جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 6
دین و چالش های علم [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
William Sweet, Richard Feist
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Ashgate Pub Co,
چکیده :
ترجمه ماشینی : آیا علم چالشی برای دین و اعتقاد دینی ایجاد می کند؟ این سؤال موضوع بحث طولانی مدت بوده است - و همچنان نه تنها محققان فلسفه، الهیات و علوم، بلکه همچنین کسانی را که در سیاست آموزشی عمومی دخیل هستند، نگران می کند. این جلد زمینه‌ای برای بحث «علم و دین» کنونی فراهم می‌کند، با این حال بر موضوعاتی که بحث‌های اخیر در مورد رابطه علم و دین به‌ویژه متمرکز شده‌اند نیز تمرکز دارد. موضوع اول به تاریخچه رابطه متقابل علم و دین می‌پردازد. موضوع دوم و سوم به مفاهیم کار اخیر در کیهان شناسی، زیست شناسی و به اصطلاح طراحی هوشمندانه برای دین و اعتقاد دینی می پردازد. موضوع چهارم به «مسائل مفهومی» نهفته در بحث‌های کنونی مربوط می‌شود، مانند: آیا طبیعت‌گرایی علمی و دین با هم سازگار هستند؟ آیا علم و دین مجموعه دانش یا عمل هستند یا هر دو؟ و آیا دین و علم ادعاهای حقیقت متضادی را ارائه می دهند؟ با روشن کردن بحث معاصر در بحث علم و دین و با طرح گزینه های موجود در توصیف رابطه بین این دو، این جلد مورد توجه محققان و افراد تحصیل کرده قرار خواهد گرفت.
إسلام يتحدى
نویسنده:
وحيد الدين خان؛ مترجم: ظفر اسلام خان؛ محقق: عبدالصبور شاهين
نوع منبع :
کتاب , نقد دیدگاه و آثار(دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات) , ترجمه اثر , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
مکتبة الرسالة,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
به جرات می‌توان گفت یکی از قوی‌ترین و اساسی‌ترین کتاب‌ها در ردِ الحاد، کتاب "الإسلام يتحدى" است. این کتاب از آثارِ فاخرِ عالم بزرگ هندوستان”وحیدالدین خان”است. در این کتاب به موضوعات مهمی که آتئیست‌ها روی آنها مانور می‌دهند پرداخته می‌شود. مواردی از قبیل: نقد مخالفان دین از زاویه‌ی بیولوژی و روانشناسی و تاریخی، پایان نیاز بشر به دین، توهمات ذهن بشر درمورد خدا و دین، وجود خدا، شک و تردید، یافته‌های فضایی، جهان‌های پیچیده کوچک، نظم جهان تصادفی یا برنامه‌ریزی شده، دلایل وجود زندگی پس از مرگ، اثبات نبوت، قرآن کلام خدا(اعجاز قرآن، پیشگویی‌های قرآن، یافته‌های عصر نوین)، دین و مشکلات تمدن، روابط زنان و مردان، ساختار اقتصادی و ... این کتاب به اثبات دین در برابر تفکر مادی جدید اختصاص یافته است. این اثبات دو حالت دارد؛ یکی این‌ که ثابت شود دین یک پدیده‌ی غیر مادی است: بنابراین علوم مادی مجاز نیستند که درستی دین را زیر سئوال ببرند. شیوه‌ی دوم، اثبات درستی دین در برابر تفکر مادی جدید است، بدین معنا که در اثبات حقانیت دین از همان ابزاری استفاده شود که برای اثبات یک موضوع در پهنه‌ی علوم مادی و تجربی استفاده می‌شود. برخی ازمباحث کتاب بدین‌قرار است: تئوری مخالفان دین؛ نقدی بر تئوری مخالفان دین؛ روش استدلال علمی؛ گواهی جهان هستی درباره‌ی وجود خدا؛ دلایل وجود آخرت؛ اثبات نبوت؛ قرآن کلام خدا؛ دین و مشکلات تمدن؛ و حیات طیبه
علم و دین در پرتو روش تفسیر موضوعی علمی قرآن کریم (کاربرد آن در اقتصاد)
نویسنده:
علی اصغر هادوی نیا
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
شیراز: دانشگاه شیراز,
چکیده :
حجم وسیعی از گنجینه تفسیری، خود را بر اسلوب تفسیر تربیتی محدود نموده است. در گذشته، اسلوب سفیر موضوعی نیز غالبا درباره موضوع های درون قرآنی مورد استفاده قرار گرفته است. شهید صدر به عنوان مبتکر و طراح تفسیر موضوع برون گرا توانست بر گستره تفسیر قرآن کریم بیفزاید. در این مقاله، تلاش شده است که در موارد ذیل گامی به پیش برداشته شود: الف. استخراج مراحل مختلف تفسیر موضوعی برون گرا و رتبه بندی آن جهت آشکارسازی منطق خاصی که در این روش به کار می رود. ب. توجه و تاکید بر این نکته که اساسا تفسیر موضوعی برون گرا (بر خلاف تفسیر ترتیبی و تفسیر موضوعی درون گرا)، آن گونه که در این جا مطرح می گردد، به عنوان یک روش فهم (و نه صرفا یک اسلوب تفسیری) قابل طرح است. ج. در این جا تلاش می شود که روش تفسیر موضوعی برون گرا، با تکیه بر مبانی تفسیری قرآن مطرح گردد. اما می توان گفت که روش مزبور به عنوان یک روش فهم از تمامی متون اسلامی از جمله روایات در نظر گرفته شده است. د. شهید صدر، اگر چه مبتکر روش تفسیر موضوعی برون گرا می باشد، به نظر می رسد که به مهم ترین دست آورد این روش یعنی «امکان دست رسی به علوم اسلامی»، نظر نداشته اند؛ بلکه شاید بتوان گفت که ایشان با تکیه بر برخی مبانی فلسفی، منکر این امر گردیده اند که اساسا بتوان از آموزه های اسلامی، علم اسلامی را کشف نمود. این مقاله درباره امکان مزبور سخن می گوید.
صفحات :
از صفحه 21 تا 50
تعامل علم و دین بر مبنای روش شناسی برنامه های پژوهشی لاکاتوش
نویسنده:
محمد محمدرضایی، سید مهدی بیابانکی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: پرديس فارابی دانشگاه تهران,
چکیده :
علم و دین به لحاظ نظری دو جنبه متفاوت از فهم انسان و به لحاظ عملی دو مشغله بنیادی او به شمار می آیند. از آنجا که علم و دین، هر دو درباره حقیقت اظهار نظر می کنند، به ناچار پرسش در خصوص ارتباط میان آنها مطرح می شود. دیدگاه های تمایز، تعارض تلاقی و تأیید و مکملیت هر کدام به یک دغدغه اصیل از نحوه ارتباط میان علم و دین توجه کرده و در عین حال حاوی نقاط ضعف و اشکالات اساسی می باشند. روش شناسی برنامه های پژوهشی لاکاتوش، مدل مناسبی برای تبیین نظری نحوه ارتباط میان علم و دین به شمار می آید. با تعدیل در برنامه پژوهشی لاکاتوش می توان نظریات علوم تجربی را به برنامه های علمی– فلسفی و الهیات ادیان توحیدی را به برنامه های دینی فلسفی مبدل ساخت. با ارائه رهنمودهای ایجابی و سلبی در این خصوص، رابطه میان علم و دین را به یک گفتگوی سازنده و غنا بخشی متقابل تبدیل کرد.
صفحات :
از صفحه 19 تا 44
طبیعت‎گرایی علمی و فراطبیعت‎گرایی دینی
نویسنده:
مرتضی فتحی زاده
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی,
چکیده :
تبیین و تفسیر پدیده‎های طبیعی فرایند پیچیده‎ای است، زیرا عوامل متعددی چون تجربه، منطق و باورهای گوناگون روش‎شناختی، هستی‎شناختی و حتی دین در آن نقش دارند. طبیعت‎گرایی علمی با دو خوانش متافیزیکی و روش‎شناختی می‎کوشد این تفسیر را با زدودن نقش پاره‎ای از عوامل مذکور، ساده سازد و مدعی است طبیعت‎گرایی روش‎شناختی از مؤلفه‎های لازم علم است و توصیه می‎کند که ما در تبیین پدیده‎های طبیعی باید چنان رفتار کنیم که گویی واقعیتی جز ماده نیست و فرض می‎گیرد که علل غیر‎مادی، اعم از مخلوق (ذهن، روح) یا نامخلوق (خدا)، در فهم ما از جهان مادی تأثیری ندارند. جستار کنونی به بررسی این مدعا می‎پردازد.
صفحات :
از صفحه 111 تا 128
 الهیات عصب و تجربه دینی؛ چالشها
نویسنده:
محمدصادق احمدی , علی شهبازی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دانشگاه تهران,
چکیده :
الهیات عصب نقطۀ تلاقی علم جدید و الهیات است که در آن الهیدانان و عصب‌شناسان به‌کمک ابزارهای علمی روز فرایندی را بررسی می‌کنند که مغز انسان در یک تجربۀ دینی از سر می‌گذراند. برخی از ایشان بر پایۀ همین تحقیقات تجربه‌های دینی را رد یا دربارۀ صحت و سقم آن سکوت اختیار می‌کنند و برخی دیگر با شواهد و مدارکی صحت آن را اثبات می‌کنند. با ظهور این رشتۀ جدید، برخی با استناد به آزمایش‌هایی که در محیط آزمایشگاهی بر روی بیماران انجام شده است، در صحت تجربۀ دینی تردید کرده‌اند و این تجربه‌ها را حاکی از نوعی اختلال روانی می‌دانند. با توجه به چنین انتقاداتی، پرسشی که پیش ‌روی مدافعان تجربۀ دینی قرار می‌گیرد، امکان راستی و صحت تجربۀ دینی است. بنابراین نقد و ابطال این ایرادها و اثبات صحت تجربۀ دینی به‌طور کلی، در دستور کار ایشان قرار می‌گیرد. در این پژوهش پس از معرفی اجمالی الهیات عصب و تجربۀ دینی، به برخورد عصب‌ شناسان با تجربۀ دینی می‌پردازیم و ابطال‌پذیری تجربۀ دینی را از منظر عصب‌شناسی بررسی می‌کنیم. در همین مسیر خواهیم دید که برخی از این پژوهشگران که جهان‌بینی مادی دارند، ذهن را همان مغز دانسته‌اند و مفاهیم موجود در آن را نیز مادی تلقی می‌کنند، در نتیجه مفاهیمی مانند خدا را محصول مغز و ذهن می‌پندارند. در طرف مقابل پژوهشگرانی مانند نیوبرگ در صدد ایجاد نوعی سازگاری میان علم و دین برآمده‌اند و تجربۀ دینی را به‌شکل عام صحیح و حاصل کارکرد صحیح مغز و ارتباط با ماورا دانسته‌اند و با تمایز قائل شدن میان تجربۀ فرد بیمار و تجربۀ مؤمنانه، از اساس به ابطال فرضیات نوروتئولوژیست‌های ملحد می‌پردازند.
صفحات :
از صفحه 789 تا 818
  • تعداد رکورد ها : 6