جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 16
المحنة و قضية خلق القرآن (من 218ـ 231هـ): قراءة تحليلية - الواقع والتاريخ
نویسنده:
أمين نايف حسين ذياب
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
المعتزلة المعاصرة,
ریشه ماجرای محنه، سیاسی بود: نگاهی دیگر به غائله محنه القرآن در عصر خلافت عباسی
نویسنده:
زهرا قزلباش
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
روزنامه اعتماد,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
جریان محنه یعنی پشت هر افراطی گری، سیاستی نهفته است و از یک بعد، محنه که بین سال های 218 تا 234 ه.ق رخ داد، هزینه ای برای بقای سیاسی خلفای عباسی از مامون تا معتصم بود. محنه (محنت) در لغت یعنی آزمایش، بلا، فتنه و به طور خاص به معنای آزمودن و تفتیش قضات و محدثین در باب مخلوق بودن قرآن در زمان مامون، معتصم و واثق می باشد. باید توجه داشت که ماجرای محنه ذاتا یک پدیده معتزلی بود، زیرا معتزله برخلاف اهل حدیث و تفکر رایج جهان اسلام در قرن اول هجری، به خلق قرآن اعتقاد داشتند و از قضا علی رغم اینکه هارون الرشید مخالف این نظریه بود، پسرش مامون به این نظریه علاقه مند شد و بنا به مصالح سیاسی که در ادامه اشاره خواهد شد، عقیده رسمی حکومت خود را اعتزال قرار داد و محنه القرآن را پدید آورد که طی آن یک انگیزاسیون شرم آور در تاریخ اسلام رخ داد و علمای بسیاری از اهل سنت مورد آزار و شکنجه و تبعید و حتی قتل قرار گرفتند.
مامون و محنه
نویسنده:
ناظمیان فرد علی
نوع منبع :
کتابخانه عمومی , نمایه مقاله
چکیده :
مجادلات کلامی در سده های دوم و سوم هجری چنان بالا گرفت که انسجام فکری جامعه اسلامی را تهدید نمود. یکی از عمده ترین موضوعهایی که در این روزگار، مسلمانان را ‑ در رد و قبول _ دو بخش نمود، مساله خلق قرآن بود. منازعات و مجادلاتی که بر سر این موضوع در گرفت، سرانجام منجر به دخالت دستگاه خلافت و اتخاذ سیاست محنه از سوی مامون گردید. این سیاست بی سابقه و بی نظیر در تاریخ اسلام - که او چهار ماه پیش از مرگش به اجرای آن فرمان داد - از سوی جانشینانش، معتصم و واثق پی گرفته شد و قریب به شانزده سال اساس کار دستگاه خلافت در رویایی با اهل حدیث قرار گرفت. این اقدام بی سابقه مامون، توجه بسیاری از پژوهشگران حوزه تمدن و فرهنگ اسلامی را به خود جلب نموده، و موجب پدید آمدن آرا و فرضیه های گوناگون پیرامون این حادثه شده است. این مقاله می کوشد تا در تبیین انگیزه های مامون از اتخاذ سیاست محنه، ابتدا سه فرضیه: 1- متاثر بودن خلیفه از معتزله؛ 2- تاثیرپذیری او از تشیع؛ 3- اقتدارگرایی خلیفه در برابر اهل حدیث، را مورد سنجش و ارزیابی قرار دهد و سپس با تضعیف دو مفروض نخست، به تقویت فرضیه سوم روی آورد تا در پرتو بررسی داده های تاریخی، نتایج منقّحی را به دست دهد.
صفحات :
از صفحه 67 تا 78
بررسی رویکرد کلامی اشاعره و معتزله به چیستی کلام الهی
نویسنده:
محمدرضا حاجی اسماعیلی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
اصفهان: دانشگاه اصفهان,
چکیده :
بر اساس یکی از گزارش های تاریخی، ظهور دانش کلام با پرسش از کیفیت کلام الهی آغاز و این دانش به این نام، نامبردار گردید. هنگامی که برخی از اندیشمندان مسلمان بر حدوث کلام الهی و برخی بر قدمت آن اصرار ورزیدند، گروهی عنوان متکلم را بر ذات حق روا دانستد و گروهی که حقیقت کلام را ترکیب آواها و حروف و قطع و وصل آنها برشمرده اند، اطلاق این وصف را بر خداوند سبحان جایز ندانستند، زیرا با پذیرش این باور، لازم می آمد که خداوند در معرض حوادث قرار گیرد و آثار ممکنات بر دامن کبریایش بنشیند. این مقاله بر آن است تا چگونگی تکلم الهی را مبتنی بر دو دیدگاه کلامی اشاعره و معتزله بررسی و بازگو نماید، سپس با اشارتی کوتاه به کلام برخی از اهل بیت - علیهم السلام- با بیان دو نکته که عالم کلام خداست و کلام خدا دارای مراتب است، به تبیین این اندیشه پرداخته است.
صفحات :
از صفحه 87 تا 102
الأبعاد المعرفية والسياسية لمسألة خلق القرآن عند المعتزلة
نویسنده:
خلوات حليمة .
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
مسألة خلق القرآن وموقف علماء القيروان منها ودورهم في الذب عن مذهب السلف فيها
نویسنده:
فهد بن عبد الرحمن بن سلیمان الرّومی
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ریاض - عربستان: مکتبة التوبة,
مسألة خلق القرآن وأثرها فی صفوف الرواة والمحدثین وکتب الجرح والتعدیل
نویسنده:
عبد الفتاح أبو غدّة
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
حلب - سوریه: مکتب المطبوعات الاسلامیة ,
کلیدواژه‌های اصلی :
إشكالية ترسيم العقائد في الفكر الإسلامي – مسألة خلق القرآن أنموذجا-
نویسنده:
زبيدة الطيب
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
صفحات :
از صفحه 250 تا 276
  • تعداد رکورد ها : 16