مراتب شرک را بیان نمائید؟ | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
مراتب شرک را بیان نمائید؟
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
مراتب شرک را بیان نمائید؟
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
توحید و شرک
,
مراتب شرک
,
شرک
,
کفر
سوال:
مراتب شرك را بیان نمائید؟
پاسخ تفصیلی:
در مباحث اعتقادى به سه عنوان موحّد، كافر و مشرك برمىخوريم. انسان يا به وجود خداوند اقرار ندارد كه در اين صورت به او كافر مىگوييم؛ امّا در صورت اقرار، اگر خداوند را به يگانگى نيز بشناسد او را موحّد، و اگر در كنار خدا، شريكانى نيز براى او قرار دهد، او را مشرك مىناميم. البته برخى از مراتب شرك با ايمان قابل جمع نيست و آن شرك در ذات است كه آن را شرك جلىّ مىناميم و برخى از مراتب شرك همچون ريا، شرك خفى است كه با ايمان ظاهرى سازگار بوده و شخص را از جرگه مؤمنان خارج نمىكند. براى توضيح بيشتر اين مطلب، به شرح اقسام و مراتب شرك مىپردازيم:
1. شرك ذاتى
اعتقاد به موجودات قديم ديگرى كه در عرض وجود خداى متعال بوده و استقلال در ذات داشته باشند شرك ذاتى است. كسانى كه به تثليث يا ثنويت رو آوردهاند توجه نكردهاند كه حق تعالى حقيقت محض و بى نهايتى است كه جايى براى وجود شريك باقى نمى گذارد در حالى كه اعتقاد به شرك ذاتى سبب محدوديت ذات حق مىشود.خداوند متعال در مورد كسانى كه قائل به تثليث شدند فرموده است: «لَقَدْ كَفَرَ الَّذينَ قالُوا انَّ اللَّهَ ثالِثُ ثَلاثَةِ وَ ما مِنْ الهٍ الَّا الهٌ واحِدٌ»؛[1] آنها كه گفتند: «خداوند، يكىاز سه خداست» به يقين كافر شدند؛ معبودى جز معبود يگانه نيست. هرگز اعتقاد به توحيد و مبدأ بودن خداوند براى جهان با اعتقاد به موجودات ديگر در كنار خدا سازگار نيست و چنين اعتقادى كه شرك جلى است سبب خروج شخص از حوزه اسلام مىگردد.
2. شرك صفاتى
منظور از شرك صفاتى آن است كه كسى صفات خداوند را زايد به ذات او دانسته و يا به تعدد صفات جداى از يكديگر قائل شود. شهيد مطهرى (ره) در مورد اين قسم از شرك مىنويسد:
شرك در صفات، به علت دقيق بودن مسأله، در ميان عامه مردم هرگز مطرح نمىشود، شرك در صفات، مخصوص برخى انديشمندان است كه در اينگونه مسائل مىانديشند امّا صلاحيت و تعمق كافى ندارند. اشاعره از متكلّمين اسلامى دچار اين نوع شرك شدهاند ... [2]
3. شرك افعالى
شريك كردن غير خدا، در افعال خدا را ، شرك افعالى گويند و مىتوان آن را به اقسام مختلف تقسيم كرد از جمله:
الف. شرك در خالقيّت
كسانى كه با وجود اعتراف به خداوند يكتا در جهان هستى، خلقت برخى از مخلوقات را به غير خدا نسبت دهند دچار شرك در خالقيت شدهاند، مانند كسانى كه شرور را آفريده برخى از مخلوقات مىدانند.
خداوند براى خلقت موجودات نه از كسى كمك گرفته و نه هيچ موجودى توان و قدرت بر چنين كارى را داراست؛ زيرا موجودات هر آنچه داشته باشند خود مخلوق خدايند و هرگز توان قدرت نمايى در برابر ذات الهى را ندارند، خداوند متعال در توبيخ مشركان مىفرمايد: «هذا خَلْقُ اللَّهِ فَارُونى ماذا خَلَقَ الَّذينَ مِنْ دُونِه بَلِ الظَّالِمُونَ فى ضَلالٍ مُبينٍ»؛[3] اين آفرينش خداست، امّا به من نشان دهيد معبودان ديگر چه چيزى را آفريدهاند؟! ولى ظالمان در گمراهى آشكارند.
تنها يك نوع از نسبت دادن خلقت به غير خدا با توحيد سازگار است و آن هم زمانى است كه خلقت موجودى با اذن الهى به دست موجودى ديگر انجام شود.قرآن مجيد در مورد عمل حضرت عيسى عليه السلام مىفرمايد: «وَإِذْ تَخْلُقُ مِنَ الطِّينِ كَهَيْئَةِ الطَّيْرِ بِإِذْنِى فَتَنفُخُ فِيهَا فَتَكُونَ طَيْراً بِإِذْنِي»؛[4] و هنگامى كه به فرمان من، از گِل چيزى به صورت پرنده مىساختى، و در آن مىدميدى، و به فرمان من، پرندهاى مىشد.
اينگونه اعتقاد به صدور موجودى از موجود ديگر عين توحيد است.
ب. شرك در ربوبيت
ممكن است كسى خالقيت را منحصر به خداوند بداند، امّا معتقد باشد كه اداره جهان بعد از آفرينش، توسط موجودات ديگرى به طور مستقل انجام مىگيرد و خداوند دخالتى در تدبير آفريدهها ندارد، و يا قائل باشد كه خداوند شريكانى در تدبير آفريدهها دارد، چنين شركى كه شرك در ربوبيت است باطل است؛ زيرا مخلوقات نه تنها در اصل وجود و پيدايش، بلكه در همه شوؤن وجودى خويش وابسته به خدايند و وابستگىهايى كه به يكديگر دارند، در نهايت به وابستگى به خدا ختم مىشود و اوست كه بعضى از آفريدگان را به وسيله بعضى ديگر اداره مىكند و روزىخواران را به وسيله روزىهايى كه مىآفريند، روزى مىدهد و در يك سخن، اسباب و علل نه تنها در اصل هستى بلكه هرگونه تأثيرى كه دارند همه از خداوند است و كارگردانى جهان مختص به ذات مقدس خداوند است. با دقت در مفهوم خالقيت و ربوبيت نيز روشن مىشود كه اين دو با هم تلازم دارند و محال است كه رب و مدبّر جهان غير از خالق آن باشد؛ زيرا خلق كردن موجوداتى با ويژگيهاى خاص و وابستگى به يكديگر، عين تدبير امور آنان است. به طور مثال، وقتى خداوند حيوانى را به گونهاى مىآفريند كه براى ادامه حيات، نياز به علوفه دارد و از سوى ديگر در جهان خارج، علوفه را نيز خلق مىكند، خلقت اين دو موجود با اين وابستگى يكى به ديگرى عين تدبير است. به عبارت ديگر مفهوم تدبير از كيفيت آفرينش و وابستگى يكى از اين دو مخلوق به ديگرى انتزاع مىشود، علاوه آنكه لازمه تدبير صحيح و كامل، علم به ويژگيها، نيازها و استعدادهاى مخلوقات است و شناخت اين امور جز از خالق آنها كه مىداند آنها را به چه تجهيزاتى مجهز كرده و چه قوا و استعدادهايى در وجود آنان قرار داده است، برنمىآيد؛ پس جز خالق آنها، كسى توان تدبير كامل و جامع براى آنها را ندارد.[5]
نكته حائز اهميت در اينجا اين است كه هر چند اعتقاد به نقش موجودات در تدبير جهان چه بطور استقلالى و چه به نحو شراكت با حضرت حق، سبب ورود به جرگه شرك جلى مىگردد. (همانگونه كه بيشتر مشركان معاصر پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله در سرزمين عربستان از اين گروه بودند) امّا بىتوجهى به مفهوم دقيق توحيد ربوبى در بسيارى از موارد انسان را به حوزه شرك خفى مىكشاند؛ زيرا انسان ممكن است در مرحله بينش و اعتقاد به توحيد ربوبى معتقد باشد امّا در عمل، تأثير را بطور استقلالى از موجودات طلب نمايد. امامصادق عليه السلام در ذيل آيه شريفه «وَ مايُؤْمِنُ اكْثَرُهُمْ بِاللَّهِ الَّا وَ هُمْمُشْرِكُونَ»[6] كه مرتبهاى از ايمان و شرك را قابل جمع دانسته است، به همين شرك در ربوبيّت كه به هنگام عمل براى بسيارى رخ مىدهد اشاره كرده، مىفرمايد: اين همان سخن شخص است كه مىگويد «اگر فلانى نبود من هلاك شده بودم و اگر فلان شخص نبود به من چنان مصائبى رسيده بود و اگر فلانى نبود، خانوادهام از دستم مىرفت!»، آيا نمىبينى كه او براى خداوند شريكى در ملكش قرار داده كه به او روزى مىدهد و بلاها را از او دفع مىكند؟ راوى مىگويد: پرسيدم در صورتى كه بگويد: «اگر خداوند به واسطه فلان شخص بر من منت ننهاده بود، هلاك مىشدم.» چگونه است، امام فرمود: بلى، اين اشكال ندارد.[7]
4. شرك عبادى
توحيد عبادى يا توحيد عملى يعنى براى خدا عبادت كردن، براى خدا قيام كردن، براى خدا خدمت كردن، براى خدا زيستن و براى خدا مردن.[8] در برابر اين قسم از توحيد، شرك عبادى قرار دارد كه مراتب گوناگونى را شامل مىشود. مرتبهاى از آن كه همان شرك جلى و سبب خروج از اسلام است، عبادت در پيشگاه بتها و معبودان، ساختگى است. نمونههايى از اين نوع، در جهان گذشته و زمان كنونى وجود داشته و دارد.
امّا نمونههايى از اين قسم از شرك نيز وجود دارد كه مربوط به حوزه «شرك خفى» است و در آيات و روايات اسلامى ما به آنها اشاره شده است. در اينجا به شرح اجمالى دو نوع آن مىپردازيم.
الف. اطاعت از غير خدا و غير اولياى الهى
در قرآن از اطاعت شيطان و هواى نفس و طاغوتهاى زمان، تعبير به عبادت شدهاست.
در سوره يس در توبيخ انسان در اطاعت از شيطان مىفرمايد: «الَمْ أَعْهَدْ إِلَيْكُمْ يا بَنِى آدَمَ ان لَّا تَعْبُدُوا الشَّيْطانَ ....»؛[9] آيا با شما عهد نكردم اى فرزندان آدم كه شيطان را نپرستيد.
و يا در مورد هواى نفس مىفرمايد: «أَرَأَيْتَ مَنِ اتَّخَذَ الهَهُ هَوَيهُ ...»؛[10] آيا ديدى كسى را كه هواى نفسش را معبود خود برگزيده است؟ قرآن مجيد در مواردى، پيروان اهل كتاب را سرزنش مىكند كه به عبادت احبار و رهبان پرداختهاند.[11] در حالى كه مىدانيم منظور از موارد ياد شده عبادت به معناى مصطلح و ركوع و سجود نيست بلكه مراد، همان خضوع و اطاعت در برابر فرامين آنهاست. امام صادق عليه السلام در تبيين اين نوع از عبادت مىفرمايد: عبادت، تنها سجود و ركوع نيست بلكه اطاعت از اشخاص است. كسى كه مخلوق را در جهت معصيت خالق اطاعت كند او را پرستيده است.[12]
ب. انجام عبادت به خاطر ريا
اين قسم از عبادت نيز شرك شمرده شده و شديداً نكوهش شده است. آيهاى كه در اين باره، مورد استناد قرار گرفته آيه ذيل است:
«... فَمَنْ كانَ يَرْجُو لِقاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلًا صالِحاً وَ لايُشْرِكَ بِعِبادَةِ رَبِّهِ احَدًا»؛[13] پس هر كه به لقاى پروردگارش اميد دارد، بايد كارى شايسته انجام دهد و هيچ كس را در عبادت پروردگارش شريك نكند!
پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله، فرمود: پروردگار شما مىفرمايد: من بهترين شريك هستم پس كسى كه احدى از خلقم را شريك من در عملش قرار دهد من همه عمل را براى او واگذارم و جز عمل خالص را قبول نمىكنم. سپس آيه مذكور را قرائت فرمود.[14]
حضرت على عليه السلام نيز با استناد به همين آيه به ريا اشاره كرده، مىفرمايد:«پس اينان (رياكاران) روزه گرفتند و نماز خواندند و خود را به كارهاى خير واداشتند، جز اينكه در همه اين اعمال منظور ايشان ريا و نشان دادن به مردم بود؛ پس به خاطر اين ريايى كه انجام دادند كافر شدند.»[15] توجه به مراتب خفى شرك ما را به تأمل در اين حديث پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله وا مىدارد كه فرمود: (راه يافتن) شرك (در عقايد و اعمال انسانها) از راه رفتن مورچهاى بر سنگ صاف[16]، در شب تاريك، مخفىتر است. كمترين شرك اين است كه انسان كمى از ظلمرا دوست بدارد و از آن راضى باشد و يا كمى از عدل را دشمن بدارد، آيا دين جز دوست داشتن و دشمنى داشتن براى خداست؟ ...…[17]
صاحب محتوی:
موسسه آموزشی پژوهشی مذاهب اسلامی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://mazaheb.com/%D9%BE%D8%B1%D8%B3%D8%B4-%D9%88-%D9%BE%D8%A7%D8%B3%D8%AE/%D8%B9%D9%82%D8%A7%DB%8C%D8%AF/68-%D8%AA%D9%88%D8%AD%DB%8C%D8%AF-%D9%88-%D8%B4%D8%B1%DA%A9/6614-%D8%B3%D8%A4%D8%A7%D9%84--%D9%85%D8%B1%D8%A7%D8%AA%D8%A8-%D8%B4%D8%B1%D9%83%E2%80%8F-%D8%B1%D8%A7-%D8%A8%DB%8C%D8%A7%D9%86-%D9%86%D9%85%D8%A7%D8%A6%DB%8C%D8%AF-
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پرسش و پاسخ های عقایدی موسسه آموزشی پژوهشی مذاهب اسلامی
یادداشت :
[1] . مائده( 5)، آيه 73.
[2] . مقدمهاى بر جهانبينى اسلامى، ص 109، انتشارات صدرا.
[3] . لقمان( 31)، آيه 11.
[4] . مائده( 5)، آيه 110.
[5] . ر. ك، آموزش عقايد، مصباح يزدى، ج 1، ص 108.
[6] . يوسف( 12)، آيه 106؛« و بيشتر آنها كه مدعى ايمان به خدا هستند، مشركند!»
[7] . بحارالانوار، ج 72، ص 99- 100.
[8] . اقتباس از: مقدمهاى بر جهانبينى اسلامى، ص 92.
[9] . يس( 36)، آيه 60.
[10] . فرقان( 25)، آيه 43.
[11] . شعرا( 26)، آيه 22.
[12] . بحارالانوار، ج 72، ص 94.
[13] . كهف( 18)، آيه 110.
[14] . الميزان، ج 13، ص 406- 407.
[15] . بحارالانوار، ج 72، ص 102.
[16] . در برخى از روايات،« صفاه سوداء» به معناى سنگ سياه آمده است. رك: بحارالانوار، ج 72، ص 93، حديث 3.
[17] . الدر المنثور، سيوطى، ج 2، ص 17، دارالمعرفه.
نوع منبع :
پرسش و پاسخ
مخاطب :
نوجوان , بزرگسال , عمومی , جوان , تخصصی
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت