جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
مباحث الإلهیات ، عند إبن سینا
نویسنده:
احمد بهشتی؛ ترجمه: حبیب فیاض
نوع منبع :
کتاب , ترجمه اثر
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
بیروت: دارالهادی,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
کتاب ارزشمند حاضر به بررسی مباحث الاهیات با تاکید بر نظرات ابن سینا می باشد که در آن مسائل مهم الهیاتی-فلسفی از علت و معلوم و وجود گرفته تا بحث اثبات خدا و توحید و...
ایجاد تفاوت: مقالاتی در مورد فلسفه علیت [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Helen Beebee, Christopher Hitchcock, Huw Price
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Oxford University Press,
چکیده :
ترجمه ماشینی: ایجاد تفاوت پانزده مقاله اصلی در مورد علیت و خلاف واقع توسط یک تیم بین المللی از کارشناسان ارائه می کند. در مجموع، آنها نشان دهنده وضعیت هنر در این موضوعات هستند. مقالات این جلد از زندگی و کار پیتر منزیس الهام گرفته شده است که زندگی دانشجویان، همکاران و دوستان را تغییر داد. موضوعات تحت پوشش عبارتند از: معناشناسی خلاف واقع، نظریه های عاملیت علیت، حساسیت زمینه ادعاهای علّی، مدل های معادلات ساختاری، مکانیسم ها، علیت ذهنی، استدلال طرد علی، اراده آزاد، و استدلال پیامد.
کتاب راهنمای علیت آکسفورد [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Helen Beebee, Christopher Hitchcock, Peter Menzies
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
USA: Oxford University Press,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
ترجمه ماشینی: علیت موضوع محوری در بسیاری از حوزه های فلسفه است. در متافیزیک، فیلسوفان می خواهند بدانند علیت چیست و چگونه با قوانین طبیعت، احتمال، عمل و آزادی اراده مرتبط است. در معرفت شناسی، فیلسوفان بررسی می کنند که چگونه می توان ادعاهای علی را از داده های آماری استنباط کرد و چگونه علیت با ادراک، دانش و تبیین مرتبط است. در فلسفه ذهن، فیلسوفان می خواهند بدانند که آیا و چگونه می توان گفت که ذهن دارای کارآیی علی است و در اخلاق، آیا تمایز اخلاقی بین فعل و ترک وجود دارد و آیا ارزش اخلاقی یک فعل را می توان بر اساس آن قضاوت کرد. عواقب آن و علیت یک مفهوم مورد مناقشه در زمینه های دیگر تحقیق مانند زیست شناسی، فیزیک و قانون است. این کتاب مروری عمیق و جامع از این موضوعات و موضوعات دیگر و همچنین تاریخ بحث علیت از یونانیان باستان تا تجربه‌گرایان منطقی ارائه می‌دهد. فصل‌ها بررسی‌هایی از بحث‌های معاصر ارائه می‌کنند، در حالی که اغلب ادعاهای بدیع و بحث‌برانگیز را نیز مطرح می‌کنند. و هر کدام شامل کتابشناسی جامع و پیشنهاداتی برای مطالعه بیشتر است. بنابراین، این کتاب جامع‌ترین منبع اطلاعاتی در مورد علیت است که در حال حاضر در دسترس است، و برای دانشجویان سطح بالاتر تا فیلسوفان حرفه‌ای ارزشمند خواهد بود.
بحث های معاصر در فلسفه علم [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Christopher Hitchcock (کریستوفر هیچکاک)
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Blackwell Publishing Ltd,
چکیده :
ترجمه ماشینی: بحث‌های معاصر در فلسفه علم شامل شانزده مقاله اصلی از نویسندگان برجسته در فلسفه علم است که هر یک از پاسخ مثبت یا منفی به یکی از هشت سؤال خاص دفاع می‌کنند، از جمله: آیا قوانین علوم اجتماعی وجود دارد؟ آیا علل از نظر فیزیکی با اثرات آنها مرتبط هستند؟ آیا ذهن سیستمی از ماژول ها است که توسط انتخاب طبیعی شکل گرفته است؟ بحث های تازه ای را در مورد هشت موضوع بحث برانگیز در فلسفه علم گرد هم می آورد. سوالات مطرح شده عبارتند از: "آیا قوانین علوم اجتماعی وجود دارد؟" "آیا علل از نظر فیزیکی با اثرات آنها مرتبط هستند؟"؛ "آیا ذهن سیستمی از ماژول ها است که توسط انتخاب طبیعی شکل گرفته است؟" هر سوال توسط یک جفت مقاله مخالف که توسط دانشمندان برجسته نوشته شده و به ویژه برای جلد سفارش داده شده است، بررسی می شود. قالب بحث پر جنب و جوش مسائل را به وضوح مشخص می کند و راه را برای بحث بیشتر هموار می کند. به عنوان مقدمه ای در دسترس برای موضوعات اصلی در فلسفه علم معاصر عمل می کند و در عین حال تخیل فیلسوفان حرفه ای را نیز به خود جلب می کند.
قانون علیت و حدود آن [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Philipp Frank (auth.), Robert S. Cohen (eds.)
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Springer Netherlands,
چکیده :
ترجمه ماشینی: قانون علیت و حدود آن اثر فلسفی اصلی فیلیپ فرانک، فیزیکدانی بود که به فیلسوف تبدیل شد. فرانک که در 20 مارس 1884 در وین به دنیا آمد، در 21 ژوئیه 1966 در کمبریج، ماساچوست درگذشت. او دکترای خود را در سال 1907 در دانشگاه وین در رشته فیزیک نظری دریافت کرد و زیر نظر لودویگ بولتزمن تحصیل کرد. تحقیقات بعدی او در فیزیک و ریاضیات با بیش از 60 مقاله علمی ارائه شد. علاوه بر این، موفقیت بزرگ او به عنوان معلم و توضیح دهنده در سراسر جهان علمی با انتشار کتاب مشترک Die Differentialgleichungen der Mechanik und Physik، با ریچارد فون میزس، در 1925-1927 شناخته شد. فرانک مسئول جلد دوم فیزیک بود و به ویژه به خاطر مقاله معتبر خود در مورد مکانیک و اپتیک کلاسیک همیلتونی مورد توجه قرار گرفت. در میان اولین مقالات او مقالاتی بود که از سال 1908 شروع شد و به نسبیت خاص اختصاص داشت که همراه با نسبیت عام و کیهان شناسی فیزیکی او را در طول زندگی اش مشغول کرده بود. قبلاً در سال 1907، فرانک مقاله مهم خود را «Kausalgesetz und Erfahrung» («تجربه و قانون علیت») که بعداً با مجموعه‌ای عالی از مقالات او در مورد فلسفه علم جمع‌آوری شد، به زبان انگلیسی (1941c و 1949g، در کتاب‌شناسی ما) منتشر کرد. ). پیوستن به اولین «حلقه وین» در دهه اول قرن بیستم، با هانس هان، ریاضیدان، و اتو نورات، جامعه شناس و اقتصاددان، و عمیقاً تحت تأثیر مطالعات تاریخ مفهومی انتقادی ارنست ماخ از علم و چالش چشمگیر پوانکاره. و دوهم، فرانک به تحقیقات معرفتی خود ادامه دادند.
مقایسه تقریر برهان جهان شناختی بر اثبات خدا نزد ابن سینا و سویین برن
نویسنده:
حسین شمس، امیرعباس علی زمانی
نوع منبع :
مقاله , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دانشگاه امام صادق (ع),
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
تقریرهای مختلفی از براهین جهان شناختی در اثبات وجود خدا ارایه شده که یکی از معتبرترین آن ها، برهان وجوب و امکان است. ابن سینا آن را در چند کتاب خود به ویژه در «اشارات و تنبیهات» به تفصیل مطرح کرده، و آن را برهان صدیقین نامیده است. فیلسوف دین معاصر، ریچارد سویین برن نیز در ذیل براهین جهان شناختی، این برهان را مورد اشاره قرار داده است. هر چند تقریر این دو فیلسوف از برهان مذکور دارای مبانی و پیش فرض های مشترکی است، از قبیل غیر بدیهی دانستن وجود خدا، اثبات پذیر دانستن آن و استفاده از یکی از ویژگی های عالم به نام امکان، اما تفاوت های عمده ای نیز میان آن دو وجود دارد: از جمله این که ابن سینا، با ارایه برهان وجوب و امکان که یک قیاس مبتنی بر بدیهیات است، وجود خدا را به صورت یقینی اثبات پذیر می داند، اما سویین برن با تکیه بر روش استقرایی و ارایه مجموعه براهین به جای یک برهان، وجود خداوند را به صورت محتمل قابل اثبات می داند. در این مقاله، با بررسی و مقایسه این دو تقریر معلوم می گردد که تقریر ابن سینا از این برهان، بر تقریر سویین برن رجحان دارد.
صفحات :
از صفحه 101 تا 126
رابطه باید و هست از منظر علامه طباطبایی
نویسنده:
حسن معلمی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
یکی از مباحث مهم فلسفه اخلاق رابطه بین «باید و هست» است که دیدگاه های مختلفی در باب آن ارائه شده است. یکی از این دیدگاه ها، دیدگاه مرحوم علامه طباطبایی و شارح بزرگ آن شهید مطهری است که عبارت است از آنکه: باید و نبایدهای اخلاقی، جعل ها و اعتباراتی هستند که انسان بر اساس رابطه واقعی بین افعال اختیاری خود و نتایج مترتب بین آنها، تنظیم کرده است و «بایدها» مبتنی بر واقعیات هستند؛ هرچند از آن ها استنتاج نشده اند.
صفحات :
از صفحه 97 تا 106
نقد و بررسی نظریه «خلق اعمال» فخر رازی و تأثیر آن در فهم او از آیات قرآن
نویسنده:
علی ارشدریاحی
نوع منبع :
مقاله , نقد دیدگاه و آثار(دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات)
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دانشگاه تهران,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
در این مقاله ابتدا مهم‌ترین ادلّه فخر رازی برای اثبات نظریّه او در مورد «خلق اعمال» مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. هر سه دلیلی که وی برای ردّ ضرورت اختیار و تمام سیزده دلیلی که برای اثبات نظریّه «کسب» خویش اقامه کرده است، ابطال شده‌اند. سپس تفسیرهایی که او با توجّه به نظریّه مذکور ارائه داده است، مورد نقد و بررسی قرار گرفته‌اند. به این منظور، همه آیاتی که وی تحت تأثیر این نظریّه، برخلاف معنای ظاهری تفسیر کرده است، جمع‌آوری شده و با توجّه به سایر آیات، معنای ظاهری و متبادر از الفاظ و شأن نزول آیات، و صحّت و سقم برداشت‌های او معیّن و این نتیجه به دست آمده است که هیچ یک از برداشت‌هایی که فخر رازی تحت تأثیر نظریّه خلق اعمال از آیات قرآن داشته، صحیح نیست.
صفحات :
از صفحه 11 تا 28
نظریه های علیت: از دوران باستان تا امروز [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
John Losee (جان لازی)
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Transaction Publishers,
چکیده :
ترجمه ماشینی: چه نوع نهادهایی به عنوان «علل» و «موثر» واجد شرایط هستند؟ رابطه علت و معلول چیست؟ دعاوی سببی چگونه ارزیابی می شود؟ پرسش اول به ساختار جهان می پردازد; دوم در مورد نظریه هایی است که رابطه علل و معلول را تفسیر می کنند. در حالی که سومی مربوط به رویه صحیح در علم و زندگی روزمره است. این جلد تاریخچه گسترده ای از پاسخ هایی است که به این سه سؤال و رابطه آنها با درک علمی داده شده است. لوسی تعدادی از نظریه های علیت را در یک بررسی تاریخی ارائه می کند که بر رابطه متقابل بین این نظریه ها و تحولات علم تأکید دارد. تحلیل او نقاط قوت و ضعف این نظریه ها را به نمایش می گذارد تا به درک فعلی ما از ارتباط علی کمک کند. از جمله مواضع مورد بحث می توان به مواضع ارسطو، هیوم، کانت، میل، سالمون، لوئیس و وودوارد اشاره کرد. تحلیل Losee نقاط قوت و ضعف نظریه‌هایی را نشان می‌دهد که ارتباط علّی را با نظم توالی، افزایش احتمال، انتقال انرژی، مبادله یک کمیت حفظ‌شده، وابستگی خلاف واقع، و استنتاج‌پذیری شناسایی می‌کنند. این نظریه ها، تا حدی، با توانایی آنها در حل مشکلات ناشی از مواردی از تعیین بیش از حد، علیت با حذف، علیت پیشگیرانه، و علیت با قطع ارتباط مورد قضاوت قرار می گیرند. از آنجایی که کاربرد نظریه ها در این موارد با هم مخالف است، استراتژی به کارگیری مفاهیم چندگانه علیت بررسی می شود. نظریه‌های علیت نیز مشکلات خاصی را برای تحلیل علی که توسط مکانیک کوانتومی ایجاد می‌شود، توصیف می‌کند. یکی از این مشکلات، ممنوعیت ترکیب تحلیل علی یک فرآیند کوانتومی با توصیف مکانی-زمانی آن فرآیند است.
مکملیت، علیت و تبیین [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
John Losee (جان لازی)
نوع منبع :
کتاب , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Transaction Publishers,
چکیده :
ترجمه ماشینی: فیلسوفان از زمان های قدیم از طریق رابطه علت و معلولی بحث کرده اند. پیش از کار نیلز بور، این بحث‌ها فرض می‌کردند که اسناد علّی موفق مستلزم توضیح است. موفقیت نظریه کوانتومی این پیش فرض را به چالش کشید. بور یک اصل مکمل را معرفی کرد که روش جدیدی برای نگاه به علیت و تبیین ارائه می دهد. در این بررسی مختصر از تاریخچه این بحث ها، جان لوزی پیشینه فلسفی بحث های مربوط به رابطه علت و معلولی را ارائه می دهد. او مواضع ارسطو، رنه دکارت، اسحاق نیوتن، دیوید هیوم، امانوئل کانت و جان استوارت میل را مرور می کند. او نشان می‌دهد که چگونه نظریه‌های قرن نوزدهم در فیزیک و شیمی توسط نظریه‌ای مسلط از علیت و چگونگی پیشرفت‌های خاص در فیزیک زمینه‌ای برای ظهور نظریه کوانتومی فراهم کردند. مشکلات ایجاد شده برای تز "علت مستلزم تبیین" با ظهور نظریه کوانتومی به تفصیل بررسی می شود. لوزی پیشنهادهای بور را برای اعمال یک اصل مکمل در فیزیک، زیست شناسی و روانشناسی ارزیابی می کند. او همچنین امکان استفاده از مکمل بودن را به عنوان یک اصل تفسیر در الهیات مسیحی مورد بحث قرار می دهد. این مجلد که شامل نمایه‌ای عمیق است، افزودنی ضروری برای کتابخانه‌های دانشجویان پیشرو در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد، فیلسوفان و علاقه‌مندان به علیت و تبیین است.