مفسران فریقین دربارة «متنازعفیه» در آیة 59 سوره نساء، دیدگاههای گوناگونی ارائه دادهاند. برخی همه کارهای مربوط به دین و دنیا را مشمول متنازعفیه در آیه دانست
... تهاند. برخی باتوجه به ادامه آیه که خدا و رسول را مرجع حل تنازع معرفی کرده، تنها رویدادهای دینی؛ اعم از احکام و عقاید را مشمول تنازع در آیه دانستهاند. برخی دیگر، نزاع را تنها به احکامی که ازسوی خدا و رسول تشریع شده، مختص دانستهاند. گروهی مراد از متنازعفیه در آیه را تنها احکام غیرمنصوص میدانند و برایناساس، آیه را دلیل بر حجیت اجماع و قیاس گرفتهاند. از دید برخی محور تنازع در آیه، خود اولیالامر هستند که در دستواژة پیشین به اطاعت از آنان دستور داده شده است.
در نوشتار حاضر که با روش توصیفی – تحلیلی و باهدف ارزیابی و نقد دیدگاه مفسران فریقین دربارة متنازع فیه در آیه یادشده، نگارش یافته، ضمن تبیین مسئله و طرح پرسش مربوط، دیدگاههای مفسران بیان شده است سپس، دیدگاهی که محور تنازع را اولیالامر میداند برگزیده و دیگر دیدگاهها را ناصواب میداند و اشکالات آنها را تبیین میکند. سرانجام با استناد به قرائن موجود در آیه وگواهمندی تاریخی و روایی، چراییهای گزینش دیدگاه موردنظر تبیین شده است.
بیشتر