جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
بررسی زاویه دید در داستان حضرت مریم (س) بر اساس الگوی وجهی‌ ـ‌ روایی پاول سِیمْپْسُون
نویسنده:
فاطمه سادات زیارتی، مینا جیگاره، سهیلا صلاحی مقدم
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
در قرآن مجید از شخصیت‌های مختلفی سخن به میان آمده که یکی از آنها، حضرت مریم(س) است. هدف از این نوشتار، بررسی و تجزیه و تحلیل زبان‌شناختی زاویه دید در داستان مریم(س) بر اساس مدل پیشنهادی پاول سیمپسون است؛ زبان‌شناسی که در سبک‌شناسی، مؤلفه‌های دقیقی برای بررسی داستان ذکر کرده است. نتائج نشان از آن دارد که راوی در 29 مورد، از نوع سوم شخص بازتاب‌گر است و افکار، عقائد و احساسات و افعال شخصیت‌های داستان را شرح می‌دهد و در چهار مورد، راوی اول شخص و دخیل در داستان می‌باشد و به یاری شخصیت‌های داستان می‌آید. براساس محور دوم تقسیم‌بندی سیمپسون، وجهیت غالب در متن، مثبت است که نشان از دیدگاه قاطع و مطمئن راوی در مورد واقعیت توحید و اخلاص و نتایج و دستاوردهای ناب آن دارد. ابزارهای زبان‌شناختی به کار رفته در این وجه عبارتند از: فعل‌ها و واژه‌های مبنی بر وجهیت مثبت مثل فعل‌های دعایی، امری، ادات تأکید، جملات بیان‌کننده عقیده و جملات تعمیم‌دهنده. تفکر غالب در زبان متن روایی، بریدن حضرت مریم (س) از دنیا و پیوستن به ملکوت الهی و زندگی در محیط‌هایی مثل محراب و سرزمینی دور است که نشان از وابستگی شدید به خداوند، دل‌بریدن از غیر او و نیز معجزاتی که در اثر این ارتباط خالصانه اتفاق می‌افتد، دارد؛ هرچند در مواردی، وجهیت منفی از جانب برخی از شخصیت‌ها مانند قوم یهود، در زبان متن روایی قابل مشاهده است.
صفحات :
از صفحه 67 تا 89
اصالت پیشوایی و کرامت حضرت زهرا سلام الله علیها بر زنان عالم با تکیه بر واژه راکعین
نویسنده:
اکرم فاضلی بیابانکی، محسن احتشامی نیا ، عبدالمجید طالب تاش
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
بانوان جهان امروز به دلیل گم کردن خودحقیقی و جایگاه ارزشی شخصیتی، دچار بی‌هویتی شده و برای بدست آوردن کرامت و معصومیت از دست رفته خود به دنبال الگوها و مکاتب بشری سرگردانند. شناخت الگویی کامل، کریم و واحد در همه ابعاد وجودی و زندگانی، برای بانوان امروز به منظور حفظ عزت‌نفس و شرافت از دست رفته خود و حفظ جامعه بشری از غرق شدن در انحرافات امری حیاتی است. قرآن کریم حضرت مریم راکه مورد قبول ادیان یهود و مسیح است، الگوی زنان عالم معرفی نموده است. در حالی‌که با استنادبه آیه شریفه (آل‌عمران/43) و یافتن مصادیق راکعین، با روش تحقیق موضوعی و تحلیل آیاتی‌که واژه رکوع و مشتقات آن را دربردارد ثابت می‌شودحضرت مریم با تمام صفات عالی و برگزیده که برای او ذکر شده بنابر دستور الهی موظف است به حضرت زهرا به عنوان انسان کامل و کریم در همه ابعاد زندگی اقتدا کند و پیشوای خود قراردهد. این ادعا با بیان بعضی کرامات دوبانو تثبیت می‌شود. بدین ترتیب حضرت زهرابر اساس دستورالهی به عنوان الگویی واحد و کریم برای تمام بانوان معرفی شده است.
صفحات :
از صفحه 130 تا 156
القرآن و العقل المجلد 3
نویسنده:
نور الدین حسینی عراقی (اراکی)
نوع منبع :
کتاب , نقد دیدگاه و آثار(دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات) , شرح اثر
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: بنیاد فرهنگ اسلامی، حاج محمد حسین کوشان پور,
چکیده :
تفسیر «القرآن و العقل» اثر آیت الله السيد نور الدين العراقي می باشد. این تفسیر در سه جلد چاپ شده است. در این تفسیر مفسر سعی کرده است با رویکرد عقلی از ابتدای سوره بقره تا سوره احزاب را تفسیر کند. نگاه مفسر کاملا عقلانی بوده است و تلاش می‌کردند یک فهم عقلانی از قرآن را ارائه بدهد و در بحث‌ها و برداشت‌های عقلانی که از قرآن داشتند به امور یقینی تمسک می‌کردند و معمولا از مباحث عقلی بهره می‌گرفتند که یقینی باشد. پس باید بگویم تکیه گاه مولف بر محور عقل و تدبر بود وکوشیده است تا از حدس و گمان و تخمین‌هاى نابجا دورى کند و بریقین‌ها اکتفا کند. سراسراین تفسیر شامل نکته هاى جالب عرفانى و فلسفى است که تقریبا همه تازه ابتکاری‌اند و براى آشنایان به علوم عقلى بهره‌هاى فراوان دارد. مرحوم نورالدین اراکی سعی کردند در تفسیر خود به دفع شبهات توجه ویژه‌ای داشته باشند. و در واقع می‌توان گفت انگیزه مولف ازنوشتن این تفسیردفع شبهه‌هاى است که از جانب ملحدان پیرامون قرآن مطرح کرده بود. ایشان درباره انگیزه نگارش این تفسیر مى‌نویسد: «برخى از دوستانم و از جمله فاضل و دوست کامل، سید عبدالرسول یزدى - ساکن شهر کاظمیه - از من تقاضا کرد در ردّ برخى از شیاطین غربى که ادعا نموده‌اند: «قرآن بر خلاف برهان است»، چیزى بنویسم. لذا تصمیم گرفتم در قرآن نگریسته و مضمون آنچه را که از ظاهر آن به دست مى‌آید، به رشته تحریر در آورم که ملاحظه کردم تمام آیات مطابق انصاف بوده و بر استوانه‌هاى حکمت استوار است.» علامه‌ طباطبایی درباره این تفسیر گفتند : در میان تفسیرهاى مسلمان‌ها چه در بین شیعیان و اهل سنت بر چنین تفسیرى دست نیافتم که حقا براى دفع ایرادهاى خیالى زمان ما سودمنداست. البته قطعا منظور علامه رویکرد عقلی است که مرحوم اراکی نسبت به قرآن داشتند. جلد 3 در این جلد تفسیر و شرح آیاتی از سور ذیل می پردازد: رعد
عیسی و مریم و کتاب به روایت ابن عربی [مقاله انگلیسی]
نویسنده:
Denis Gril
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
تحلیل روایات تشابهِ شخصیت فاطمه زهرا (س) و مریم مقدس براساس منابع حدیثی
نویسنده:
احمد قرائی سلطان آبادی ، مرتضی عرب ، شهناز کارآموزیان
نوع منبع :
نمایه مقاله
چکیده :
در منابع شیعی و سنّی، احادیثی مبنی بر تشابه و تطبیق شخصیت حضرت فاطمه (س) با حضرت مریم (س) ثبت و نقل شده است. در این پژوهش با روش تحلیل تاریخی و حدیث شناختی مشخص گردید که روایات مربوط به تشابه حضرت فاطمه (س) با حضرت مریم (س) در منابع شیعی و منابع اهل سنت بیشتر در قالب گفتمان برترین زنان عالم نقل و ضبط گردیده‌اند. عالمان و محدثان شیعه کوشیدند که از مدلول روایات تشابه، فضیلت بهترین زنان عالم از ابتدای عالم تا انتهای آن را برای حضرت فاطمه (س) استنباط نمایند، لذا تعبیر روائی «یَا فَاطِمَةُ إِنَّ اللَّهَ اصْطَفاک وَ طَهَّرَک وَ اصْطَفاک عَلى نِساءِ الْعالَمِینَ» از دوره شیخ صدوق وارد منابع حدیثی شیعی شد که کاملاً بیانگر تشابه دو شخصیت و ورود مضمون آیه قرآن به گفتمان حدیثی است. اهل سنت هم معتقد بودند که مدلول آیه 42 آل عمران وصف «خیر نساء العالمین» را برای حضرت مریم (س) بیان کرده است. با این حال، برتری شخصیت حضرت فاطمه (س) بر سایر زنان عالم با اوصافی چون «سیدة نسَاء الْعَالمین» و «سیدة نسَاء الْمُؤمنِینَ» و «سیدة نسَاء هَذِه الْأمة» به شکل یک گفتمان در میان عالمان شیعی وپاره‌ای از اهل سنت مطرح بوده است، اما در سند این احادیث، ضعف واهمال در إسناد وجود دارد، و متن آن‌ها نیز پریشان و دارای تفاوت‌های ساختاری است.
واکاوی تولد و کودکی حضرت مریم و حضرت مسیح در قرآن کریم و اناجیل غیر رسمی
نویسنده:
نویسنده:نسیم حسنی؛ استاد راهنما:مرضیه محصص؛ استاد مشاور :حمیدرضا شعیری
نوع منبع :
رساله تحصیلی
چکیده :
روایت تولد و کودکی مریم (س) و عیسی (ع) در سوره‌ی آل‌عمران و سوره‌ی مریم از جمله داستان‌های مقطعی قرآن کریم است که هم‌سانی و ناهم‌سانی آن با روایت عهدین منجر به تنوع دیدگاه میان خاورشناسان و متفکران مسلمان شده و به‌طور خاص به شبهه‌ی اقتباس قرآن از منابع مسیحی دامن زده است. در حالی که غالب پژوهش‌های تا کنون موجود چنین قرابتی را در آیات سوره‌ی آل‌عمران و سوره‌ی مریم، و عناصر منفرد روایی در انجیل متی و لوقا بررسی کرده‌اند، اما مطالعات چندانی پیرامون چنین اشتراکات و اختلافاتی در قرآن و انجیل‌های غیررسمی انجام نشده است. اهمیت این دیالوگ به‌ویژه از جهت تأثیرگذاری اسلام بر مسیحیت و افزایش رجوع به اپوکریفای مسیحی در عصر بیزانس دو چندان است. قرآن کریم از ساختار ادبی و وجوه داستانی منحصر به فردی برخوردار است که امکان تحلیل روایی قصص وحیانی، گزینشی و معنادار آن را فراهم می‌کند. در این راستا، پژوهش حاضر نخست با به‌کارگیری عناصر نظریه‌ی روایت به شناسایی پیرفت‌های داستان تولد و کودکی مریم (س) و عیسی (ع) در قرآن (سوره‌ی آل‌عمران و سوره‌ی مریم) و انجیل‌های غیررسمی (انجیل یعقوب و انجیل کودکی توماس) می‌پردازد؛ سپس با رویکردی مقایسه‌ای، پیرفت‌های مستخرج از منابع و نحوه‌ی ترتیب، و تقدم و تأخر آن‌ها را بررسی می‌کند. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که از 22 پیرفت شناسایی‌شده‌ی داستان تولد مریم (س) و عیسی (ع) در قرآن (سوره‌ی آل‌عمران و سوره‌ی مریم) و انجیل‌های غیررسمی (انجیل یعقوب و انجیل کودکی توماس) 15 پیرفت هم‌سان و 7 پیرفت ناهم‌سان است. نتایج مذکور به‌لحاظ هم‌سانی‌های موجود میان روایت قرآن و روایت انجیل‌های غیررسمی می‌تواند وحیانی‌بودن قصص قرآن را تصدیق و به‌لحاظ ناهم‌سانی‌ها دعاوی اعجاز قرآن را تقویت کند؛ در عین حال که ناهم‌سانی‌ها در حکم ردیه‌ای بر شبهه‌ی اقتباس قرآن است.
مری: منبع کامل [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Tina Beattie; Sarah Jane Boss
نوع منبع :
کتاب , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Bloomsbury Publishing,
چکیده :
ترجمه ماشینی: درک آیین مریم مقدس به معنای درک دین مسیحیت است. مریم مقدس در تاریخ و فرهنگ مسیحیت حضوری فراگیر اما معمایی دارد. سنت در مورد مریم جنبه وسیع و چند لایه ای از تاریخ، فرهنگ و معنویت غرب را تشکیل می دهد. این فقط در سنت کاتولیک نیست که مریم به کانون مطالعه و علاقه خاصی تبدیل شده است. مریم همچنین برای مسیحیان خارج از این سنت (پروتستان، انگلیکن) به عنوان راهی به سوی درک جهان شناسی، به علاقه ای حیاتی تبدیل شده است. این کتاب به عنوان یک کتاب مرجع برای دانشجویان یا دانش پژوهانی است که به دنبال آگاهی از تاریخچه و عملکرد معاصر آیین مریم مقدس هستند. این مقاله مقالات جدیدی را ارائه می دهد که مروری بر زمینه های خاص مطالعه - اعم از تاریخی و موضوعی - به همراه متون از منابع اولیه و مقالات علمی مهم ارائه می دهد که برخی از آنها برای اولین بار به زبان انگلیسی ظاهر می شوند. این جلد به گونه ای طراحی شده است که برای استفاده به عنوان کتاب درسی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد مناسب باشد. نتیجه شگفت‌انگیز است و راه‌های جدیدی را برای تحقیقات الهیاتی و معنوی باز خواهد کرد. مریم: منبع کامل برای هرکسی که علاقه شدید الهیاتی یا مذهبی به مریم دارد ضروری است. اما چشم کسانی را که این کار را نمی کنند باز خواهد کرد.
نسبت عمران پدر حضرت موسي عليه السلام و عمران پدرحضرت مريم سلام الله عليها چگونه است و آيا مريم مادر عيسي ـ عليه السّلام ـ از نسل بني اسرائيل است؟
نوع منبع :
پرسش و پاسخ
پاسخ تفصیلی:
براي پاسخ به سؤال فوق ذكر اين مقدمه لازم است كه اسرائيل لقب حضرت يعقوب عليه السلام مي باشد و به اولاد حضرت يعقوب عليه السلام «بني اسرائيل مي گويند. تعداد اولاد حضرت یعقوب عليه السلام دوازده نفر بوده است و اين تعداد در قرآن هم ذكر شده است، زيرا حضر بیشتر ...
مريم والمسيح عليهما السلام
نویسنده:
محمد متولي الشعراوي
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
داستان مریم به عنوان همتای زنانه داستان یوسف: یک مطالعه روایی
نویسنده:
Mohammad Haghani Fazl
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
صفحات :
از صفحه 269 تا 294