جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 925
بررسی نظریه معاد جسمانی ملاصدرا از دیدگاه منتقدان
نویسنده:
منا منصف
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ایرانداک,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
اصل معاد از اصول مسلم دین اسلام به شمار می‌آید. ملاصدرا نخستین فیلسوفی است که تلاش نموده است معاد جسمانی را با اتکا به مبانی عقلی و فلسفی خود از جمله اصالت وجود، تشکیک وجود و حرکت جوهری اثبات نماید. وی علاوه بر اثبات معاد جسمانی بر عینیت بدن اخروی با بدن دنیوی تأکید کرده و بر این باور است که بدن اخروی عین بدن دنیوی است نه مثل آن. ملاصدرا این نظریه را مطابق با شریعت دانسته و بارها تصریح می‌کند که معادی که او به کمک اصول فلسفی و عقلانی اثبات کرده است، همان معاد قرآنی و وحیانی است. نظریه ملاصدرا در باب معاد جسمانی معرکه آراء بوده و موافقان و مخالفان بسیاری دارد. به طور کلی می‌توان منتقدان نظریه معاد جسمانی ملاصدرا را در دو دسته جای داد. دسته اول منتقدانی که اصول و مقدمات ملاصدرا را مورد انتقاد قرار داده‌اند. دسته دیگر منتقدانی هستند که علی‌رغم پذیرش اصول و مقدمات وی، آنچه را متفرع بر این اصول و مقدمات است، نمی‌پذیرند. این دسته از منتقدان خود به سه دسته تقسیم می‌گردند. دسته اول منتقدانی هستند که اعتقاد دارند معاد جسمانی که ملاصدرا مطرح کرده است با معاد جسمانی که در قران آمده، مغایر است. دسته دوم منتقدانی که بر اصل نظریه ملاصدرا به عنوان یک نظریه فلسفی انتقاد کرده‌اند. و بالاخره دسته آخر بر این باورند ملاصدرا معاد جسمانی در عالم عقول و برای انسان‌های کمال یافته را تبیین ننموده است. به نظر می‌رسد اکثریت این انتقادات قابل دفاع نیست و نظریه معاد جسمانی ملاصدرا هم از حیث عقلی و هم از حیث نقلی تصویر دقیق تری از معاد ارائه می-دهد.
تكامل در آخرت‏
نوع منبع :
پرسش و پاسخ
پاسخ تفصیلی:
در پاسخ به اين پرسش، تنها به چند نكته اساسى و كليدى - كه تا حدى روشنگر حقيقت ابعاد گوناگون عوالم قرب باشد - بسنده مى‏كنيم. 1. با توجه به آيات قرآن، اين حقيقت روشن مى‏شود كه انسان‏هاى مؤمن پس از گذر از مواقف عالم حشر به بهشت - كه از آثار لقاى خداوند ب بیشتر ...
پایه های علمی و منطقی عقائد اسلامی
نویسنده:
ابوطالب تجلیل تبریزی؛ مترجم: محمدتقی مجتهدی
نوع منبع :
کتاب , ترجمه اثر
وضعیت نشر :
قم: تسنیم,
کلیدواژه‌های فرعی :
امامت , اسماء , توحید , نبوت , فطرت , علی , معجزه , وجود , معاد جسمانی , برهان صدیقین (اثبات خدا) , خداشناسی , جسم , خلقت , ممکن الوجود , جبر و تفویض , اهل البیت , مولی , حدیث ثقلین , آیه التطهیر , آیه ولایت , قبر , قیامت , مرگ , شفاعت , جهنم , کثرت , حدیث غدیر , برهان حرکت (اثبات خدا) , برهان حدوث (اثبات خدا) , برهان نظم (اثبات خدا) , امر بین امرین , حدیث منزلت , آیات الهی , حدیث سفینه , حساب اعمال , براهین , اثبات واجب الوجود , امکان و وجوب , سلسله علل و معلولات , قانون تومودینامیک , برهان نفس , عالم تکوین , برهان جمال , برهان فساد و نابودی , برهان وحدت نظام , برهان هدایت (اثبات خدا) , فیض تشریعی , برهان حقیقت , برهان تمییز , برهان صرف , برهان اقتضاء , برهان ترکب , بساطت , اجزاء خارجیه , اجزاء عقلیه , صدور کثرت , رازقیت , صادر اول , صفات ثبوتیه و سلبیه , عدل و ظلم , فصاحت و بلاغت , تورات و انجیل , آکل و مأکول , شهود و گواهان , آیه اولی الامر , امامان دوازده گانه , کتب شیعه امامیه , قرآن , بقای روح ,
چکیده :
کتاب «پایه های علمی و منطقی عقائد اسلامی» تالیف ابوطالب تجلیل تبریزی، به بررسی مباحث علمی و منطقی در عقائد شیعی پرداخته است. در ابتدای کتاب براهین خداشناسی مطرح شده است که از جمله آن ها می توان به برهان های صدیقین، امکان و وجوب، حدوث و ... اشاره کرد. در مبحث بعد نگاهی به آیات الهی برای شناخت عظمت آفرینش صورت گرفته است و همچنین موضوع توحید مورد بررسی قرار گرفته است. در مباحث بعد نیز موضوعاتی همچون جبر و تفویض، اسماء و صفات الهی، نبوت عامه، معجزات، اعجاز قرآن کریم، مسئله معاد، امامت و سایر مباحث اعتقادی از نظر گذشته است.
رسالت تشیع در دنیای امروز (گفتگویی دیگر با هانری کربن)
نویسنده:
محمدحسین طباطبایی؛ محققان: علی احمدی میانجی، هادی خسروشاهی
نوع منبع :
کتاب , مناظره،گفتگو و میزگرد
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: موسسه بوستان کتاب,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
کتاب «رسالت تشیع در دنیای امروز» تالیف محمدحسین طباطبایی، شامل گفت‌ و گوى علامه طباطبائى با پروفسور «هانرى کربن» در سال 1340 ش، است که به کوشش استاد سید هادى خسروشاهى در سال 1370 ش، براى چاپ آماده و منتشر شد. کتاب، در راستاى اصل وحدت اسلامى و براى معرفى جامعه تشیع به جهان تسنن و تمامى انسان‌ هاى خواهان حقیقت مى‌ باشد. مباحث کتاب شامل: راه های ارشاد انسان، آثار و نتایج حلول کلیسا، معاد شناسی از نظر شیعه، پیدایش سیر معنوی و عرفان و سایر مباحث معرفتی می باشد. هم چنین در انتهای کتاب توضیحاتی از جانب تنظیم کنندگان کتاب نیز داده شده است که شامل مطالب اعتقادی، تاریخی و... می باشد.
بررسي تطبيقي معاد در اديان ابراهيمي
نویسنده:
ميراسماعيل اسد اف
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مطالعه تطبیقی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، جامعة المصطفی العالمیة,
چکیده :
‫اين تحقيق در پنج فصل به موضوع رستاخيز از ديدگاه يهوديت، مسيحيت و اسلام پرداخته و نقاط اشتراک و افتراق اين اديان را در باره معاد بيان کرده است. در عهد عتيق و اسفار پنج گانه موسي عليه السلام، عبارات واضحي در باره حيات اخروي يافت نمي‌شود. تنها در عهد عتيق در چند مورد به موضوع رستاخير اشاره شده است که آن هم به معناي عاقبت دنيوي است، نه آخرت اصطلاحي. اما در دوره‌هاي بعد، به ويژه در ادبيات مکاشفه‌اي يهودي، اين موضوع در ابعاد گسترده‌اي مطرح شده است. برخي معتقدند که انديشه معادباوري در يهوديت، متأثر از آموزه‌هاي مصريان، ايرانيان و يونانيان است. نويسنده نوشته‌هاي يهوديانِ معتقد به معاد را گردآوري و ابعاد مختلف آن را بيان کرده و نتيجه گرفته است که انديشه معاد باوري در ميان يهوديان نيز پذيرفته شده است. معاد نزد يهوديان دو جنبه دارد: يکي جنبه اين جهاني و ديگري جنبه آن جهاني. جنبه نخست اينکه به اعتقاد آنان، «ماشِيح» فرستاده خداست که يک دوره جديد را روي زمين آغاز مي‌کند. در آن دوره همه بشر خدا را عبادت مي‌کنند و صلح جهاني برپا مي‌شود و با شروع اين دوران، پايان تاريخ بشر محقق خواهد شد. جنبه ديگرِ معاد بعد از ظهور مسيحا رخ مي‌نمايد که همه انسان‌ها زنده مي‌شوند و هرکس جزاي اعمال خود را خواهد ديد. در مسيحيت، معاد به مراتب بيشتر از يهوديت مورد توجه بوده است. فرجام‌شناسي مسيحي با ظهور عيسي عليه السلام، در درجه اول در آسمان با قدرت و شکوه زيادي خواهد بود و در مرحله بعد با فاصله تقريبا هزار سال ظهور او در زمين رخ خواهد داد. در واقع رستاخيز مردگان و داوري نهايي در اين مرحله انجام مي‌گيرد. معاد در انديشه اسلامي از اهميت فراواني برخوردار است و به معناي اين است که همه انسان‌ها پس از مرگ، به جهان ديگري مي‌روند و در دادگاه عدل الهي حاضر خواهند شد. نگارنده همچنين موضوع شفاعت، بهشت و جهنم را در متون ديني اين اديان مطالعه کرده است. وي در پايان نتيجه مي‌گيرد که هر سه دين الهي معتقد به معاد و مسائل پيرامون آن هستند. البته مطالب در باره معاد در همه اديان، به يک شکل بيان نشده است.
مطالعه تطبيقي معاد جسماني در مهمترين فرقه هاي اسلامي
نویسنده:
عليرضا ايزدي
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مطالعه تطبیقی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، معاونت آموزش حوزه هاي علميه ، ,
چکیده :
---
بررسي تطبيقي معاد جسماني در قرآن و عهد جديد
نویسنده:
‫محمد قاسمي
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مطالعه تطبیقی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، معاونت آموزش حوزه هاي علميه ، ,
چکیده :
---
معاد در قرآن و عهدين
نویسنده:
‫جواد عبدي
نوع منبع :
رساله تحصیلی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، معاونت آموزش حوزه هاي علميه ، ,
چکیده :
---
معاد جسماني از ديدگاه قرآن کريم
نویسنده:
‫اشرف شنايي
نوع منبع :
رساله تحصیلی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، دانشکده اصول دين,
چکیده :
---
نکات، ابعاد تربيتي آيات معاد در قرآن
نویسنده:
‫اعظم افتخار اربابي
نوع منبع :
رساله تحصیلی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، دانشکده اصول دين,
چکیده :
‫اين رساله از يك مقدمه ودو بخش ويك خاتمه تشكيل شده است، بخش اوّل شامل سه فصل مى‏باشد. در فصل اوّل معنى لغوى واصطلاحى واژه‏هاى كليدى چون تعليم، تربيت، برزخ، معاد و... مورد بحث وبررسى قرار گرفته است. در فصل دوم جايگاه واهميت وضرورت تعليم وتربيت در قرآن وروايات وزندگى مشخص گرديده است ودر فصل سوم روشهاى تربتى چون تبشير وتشويق، انذار وتنبيه وتذكر وجايگاه آنها وموارد استفاده از آنها بررسى شده است واينكه هر يك از اين روشها در چه موقعيتى وبراى چه كسانى ودر چه مرحله‏اى از تربيت مورد استفاده قرار مى‏گيرند. اما بخش دوم شامل بيست ودو فصل مى‏باشد وفصل اوّل، عقيده به معاد در دورانهاى مختلف از اقوام باستانى وبعد از آن وعقيده به معاد در ميان اديان بزرگى چون دين مسيح ويهود وزرتشت وغيره مورد بحث قرار گرفته است ودر مورد اعتقادات آنان كه با خرافات آميخته شده ونكات تربيتى از عقايد آنان، مطالبى بيان شده است. در فصل دوم آثار تربيتى اعتقاد به معاد بررسى گرديده وحدود سيزده مورد از آثار تربيتى اين اعتقاد بيان شده است وهمچنين نكات ضد تربيتى عدم اعتقاد به معاد وانكار آن را در چندين مورد بيان نموده‏ايم. در فصل سوم نكاتى در مورد مرگ آورده شده است كه به طور كامل سؤالات به وجود آمده در مورد مرگ را پاسخ مى‏دهد ودرباره مسأله حتمى بودن وعمومى بودن ونيستى نبودن مرگ وعلتهاى ترس از مرگ ونكات تربيتى آن وفوايد مرگ واثرات ياد مرگ صحبت شده است. در باقى مانده فصلهاى اين بخش آثار تربيتى اعتقاد به هر كدام از قبر، سؤال قبر، فشار قبر، برزخ، ميزان، بهشت وجهنم و... ذكر شده است ودر هر كدام از اين آثار تربيتى از آيات شريفه وروايات وكتابهاى اعتقادى وتربيتى كمك گرفته‏ايم. سپس در خاتمه رساله نتيجه گرفته‏ايم كه مسأله معاد به جهت آثار فراوان تربيتى آن، اينقدر زياد در قرآن مورد تأكيد قرار گرفته است وگرنه صرف يك مسأله اعتقادى براى اعتقاد به آن، تنها يك ياد وآيه كفايت مى‏كرد ونيازى به نزديك به هزار وچهارصد آيه نيست. پس اين كثرت آيات براى اين مسأله، نشانه آن است كه علاوه بر جنبه‏هاى اعتقادى، جنبه‏هاى تربيتى معاد بيشتر مورد توجه بوده است.
  • تعداد رکورد ها : 925