جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 36
معيارهاي فلسفي عينيت صفات ذاتي با ذات خداوند و نقد آن از منظر عرفان
نویسنده:
حسين عشاقي
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
از نظر عموم فلاسفه صفات ذاتي خداوند عين ذات اویند، گرچه مفاهيم آنها متعدد و معاني‌شان متخالف هستند. آنها براي ادعاي عينيت صفات با ذات سه معيار مطرح كرده‌اند و توسط آنها، عينيت صفات خدا با ذات او را توجيه و اثبات مي‌كنند. اين مقاله سه معياري را كه فلاسفه در اين زمينه مطرح كرده‌اند بيان و آنها را نقد نموده است: اول. اتحاد وجودي صفات ذاتي با ذات حق، و اين معروف‌ترين معيار است. دوم. مصداق بودن ذات حق براي مفاهيم صفات ذاتي، بدون دخالت هر غير (شامل امر وجودي يا عدمي يا اضافي يا جعل كردن)؛ سوم. فناي صفات و مفاهيم آنها در ذات حق (اين معيار متخذ از عرفاست). از منظر عرفا اين سه معيار هريك اشكالاتي دارد كه پذيرفتن آن را نامعقول و ناممكن مي‌سازد.
صفحات :
از صفحه 39 تا 48
تأثیر و تأثر دیالکتیکی تعریف و برهان
نویسنده:
حسین عشاقی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
تأثیر و تأثر متقابل و دیالکتیکی، از آثار و خواص «تعریف شیء» و «برهان بر وجود آن» است؛ یعنی با تعریف درست یک شیء ما می‌توانیم به حد وسطی دست ‌یافته و بر اساس آن، برهانی را بر وجود آن شیء اقامه کنیم؛ و به عکس با بدست آوردن برهانی بر وجود آن شیء، می‌توان به استناد آن، به مصادیق وجود آن شیء احاطه یافته و با آن احاطه علمی، تعریف جدیدی برای حقیقت آن شیء استخراج کنیم؛ این تأثیر و تأثر متقابل و دیالکتیکی، ممکن است چندین مرتبه همچنان ادامه یابد و هر یک از تعریف و برهان به استناد دیگری به‌لحاظ دقت به رتبه بالاتری ارتقاء یابد؛ در مقاله حاضر ما این تأثیر و تأثر متقابل را در مورد تعریف خداوند و برهان بر وجود او نشان می‌دهیم
صفحات :
از صفحه 71 تا 88
چيستي خداوند در الهيات فلسفي و عرفاني و سنجش آن با ديدگاه ميرزامهدي اصفهاني
نویسنده:
حسين عشاقي
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
درباره ماهيت خداوند، بين فلاسفه و عرفا يک اتفاق‌نظر و يك اختلاف وجود دارد: فلاسفه و عرفا هر دو قائل‌اند كه ماهيت خداوند چيزي جز وجود او نيست و خداوند برخلاف ممكنات كه داراي دو حيثيت متفاوت وجود و ماهيت‌اند، ماهيتش با وجودش فرقي ندارد؛ ولي در اينكه وجودي كه عين ماهيت خداوند است آيا وجودي است مقيد يا لابشرط، بين آنها اختلاف‌نظر هست. فلاسفه وجود خداوند را مقيد به خصوصيات واجب‌الوجودي مي‌دانند، اما عرفا وجود حق را لابشرط از هر قيدي و خصوصيتي قرار مي‌دهند. در اين ميان ميرزامهدي اصفهاني ديدگاهي را مطرح مي‌كند كه نه مورد تأييد عقل است و نه مورد تصديق آراي اهل‌بيت. او مي‌گويد «وجود» عين ذات حق نيست، بلكه مخلوق خداست. هدف اين پژوهش اين است كه با شيوه توصيفي و اقامه برهان عقلي و نقلي روشن كند بين اين انظار، نظر عرفا درست و شايسته تصديق است.
صفحات :
از صفحه 23 تا 48
تکثیر براهین اثبات وجود خدا
نویسنده:
حسین عشاقی
نوع منبع :
مقاله , سخنرانی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
مسئلۀ وجود خداوند از دیرباز، جزو سرفصل‌های مهم کاوش‌های فلسفی بوده ‌است. معمولاً متکلمان مسلمان، وجود خدا را بدیهی می‌دانسته‌اند؛ اما از نظر بسیاری از فلاسفۀ خداباور، وجود خدا بدیهی نیست و نیاز به اثبات دارد. از نظر برخی از فلاسفۀ خداباور مانند ابن‌سینا و ملاصدرا ضمن اذعان به بداهت وجود خدا، به دفاع از براهین اثبات وجود خدا پرداخته و آن را مایۀ تنبّه و توجه بیشتر به این امر بدیهی دانسته‌اند. در عصر حاضر بسیاری از متفکران، بیشتر براهین اثبات وجود خداوند را معیوب و ناقص می‌شمرند و فاقد پشتوانۀ منطقی لازم می‌دانند. استاد عشاقی با توجه به این دیدگاه، یکی از دلایل چنین ادعایی را فاقد بداهت‌بودنِ «مقدماتِ منطقی و فلسفی متعدد براهین اثبات وجود خداوند» بیان می‌کند و معتقد است این مقدمات نیاز به اثبات دارد. به همین دلیل ایشان به اقامه و گسترش براهینی در اثبات وجود خداوند پرداخته که دارای مقدمات بدیهی و بی‌نیاز از اثبات فلسفی هستند و لذا پذیرش آنها به صرف تصوّر صحیح مقدمات،‌ ممکن خواهد بود. در این نشست ایشان ضمن انجام تقسیم‌بندی اولیه از براهین اقامه‌شده، نمونه‌هایی از آنها را تشریح و تبیین می‌کند.
کرانه‌های عقل و معنا: گفتارهایی در موضوعات و مسایل کلامی، فلسفی و عرفان
نویسنده:
گروهی از نویسندگان
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب)
وضعیت نشر :
قم - ایران: بوستان کتاب قم,
وحدت شخصی وجود و براهین آن
شخص محوری:
حسین عشاقی, محمدتقی سبحانی
نوع منبع :
فیلم , مناظره،گفتگو و میزگرد , نقد دیدگاه و آثار(دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات) , نقد و بررسی کتاب
چکیده :
جهت مشاهده فیلم مناظره به آدرس داده شده در آپارات مراجعه کنید.
نقش شیعه در گسترش منطق و فلسفه
نویسنده:
جمعی از نویسندگان
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب) , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
امام علی بن ابیطالب (ع),
کلیدواژه‌های اصلی :
گامهای پسین در فلسفه برین: گام مبانی
نویسنده:
حسین عشاقی
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب)
وضعیت نشر :
تهران - ایران: سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی,
چکیده :
رساله‌‌ ما كه با نام «گامهاي پسين در فلسفه برين، گام مبادي» نام گذاري شده است، شامل يك ديباچه، و دو بخش است. در ديباچه كه تحت عنوان «مباحث مقدماتي» است، به نكات مقدماتي مثل ضرورت فلسفه‌سازي، پيشينه، هدف، پرسشهاي أصلي و فرعي، فرضيه‌ها، و نوآوري‌هاي تحقيق پرداخته شده است. و بخش أول رساله كه با عنوان «فلسفه از نگاه ديگران» نام‌گذاري شده است، خود شامل يك مقدمه با عنوان «تمهيدات» و سه فصل است، هر فصل نيز دو مبحث و هر مبحث چندين گفتار دارد، در مقدمه اين بخش عمدتاً به بحث حكم‌ناپذيري «وجود» و نكات مربوط به آن، كه زيربناي نقدهائي است كه در بخش أول به مكاتب سه‌گانه وارد شده، پرداخته شده است. فصل أول بخش أول، شامل دو مبحث است كه در مبحث أول، مبادي و مسائلي أصلي فلسفه مشائي، إرائه و مستند سازي شده، و در مبحث دوم مطالب مبحث أول نقد شده است. فصل دوم اين بخش نيز شامل دو مبحث است كه در مبحث أول، مبادي و مسائلي أصلي فلسفه إشراقي إرائه و مستند سازي شده، و در مبحث دوم مطالب مبحث أول نقد شده است. همچنين فصل سوم اين بخش، شامل دو مبحث است كه در مبحث أول مبادي و مسائلي أصلي فلسفه متعالي صدرائي إرائه و مستند سازي شده، و در مبحث دوم مطالب مبحث أول نقد شده است. بخش دوم رساله كه با عنوان «فلسفه از نگاه ما» نام‌گذاري شده است، شامل دو فصل، و هر فصل شامل دو مبحث، و هر مبحث شامل چندين گفتار است. در مبحث أول از فصل أول بخش دوم با هشت گفتار به مباحث مقدماتي مربوط به موضوع فلسفه أولي از نگاه ما پرداخته شده است. و در مبحث دوم همان فصل أول، با دو گفتار در مورد خود موضوع فلسفه أولي از نگاه ما، مطالبي إرائه شده است. و در مبحث أول از فصل دوم بخش دوم با سه گفتار به مباحث مقدماتي در باره مبادي تصديقي فلسفه أولي پرداخته شده است؛ و در مبحث دوم از همين فصل با ده گفتار مهم‌ترين مبادي تصديقي فلسفه أولي إثبات گرديده است.
  • تعداد رکورد ها : 36