جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 5
بررسی روش شناختی تطبیقی اندیشه کلامی صدوق و مفید
نویسنده:
محمد علی نیازی، احمد محمودی
نوع منبع :
مقاله , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
اصفهان: حوزه معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان, پاییز و زمستان/1390
کلیدواژه‌های اصلی :
ملاصدرا شیرازی: صدرالمتألهین , ابن بابویه، محمدبن علی: شیخ صدوق , شیخ مفید: محمد بن محمد بن نعمان‏ , سید مرتضی‏: علی بن حسین بن موسی , علامه مجلسی: محمدباقربن محمدتقی مجلسی , شیخ صدوق , تأویل , شیخ مفید , آموزه های دینی , عقل نظری , عقل عملی , البداء , اعتزال بغدادی , اخبار , عقل‌گرایی , عصر غیبت کبری , عقل استدلالی , اهل بیت(ع) , معتزله بغداد , قرآن , گزاره دینی , غیبت صغری , صدق گزاره‌های دینی , هرمنوتیک , علامه مجلسی , شیخ مرتضی انصاری , شیخ مفید , سید مرتضی , عقل ( جوهر ) , بداء , قرآن , اصول کافی , ابن بابویه، محمدبن علی(شیخ صدوق) , عصر غیبت صغری , عصر غیبت کبری , الف. حضرت رسول اکرم(ص) , مکتب عقل گرای بغداد , عقل عملی((مدرک کلیات مربوط به عمل)، مقابل عقل نظری)Alʿaql al-ʿamalī(practical intellect) , عقل نظری((مدرکات عقل نظری)، اصطلاح وابسته) , امامان معصوم علیهم السلام , عقل گرایی کلامی , نقل گرایی کلامی , اثبات عقیده , مفهوم شناسی عقل , کشف حکم شرع , روش کلامی شیخ مفید , روش کلامی شیخ صدوق , سید احمد محمودی , ملاصدرا شیرازی
چکیده :
متکلمان اسلامی در اثبات عقاید دینی و پاسخ به شبهات بر منهج واحد و روش خاصی سیر ننموده‌اند. از این‌رو، در این مقاله سعی شده است روش کلامی صدوق و مفید و مبانی روش کلامی این دو متکلم نامدار شیعی که یکی نماینده مکتب قم و دیگری نماینده مکتب بغداد بوده‌اند، بررسی و تطبیق گردد و بدین ترتیب، جایگاه عقل و نقل نزد این دو اندیشمند کلامی روشن شود. سپس، میزان بهره‌گیری این دو متکلم از عقل و نقل در تبیین مسائل اعتقادی و پاسخ به شبهات ارزیابی و اثبات می‌شود که صدوق برخلاف مفید، روش نقل‌گرایی را در اثبات عقاید دینی ترجیح داده است، اما نه به این معنا که عقل را نادیده گرفته باشد، بلکه از احادیث و روایاتی که به نوعی از استدلال‌های عقلانی برخوردار است، استفاده می‌کند، لکن مفید با توجه ویژه به عقل و رویکرد عقل گرایانه، به اثبات گزاره‌های دینی و دفاع از آن می پردازد. در اثبات این ادعا، از تمسک به کلیات پرهیز و با استناد به آثار این دو اندیشمند، این مدعا ‌اثبات شده است .
صفحات :
از صفحه 77 تا 94
مقایسه نظریه حقیقت دوگانه در نگاه ابن‌رشد، ابن‌رشدیان و کلیسای قرن سیزدهم
نویسنده:
علی قربانی، فتحعلی اکبری
نوع منبع :
مقاله , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
اصفهان: حوزه معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان, پاییز و زمستان/1393
چکیده :
کلیسا در قرن سیزدهم در ارتباط با تلاشهای عقلانی فیلسوفان و اعتقادات دینی آنها نظریه‌ای را مطرح کرد که به حقیقت دوگانه معروف شد. این نظریه عبارت است از این که چیزی می‌تواند در کلام حقیقت باشد؛ در حالی که نقیض آن نیز میتواند در فلسفه حقیقت باشد. کلیسا با این نظریه فیلسوفان را به کفر متهم میکند و فیلسوفان ابن رشدی خود را از آن مبرّا میدانند و ابنرشد در کتاب فصل المقال به صورت‌هایی با این نظریه موافق است. با تحلیل دقیق این نظریه با توجه به آثار موجود و بررسی وقایع ناشی از آن میتوان معانی مختلفی را برای این نظریه در نگاه هر یک از این سه طرف مطرح ساخت. در این مقاله سعی شده ضمن دستیابی به معانی مختلف این نظریه، مقایسه‌ای نیز از لحاظ کفر‌آمیز بودن آنها بایکدیگر صورت پذیرد.
صفحات :
از صفحه 69 تا 84
کاوشی در رابطه با ایمان و معرفت فلسفی
نویسنده:
نعمت الله بدخشان، محمد مزیدی، سعید رحیمیان
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
شیراز: دانشگاه شیراز, پاییز/1388
کلیدواژه‌های اصلی :
ملاصدرا شیرازی: صدرالمتألهین , شیخ مفید: محمد بن محمد بن نعمان‏ , علامه حلی , علامه طباطبایی: سید محمدحسین طباطبایی , مرتضی مطهری , ظن , ایمان , علم حصولی , عقل گرایی حداکثری , ایمان‌گرایی = فیدئیسم (معرفت‌شناسی) , ایمان و عقل , رویت قلبی خداوند , معرفت فلسفی , عقل‌گرایی , علم حضوری , راه کشف و شهود , شناخت فطری (معرفت شناسی) , قرآن , معرفت فطری , یقین منطقی , اختیاری بودن فعل ایمان , رویکرد عاطفی , عقل گرایی انتقادی , ایمان گرایی (مسائل جدید کلامی) , معرفت شناسی (مسائل جدید کلامی) , عقل و دین , عقل و ایمان , عقلانیت دینی , امام خمینی (روح الله الموسوی الخمینی) , شیخ مفید , مرتضی مطهری , علامه طباطبایی , عقل ( جوهر ) , قرآن , یقین , امام خمینی , علامه حلی , ملا احمد نراقی , شهاب الدین سهروردی(شیخ اشراق) , محمد بن عبدالکریم شهرستانی , سعدالدین تفتازانی، مسعود بن عمر , اتین ژیلسون , سورن کی یر کگور , جان لاک , نصر حامد ابوزید , ابن عربی , مولوی , حضرت عیسی(ع) , ب. امام اول(حضرت امام علی ع) , علم حصولی(مقابل علم حضوری) , ایمان , معرفت‌شناسی (اپیستمولوژی) , معرفت جازم , سعید رحیمیان , ملاصدرا شیرازی , توماس آکوئیناس
چکیده :
رابطه ایمان و معرفت، که گاه تحت عنوان هایی چون ایمان و عقل، علم و دین و حکمت و شریعت مورد بحث قرار می گیرد، در میان متفکران مسیحی و مسلمان، از بحث های مناقشه انگیز و دامنه دار بوده است. در این باره، میان متکلمان مسیحی، سه رویکرد مختلف به ایمان به وجود آمده است که عبارت اند از: عقل گرایی حداکثری، ایمان گرایی و عقل گرایی انتقادی. در میان متفکران مسلمان نیز نظریاتی کم و بیش مشابه با این رویکرد ها مطرح بوده است. هر چند رویکرد غالب در میان این متفکران، رویکرد عقلی بوده، ولی رویکرد عاطفی و ایمان گرایی نیز در میان آنان طرفدارانی داشته است. این نوشتار می کوشد تا چگونگی رابطه میان ایمان و معرفت فلسفی را از منظر متفکران مسلمان مورد نقد و بررسی قرار دهد و در تبیین ماهیت و نوع معرفت مرتبط با ایمان دینی، معرفت فطری را توصیه می کند تا رهیافتی به پژوهش های مفصل تر بعدی قرار گیرد. بر این پایه، ابتدا معرفت به دو قسم معرفت فلسفی (حصولی) و معرفت فطری (شهودی) تقسیم و برخی لوازم آن ها بیان شده و بر اساس آن، نظریات مطرح درباره ماهیت معرفت مرتبط با ایمان نیز به دونظریه، یعنی نظریه فلسفی و نظریه فطری تقسیم گردیده است. در ادامه، نظریه فلسفی ایمان با رویکردی تحلیلی - انتقادی مورد نقد و بررسی قرار گرفته و اشکالاتی بر آن وارد شده است و در ضمن بحث و نیز در قسمت پایانی، نظریه فطری ایمان بر پایه آموزه های کتاب و سنت مطرح گردیده است.
صفحات :
از صفحه 89 تا 114
رابطه عقل و دین از دیدگاه غزالی و اشارات آن در تربیت دینی تربیت دینی بر اساس باورهای ایمان‌گرایانه غزالی
نویسنده:
علی خالق خواه
نوع منبع :
مقاله , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
معتزله , شریعت , تربیت دینی , ایمان‌گرایی = فیدئیسم (معرفت‌شناسی) , اشاعره , انسان شناسی , ایمان و عقل , امام محمد غزالی , تدین , تربیت اخلاقی , تربیت عقلانی , عقل‌گرایی , 03. انسان شناسی Human nature , شریعت توحیدی , اشاعره (اهل سنت) , معتزله (اهل سنت) , قرآن , توجیه , استدلال , توجیه اخلاقی , استدلال اخلاقی , ایمان گرایی (مسائل جدید کلامی) , توجیه (مسائل جدید کلامی) , ایمان گرایی معتدل , برهان تجربه دینی (مسائل جدید کلامی) , عقل و دین , غلامحسین ابراهیمی دینانی , علم اخلاق , قرآن , طهارت قلب , غلامحسین ابراهیمی دینانی , ابوحامد غزالی طوسی , عارفان (مسلمان) , عقل گرایی(مقابل تجربه گرایی) , استدلال علّی(اصطلاح وابسته) , عقلانیت معتزلی , ایمان‌گرایی‌ معتدل , تجربه‌ دینی , توجیه عقلانی , ایمان گرایی غزالی , تربیت دینی عوام , تربیت دینی خواص , اصل عادت و تقلید , اصل عمل محوری , پرورش قوه استدلال , اصل خردورزی , اصل تقدم الهام بر تعلیم , اصل التزام شریعت با طریقت , اصل ارتباط شریعت با طریقت , تهذیب نفس , هانری کربن , هانری کوربن (Henry Corbin)
چکیده :
در این مقاله دیدگاه ایمان‌گرایانة غزالی و آثار و دلالت‌های این دیدگاه در تربیت دینی بررسی شده است. بدین منظور، نخست منطق ترجیح موضع ایمان‌گرایی بر سایر رویکردهای تربیت دینی تشریح شد. سپس، با تکیه بر پیشینة فکری غزالی در باب اشاعره، تصوف، و مخالفت او با فلسفه، تصریح شد که غزالی انسان‌ها را از یک‌دیگر متفاوت می‌داند و این تفاوتْ سبب می‌شود که هر فردی برای پذیرش باورْ توجیه‌های گوناگونی داشته باشد. بر اساس همین تفاوت‏ها، برخی بر آن‌اند که برای ایمان‌ آوردن هیچ گونه استدلالی ضروری نیست. برخی عقلانیت و استدلال را برای باورمندی به‌ کار می‌گیرند و بعضی نیز، از دیدگاه غزالی، ساحت برتر ایمان، یعنی عرفان، را برای دین‌داری برمی‌گزینند. هر یک از این ساحت‌ها اگر مبتنی بر شریعت باشد، می‌تواند در انسانْ ایمان ایجاد کند و هر یک از این دیدگاه‌ها، به تبع مبانی خود، می‌تواند اشارات مختلفی در تربیت دینی داشته باشد. در این مقاله، تربیت دینی بر اساس سه گروه بررسی و مشخص شد: عوام، خواص اهل برهان، خواص اهل عرفان. هر یک از گروه‏های مذکور ویژگی‌ها، اهداف و اصولی دارند.
صفحات :
از صفحه 111 تا 130
  • تعداد رکورد ها : 5