از زمانی که داروین کتاب منشأ انواع را در سال ۱۸۵۹ منتشر کرد، بحثهای پرچالش درباره این کتاب، تا امروز ادامه دارد و چالش تند و تیز بین خداباوران، ایتئیستها و ز
... زیستشناسان همچنان ادامه دارد. نسبت خدا با تکامل داروینی، منحصر به بحثهای آکادمیک و دانشگاهی نیست بلکه بحثی اجتماعی است که در رسانههای عمومی نیز نفوذ پیدا کرده است. مثلا در دادگاههای آمریکا درباره این بحث میشود که آیا تکامل داروینی اجازه تدریس دارد و یا باید ایده آفرینش گرایی را تدریس کرد و دعواهای مختلفی در ایالتهای مختلف آمریکا صورت گرفته است. جامعه آمریکا را مثال زدم چون آمریکا جامعه متدینی است اما در مجامع عمومی و علمی در اروپا، تکامل داروینی غالب است.
واکنش به کتاب منشأ انواع، منحصر در خداباوران، ایتئیستها و زیستشناسان نبوده است و امروزه میبینیم که فرایند تکاملی، تقریباً همه حوزهها را در بر گرفته و به مسائل سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، سینما و … پیوند خورده است و ما شاهد تفسیرهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، سینمایی و.. از تکامل داروینی هستیم. بنابراین تکامل داروینی فراتر از بحث ارگانیسم حیات است و از این جهت، پربارترین علم طبیعی پس از دوره جدید بوده است و حتی به عقیده من، پربارتر از فیزیک بوده است و شواهد زیادی برای این مدعا وجود دارد.
برای مخاطبان آگاه و اهل علم که شنونده صوت این کلاسها هستند، توصیه میکنم که به شکل منظم از مباحث استفاده کنند. اگر در خلال این مباحث، مواردی را شنیدید که با برداشتهای ذهنی شما و انتظارات و پیشزمینههای مطالعاتی شما در تعارض بود، تعجب نکنید و اجازه دهید کلاس تعهد خود را نسبت به موضوع، انجام دهد. به این معنا که باید بحثهای روز دنیا در حوزه تکامل داروینی را مطرح کنیم بدون اینکه گرایش دینی را در طرح مباحث، مدخلیت دهیم. روال ما در کلاس حاضر این است که قبل از ورود به تفسیر یک نظریه علمی و تبلیغ گرایش دینی، آن نظریه علمی را بدون تعصب و پیشداوری مطرح کنیم، آنگاه در جلسه نهایی راهحلهایی برای تعارضهای پیشآمده، ارائه دهیم. همچنین مخاطبان گرامی در نظر داشته باشند که این کلاس، جمعبندی نهایی از نسبت نظریه تکامل داروینی با خداباوری، ارائه نمیدهد و این به عهده مخاطبان است و هدف ما آشنایی علاقهمندان، با بحثهای روز دنیا در این حوزه است.
بیشتر