه روزه زيارتگاه ارادتمندان مسلمان است.(23)--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------. 1.. ـ بلال، سخنگوي نهضت پيامبر(ص)، عبدالحميد جودة السحار، ترجمه علي منتظمي، ص4 و 3.
2 ـ كشكول شيخ بهايي، عزيزاللّه كاسب، ص252.
3 ـ تفسير منسوب به امام عسكري(ع)، ص462؛ علل الشرايع، ص461.
4 ـ عدةالداعي، ص21؛ المحجةالبيضاء، ج2، ص310.
5 ـ حجرات، 13؛ يا ايّها الناس انّا خلقناكم من ذكرٍ و انثي و جعلناكم شعوبا و قبائل لتعارفوا اِنَّ اكرمكم عند اللّه اتقيكم. (ر.ك: تفسير الميزان، ج18، ص325؛ اطيب البيان، ج12، ص231؛ البرهان، ج4، ص210؛ نمونه، ج22، ص196؛ تفسير القمي، ج1، ص179).
6 ـ انعام، 52؛ و لا تطرد الذين يدعون ربهم بالغداة و العشي يريدون وجهه ما عليك من حسابهم من شيءٍ و ما من حسابك عليهم من شيءٍ فتطردهم فتكون من الظالمين. (ر.ك: تفسير الميزان، ج7، ص99؛ بيان السعاده، ج2، ص132؛ روح المعاني، ج7، ص158).
7 ـ كهف، 28.
8 ـ شرح نهجالبلاغه ابن ابيالحديد، ج10، ص104؛ عوالم العلوم، ج14، ص308.
9 ـ بحارالانوار، ج83، ص131؛ نهاية الاحكام، ج1، ص422 و 524.
10 ـ تاريخ تحول دولت و خلافت، ص107، نقل از التراتيب الاداريه، ج1، ص79.
11 ـ بحارالانوار، ج84، ص116؛ ر.ك: مجمعالرجال، ج1، ص281.
12 ـ مختصر تاريخ دمشق، ج5، ص261.
13 ـ شرح نهجالبلاغه، ج11، ص198.
14 ـ بحارالانوار، ج104، ص88؛ دلائل الامامه، ص87.
15 ـ همان، ج22، ص508؛ عوالم العلوم، ج11، ص175؛ نك: علل الشرايع، ص168؛ امالي شيخ طوسي، ص573؛ امالي شيخ صدوق، ص506.
16 ـ همان، ج22، ص499.
17 ـ بلال سخنگوي نهضت پيامبر(ص)، ص3.
18 ـ بحارالانوار، ج22، ص142؛ نك: الدرجات، الرّفيعه، ص367.
19 ـ انسابِ الاشراف بلاذري، ج2، ص183.
20 ـ احقاق الحق، ج19، ص153؛ كتاب من لا يحضره الفقيه، ج1، ص297؛ بحارالانوار، ج43، ص157.
21 ـ بحارالانوار، ج43، ص158.
22 ـ همان، ص119 (برخورد بلال با خليفه دوم به گونهاي افشاگرانه، تهاجمي و يا نوعي دادخواهي در آن به چشم ميخورد؛ گرچه بسياري جرأت اين گونه برخورد را در خود نميديدند! براي اطلاع بيشتر مي توانيد به مختصر تاريخ دمشق، ج5، ص267 مراجعه فرماييد.
23 ـ رجال شيخ طوسي، ص27 (شايان ذكر است كه برخي معتقدند بلال در «باب الاربعين» شهر حلب و يا در مقبره كيسان يا خولان مدفون است).
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.ahlebayt.porsemani.ir//content/%D8%A8%D9%84%D8%A7%D9%84
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های پیامبر و اهل بیت سایت پرسمان
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت