جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
بررسی تطبیقی دیدگاه علامه طباطبای در سعادت بشر با دیدگاه مایکل پترسون در کتاب عقل و اعتقادات دینی
نویسنده:
استاد راهنما: روح الله روحانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مطالعه تطبیقی
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
سعادت بشر همواره مورد توجه اندیشمندان مسلمان و غیر مسلمان بوده است، آنان درباره سعادت بشر مطالبی نابی پدید آورده اند؛ عالمه طباطبایی، اندیشمند مسلمان، یکی از آنان است که دربارهی سعادت انسان کاوشهای ارزندهای ارائه کرده است. از میان اندیشمندان غیر مسلمان، نویسندگان کتاب عقل و اعتقاد دینی )مایکلپترسون و همکارانش( نیز پژوهشهای شایستهای دربارهی سعادت بشر پیش روی خوانندگان قرار داده اند. برای مقایسهی دیدگاه عالمه طباطبایی و نویسندگان یادشده در مورد سعادت بشر، مسئلهای با این عنوان مطرح شده است: »دیدگاه عالمه طباطبایی و نویسندگان کتاب عقل و اعتقاد دینی درباره سعادت بشر چیست« با بررسی آثار عالمه طباطبایی درباره سعادت بشر و نیز با تحلیل مطالب کتاب عقل و اعتقاد دینی به صورت مقایسهای به سعادت بشر پرداخته شده است. در گرد آوری مطالب این پژوهش از روش کتابخانه ای به کار گرفته شده است، نگارنده با جمع آوری اطالعات و تحلیل و توصیف آنها در پی پاسخگویی مسئله یادشده برخاسته است. با توجه به بررسیهای انجام گرفته، این پژوهش به یافتههایی دست یافته است. از نظر عالمه طباطبایی به خیر وجودی که در آن قابلیتهای انسان به ظهور رسیده است سعادت گفته می شود، سعادت لذت پایداری است که با حیات پس از مرگ گره خورده است و بدون باور به آن، سعادت نهایی قابل دستیابی نیست. مایکلپترسون و همکارانش، سعادت را همان غایت نهایی دانسته اند که به حیات بشر معنا بخشیده است، این غایت نهایی تنها در حیات پس از مرگ قابل ظهور است و بدون باور به حیات پس از مرگ، خلقت بشر عبث محسوب شده است. انسان آفریده شده است که به وصال حق نایل شود. نایل شدن به سعادت بدون شناخت خدا و صفات او و ایمان امکان پذیر نیست. نتیجه ای که از این پژوهش به دست آمده، قابل توجه است، سعادت کمال و لذت پایداری است که فلسفهی وجودی بشر را تشکیل داده است و بشر همواره در پی کسب آن است، سعادت همان غایت نهایی بشر است که با دستیابی به آن به آرامش می رسد، این نکته هم در دیدگاه عالمه طباطبایی و هم از نظر نویسندگان کتاب عقل و اعتقاد دینی مورد تأکید بوده است. سعادت نهایی بشر مشروط به باور به حیات پس از مرگ و بقای روح است که از مشترکات دو دیدگاه محسوب شده است.
الأخلاق وأحكام العقل في حدود التشريع
نویسنده:
ماجد الغرباوي
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
تصویری از زندگی آرمانی در اندیشه رابرت م. آدامز
نویسنده:
زهرا خزاعی
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دانشگاه علامه طباطبایی,
چکیده :
آدامز متفکری مسیحی است که سعی دارد به شیوه ای فلسفی، چارچوبی دینی برای اخلاق ارائه کند که به دلیل عدم ابتناء بر باورهای دین خاصی، با صور گوناگون اخلاق دینی سازگار باشد. در این چارچوب، الزامات اخلاقی بر مبنای باور به خداوند، که اصل مشترک همه ادیان الهی است، تفسیر می شوند، اما خدایی که خیر، زیبایی و عشق نامتناهی است، و دیگر موجودات به میزان شباهتشان با خداوند، خیر و شایسته تحسین اند. در اندیشه آدامز، عشق به خیر، رکن اساسی زندگی ایدئال یا آرمانی را تشکیل می دهد، و فضیلت یا علوی که فرد به واسطه آن به خیر التفات دارد، شرط تحقق آن می باشد. در نظریه اخلاقی وی، همه فضائل، اخلاقی اند و ذاتا ارزشمند، و هر کدام به گونه ای در ایجاد زندگی ایدئال نقش دارند. هدف این مقاله ارائه تصویری از زندگی ایدئال در اندیشه های آدامز است. به دلیل آنکه تحلیل این تصویر بدون پردازش نظریه اخلاقی وی، معنا و جایگاه خیر نامتناهی و فضیلت میسر نیست، از این رو، در مقاله حاضر به تبیین این سه مهم پرداخته می شود. در این رابطه بر نقش کثرت گرایانه ارزش ها و التفات به خیر تاکید شده است.
صفحات :
از صفحه 131 تا 146
اخلاق چیست؟ [کتابشناسی انگلیسی]
نویسنده:
Sterba, James P.
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب)
وضعیت نشر :
Polity Press,
چکیده :
ترجمه ماشینی: اخلاق رشته تحصیلی است که همه ما به آن نیاز داریم. این به این دلیل است که همه ما انتخاب می کنیم، و اخلاق مربوط به هنجارهای کلی است که بر نحوه انجام آن انتخاب ها حاکم است. جای تعجب نیست که بر سر چیستی «هنجارها» اختلاف نظر وجود دارد، اما با کار بر روی چنین اختلاف نظرهایی، می‌توانیم یاد بگیریم که چگونه انتخاب‌های بهتری داشته باشیم. جیمز پی استربا با استفاده از مثال‌های مرتبط و استدلال‌های قابل دسترس، مروری کلی بر اخلاق ارائه می‌کند. او این سؤال را مطرح می‌کند که چرا باید اخلاقی باشیم یا اخلاقی، نظریه‌های اخلاقی رقیب را مورد بحث قرار می‌دهد و راهی برای آشتی دادن آنها پیشنهاد می‌کند و رابطه اخلاق و دین را مورد توجه قرار می‌دهد. در نهایت، او نشان می‌دهد که چگونه می‌توان از مطالب مورد بحث در کتاب برای انتخاب‌های اخلاقی بهتر در زندگی روزمره استفاده کرد. اخلاق چیست؟ کتابی است که می توانید برای بهبود توانایی خود در انتخاب های اخلاقی به آن تکیه کنید.
رویکرد رضا توفیق بلوک‌باشی به مسئله رابطه دین و اخلاق [پایان نامه ترکی]
نویسنده:
Çalışkan, Mahmut (محمود کالیسکان)
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
ترجمه ماشینی: دین و اخلاق دو حوزه ای هستند که به زندگی انسان معنا و ارزش می بخشند. از جمله این حوزه ها؛ می توان از منظرهای مختلف فلسفی، جامعه شناختی، تاریخی، روان شناختی، سیاسی و ... را بررسی کرد. این یک موضوع شناخته شده در تاریخ اندیشه و فرهنگ است که در آن رابطه یا تلاش برای ایجاد مشکل رابطه به دلایل فلسفی وجود دارد. در این پژوهش بسته به حوزه های دین و اخلاق، مسئله رابطه دین و اخلاق و برخی مسائل فلسفی که در چارچوب این مسئله قابل بحث است، دوم. در پژوهش ما با نام رویکرد ریزا توفیک بولوکباشی به مسئله رابطه دین و اخلاق، دین و اخلاق در زمینه مشکل رابطه بین آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. موضوع تحقیق ما دین به طور کلی، اهمیت دین، وجود و صفات خداوند، در راستای اندیشه فلسفی تکاملی رضا توفیک است که می توان آن را اگنوستیک و در محدوده برخی مسائل موضوعی فلسفه دین دانست. برخی موضوعات و مفاهیم از نظر اخلاق، فلسفه اخلاق، ضرورت اخلاق، دین و فلسفه اخلاق; مسئله رابطه دین و اخلاق در چارچوب مباحثی از جمله پرداختن به روایات مختلف این پرسش از منظرهای مختلف و طرح برخی مباحث فلسفی در محور مسئله رابطه دین و اخلاق مطرح شده است.
سلطه و اشتراک - الهیات پدری و رابطه اخلاق بشریت با آفرینش حیوانات [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Ian Charles Jones
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
چکیده :
چکیده ماشینی : هدف این پایان نامه، بازخوانی طیف وسیعی از منابع باستانی مسیحیت از نظر برداشت صریح و ضمنی الهیاتی آنها از حیوانات و سلطه انسان بر آنها و قرار دادن این منابع در گفتگو با اندیشه مدرن درباره اخلاق حیوانی است. متون باستانی انتخاب شده عمدتاً موعظه‌ها و رساله‌های قرن چهارم درباره پیدایش توسط مقامات برجسته پدرشناس یونانی و لاتین آن دوران، همراه با هیجوگرافی‌های پیش از انشعاب از شرق و غرب است که تعاملات بین قدیسان و حیوانات را به تصویر می‌کشد. متون مدرن آثاری از دیوید کلاف و اندرو لینزی الهی‌دانان و فیلسوف راجر اسکروتون هستند. در حالی که متون باستانی تأیید سنتی مسیحی را در مورد منحصر به فرد بودن انسان و ارزش برتر مخلوق به دلیل آفرینش در ایماگو دی و دریافت فرمانروایی منعکس می کنند، آنها این کار را به گونه ای انجام می دهند که این موقعیت ممتاز را در ماتریسی از دیگر تصدیقات سنتی مسیحی، از جمله الزام اخلاقی شفقت و رحمت، و الزام زاهدانه مربوط به کنترل عقلانی احساسات. در این زمینه وسیع‌تر، حتی «انسان‌محورانه‌ترین» ادعاها در منابع پدری، ظلم نهادینه‌شده‌ای را که مزرعه صنعتی مدرن و آزمایشگاه تحقیقاتی بر آن بنا شده است، پشتیبانی نمی‌کند. این دو صحنه امروزه از نظر اخلاقی مهم‌ترین صحنه‌ها هستند، هم به دلیل بزرگی تأثیرشان بر حیوانات و هم به دلیل ویژگی نگرش‌های انسان در مورد دسترسی مناسب به اختیارات ما. در منابع باستانی و معاصر اتفاق نظر گسترده ای دیده می شود که چنین اعمالی برخلاف موقعیت و مسلکی است که خداوند برای بشریت سرمایه گذاری کرده است. واگرایی بیشتر ممکن است در رابطه با شیوه‌های قدیمی‌تر با ویژگی‌های کشاورزی و کمتر صنعتی یا تکنولوژیکی، مانند شکار سنتی، ماهیگیری و کشاورزی یافت شود. جالب اینجاست که این موارد نشان می‌دهند که اسکروتون بیشتر از لینزی و کلاف با قوس اساسی منابع سنتی همسو می‌شود، علی‌رغم استفاده این دو مورد اخیر از منابع مسیحی باستانی در حمایت از استدلال‌هایشان. اما این همسویی از هر نظر مشخص نیست، و همه این منابع کمک زیادی به درک مسیحی از اعمال صحیح سلطه انسان در دنیای امروزی می کنند.
پیوند دین و اخلاق از منظر علامه طباطبایی
نویسنده:
محمد اکوان
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: انجمن علوم قرآن و حدیث ایران,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
تبيين پيوند دين و اخلاق در فلسفه اخلاق دارای اهميت ويژه ای است که بايستی با دقت و ظرافت لازم مورد بررسی قرار گيرد. آرا و نظريات متنوعی پيرامون اين مساله بيان شده است برخی به تقابل دين و اخلاق و برخی ديگر به تقدم اخلاق بر دين باور دارند. در اين مقاله به ديدگاه علامه طباطبايی درخصوص پيوند دين و اخلاق پرداخته می شود وی به وحدت دين و اخلاق معتقد است و آن را از طريق فطرت توحيدی و فطرت اخلاقی تبيين می نمايد.
صفحات :
از صفحه 111 تا 129
تحلیل انتقادی اخلاق سکولاریستی فلسفه کانت
نویسنده:
محمدمهدی حکمت مهر، ابوالحسن غفاری
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: مجتمع آموزش عالی شهید محلاتی,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
با آغاز مدرنیته، انسان غربی با نگریستن به انسان، جهان و خدا از منظری بشرانگارانه، مناسبات و شئونی را رقم می زند که امری بی سابقه بوده است. رابطه اخلاق و دین در مدرنیته نیز وابسته به چنین رویکردی می شود. در حالی که در دوره های پیشین، بالاخص قرون وسطا، اخلاق ذیل دین تعریف می شد و فیلسوفان مدرنیته در تلاش بودند تا نگرش انسان گرایانه و سکولاریستی را به حوزه رابطه اخلاق و دین نیز تسری دهند. در این میان، کانت نقش برجسته ای در این پروژه ایفا می کند. او ابتدا دو مفهوم اساسی دین و اخلاق را که به ترتیب عبارتند از خدا و اختیار، در نقد عقل محض در هاله ای از ابهام قرار داد و غیر قابل شناخت دانست و سپس در تدوین نظام فلسفه اخلاق خویش، با قرار دادن دین و مفاهیم دینی ذیل اخلاق و ارزش های اخلاقی، دین را به صرف یک مفهوم درونی و شخصی، تحویل و تقلیل می دهد. این مقاله ضمن تبیین فلسفه اخلاق کانت و همچنین سکولاریسم منطوی در آن، به نقد و تحلیل آن نیز می پردازد.
صفحات :
از صفحه 29 تا 55
نسبی‌گرایی و دین: چرا جوامع دموکراتیک به مطلق‌های اخلاقی نیاز ندارند؟ [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Carlo Invernizzi Accetti
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
چکیده :
ترجمه ماشینی: ریشه‌های ترس‌های ضد نسبی‌گرایی معاصر را در لفاظی‌های ضدمدرن کلیسای کاتولیک دنبال می‌کند و نوعی از نسبی‌گرایی فلسفی را برای جوامع مدرن و کثرت‌گرا نجات می‌دهد.
شناخت اخلاق دینی [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Charles Mathewes
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :