جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 10
شناخت وظایف ومسئولیت پذیری: جایگاه وظیفه شناسی و مسئولیت پذیری در قرآن و سنت
نویسنده:
فاطمه آذرمهر
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع این پایان نامه وظیفه شناسی ومسئولیّت پذیری در قرآن وسنّت میباشد واز آنجائیکه حسّ مسئولیّت پذیری وشناخت و عمل به وظایف انسانی در قالب دستورات دینی است که انسان را از احساس پوچی و زندگی حیوانی دور می کند واو را قدم به قدم به مقام قرب الهی وبندگی خدا نزدیک می سازد؛ لذا بر آن شدیم تا علاوه بر بیان اهمیّت و ضرورت این احساس از لسان آیات وروایات به ذکر پاره ای از وظایف ومسئولیّتهایی که یک انسان مسلمان در برابر خداوند ،خود،خانواده واجتماع دارد بپردازیم. همچنین در این پژوهش سعی شده به عواملی که مانع شکوفایی حسّ مسئولیّت پذیری در انسان می باشد اشاره شود. علاوه بر آن راههای ایجاد انگیزه برای بارور کردن این احساس درونی به طور مختصر بیان شده است. این پژوهش در محدوده آیات وروایات می باشد وطبعاَ منابع مورد استفاده نیز قرآن و کتب معتبر روایی بوده است. البته استفاده از نظرات علماء ودانشمندان دین در گذشته وحال نیز مدّ نظر قرار گرفته است. بدین ترتیب دامنه تحقیق را چهار بخش و سیزده فصل تشکیل می دهد . بخش اوّل؛ کلیّات که شامل دوفصل می باشد ؛طرح تحقیق و آشنایی با مفاهیم واژه های تحقیق. بخش دوّم ؛اهمیّت مسئولیّت پذیری که شامل پنج فصل می باشد که عبارتند از؛ زیر بنای مسئولیّت پذیری ،تکلیف گرایی درنظام حقوقی اسلام،اهمیّت مسئولیّت پذیری و تعهّد از دیدگاه قرآن،اهمیّت مسئولیّت پذیری و تعهّد از دیدگاه روایات و ضرورت مسئولیّت پذیری. بخش سوم با عنوان مسئولیّت حقیقی و انواع مسئولیّت که شامل دو فصل می باشد که عبارتند از ؛ مسئولیّت حقیقی در مقابل خداست و انواع مسئولیّت . بخش چهارم با عنوان موانع مسئولیّت پذیری و راههای ایجاد انگیزه برای این حسّ شامل سه فصل می باشد که عبارتند از: موانع مسئولیّت پذیری در محیط خانواده و ارائه راهکار،موانع مسئولیّت پذیری درمحیط مدرسه وارائه راهکار و موانع مسئولیّت پذیری در محیط سیاسی – اجتماعی جامعه و ارائه راهکار. ارتباط میان بخشها و فصول برحسب ترتیب اهمیّت و اولویّت و تقدّم وتأخر مباحث بوده است. این تحقیق از جهت گردآوری مطالب با روش کتابخانه ای انجام شده است . و ازروشهای تحلیلی و توصیفی و از جهت موضوع موردی است . درنهایت خواننده با مطالعه این مجموعه علاوه بر آشنایی مختصر با وظایفی که بر دوش دارد ونسبت به آنها مکلّف می باشدوبا بکار گیری راهکارهای ارائه شده در این پژوهش حسّ مسئولیّت پذیری و وظیفه شناسی را بیش ازپیش در خود تقویت کرده وبه سوی رشد و تعالی گام بر می دارد.
رویکردی واقع‌بینانه به هستی امکانی بشر و آثار آن
نویسنده:
احمد میرحسینی نیری
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: پرديس فارابی دانشگاه تهران ,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
واقع‌نگری و درک صحیح در هر موضوعی شرط موفقیت در اندیشه اطراف آن موضوع و بررسی آثار و برکات آن خواهد بود و در رابطه با وجود انسان که در ابعاد مختلف قابل بررسی است، درک موقعیت وجودی او از جهت نیاز، وابستگی و فقر وجودی منشأ آثار علمی، عملی و اخلاقی خواهد بود که در مقاله پیش رو، سعی بر این است که بعد از بیان معنی امکان و فقر وجودی بشر به برخی از این آثار توجه شود . به لحاظ ارتباط این نوع معرفت با بینش توحیدی و خداشناسی به تحلیل و ریشه‌یابی این ارتباط پرداخته شده و از آنجا که در پیش‌آمدهای فوق‌العاده و تنگناهای زندگی توجه خاص به خداوند حاصل می‌شود و این موقعیت ممتاز در معرفت توحیدی باعث این پرسش می‌شود که علت این رویکرد آنهم در مواقع خاص چیست؟ ضمن بررسی برخی موارد، موجبات پیدایش این نوع توجه و تفسیر آنها، به پاسخ این سؤال نیز پرداخته شده است.
صفحات :
از صفحه 103 تا 118
انسان قرآنی
نویسنده:
محمدجواد رودگر
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامی ,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
انسان قرآنی از حیث معرفت‌شناختی و وجودشناختی انسانی است که وجود و ماهیتش را در آیینه زلال وحی جست‌وجو کرده و آغاز و انجام خویشتن را در «من الله» و «الی الله» با هدف «لقاء الله» مشاهده می‌کند به این معنا که انسان قرآنی دارای فطرت الاهی و سرشت توحیدی و ذات ملکوتی است لذا در منطق وحی انسان حیّ متاّله است و استکمال جوهری اشتدادی در تکوین و تشریع دارد و آفاق و انفس را به نحو واحد ذومراتب در خود متجلی می‌سازد زیرا خلیفه و امانتدار خدا و حامل اسماء جمال و جلال متعالی است در نتیجه مراقبت دائمی در پرتو شریعت محمدی یا خویشتن بانی مستمر معقول و مشروع داشته تا به خلق الاهی و اوصاف قرآنی متخلق و موصوف گردد. آری انسان قرآنی، انسانی عقل مدار و خرد گرا، خود آگاه خود ساخته، صاحب حیات طیبه جاودانه، عبودیت پیشه، دارای علم صائب، عمل صالح و متعادل و متوازن در همه ساحت‌های فردی، خانوادگی و اجتماعی است. مقاله حاضر بر آن است ضمن تبیین هویت و شناسنامه وجودی انسان در قرآن، مؤلفه‌های محوری و مختصات حقیقی انسان قرآنی را با استمداد از آیات و احادیث تشریح نماید و افق ویژه‌ای را در حوزه‌ انسان شناسی و کمال گرایی و ساحت اخلاق و تربیت فرا روی آدمیان قرار دهد و انسان آگاه و مسئول منزلت واقعی و موقعیت راهبردی خویش‌ را در نظام احسن خلقت درک و دریافت نماید و در محضر و مکتب قرآن، نورانی گردد.
صفحات :
از صفحه 5 تا 28
بررسی رابطه صفات شخصیتی و جهت‌گیری مذهبی و درگیری شغلی (مطالعه موردی)
نویسنده:
بهناز مهاجران، مریم رجبی، مطهره حمزه رباطی
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
اصفهان: دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم - شعبه اصفهان,
چکیده :
هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطۀ صفات شخصیتی و جهت گیری مذهبی با درگیری شغلی کارکنان ادارۀ کل کمیتۀ امداد امام خمینی استان آذربایجان غربی است. جامعۀ آماری شامل 210 کارمند این اداره است که از آن میان 132 کارمند با استفاده از جدول مورگان انتخاب شده اند. ابزار اندازه گیری شامل پرسش نامۀ پنج عاملی شخصیت کاستا و مک کری (1990) و پرسش نامۀ جهت گیری مذهبی فگین (1936) و پرسش نامۀ درگیری شغلی لودال و کینجر (1965) است. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام تحلیل شد. با درگیری شغلی رابطۀ معناداری دارد. همچنین از بین مولفه های شخصیت، مولف های روان نژندی، برون گرایی، توافق و وظیفه شناسی با جهت گیری مذهبی، همبستگی معنی دار دارند. یافته های حاکی از آن است که جهت گیری مذهبی درونی و وظیفه شناسی، درگیری شغلی کارکنان را پیش بینی می کنند.
صفحات :
از صفحه 72 تا 93
نقش ابعاد اصلی شخصیت در نوع ارتباط با خدا
نویسنده:
منصوره السادات صادقی ,مریم عصار ,فایزه پیمان پاک ,سیدمحسن ابراهیمی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه,
چکیده :
هدف پژوهش، بررسی نقش ابعاد اصلی شخصیت در نوع ارتباط با خدا بود. به این منظور 345 دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی با استفاده از نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه‌های شخصیتی NEO فرم کوتاه (مک‌کری و کاستا، 1985) و ارتباط با خدا (مظاهری و همکاران، 1390) را تکمیل نمودند. نتایج تحلیل داده‌ها با آزمون همبستگی و رگرسیون نشان داد روان‌آزرده‌خویی پیش‌بینی‌کننده ارتباط نامطلوب با خدا، و ویژگی‌های برون‌گرایی، توافق‌جویی و وظیفه‌شناسی پیش‌بینی‌کننده ارتباط متناسب با خدا می‌باشند؛ افراد دارای این ویژگی‌های شخصیتی، رابطه مطلوب و مثبتی با خداوند برقرار نموده‌اند؛ به‌گونه‌ای که در این ارتباط، محبت، ترس و امید به خدا (رابطه مطلوب) منجر به احترام و اعتماد به خداوند شد؛ اما افراد روان‌آزرده‌خو تصویر ذهنی منفی نسبت به خود و خدا پیدا کرده و ارتباط خود با خدا را براساس مؤلفه‌های خدایی که دور و سخت‌گیر است، ساخته‌اند.
صفحات :
از صفحه 103 تا 126
اربع رسائل کلامیة
نویسنده:
محمد بن مکی جزینی عاملی؛ شارح: علي بن محمد نباطي عاملي
نوع منبع :
کتاب , شرح اثر , مجموعه مقالات
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: بوس‍ت‍ان‌ ک‍ت‍اب‌ قم,
چکیده :
کتاب «أربع رسائل كلامية» شامل چهار رساله كلامى شيعه مى‌ باشد كه دو مقاله با عناوين «المقالة التكليفية» و «الباقيات الصالحات»، نوشته محمد بن مكّى جزينى عاملى معروف به شهيد اول، متوفاى 786ه‍.ق، و مقاله سوم و چهارم «الرسالة اليونسية» و نيز «الكلمات النافعات»، به قلم على بن محمد بن يونس العاملى النباطى العنفجورى البقاعى، معروف به علامه بياضى است و دو رساله اخير شرح و توضيح دو رساله اول مى‌ باشد. در «المقالة التكليفية» شهيد اول طى پنج فصل از چيستى تكليف و مفهوم اصطلاحى آن، متعلق تكليف، نتيجه حاصله از امتثال تكليف و نيز ترغيب و تشويق به امتثال تكاليف و تحذير و ترساندن از عصيان آن ها، با استناد به آيات و روايات سخن مى‌ گويد. در رساله «الباقيات الصالحات»، شهيد اول به شرح و توضيح مختصرى درباره تسبيحات أربعة: سبحان اللّه و الحمد للّه و لا اله الاّ اللّه و اللّه اكبر مى‌ پردازد. به گفته شهيد اول اين تسبيحات چهارگانه تمام اصول پنج‌ گانه اعتقادى شيعه؛ يعنى توحيد، عدل، نبوت، امامت و معاد را در بر مى‌گيرد. «الرسالة اليونسية» و رساله «الكلمات النافعات»، شرح مزجى رساله‌ هاى دوگانه شهيد اول مى‌ باشد كه به صورت «قوله - أقول» ترتيب يافته‌ اند و شارح به نحو تفصيلى و فراگير، به شرح مفردات رساله و توضيح و تبيين ديدگاه‌ هاى مختلف پرداخته و معناى مورد نظر شهيد اول در رساله را استيفا نموده است. وى همچنين دريافت‌ هاى خود از ساير كتب و آثار را درباره موضوع مورد بحث به رساله خويش افزوده است.
مسؤولیت پذیری و وظیفه شناسی از دیدگاه قرآن و روایات اهل بیت(علیهم السلام)
نویسنده:
محمدعلی رستمیان
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
چکیده مقاله حاضر به بررسی مسؤولیت پذیری و وظیفه شناسی، از دیدگاه قرآن و روایات اهل بیت(علیهم السلام) می پردازد. در این باره، با بررسی رابطه مسؤولیت پذیری و وظیفه شناسی، ریشه مسؤولیت پذیری انسان را در امانت الهی یافتیم که جز انسان موجود دیگری نتوانست آن را قبول کند. اما انسان درصورتی می تواند مسؤولیت پذیر باشد که با دو اصل تقوا و ایمان، زمینه های آن را فراهم کند و از راهکارهای تفکر و تفقه و بصیرت بهره برد. البته، مسؤولیت پذیری انسان صرفاً در زمینه تقوا امکان پذیر است. اگر انسان از تقوای فطری خود، به خوبی بهره ببرد می تواند به تقوای دینی نائل شود؛ در این صورت، زمینه انجام وظایف به خوبی برای او فراهم می شود. ایمان نیز نیرویی در انسان پدید می آورد که در هنگام انجام وظایف سستی به خرج ندهد. از منظر قرآن کریم و روایات، انسان پنج وظیفه اصلی یعنی ایمان، انفاق، اقامه نماز، وفای به عهد و صبر بر عهده دارد. هر یک از این وظایف اصلی، کلیدی برای انجام دسته ای از وظایف فرعی است که انسان در زندگی بر عهده دارد. واژه های کلیدی وظیفه شناسی، مسؤولیت پذیری، امانت، تفکر، تفقه، بصیرت، تقوا، ایمان
ارتباط بین صفات شخصیتی و نگرشهای مذهبی در دانشجویان با استعداد درخشان
نویسنده:
بشلیده کیومرث, هاشمی سیداسماعیل, چرخ آبی مرتضی, دمیری حجت
نوع منبع :
کتابخانه عمومی , نمایه مقاله
چکیده :
روش: جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانشجویان با استعداد درخشان دانشگاه شهیدچمران اهواز در سال تحصیلی 89-88 بودند که از میان آنها 226 نفر به طور تصادفی انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها، از دو آزمون عقاید مذهبی کلاک و استارک و آزمون شخصیتی NEO-FFI استفاده شد.یافته ها: نتایج حاصل از تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد که عقاید مذهبی با روان آزرده گرایی رابطه منفی و با برون گرایی، توافق پذیری و وظیفه شناسی رابطه مثبت دارد. همچنین بین عقاید مذهبی و بازبودن نسبت به تجربه رابطه معناداری بدست نیامد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد که وزن ترکیبی پنج بعد بزرگ شخصیتی فقط شش درصد از واریانس عقاید مذهبی را تبیین می کند.نتیجه گیری: با توجه به این که بخش اندکی از واریانس نگرش های مذهبی توسط صفات شخصیتی تبیین می شود، احتمالا بتوان ادعا کرد که جنبه های محیطی در مقایسه با عوامل ژنتیکی در ظهور و بروز عقاید مذهبی سهم عمده تری را دارا هستند.
صفحات :
از صفحه 157 تا 163
رابطه بین میزان و نوع استفاده از تلفن همراه و صفات شخصیتی دانشجویان
نویسنده:
زمانی بی بی عشرت, شهریاری نیستانی شهناز, عابدینی یاسمین
نوع منبع :
کتابخانه عمومی , نمایه مقاله
چکیده :
هدف، بررسی رابطه بین میزان و نوع استفاده از تلفن همراه و صفات شخصیتی در دانشجویان دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی دانشگاه اصفهان است. در این بررسی 300 نفر (150 مرد، 150 زن) به صورت کاملا تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه های کاربرد تلفن همراه و مقیاس تجدیدنظر شده نئو(NEO-FFI-R)  را تکمیل کردند. در نهایت داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های مقاله حاضر حاکی از آن است که از بین ویژگی های شخصیتی، تنها ویژگی روان رنجوری با میزان استفاده از تلفن همراه رابطه منفی معنادار دارد. در این نوشتار هیچ یک از ویژگی های شخصیتی رابطه معناداری با نوع استفاده از تلفن همراه (استفاده از اینترنت و بلوتوث) نداشتند. همچنین مشاهده شد که ویژگی روان رنجوری با بازی های تلفن همراه رابطه مثبت و با گوش دادن به موسیقی تلفن همراه رابطه ای منفی داشت. تنها ویژگی های برون گرایی و تجربه پذیری، رابطه ای مثبت با گوش دادن به موسیقی از طریق تلفن همراه داشتند. در نتیجه از میان ویژگی های شخصیتی، ویژگی روان رنجوری بهترین پیش بینی کننده میزان و نوع استفاده از تلفن همراه است.
صفحات :
از صفحه 141 تا 159
بررسی و تاثیر معنویت سازمانی بر رفتارهای شهروندی دبیران
 از دیدگاه دبیران دوره دوم متوسطه آموزش و پرورش اسلام آباد غرب
نویسنده:
شکوفه یاریجانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
این مطالعه با هدف بررسی تاثیر بررسی تاثیر معنویت سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی انجام گرفته است. لذا از نظر هدف، یک تحقیق کاربردی و از از نظر ماهیت گردآوری داده ها از نوع توصیفی-پیمایشی می باشد. پس از مطالعه پیشینه موضوع و بررسی الگوهایموجود در مورد معنویت سازمانی و رفتارهای شهروندی سازمانی و شکل گیری چهارچوب نظری، متغیرهای مهم تحقیق شناسایی و مدل مفهومی و فرضیات تحقیق مشخص گردید. برای اندازه گیری متغیرها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید که روایی محتوای آن توسط اساتید راهنما، مشاور و خبرگان تایید شده، روایی سازه آن با انجام تحلیل عاملی تاییدی تایید شد و ضریب آلفای کرونباخ همه متغیرها نیز به دست آمد که نشان دهنده پایایی پرسشنامه بود. جامعه آماری مورد مطالعه در این تحقیق 760 نفر می باشد که 255 نفر از دبیران دوره دوم متوسطه آموزش و پرورش شهرستان اسلام آباد غرب با استفاده از جدول مورگان به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتیجه آزمون فرضیات تحقیق به کمک مدل سازی معادلات ساختاری نشان دهنده تاثیرمعنادار معنویت سازمانی بر مولفه های رفتار شهروندی سازمانی(نوع دوستی، وظیفه شناسی، جوانمردی، فضیلت مدنی و ادب و نزاکت) می باشد. در نهایت بر اساس نتایج به دست آمده پیشنهادات و راه کارهایی به اداره آموزش و پرورش شهرستان اسلام آباد غرب و محققان بعدی پیشنهاد گردید.واژگان کلیدی:
  • تعداد رکورد ها : 10