جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 18
تأملي در آيات فراخوان آدمي به تفکر زاينده و فزايندۀ باور به معاد
نویسنده:
سيدرحيم غضنفري ، غلامعلي عزيزي‌كيا
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
تفکر و انديشه به‌عنوان پايه و اساس علم و معرفت انسان، نقش اساسي در زندگي انسان دارد و يکي از عوامل اصلي ايجاد انگيزه براي حرکت در مسير هدايت و انجام رفتارهاي متناسب با آن محسوب مي‌شود. قرآن کريم در بسياري از آيات، بشر را به تفکر فراخوانده و اساسي‌ترين موضوعاتي را که انديشيدن و تفکر در آنها روشن‌کنندۀ راه زندگي اوست‌، به‌روشني بيان کرده است؛ و ازجمله مهم‌ترين آنها، تفکر دربارۀ جهان ديگر است. اين تحقيق به‌ هدف بيان نقش تفکر در ايجاد و تقويت باور به معاد از ديدگاه قرآن، آيات بيانگر لزوم تفکر در امر آخرت را به روش تفسير موضوعي مورد بررسي قرار داده است. در اين دسته از آيات، بر تفکر دربارۀ اموري مانند احياي زمين در بهاران، آفرينش انسان، آفرينش آسمان‌ها و زمين، سرنوشت تکذيب‎کنندگان، و تفکر در اعمال و رفتارها تأکید شده و چنين به‌نظر مي‌رسد که از ديدگاه قرآن، تفکر در اين امور، از عوامل اصلي ايجاد و تقويت باور به معاد به‌شمار مي‌آيد.
صفحات :
از صفحه 45 تا 54
ملاك خلافت انسان از خداوند در دو آيه كرامت و امانت
نویسنده:
محمد رهبر ، غلامعلي عزيزي‌کيا
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
براساس ظواهر قرآن کريم از بين تمام موجودات، فقط انسان واجد مقام جانشيني تکويني و تشريعي خداست. اين انحصار، موجب طرح اين پرسش مهم مي‌شود که «براساس چه ملاکي اين مقام اختصاصي به انسان داده شده است؟» پژوهش حاضر به هدف کشف ملاک جانشيني انسان از خداوند با روش کيفي و توصيف و تحليل دو آيه 70 سورة «اسراء» و 72 سورة «احزاب»، به نتايج زير دست يافته است. از ديدگاه قرآن کريم، ملاک انتخاب نوع انسان براي جانشيني از خداوند در بين موجودات علاوه بر استعداد يادگيري اسماء، عبارت است از: توانايي قبول امانت و تکريم خداوند، که هر دو نشان از استعداد خاصي است که خداي متعال در وجود انسان نهاده است.
صفحات :
از صفحه 51 تا 59
نگاهي به چيستي و چرايي پژوهش گروهي
نویسنده:
غلامعلي عزيزي‌كيا
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
پژوهش گروهي چيست، چرا به آن نيازمنديم و چه مزيت‌هايي بر پژوهش فردي دارد؟ هدف از طرح اين مسئله، شناخت بيشتر پژوهش گروهي براي بهره‌گيري از آن، در طرح‌هاي پژوهشي، به‌ويژه کلان‌طرح‌ها و مصون ماندن از آسيب‌هاي احتمالي آن است. اين پژوهش، با توصيف و تحليل اطلاعات موجود در باب کار گروهي و با تکيه بر تجربه‌ شخصي نويسنده، از پژوهش‌هاي گروهي‌اي که تاکنون در آن مشارکت داشته، به پاسخ‌هاي زير دست يافته است. پژوهش گروهي کوشش هدف‌مند جمعي از متخصصان براي بررسي و پاسخ‌گويي روش‌مند به مشکلات و پرسش‌هاي مادي يا معنوي جامعه بشري، در حوزه يا حوزه‌هاي مرتبط با تخصص پژوهشگر است. پژوهش گروهي، تنها راه اجراي طرح‌هاي کلان مورد نياز جامعه است که مصداقي از تعاون و هم‌گرايي سفارش شده در قرآن و در مباحث مرتبط با حوزة دين، مصداق جست‌و‌جوي جمعي براي کشف حقايق ديني است. پژوهش گروهي را مي‌توان در ساختارهاي متفاوتي اجرا کرد، ولي کامل‌ترين شکل آن‌، کار هيئتي است که گاه به صورت تک رشته‌اي و در صورت نياز، متخصصان دانش‌هاي مرتبط با موضوع يا مسئله، به شکل بين رشته‌اي به پژوهش مي‌‌‌پردازند. پژوهش گروهي، به دليل برخورداري از هم‌افزايي، بر پژوهش فردي برتري دارد و نتايج کمي و کيفي بهتري را رقم مي‌زند.
صفحات :
از صفحه 41 تا 54
بررسی نیازهای انسان از دیدگاه قرآن با تأکید بر تفسیر المیزان
نویسنده:
مهدی عابدی ، غلامعلی عزیزی‌کیا
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
یکی از مسائل مهم انسان‌شناسی، شناخت نیازهای انسان است. قرآن کریم برای هدایت انسان نازل شده و توجه ویژه به نیازهای او دارد، شناخت این نیازها از منظر قرآن از اهميت ویژه برخوردار است. انسان چه نیازهایی دارد؟ آیا نیازهای انسان صرفاً مربوط به بقا و کمال بعد مادی اوست یا نیازهای غیرمادی نیز دارد که به کمال بعد معنوی او مربوط می‌شود؟ پژوهش حاضر با روش توصیفی ـ تحلیلی و با رویکرد تفسیر موضوعی، با تأکید بر دیدگاه‌های علامه طباطبائی در تفسیر المیزان به بررسی این مسئله پرداخته و به نکاتی به شرح زیر دست یافته است: نیازهای انسان از ابعاد وجودی او نشئت گرفته‌اند؛ با توجه به آیات قرآن، انسان دارای دو دسته نیاز مادی و معنوی است؛ مهم‌ترین نیازهای مادی انسان شامل خوردن و آشامیدن، مسکن، پوشش، همسر، خواب و امنیت است؛ و نیازهای معنوی انسان دربرگیرنده اموری چون شناخت، هدایت، عزت، ولایت، پرستش، محبوبیت و احترام، الگو، زینت و آرایش، دین، و اطمینان قلب است.
صفحات :
از صفحه 43 تا 53
آیات امامت و ولایت در تفسیر المنار
نویسنده:
محمد ساعدی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
آیات متعددى از قرآن کریم در ارتباط با مسأله امامت و ولایت بوده و بیانگر ارجو مقام و فضائل امیرمومنان على(علیه السلام) و ائمه معصومین(علیهم السلام) مى باشد. مفسران و متکلمان شیعه به این آیات بر اثبات خلافت و جانشینى بلافصل امیرالمومنین على(علیه السلام) و نیز بیان جایگاه امامت و ویژگى هاى امام استناد جسته اند. در مقابل برخى از مفسران اهل سنت به طرح شبهاتى در زمینه استدلال شیعه به این آیات پرداخته اند، که از جمله ایشان، رشید رضا در تفسیر المنار مى باشد.ما در این رساله و در ضمن سه فصل دلالت آیات و وجوه مورد استناد شیعه را بیان نموده و شبهات رشید رضا را بر این موارد بیان و پاسخ گفته ایم.فصل اول به بحث هاى کلى و پیش نیاز بحث اختصاص دارد.فصل دو م مشتمل بر آیات امامت و ولایت مى باشد که در آن آیات زیر بررسى گردیده و البته در هر مورد شبهات یا کم توجهى هاى رشید رضا نیز بیان و پاسخ داده شده است.1ـ آیه امامت
نگاهی به آرای صاحب نظران درباره حد دلالت ادله عقلی تحريف ناپذيری قرآن
نویسنده:
غلامعلی عزيزی كيا
نوع منبع :
نمایه مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
تحريف ناپذيري قرآن ادلة مختلفي دارد. برخي از اين ادله، عقلي و برخي ديگر نقلي اند. ادلة نقلي همة انواع تحريف اعم از افزودگي يا حذف يا جابه جايي را نفي مي کنند؛ اما درباره قلمرو دلالت عقل بر مصونيت قرآن، اختلاف هايي ديده مي شود. نويسنده با روش توصيف و تحليل، ديدگاه هاي صاحب نظران اين حوزه را بررسي کرده و به اين نتيجه رسيده است که عقل درباره مصونيت قرآن از تحريف به افزودگي يا جابه جايي مخل اعجاز، دلالت روشني دارد؛ اما براي اثبات مصونيت از تحريف به کاسته شدن، دليل عقلي محض به تنهايي کارايي ندارد و براي اين مقصود بايد به دليل نقلي نيز اتكا کرد.
تحليل عملكرد حضرت هارون عليه السلام در مقابله با گوساله پرستی بنی اسرائيل در قرآن
نویسنده:
حميد نادری قهفرخی، غلامعلی عزيزی کيا
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
يکي از وقايع نقل شده در قرآن کريم، گوساله پرست شدن بني اسرائيل در زمان غيبت موسي عليه السلام است. ازآنجا که اين واقعه در زمان رهبري هارون عليه السلام به وقوع پيوست، يکي از پرسش هاي مطرح در اين زمينه اين است که آيا آن حضرت در برابر اين انحراف، وظيفة رهبري خود را به بهترين شکل انجام داد؟ اگرچه از نظر برخي مفسران هارون عليه السلام در اين واقعه در انجام وظيفة رهبري خود مرتکب کوتاهي شد، (علاوه بر پيش فرض پذيرفته شدة عصمت انبيا) تحليل عملکرد آن حضرت و بررسي شواهد ثابت مي کند که ايشان در برخورد با اين انحراف، بدون هيچ گونه کم کاري به بهترين شکل و در بهترين زمان وظيفة خود را انجام داد، اما بر اثر فشار بني اسرائيل، به سبب پيروي از دستورهاي موسي عليه السلام و حفظ وحدت بني اسرائيل از اقدام عملي مثل قيام عليه آنان خودداري کرد.
صفحات :
از صفحه 49 تا 72
بازخوانی احادیث جری و بطن با تأملی بر مباحث روایی المیزان
نویسنده:
غلامعلی عزیزی کیا
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
از بایسته های حدیث پژوهی، چگونگی طبقه بندی احادیث ذیل آیات قرآن کریم است. پیش از علامه طباطبایی، عالمان قرآن پژوه و حدیث پژوه به بیان نکاتی در باب فهم احادیث ذیل آیات پرداخته و بخشی از مباحث مربوط را بازگفته اند؛ اما هیچ یک از آنان به تفصیل و در حد و اندازه المیزان سخن نگفته اند. روش پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی بوده، هدف از آن ارائه تعاریفی نسبتا جامع از جری و تطبیق و باطن و تأویل با بازخوانی احادیث جری و بطن و تأملی بر مباحث روایی المیزان به منظور شناسایی احادیث بیانگر جری و باطن قرآن است. حاصل پژوهش اینکه جری عبارت است از: بیان مصداق های آیه اعم از مصداق برتر و روزآمد و غیر آن، که در زمان نزول مخفی بوده است و باطن نیز عبارت است از بیان معانی توسعه یافته فراتر از ظاهر الفاظ و عبارات آیات و نیز بیان لایه های معنایی (معانی دقیق تر و مخفی) آیات قرآن. با این تعاریف می توان برخی احادیث مندرج در تفاسیر روایی را به لحاظ نسبت آن با تفسیر قرآن، سنخ شناسی و طبقه بندی کرد.
آثار اجتماعی دین از دیدگاه قرآن کریم
نویسنده:
غلامعلی عزیزی کیا
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
نگارنده، در مقدّمه رساله، به توضیح واژه های «دین» و «جامعه» و بیان رابطه این دو، نقش دین در اجتماع و تأثیر جامعه در دین و نیز هماهنگی ادیان الهی پرداخته است. در بخش اوّل، طیّ چهار فصل، کلّیاتی درباب آثار اجتماعی دین مطرح شده و در آن، آثار باورهای دینی، ارائه بینش های درست درباره زندگی اجتماعی، مبارزه دین با عقاید خرافی و باطل و نیز جلوه های اهمیت دادن دین به اجتماع بیان شده است. بخش دوم در سه فصل به بررسی نقش دین در دگرگونی های اجتماعی می پردازد و دامنه دگرگونی های ناشی از دین و مراحل آن، شیوه دین در ایجاد دگرگونی و جهت دگرگونی را مطرح کرده است. نگارنده در هر دو بخش پایان نامه، در پی بیان دیدگاه قرآن کریم درباره موضوعات یاد شده بوده و به قدر توان، به آیات نورانی آن استناد جسته است و خاتمه آن را به نقد گفتار غربیان درباره کارکردهای منفی دین اختصاص داده است.
آثار الدین الاجتماعیة فی منظار القرآن الکریم
نویسنده:
غلامعلی عزیزی کیا
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
این پایان نامه شامل دو بخش است: بخش اول کلیاتی از آثار اجتماعی دین: نشانه های باورهای دینی در رفتار اجتماعی، بینشهای دینی درباره زندگی اجتماعی، مبارزه دین با عقاید خرافی، و گفتاری دراهمیت اجتماع. بخش دوم نقش دین در تحولات اجتماعی: دامنه تحولات ناشی از دین، مراحل تحول دینی، شتاب تحولات دینی، نقش دین در روندتحولات، تغییر در مقررات و قوانین و سیاست، دیدگاه دین درباره حکومت و هجرت، و کارکردهای منفی دین.
  • تعداد رکورد ها : 18