مجموعه “لمحات فی الکتاب و الحدیث و المذهب” عنوان یکی از مهمترین آثار آیتالله صافی گلپایگانی است که به زبان عربی در سه جلد به نگارش درآمده و منتشرشده است.
این
... ن مجموعه شامل 23 رساله فقهی_ اعتقادی به قلم این عالم آگاه است که بعضی از این رسالهها در چند سال گذشته بهصورت مستقل به چاپ رسیده و برخی دیگر نیز برای نخستین بار منتشر شد.
"جلد سوم"
رساله شانزدهم: “الأحكام الشرعیة ثابتة لا تتغیر”
در سال 1410 هـ.ق مقالهای در مجله كویتی “العربی” شماره 379 تحت عنوان “الفتاوی و الأحكام الإسلامیة بین التغیر و الثبات” به چاپ رسید كه او با توجه به اهمیت این مبحث، این رساله را در یازده فصل در جواب و نقد این مقاله به رشته تحریر درآورد.
رساله هفدهم: “ مسألة التعصیب”
شیخ جاد الحق در یكی از سخنرانیهای خود كه در روزنامه “الأهرام” مصر به چاپ رسیده بود به درخواست استاد احمد بهاء الدین مالكی (كه درخواست مراجعه به فقه شیعه در باب مواریث و بخصوص منع عصبة از ارث باقی تركه و ردّ بقیه به اصحاب فرض كرده بود) جواب رد داده و مراجعه به فتوای شیعه را عمل بر خلاف نصوص قرآن و سنّت دانسته بود.
او با توجه به اهمیت این بحث، و نیز بحث از اینكه فتاوای شیعه همه مبتنی بر نصوص قرآن و سنت است،این رساله را با قلمی مستدل نگاشتهاست.
رساله هجدهم: “القرآن مصون عن التحریف”
رساله “قرآن محفوظ از تحریف” به عنوان هجدهمین رساله مجموعه “لمحات”، اجابت درخواست برخی از فضلاء حوزه از او نسبت به كتابت رسالهای در این باب است كه میتواند جوابگوی بسیاری از شبهات مطرح پیرامون این موضوع باشد.
رساله نوزدهم: “وقت الغداة فی بلاد الإغتراب”
جمعی از مؤمنین لندن در ماه رمضان 1406 هـ.ق سؤالاتی را درباره اوقات نماز به خصوص نماز صبح و طلوع فجر پرسیده بودند كه آیت الله صافی مدظله جوابهایی تفصیلی به این سؤالات در لندن ارائه كرده و در این رساله به طبع رسیده است.
رساله بیستم: “شرح حدیث عرض الدین”
این رساله، ترجمه عربی اثر او “شرح حدیث عرض دین” است كه به مبحث مهم و جذاب عرض دین و احتیاج جامعه به آن و نیز شرح و تفسیر حدیث عرض دین حضرت عبدالعظیم حسنی نزد امام هادی علیهالسلام پرداخته است.
رساله بیست و یكم: “بین العلمین الشیخ الصدوق و الشیخ المفید”
این رساله مهمّ اعتقادی، به داوری میان دو كتاب “اعتقادات شیخ صدوق” و “اعتقادات شیخ مفید” میپردازد.
او در این رساله، به بیان اشتراكات و اختلافات مطالب موجود در این دو كتاب میپردازد كه میتواند منبع بسیار خوبی در جنبه مباحث اعتقادی باشد.
رساله بیست و دوم: “سرّ البداء”
“ راز بداء” عنوان بیست و دومین رساله این مجموعه است كه در هشت فصل به مبحث مهم بداء و معنای آن و اعتقاد شیعه نسبت به آن میپردازد كه پاسخگوی بسیاری از شبهات مطرحشده در این باب است.
رساله بیست و سوم: “فتنة رد النصوص أو الإجتهاد فی مقابل النص”
آخرین رساله این مجموعه ارزشمند، فتنه رد نصوص یا بحث اجتهاد در مقابل نص است كه از بهترین رسالههای این مجموعه است كه به بحث تاریخی رد نصوص از ابتدای خلقت تا به حال پرداخته و با اشاره به بحث “فتنه متصوفة و عارفنماها”، “فتنه روشنفكران و متمدننماها” و... در سال 1406 هـ.ق با قلمی زیبا و مستدل نوشته شده است.
بیشتر