جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 25
جستاری در خطاب های عتاب آمیز خداوند به پیامبر (ص)
نویسنده:
مهین شریفی اصفهانی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دانشگاه تهران, زمستان/1381
چکیده :
این نوشتار، پژوهشی در خطابهای عتاب آمیز خداوند به پیامبر اکرم (ص) است. این گونه عتابها که قریب 80 آیه در قرآن را شامل می شود، گسترة عظیمی از مباحث گوناگون را در میان قرآن پژوهان به وجود آورده است. اهتمام اصلی مفسران در توجیه و تحلیل این گونه آیات نکوهش بار، حلّ تعارضی است که به گمان ایشان، این آیات با اصل وجوب عصمت پیامبر (ص) دارد. نگارنده در این جستار کوشیده است ضمن بیان آرای مفسران در تفسیر برخی از مهمترین این آیات، حکمت این گونه خطابها را بیان دارد.
صفحات :
از صفحه 99 تا 115
گذری بر مطالعات شیعی در غرب
نویسنده:
عباس احمدوند
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دانشگاه تهران, تابستان/1377
چکیده :
از آنجا که جریان اسلام شناسی و یا به عبارت صحیح تر اسلام پژوهی در غرب ، شیعه و منابع شیعی را کمتر مورد توجه قرار داده است؛ در این گفتار مختصر تلاش می کنیم تا ضمن ارایه برخی گواهی ها و نمونه ها از این کم توجهی حتی المقدور به بررسی علل آن پرداخته ، آنگاه مراحل گوناگون شیعه پژوهی در غرب از آغاز تاکنون و عوامل مؤثر بر این مراحل را بازگوییم . بدیهی است که بررسی آراء شیعه پژوهان غربی ضرورتاً به منزله رد یا تأیید اولیه و شتابزده انها نیست ، بلکه مراد این است که با دانستن نگاه غربیها نسبت به اسلام و شیعه ، بتوانیم به نوعی غرب شناسی انتقادی دست یابیم والّا نه ردّ و تکذیب شیعه توسط غربیها باید ما را از درون تهی کند و نه تأیید بی جهت ایشان از اسلام به یک معنا امر مهمی است.
صفحات :
از صفحه 153 تا 183
امام‌شناسی از منظر حکمت متعالیه
نویسنده:
معصومه سالاری‌راد، امیرعباس علیزمانی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دانشگاه تهران, زمستان/ 1388
کلیدواژه‌های اصلی :
حکمت متعالیه , اصالت وجود , ملاصدرا شیرازی: صدرالمتألهین , محمد بن یعقوب کلینی , علامه طباطبایی: سید محمدحسین طباطبایی , علامه طباطبایی , اسفار , معتزله , ولایت , کون جامع , حرکت جوهری , ملاصدرا , الله , شیعه , ابن سینا: ابوعلی سینا , مشاء , اشاعره , فاعلیت الهی , لطف , متکلمان شیعه , قاعده لطف , شیخ کلینی , ولایت تکوینی , قرآن کریم و امام زمان (عج) , امام شناسی حکمت متعالیه , قاعده امکان اشرف , ریاست عامه , عینیت مقام امامت , ضرورت عقلی امام , نص بر امامت , مبانی فلسفی اوصاف امام , صفات ائمه اطهار (ع) , فاعل طبیعی , کرامت امام معصوم (ع) , دلایل وجوب امام , دلایل وجود امام , شرح اصول کافی , لزوم هدایت انسان , ادله نقلی بر اثبات ائمه (ع) , تاسیس حکومت دینی , وجود برتر , حجت الهی , ولایت تشریعی , واسطه فیض الهی , امام علی بن موسی الرضا , 17. فرق کلامی , امامت , نبوت , وحی , وحی , مفهوم امامت , مقام امام (ع) , اقتضای عنایت الهی , ابن ‌سینا , شیعه شناسی , پیامبر , پیامبر , علامه طباطبایی , ابن سینا , حسن حسن زاده آملی , محمد بن یعقوب کلینی , امیرعباس علیزمانی , ابراهیم (فرزند پیامبر) , د. امام هشتم(حضرت امام رضا ع) , امامان معصوم علیهم السلام , ملاصدرا شیرازی
چکیده :
در مکتب تشیع، امامت یکی از اصول مسلم اعتقادی است. این اصل در ردیف مقام نبوّت جای دارد. متفکران و اندیشمندان زیادی همواره در طول تاریخ تشیع، در قالب مکاتب فلسفی و کلامی به اثبات و تبیین این اصل پرداخته‌اند. آن‌ها ویژگی‌های دارنده این مقام را به طور مفصل تفسیر کرده‌اند. در همین راستا، حکمت متعالیه به عنوان یکی از مکاتب مهم فلسفی در جهان اسلام به تبیین و تحلیل شئونات و جایگاه امامت پرداخته است. پیروان این مکتب که در رأس آن صدرالمتالهین شیرازی است، مباحث مهمی را حول این محور تفسیر کرده‌اند. از جمله این مسایل می‌توان به اثبات اصل امامت به عنوان یکی از مبانی اعتقادی، عینیت مقام امامت، وجود امام و ضرورت عقلی آن، نص بر امامت، شیوه تعیین و انتصاب وی، بیان مبنای فلسفی اوصاف امام و پیوند این اوصاف با امام و عدم امکان قطع رشته امامت از روی زمین اشاره کرد.
صفحات :
از صفحه 65 تا 84
تقیه و جایگاه آن در احکام عبادی و حقوقی
نویسنده:
هاشم بطحائی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: مجتمع آموزش عالی امام خمینی, بهار/1381
چکیده :
یکی از روش های عقلایی رایج در میان ملل و نحل تقیه است. این شیوه<br /> که به معنی خودداری از افتادن به دام خطر و مهلکه می باشد در اسلام نیز با<br /> عمل عمار یاسر و تأیید پیامبر اسلام سپری برای حفظ جان افراد مسلمان در<br /> مواقع خطر ترارکرفت و به گفتهء ائمهء معصومین جزء دین وآیین اسلام<br /> واقع شد. البته برخی از مغرضین و یا نا آگاهان به شرایط و موقعیت های<br /> اجتماعی، آن را نوعی کذب و نفاق دانسته اند، که در این نوشته فرق میان تقیه و<br /> نفاق وکذب کاملأ توضیح داده شده و فصل ممیز میان آن ها بیان گردیده است.<br /> هم چنین اختلاف میان علمای شیعه و سنی در رابطه با موارد جواز تقیه نیز<br /> مورد بررسی قرارکرفته است. علمای اهل سنت اصولأ تقیه را در جلوگیری از<br /> خطر نفس جایز می دانند. نقش تقیه در احکام تکلیفی، حقوقی، کیفری-<br /> وضعی و این که آیا تقیه فقط کیفر اخروی را از مکلف سلب می کند یا تمام آثار<br /> اعمال صحیح نیز بر اجرای آن مترتب است از دیگر مباحثی است که در این<br /> نوشته مورد بررسی قرار کرفته است.<br /> نتیجه آن که، تقیه سپری است که عقل در مقام خطرهای مهلک آن را سد رأه<br /> قرار می دهد و شرع نیزکه عقل کل است آن را امضا نموده وظیفه دانسته است.
وحدت و انسجام اسلامی از منظر مقام معظم رهبری(مدظله)
نویسنده:
عباسعلی فرزندی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دبیرخانه شورای برنامه ریزی مدارس علوم دینی اهل سنت, بهار/ 1391
صفحات :
از صفحه 136 تا 155
بررسی فقهی استهلال در نزد فریقین
نویسنده:
عباس جلیلی
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
تفسیری ساده و روشن از کتاب و سنت
نویسنده:
سید محمد تقی حکیم
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دانشگاه تهران, تابستان/1384
چکیده :
کتاب، سنت، اجماع و عقل، منابع فقه هستندکه فقها و اصولیین حجیت آنها را مسلم دانسته و بدون هیچ گونه اختلاف نظری، احکام شرعی فرعی را با استناد به آنها استنباط می کنند. ولی در قرن یازدهم هجری گروهی بنام اخباریین حجیت ظواهر قرآن را مشروط دانسته و حجیت اجماع و عقل را نپذیرفتند. اصولیین نظریه این گروه را مردود دانسته و با دلیل و برهان، حجیت چهار منبع یاد شده را ثابت می کنند. از طرفی، اصولیین در مقابل افرادی که "سنت " را اختصاص به سنت پیامبر (ص) می دانند با تکیه بر ادله نقلی و عقلی "سنت " را تعمیم داده و شامل سنت نبوی و ائمه هر دو می دانند.
صفحات :
از صفحه 903 تا 106
  • تعداد رکورد ها : 25