اسباب بخشش گناهان | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
اسباب بخشش گناهان
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
اسباب بخشش گناهان
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
توبه و ترک گناهان
,
بخشش گناهان
کلید واژه فرعی :
جزع در ترک معصیت ,
ترک گناه ,
تبدیل سیئات به حسنات ,
توبه ,
انابه ,
سوال:
با توبه، گناهان به طور كامل بخشيده مي شود؟
پاسخ تفصیلی:
اسباب بخشش گناهان در دنيا سه چيز است:
1 - توبه. «إِلَّا الَّذِينَ تابُوا وَ أَصْلَحُوا وَ بَيَّنُوا فَأُولئِكَ أَتُوبُ عَلَيْهِمْ وَ أَنَا التَّوَّابُ الرَّحِيمُ» «بقره/160» مگر آنها كه توبه و بازگشت كردند، و (اعمال بد خود را، با اعمال نيك،) اصلاح نمودند، (و آنچه را كتمان كرده بودند آشكار ساختند) من توبه آنها را مىپذيرم كه من توّاب و رحيم
2- ترك گناهان كبيره. «إِنْ تَجْتَنِبُوا كَبائِرَ ما تُنْهَوْنَ عَنْهُ نُكَفِّرْ عَنْكُمْ سَيِّئاتِكُمْ» «نساء/31» اگر از گناهان بزرگى كه از آن نهى مىشويد پرهيز كنيد، گناهان كوچك شما را مىپوشانيم و شما را در جايگاه خوبى وارد مىسازيم
3- حسنات و كارهاى نيك. «...إِنَّ الْحَسَناتِ يُذْهِبْنَ السَّيِّئاتِ...» «هود/ 114 » حسنات، سيئات (و آثار آنها را) از بين مىبرند...
اكنون اين پرسش را پاسخ مي دهيم كه: ، آيا گناهان به طور كامل بخشيده مي شود؟
- بله همه گناهان اقتضاء بخشش را دارند، مگر اين كه اعمال شخص به گونه اي مانع از اين اقتضاء گردد.
- بنا بر آيات قرآن، سه امر است كه موجب بخشيده نشدن گناهان ودر واقع ،مانع از اقتضاء بخشش گناهان است :
1- ظلم وفسق
2- لجاجت ،اصرار بر گناه و تكبر
3- شرك
بنابر اين پاسخ اجمالي به مطلب شما اين است كه : اگراسباب بخشش گناه ،(مثلا توبه،) با شرايطش انجام شود و موانع بخشش گناه، وجود نداشته باشد ،گناهان انشاالله بخشيده مي شود .اما تفصيل مطلب :
الف) ظلم وفسق مانع بخشش گناهان مي شود،به آيات زيرتوجه كنيد:
- در آيات 58 تا 59 سوره بقرة ؛ اولا تصريح به بخشش مطلق گناهان شده است وثانيا به علت بخشيده نشدن آن نيز اشاره شده است ؛نگاه كنيد : «و (به خاطر بياوريد) زمانى را كه گفتيم در اين قريه (بيت المقدس) وارد شويد...و بگوئيد: خداوندا گناهان ما را بريز تا ما شما را بيامرزيم، و به نيكوكاران پاداش بيشترى نيز خواهيم داد.- اما افراد ستمگر اين سخن را تغيير دادند (و به جاى آن جمله استهزاء آميزى مىگفتند) و لذا ما بر ستمگران در برابر اين نافرمانى عذابى از آسمان فرستاديم.»
- دقت در جمله: (...وَ قُولُوا حِطَّةٌ ...) و... بگوئيد خداوندا گناهان ما را بريز ...(بايد توجه داشت كه حطه از نظر لغت به معنى ريزش و پائين آوردن است، و در اينجا معنى آن اين است كه: خدايا از تو تقاضاى ريزش گناهان خود را داريم.) خداوند به آنها دستور داد كه براى توبه از گناهانشان اين جمله را از صميم قلب بر زبان جارى سازند، و به آنها وعده داد كه در صورت عمل به اين دستور از خطاهاى آنها صرفنظر خواهد شد،( و شايد به همين مناسبت يكى از درهاى بيت المقدس را باب الحطه نامگذارى كردهاند ).
- ولى چنان كه مىدانيم، و از لجاجت و سرسختى بنى اسرائيل اطلاع داريم، عدهاى از آنها حتى از گفتن اين جمله نيز امتناع كردند و به جاى آن كلمه نامناسبى بطور استهزاء گفتند لذا قرآن مىگويد:« اما آنها كه ستم كرده بودند اين سخن را به غير آنچه به آنها گفته شده بود تغيير دادند (فَبَدَّلَ الَّذِينَ ظَلَمُوا قَوْلًا غَيْرَ الَّذِي قِيلَ لَهُمْ). ما نيز بر اين ستمگران به خاطر فسق و گناهشان، عذابى از آسمان فرو فرستاديم »
- اين نكته نيز شايان توجه است كه قرآن در آيه فوق بجاى فانزلنا عليهم مىگويد فَأَنْزَلْنا عَلَى الَّذِينَ ظَلَمُوا تا روشن گردد كه اين عذاب و مجازات الهى تنها دامان ستمگران بنى اسرائيل را گرفت و هرگز خشك و تر با هم نسوختند.
- علاوه بر اين ، در پايان آيه ، جمله « بِما كانُوا يَفْسُقُونَ »را ذكر مىكند تا آن هم تاكيد بيشترى بر اين موضوع باشد، كه ظلم و فسقشان ،علت مجازاتشان گرديد.
(اين نكته نيز قابل ذكر است كه اگر ظلم مانع بخشش است ، ظلم ، اطلاق دارد وانواع آن را مي گيرد كه از انواع آن حق الناس است.)ب) علت بخشيده نشدن گناهان (به طور مطلق)؛ لجاجت ،اصرار بر گناه و تكبر، مي باشد ، نگاه كنيد:
- از تعبيرات جمله مزبوردر آيات بالا، به دست مي آيد كه آنها بر اعمال سوء اصرار داشتند و آن را ادامه مىدادند، و معلوم مىشود هنگامى كه گناه به صورت يك عادت و حالت، در جامعه متمركز گردد، احتمال نزول عذاب الهى در آن هنگام بسيار است.
و شدت تاثير« اصرار بر گناه» برآينده انسان را نيز مي توان از احاديث زير به دست آورد:
-امام باقر عليه السلام راجع به قول خداى عز و جل كه فرموده: «- وَ لَمْ يُصِرُّوا عَلى ما فَعَلُوا... : و بر آنچه كردهاند اصرار نورزند، ... 135 سوره 3»ايشان فرمود: اصرار بر گناه اينست كه: كسى گناهى كند و از خدا آمرزش نخواهد، و در فكر توبه نباشد، ( كسى كه بفكر توبه نيست، ظاهرا قصد تكرار گناه دارد.)( كافي ج2 288 باب الإصرار على الذنب ..... ص : 288)
- از علي (عليه السلام) در غرر چنين نقل شده : «الاصرار يوجب النّار».اصرار موجب آتش است، يعنى هرگاه كسى گناهى كرده باشد و اصرار بر آن داشته باشد يعنى از آن پشيمان نباشد و باز عزم كردن آن گناه يا گناه ديگر داشته باشد اين معنى، موجب دخول جهنّم گردد، پس اگر از كسى گناهى صادر شود خواه صغيره و خواه كبيره بايد كه ديگر عزم آن نداشته باشد؛و اگردوباره عزم آن گناه را داشته باشد گناه او كبيره شود.( شرح آقا جمال الدين خوانسارى بر غرر الحكم ج1 118 434 ..... ص : 118)
- قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص« مِنْ عَلَامَاتِ الشَّقَاءِ جُمُودُ الْعَيْنِ .....و الْإِصْرَارُ عَلَى الذَّنْب» از رسول خدا صلّى اللَّه عليه و آله نقل ميكنند كه فرمود: از نشانههاى شقاوت و تيره روزى؛ خشكى چشم و .....و گناه دنبال گناه كردن است.
چنانكه مي بينيد گناه ير گناه كردن كه همان «اصرار بر گناه است» ،از علائم شخص شقي (ويخشيده نشده) است. ج ) علت بخشيده نشدن گناه؛ «شرك» است كه در عبارات زير بيان مي كنيم :
- آيه «... إِنَّ اللَّهَ لا يَغْفِرُ أَنْ يُشْرَكَ... »( نساء: آيه 48 ) صريحا اعلام مىكند كه همه گناهان ممكن است مورد عفو و بخشش واقع شوند، ولى شرك به هيچ وجه بخشوده نمىشود، مگر اينكه از آن دست بردارند و توبه كنند و موحد شوند، و به عبارت ديگر هيچ گناهى به تنهايى ايمان را از بين نمىبرد، همانطور كه هيچ عمل صالحى با شرك، انسان را نجات نمىبخشد
- ارتباط اين آيه با آيات سابق از اين نظر است كه يهود و نصارى هر يك به نوعى مشرك بودند، و قرآن بوسيله اين آيه به آنها اعلام خطر مىكند كه اين عقيده را ترك گويند كه گناهى است غير قابل بخشش، سپس در پايان آيه دليل اين موضوع را بيان كرده مىفرمايد: كسى كه براى خدا شريكى قائل شود گناه بزرگى مرتكب شده است (وَ مَنْ يُشْرِكْ بِاللَّهِ فَقَدِ افْتَرى إِثْماً عَظِيماً) اين آيه از آياتى است كه افراد موحد را به لطف و رحمت پروردگار دلگرم مىسازد، زيرا در اين آيه خداوند امكان بخشش گناهان را غير از شرك بيان كرده است
- به تعبيرى كه در آيه ذكر شده:« نُكَفِّرْ عَنْكُمْ سَيِّئاتِكُمْ » دقت كنيد؛ زيرا قرآن ميگويد: گناهان كوچك شما را مىپوشانيم يعنى پرهيز از گناهان بزرگ خصوصا با فراهم بودن زمينههاى آنها، يك نوع حالت تقواى روحانى در انسان ايجاد مىكند كه مىتواند آثار گناهان كوچك را از وجود او بشويد و در حقيقت آيه فوق همانند آيه إِنَّ الْحَسَناتِ يُذْهِبْنَ السَّيِّئاتِ: (هود- 114): حسنات، سيئات را از بين مىبرند مىباشد، و در واقع اشاره به يكى از آثار واقعى اعمال نيك است و اين درست به اين مىماند كه مىگوئيم اگر انسان از مواد سمى خطرناك پرهيز كند و مزاج سالمى داشته باشد مىتواند آثار نامطلوب بعضى از غذاهاى نامناسب را بواسطه سلامت مزاج از بين ببرد.و يا به تعبير ديگر: بخشش گناهان صغيره يك نوع پاداش معنوى براى تاركان گناهان كبيره است، و اين خود اثر تشويق كنندهاى براى ترك كبائر دارد. موفق باشيدجمع بندي :
«اِنَّما التَّوْبْه عَلي اللهِ لِلَّذِينَ يعْمَلُونَ السُّوءَ بِجِهالةٍ ثُمَّ يتُوبُونَ مِنْ قَرِيبٍ فَاؤُلئِك يتوب الله عَلَيهِمْ وَ كانَ الله عَلِيماً حَكيماً؛(1) پذيرش توبه بر خدا است، نسبت به كساني كه از روي جهالت، كار زشت انجام ميدهند، آنگاه زود توبه ميكنند. خدا توبه اينان را ميپذيرد و خدا دانا و حكيم است».در آية بالا قيد« بجهاله »به كار رفته، جهل و جهالت دو معني دارد: ندانستن، و عدم علم كامل.
بيش تر اوقات كلمه جاهل و جهالت در مورد دوم به كار ميرود كه انسان آگاه و دانا است، ولي آگاهي او نسبت به زشتي كار تأثيري در او نميگذارد، بلكه بسان افراد ناآگاه، كارهاي بد را انجام ميدهد. امام صادق(ع) در مورد آيات مربوط به جهالت فرمود: «گناهي است كه بنده خدا آن را انجام ميدهد .اگر چه از حكم آن آگاه ميباشد، ولي آنگاه كه تصميم ميگيرد عمل خلافي را انجام دهد، در واقع جاهل است».
حضرت به جريان يوسف (ع) و برادرانش اشاره ميكند كه قرآن از يوسف ياد ميكند كه به برادرانش گفت: «هَلْ عَلِمْتُمْ مافَعَلْتُمْ بِيوسُفَ وَ أَخِيه إذ أَنْتُمْ جاهِلُونَ؛(2) آيا به خاطر داريد ستمي را كه بر يوسف و برادر او روا داشتيد، در حالي كه همگي جاهل بوديد». برادران يوسف همگي زشتي ظلم را درك ميكردند، ولي به دليل خود خواهي يا حسادت يا هوي و هوس چنان برخورد كردند كه گويي نسبت به زشتي كار خود به كلي ناآگاه بودند».(3)
بنابراين كار زشتي كه از روي هوي و هوس انجام گيرد، پس از ندامت و تحقق توبه، قابل بخشش است، ولي عملي كه از روي عناد و لجاجت و تكبر از انسان سر زند، مشمول رحمت بيكران الهي نميگردد. زيرا پشيماني از شخص لجوج حاصل نميگردد. البته گاهي اتفاق افتاده كه يك نفر لجوج از عناد خود دست برميدارد و در مقابل حق، سر فرود ميآورد، در اين گونه مواقع معلوم ميشود كه عناد او از روي جهالت بوده است.(4)
بنابراين گناهاني كه به اراده خودمان انجام مي شود و حتي از بدي آن خبر داريم اگر از روي عناد و لجاجت نباشد و به خاطر هواي نفس باشد با توبه بخشيده مي شود.پينوشتها:
1. نساء (4) آيه 17.
2. يوسف (12) آيه 89.
3. بحارالأنوار، ج 6، ص 32.
4. ترجمه الميزان، ج 4، ص 390.
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://akhlagh.porsemani.ir/content/%D8%A7%D8%B3%D8%A8%D8%A7%D8%A8-%D8%A8%D8%AE%D8%B4%D8%B4-%DA%AF%D9%86%D8%A7%D9%87%D8%A7%D9%86
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های اخلاق و عرفان سایت پرسمان
یادداشت :
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت