جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 964
بازتحلیل نقش صوفیه در تأویل«قیامت» به «قیام موعود»
نویسنده:
محمدعلی فلاح علی‌آباد
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
آموزه معاد و برپایی قیامت از اساسی‌ترین اعتقادات اسلامی مورد توجه گرایش‌های تأویلی جریان‌های انحرافی بوده است. متصوفه که تاریخی به گستردگی دوره اسلام دارد؛ تأویل را به عنوان شیوه‌ای برای درک باطن شریعت و حقیقت مکنون در آن به کار بسته است. متصوفه معتدل هرچند بر وقوع ظاهری و حقیقی واقعه قیامت و مفاهیم مرتبط با آن صحه گذارده لکن بیانی تأویلی از مقامات قیامت بیان داشته است که مایه انحرافاتی در جامعه اسلامی شده است. این پژوهه با روش کتابخانه‌ای و به‌گونه توصیفی تحلیلی به بررسی تأویل متصوفه در مفهوم قیامت می‌پردازد. این جستار پس از دنبال نمودن سیر تأویل‌گرایی در مفهوم قیامت، تبیین اقسام قیامت در دیدگاه متصوفه و تأویلاتی که بر آن آموزه وارد شده است به این دستاورد رهنمون شد که چنین تأویلاتی منجر به اباحی‌گری، زمینه‌سازی برای نسخ شریعت، بدعت‌گذاری در ایجاد آئینی ساختگی و سستی نسبت به موضوعات مختلف شریعت الاهی شده است.
صفحات :
از صفحه 91 تا 114
شبهات مربوط به توصیف های متضاد قرآن کریم در باره قیامت
نویسنده:
نویسنده:مرتضی قشقایی؛ استاد راهنما:عبدالرسول هادیان شیرازی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
بودن قرآن از سوی خداوند، از رهگذر اعجاز آن اثبات می‌شود. یکی از وجوه اعجاز قرآن کریم که از صدر اسلام تاکنون مورد توجّه دانشمندان و علماء بوده است، اعجاز آن در عدم اختلاف و تناقض آیات است. اثبات این پیراستگی، بر پیش فرض‌ها و مقدّماتی استوار است که آن مقدّمات، پاسخ‌گویی به شبهات و آیاتی که در ظاهر با هم در تناقض می‌باشند است. از عللی که موجب توهّم اختلاف و تناقض در آیات قرآن کریم در میان عدّه‌ای از مستشرقان شده، در نظر نگرفتن قواعد صحیح در تفسیر آیات و بی‌توجّهی به شرایط تناقض می‌باشد. لذا شناخت دقیق آرای خاورشناسان در باره آیات قرآن کریم و نقد علمی دیدگاه‌های ایشان، برای ما مسلمانان ضروری می‌باشد. روش تحقیق این پایان نامه، مطالعه کتاب‌خانه‌ای و رویکرد آن، توصیفی، تحلیلی است، به‌طوری‌که اثبات می‌شود که هیچ‌یک از شبهات مستشرقان و معاندان مبتنی بر دلایل علمی و منطقی نبوده و تنها بر اساس پیش‌فرض‌های نادرست و غیر علمی است.
گونه‌شناسی وعده‌های الهی در قرآن کریم با تأکید بر موضوع قیامت
نویسنده:
نویسنده:میترا ذوالفقاری؛ استاد راهنما:الهه شاه پسند
نوع منبع :
رساله تحصیلی
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
قرآن کریم کتابی هدایت‌گر است که همه برنامه‌های هدایتی بشر که بر اساس نیازهای فطری انسان به تبشیر و انذار جهت قدم گذاشتن در جاده بهشت و دوری از جهنم است طراحی نموده است. وعده و وعیدهای الهی در قرآن یکی از پربسامدترین موضوعاتی است که اهمیت به سزایی در تکامل بشر داشته و جنبه تربیتی نیز دارد و انسان را از سردرگمی و بی‌هدفی دور می‌کند و با خوف و رجا ایمان ما تقویت یافته و در سایه این هدفمندی انسان به آرامش می‌رسد. از این رو، گونه شناسی وعده‌های الهی در قرآن مفید فایده است. این پایان نامه با توصیف و تحلیل آیات مرتبط با وعده‌های الهی به این گونه‌ها دست یافته است؛ ابتدا وعده و وعیدهای الهی را به دو دستۀ دنیوی و اخروی تقسیم نموده است، آنگاه هرکدام از آنها را به دو دستۀ مادی و معنوی تقسیم نموده و مصادیق آنها در قرآن را شناسایی کرده است.
بررسی و نقد مدعای دکتر سروش در باب تحقق قیامت از دیدگاه ملاصدرا
نویسنده:
یاسر سالاری ، محمد نجاتی
نوع منبع :
نمایه مقاله
کلیدواژه‌های اصلی :
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
ملاصدرا در تفسیر واقعه قیامت اعتقاد دارد هر دو نوع قیامت صغری و کبری از جهت ذات و فی نفسه تحقق یافته اند و در تفسیر قرآن خویش، آیات مرتبط با تحقق قیامت و نفخین را به صورت ماضی تفسیر نموده است. دکتر سروش در مدعایی غریب، این رویکرد تفسیری ملاصدرا را، موید اذعان و پذیرش مبنای رویا انگاری وحی دانسته و از همرایی صدالمتالهین با خویش سخن می گوید. در بررسی و نقد این مدعا ، که با روش توصیفی و تحلیلی انجام شده، دو مساله اصلی به ذهن خطور می کند: اول اینکه بر خلاف مدعای سروش، اعتقاد ملاصدرا به تحقق قیامتین، مبتنی بر مبانی فکری و فلسفی وی در حکمت متعالیه است و ارتباطی به مبنای رویا انگاری وحی ندارد. مساله دوم اینکه فهم صحیح دیدگاه ملاصدرا در قبال بحث قیامت، موید وجه خطابی قرآن خواهد بود؛ زیرا از نظر صدرا، فارغ از عالم رویا و خواب پیامبر، هر دو قسم قیامت صغری و کبری به صورت عینی تحقق یافته و قیام آن نسبت به افراد مختلف به جهت تفاوت های وجودی آنها می تواند متقدم یا متاخر باشد..
  • تعداد رکورد ها : 964