آثار مرتبط با شخصیت ها | کتابخانه مجازی الفبا

آثار مرتبط با شخصیت ها | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
جايگاه اهل بيت از ديدگاه ابوحنيفه
نویسنده:
‫محمدشفق خواتي
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، معاونت پژوهشي، دفتر تبليغات اسلامي,
چکیده :
‫به موضع ابوحنيفه نسبت به اهل بيت( از دو منظر مي‌توان نظر افکند: يکي با اين پيش‌فرض که ايشان در زندگي علمي خود همواره در تقابل با اهل بيت( بوده، و منظر دوم اين که او روابط دوستانه و نزديکي با اهل بيت( داشته و نزد برخي از آنان به شاگردي پرداخته است. در روزگار ابوحنيفه، نگاه به اهل بيت(، دو شکل عثماني مذهب و شيعه مذهب، يا تشيع سياسي و تشيع روحي وجود داشت. ابوحنيفه فراتر از شيعه سياسي بود و به مرجعيت علمي اهل بيت( ايمان داشت، و از بعد سياسي و در باب امامت و خلافت اسلامي ديدگاهش منطبق بر ديدگاه زيديه بود؛ يعني در حالي که خلافت خلفاي راشدين را پذيرفته بود، اعتقاد به افضليت امام علي( نسبت به عثمان داشت، و به امامت و خلافت امام حسن( معتفد بود، و بعد از او امامت را منحصر در فرزندان علي( و از بطن فاطمه( مي‌دانست. او درباره امامت، اعتقاد به نص نداشت، و معتقد بود که امامت بايد با انتخاب آزاد صورت گيرد، اما امام بايد از ميان فرزندان علي( گزينش شود. ابوحنيفه نزد امام صادق( تلمذ کرده و با حکومت اموي و عباسي همکاري نداشت. او عدالت صحابه را نيز به‌طور مطلق نمي‌پذيرفت، و روش اعتدالي درباره صحابه و خلفا داشت، و تلاش مي‌کرد که از سبّ خلفاي راشدين توسط غاليان جلوگيري شود. او با شيعيان و شاگردان امام باقر( و امام صادق( روابط دوستانه داشته و اختلاف او با امام صادق( از نظر اسنادي چندان معتبر نيست. به نظر مي‌رسد که مناظرات او با حضرات معصومين چندان جنجال برانگيز نبود، و احتمالا اين مناظرات ساخته دست برخي از پيروان دو مذهب شيعه امامي و حنفي بوده باشد که در اثر تعصب مذهبي، برخي اختلافات علمي بين صادقين( و ابوحنيفه را بسيار پررنگ نشان داده و حقايق را وارونه جلوه داده‌اند.
بررسي آراي کلامي ابوحنيفه
نویسنده:
‫حسين ضيائي
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، معاونت پژوهشي، دفتر تبليغات اسلامي,
چکیده :
‫نوشتار حاضر به بررسي ديدگاه‌هاي کلامي ابوحنيفه، ديدگاه او درباره توحيد، اسما و صفات الهي و اهل بيت پرداخته و نظر سلفي‌ها درباره وي را واکاوي مي‌کند. نويسنده ضمن تحليل زواياي گوناگون زندگاني ابوحنيفه به بررسي موضع‌گيري وي در قبال خلفاي اموي، انديشه‌هاي او در زمينه ايمان و ابعاد آن و اهمّيت و جايگاه اهل بيت و فضايل آنان مي‌پردازد. اين پژوهش در چهار فصل سامان‌يافته است. در فصل اوّل گوشه‌هايي از زندگي ابوحنيفه را به تصوير کشيده و تحولاّت مهّم عصر وي و تغييرات علمي و فرهنگي رخ دادن در کوفه، حجاز و عراق را رصد کرده و فعّاليت هاي علمي وي به ويژه شکل گيري عقايد فقهي و کلامي وي در اين عصر تبيين شده است. در بخش ديگري از اين فصل نويسنده ديدگاه‌هاي ابوحنيفه درباره اهل بيت( را برجسته ساخته و ارتباط او با برخي ائمّه شيعه، ديدگاه وي درباره امام علي(، موضع گيري‌اش در زمينه قيام زيد بن علي(، مَحبّت ديرينه اش به اهل بيت پيامبر اسلام و ديدگاه هايش درباره اموي و عباّسي را وارسيده و تحليلي از اين ديدگاه ها ارائه کرده است. در فصل دوم نگارنده از منظري تاريخي به شکل گيري فرقه‌هاي مختلف کلامي در قرون دوم و سوم هجري اشاره کرده و پيدايي مذهب کلامي ابومنصور ماتريدي به عنوان مفسّر آراي کلامي ابوحنيفه و شکل‌گيري فرقه‌هاي کلامي، مانندِ معتزله و اشاعره و رويارويي فکري آنان در اين عصر تحليل شده است. در فصل سوم برخي آراي کلامي ابوحنيفه در زمينه‌هاي مختلفي همچون: توحيد، راه‌هاي شناخت خدا، حُسن و قُبح اشيا، اسما و صفات الهي، جبر و تفويض، کلام خدا، خَلق قرآن، شناخت گروه خوارج و مرجئه و بحث از ايمان و ارجا که از زبان ماتريديها نَقل شده است، بيان مي‌گردد. فصل چهارم شامل بررسي نظريّات و ديدگاه‌هاي سلفي‌ها در مورد ابوحنيفه و حنفي‌ها و ناديده گرفتن واقعيات تاريخي توسّط آنان درباره شناخت واقعي ابوحنيفه مي‌شود.
ترتيب مسند الامام الاعظم [أبي حنيفة] برواية الحصكفي مع شرح تنسیق النظام فی مسند الامام
نویسنده:
ابوحنیفه نعمان بن ثابت؛ بروایة: موسی بن زکریا حصکفی؛ ترتیب: محمد عابد سندی
نوع منبع :
کتاب , آثار مرجع , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
قراءة العزائم في الصلاة
نویسنده:
عبدالكريم بهبهاني
نوع منبع :
کتاب , نقد دیدگاه و آثار(دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات) , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران ایران: مركز الطباعة و النشر للمجمع العالمي لأهل البيت عليهم السلام,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
" فى رحاب اهل البيت " مجموعه كتابچه‌هايى است كه در بیش از چهل مجلد موضوعات مختلف كلامى، فقهى و احياناً تاريخى و قرآنى را مورد بررسى قرار داده است. سيد عبدالرحيم موسوى و يك گروه تحقيقى تدوين و تنظيم آن را به انجام رسانده‌اند. "انگيزه تأليف" پاسخگويى و ردّ شبهاتى كه در عصر جديد از طرق شبكه‌هاى اينترنتى و ارتباطى در مسائل اسلامى مطرح مى‌شود، سبب ايجاد گروه‌هاى بحث و پاسخگويى به شبهات در مجمع جهانى اهل بيت علیهم السلام گرديد كه اين مجموعه حاصل آن جلسات است. "ساختار كتاب" در هر جلد از اين مجموعه مهم‌ترين مباحث پيرامون آن موضوع اعتقادى يا فقهى و نيز نظرات و آراء اهل سنت و شبهات مرتبط به اختصار آمده است. در پايان نيز نتيجه و خلاصه بحث ديده مى‌شود. "جلد 39" درباره حکم فقهی خواندن آیات سجده دار واجب در نماز طبق نظر فقه امامیه، حنفیه و بقیه فرق اسلامی می باشد.
حدیث‌گرایی ابوحنیفه؛ گسست بین ابوحنیفه و ابوحنیفه‌ی متخیَّل
نویسنده:
عدنان فلّاحی
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب) , مدخل اعلام(دانشنامه اعلام) , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران - ایران: نشر مهرواژه,
چکیده :
به باور نگارنده، بررسی دقیق اسناد و شواهد کهن و متقدم نشان می‌‌دهد که بین رویکرد امام ابوحنیفه بنیانگذار مذهب حنفی، و روایت غالب و تثبیت‌‌شده‌‌ی نحوه‌‌ی تعامل با احادیث در مذهب حنفی و سایر مذاهب، تفاوت‌‌ها و تمایزها و گسست‌‌های بنیادینی وجود دارد که به مرور زمان مسکوت‌‌عنه گذاشته شده و نهایتاً مورد رد و انکار واقع شده است. به دیگر سخن، گویا در تاریخ اندیشه‌ها(History of ideas) ما با دو ابوحنیفه روبه‌رو هستیم: ابوحنیفه‌ی موجود در آثار قدما و ابوحنیفه‌ی متخیَّل در آثار متأخرین”.
المذهب الحنفي مراحله وطبقاته ضوابطه ومصطلحاته خصائصه ومؤلفاته
نویسنده:
أحمد بن محمد نصر الدين النقيب
نوع منبع :
کتاب , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ریاض: مکتبه الرشد ,
کلیدواژه‌های اصلی :
کلیدواژه‌های فرعی :
منهج الاستدلال لدى الإمام أبي حنيفة النعمان
نویسنده:
صفى الله وكيل
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
تحول هستی‌ شناسیِ قرآن در مذهب حنفی: مباحثاتی درباره قرائت قرآن به فارسی از عمر قرشی
نویسنده:
محمد حسین حاجی‌ احمدی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
المواهب اللطيفة - شرح مسند الإمام أبي حنيفة - المجلد 5
نویسنده:
محمد عابد السِّندي
نوع منبع :
کتاب , شرح اثر
منابع دیجیتالی :