جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 13
فلسفۀ عرفان در ترازوی نقد تحلیل و نقد کتاب عرفان و فلسفه اثر والتر استیس
نویسنده:
محمد فنایی اشکوری
نوع منبع :
مقاله , نقد دیدگاه و آثار(دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات) , نقد و بررسی کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: پرديس فارابی دانشگاه تهران , زمستان/ 1392
صفحات :
از صفحه 27 تا 60
فلسفه عرفان نظری
نویسنده:
محمد فنایی اشکوری
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: موسسه فرهنگی تحقیقاتی إسراء, پاییز/1389
چکیده :
عرفان، ابعاد مختلفی دارد که مهمترین آنها بُعد معرفتی و طریقتی آن است. مطالعه در ابعاد مختلف عرفان، علوم متعددی را پدید آورده است که می‌توان از آنها به «علوم عرفانی» تعبیر کرد. مهمترین شاخه‌های علمی عرفان در سنت اسلامی، عبارتند از عرفان نظری و عرفان عملی. عرفان نظری حاصل تأمل در یافته‌های سلوکی و شهودی عرفا است و عرفان عملی، علم سلوک و طریقت است. با پیدایی و گسترش فلسفه‌های مضاف در غرب که به فرانگری و مطالعه امور از بیرون می‌پردازند، پدیدهٴ عرفان نیز مورد تأمل و مداقه عقلانی بیرونی قرار گرفت و دانشی به نام «فلسفهٴ عرفان» ظهور کرد. فلسفهٴ عرفان، چیستی و چگونگی تجربهٴ عرفانی و احکام آن را برمی‌رسد. اما بحث و کاوش از چیستی و چگونگی علم عرفان نظری و پرسش‌های نظری راجع به آن ـ همچون بحث از موضوع، مبادی، مسائل، روش و ساختار آن ـ می‌تواند موضوع علم مستقلی قرار گیرد که به آن «فلسفهٴ عرفان نظری» می‌گوییم. این‌گونه مباحث به طور سنتی و به اجمال در مقدمهٴ برخی از کتب مربوط آمده است؛ اما گسترش این علم و طرح پرسش‌ها و تردیدهای بنیادی در باب ماهیت و مبادی و پیش فرض‌های آن ایجاب می‌کند که به طور مستقل نیز به آن پرداخته شود. در این نوشتار به اجمال برخی از مهمترین خطوط کلی فلسفهٴ عرفان نظری را مرور خواهیم کرد.
صفحات :
از صفحه 63 تا 83
فلسفه عرفان عملی
نویسنده:
محمد فنایی اشکوری
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: موسسه فرهنگی تحقیقاتی إسراء, پاییز/1390
کلیدواژه‌های اصلی :
مرتضی مطهری , عبدالله جوادی آملی , علامه مجلسی: محمدباقربن محمدتقی مجلسی , نهج البلاغه (نهج‌البلاغه) , عرفان عملی , سعادت , سلوک عرفانی , جهاد با نفس , احکام الهی , احکام ذات الهی , اهل بیت(ع) , شهود , اخلاق عرفانی , اخلاق اسلامی , عرفان و اخلاق , سلوک عارفانه , شهودات عرفانی , رستگاری (مسائل جدید کلامی) , رستگاری اسلامی , تعلیم سیر و سلوک , علامه مجلسی , مرتضی مطهری , علم نفس , اصطلاحنامه اخلاق اسلامی , اصطلاحنامه اخلاق اسلامی , جهاد اکبر , فلسفه عرفان عملی , عرفان اسلامى , عبدالله جوادی آملی , شهاب الدین سهروردی(شیخ اشراق) , ارسطو , خواجه صائن الدین ابن تُرکه اصفهانی , عرفان عملی , فلسفه عرفان (فرا عرفان) , ابن عربی , ابن مسکویه , عرفان نظری , الف. حضرت رسول اکرم(ص) , ب. امام اول(حضرت امام علی ع) , شهود(اسماء اول عرفان نظری) , عرفان عملی و اخلاق , عرفان‌ نظری , امامان معصوم علیهم السلام , معرفت نفس(خودآگاهی) , راه سیر و سلوک , عمل عرفانی , عرفان عملی و فقه , دانش های همگن , غایت عرفان عملی , محمد فنائی اشکوری , اخلاق عرفانی
چکیده :
هنگامی که از بیرونِ یک علم دربارهٴ ساختار و چارچوب کلی آن می‌اندیشیم و در باب مسائلی چون چیستی، موضوع، مبادی، مسائل، روش و غایت آن می‌پرسیم، در قلمرو فلسفهٴ آن علم قرار داریم. یکی از علومی که در زمین فرهنگ اسلامی رویید، عرفان عملی است. علم عرفان عملی از سلوک عرفانی سخن می‌گوید و عناصر، مراحل و موانع آن را برمی‌رسد. سرنوشت عرفان و صحت و سقم و تکامل آن در گرو تنقیح مباحث عرفان عملی است. تنوع و تفاوت فِرَق و طریقت‌های عرفانی، اولا و بالذات به تفاوت در عرفان عملی آنها برمی‌گردد؛ چنانکه ارزش و اعتبار تجربه‌های عرفانی نیز تا حد بسیاری وابسته به برنامهٴ سلوکی سالک است. از این‌رو، تنقیح مباحث عرفان عملی در پیشبرد عرفان و تصحیح و تدقیق آن و پیشگیری از انحرافات ضروری است. برای تنقیح عرفان عملی، لازم است ساختمان کلی آن را مطالعه کنیم. تنقیح مبادی و مبانی و کاوش در حدود و ثغور و مداقه در منابع و روش و توجه به مناسبات این علم با دیگر علوم و بازکاوی ساختار و اصول کلی آن، راه را بر تحول و نوآوری در این حوزه می‌گشاید. برخی از مباحث یادشده در آثار سنتی عرفانی به‌اجمال مطرح شده است، اما وقت آن رسیده است که به «فلسفهٴ عرفان عملی» همچون دیگر فلسفه‌های درجه دوم، به نحو استقلالی و تفصیلی بپردازیم. پیدا است که چنین امری فراتر از گنجایش یک مقاله است. از این رو در این مقاله به برخی از مهم‌ترین عناصر این بحث به‌اجمال می‌پردازیم و سایر مباحث مربوط را به توفیق و مجالی دیگر وامی‌گذاریم.
صفحات :
از صفحه 93 تا 115
نسبت عرفان و دین
نویسنده:
محمد فنائی اشکوری
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی, پاییز و زمستان/1390
صفحات :
از صفحه 79 تا 96
پاسخی به اهل سياست در نگاهی واقعی به رياضت و انزواطلبی در عرفان اسلامی
نویسنده:
عبدالرضا مظاهری
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد, زمستان/1394
کلیدواژه‌های اصلی :
حمله مغول , عرفان و سیاست , کشف المحجوب , کیمیای سعادت , نفحات الانس , محاسبه نفس , انزواطلبی , خلوت در انجمن , کتاب مرصاد العباد , گریز از اجتماع , بازگشت به جامعه , نشئه وحدت , نشئه کثرت , صوفیه و زراعت , تکامل تصوف , استبدادپذیری در ایران , مصاحبت با خلق , سلوک و کسب و کار , شیخوخت , عرفان و جامعه , تصوف و جامعه , خروج از خلوت , رابطه حکمت و خاموشی , علم حضوری , راه کشف و شهود , شیخ حر عاملی , حکمت اشراق the School of Illumination , علم نفس , قرآن , زهد , صلح , شهاب الدین سهروردی(شیخ اشراق) , ابوحامد غزالی طوسی , فلسفه عرفان (فرا عرفان) , پیر (عرفان) , ذکر , اصطلاحنامه تصوف , تاریخ تصوف , خانقاه ها , اصطلاحنامه عرفان , ابن عربی , مولوی , عرفان و شریعت , معرفت شناسی عرفانی , الف. حضرت رسول اکرم(ص) , ب. امام اول(حضرت امام علی ع) , ح. امام ششم(حضرت امام صادق ع) , مقامات سلوک(مقابل مقامات کمال) , مقام ریاضت , مقام ذوق , علم حصولی(مقابل علم حضوری) , عبدالرضا مظاهری , هانری کربن , هانری کوربن (Henry Corbin)
صفحات :
از صفحه 159 تا 184
آمیختگی ذوق تفسیری و عقلی
نوع منبع :
مناظره،گفتگو و میزگرد
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران : موسسه نمیاشگاه های فرهنگی ایران , آذر / 1379
صفحات :
از صفحه 38 تا 43
  • تعداد رکورد ها : 13