جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 538
سیمای پیامبر اعظم(ص) در قرآن و سنت
نویسنده:
لیلی یزدانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مدخل اعلام(دانشنامه اعلام)
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
این تحقیق که با عنوان پیامبر اعظم صلی الله علیه و اله در قرآن و سنت ارائه شده ، از دو بخش تشکیل می گردد و هر بخش مشتمل بر فصلهایی می باشد . بخش اول این تحقیق که پیامبر اعظم صلی الله وعلیه و اله در قران نام دارد . مشتمل بر پنج فصل است . در فصل اول بخش اول روزشماری از زندگی پیامبر صلی الله وعلیه و اله ارائه شده و حتی الامکان سعی شده است مهمترین وقایع حوادث زندگی پیامبر صلی الله وعلیه و اله همراه با آیاتی که پیرامون آنها در قرآن موجود است . بیان ، ودر مورد هر یک به صورت خلاصه مباحثی ذکر گردد. در فصل دوم بخش اول که با عنوان سیمای پیامبر صلی الله وعلیه و اله در قران ارائه شده است حتی الامکان تمامی اوصاف وبیاناتی که در قرآن پیرامون شخصیت رسول گرامی صلی الله وعلیه و اله وارد شده ، طی چندین زیر فصل به آنها پرداخته شده است . که در این فصل می توان به عبودیت ، خاتمیت پیامبر ( ص) ، صاحب خلق عظیم و... اشاره کرد. با توجه به اهمیت موضوع معراج پیامبر صلی الله وعلیه و اله فصل سوم بخش اول به این عنوان اختصاص داده شده است و سعی بر آن بوده است تمامی آیات مربوط به این واقعه وابعاد مختلف آن دراین فصل مورد بررسی قرار گیرد. در فصل چهارم بخش اول راهکارهای پیامبر صلی الله وعلیه و اله در زدودن شرک مورد بررسی قرار گرفته است . در این فصل راهکارهای پیامبر صلی الله وعلیه و اله در این زمینه که شامل 1. تشویق و تهدید 2. استدلال – تبیین و گفت و گو 3. ایجاد محرومیت های اجتماعی 4. جنگ و مبارزه می باشد با توجه به آیات وارده در این قسمت بیان ، و پیرامون هرمورد مباحثی ذکر گردیده است . در فصل پنجم بخش اول چگونگی برخورد پیامبر با پیروان سایر ادیان مورد بررسی قرار گرفته است . که در این فصل به برخورد پیامبر با یهودیان و مسیحیان و معجزه مباهله پرداخته شده است . بخش دوم این تحقیق که پیامبر صلی الله وعلیه و اله در سنت نام دارد مشتمل بر سه فصل می باشد : فصل اول بخش دوم ، پیامبر صلی الله وعلیه و اله در نهج البلاغه نام گرفته است که در این فصل سعی شده است تمام سخنان حضرت علی علیه السلام پیرامون رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و اله که در لابه لای خطبه ها ، نامه ها و حکمت های آن حضرت وجود داشته بیان گردد . در فصل دوم بخش دوم که عنوان پیامبر صلی الله وعلیه و اله در نگاه امام صادق علیه السلام را به خود اختصاص داده سعی شده است گوشه هایی از شخصیت رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و اله از زبان امام صادق علیه السلام بیان گردد. فصل سوم بخش دوم به فعالیت خلفا سه گانه در حفظ سنت و سیره پیامبر از طریق حفظ سخنان و احادیث آن حضرت پرداخته شده است . در پایان سخن بیان می کنیم که موضوع پیامبر اعظم صلی الله وعلیه و اله در قران و سنت از گستردگی بسیار زیادی برخوردار است بنابراین سعی شده است عناوینی بیشتر مورد بررسی قرار گیرد که از نظر اهمیت در درجه بالاتری قرار گرفته اند.
سیمای رسول اکرم(ص) در قرآن (ابعاد رسالت)
نویسنده:
علیرضا حلم زاده
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
رسول اکرم صلی الله علیه وآله از دیدگاه قرآن، شخصیتی برجسته و ممتاز دارد. از حضرتش به عنوان صاحب خلق عظیم و اسوه حسنه مؤمنان یاد شده و پذیرش حکم وی در منازعات، نشانه ایمان دانسته شده است.در این پایان نامه، ابعاد رسالت پیامبر صلی الله علیه وآله مورد بررسی قرار گرفته است تا شؤون و وظایف اصلی حضرت رانمایان سازد. در قرآن کریم از وظایف و اهداف رسول اکرم صلی الله علیه وآله، با تعابیر گوناگونی مانند ابلاغ، ذکر، بیان،هدایت، ولایت، حکم، بشارت و انذار سخن رفته است.حاصل بررسی آن است که بارزترین شأن پیامبر صلی الله علیه وآله،نبوت و رسالت است و این دو تعبیر نسبت به یکدیگرعام و خاص من وجه هستند . پس پیامبر به نبوت ارسال شده است. از هدف و نوع وظیفه و رسالت پیامبر صلی الله علیه وآله نیز، با تعابیر گوناگون یاد شده است. آنچه در این بررسی به دست آمده این است که رسالت عمده و مشخص پیامبر صلی الله علیه وآله، هدایت و رهبری است. هدایت مردم به وسیله شیوه های هدایتی متنوعی مانند اسوه بودن،استدلال، موعظه، انذار و بشارت و جز اینها صورت می پذیرد و رهبری در ابعاد رهبری دینی، رهبری سیاسی و رهبری معنوی انسانها تحقق می یابد.
سیمای تربیتی پیامبراسلام ازمنظرقرآن
نویسنده:
-
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
خداوند متعال از زمان استقرار بشر در زمین، پیامبران را برای تکامل و تربیت انسان فرستاد تا با راهنمایی آن ها، بشر راه درست خود را پیدا کند و دچار ضلالت نگردد. اگر انسان تزکیه نفس نداشته باشد، خیلی زود به دام شیطان و شیطان صفت ها گرفتار می شود. خاتم رسولان حضرت محمّد| علاوه بر معجزه اش (قرآن)، خود نیز تربیت شدة درگاه خداوند متعال بود و خداوند متعال در همین کتاب مقدّس، آن حضرت را به عنوان یک انسان کامل و نمونه به بشر معرّفی کرده است. در این پژوهش، چگونگی تربیت، سیره زندگی و الگو بودن رسول خدا| از منظر قرآن بررسی شده است.
سیمای حضرت محمد (ص) در آیینه قرآن و حدیث
نویسنده:
منوچهر فیروزی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع این پایان نامه بواقع اوصاف پیامبر اسلام(ص) در آیات و روایات است. مباحث این پژوهش عبارتند از: اوصاف مختص به رسول اکرم (ص)،اوصاف مشترک خداوند متعال و پیامبرش، اوصاف مشترک قرآن و پیامبران اکرم (ص) و اوصاف مشترک پیامبر (ص) و سایر انبیاء الهی (ع).
سیمای حضرت محمد(ص) در قرآن
نویسنده:
محمود اندرخورا
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مدخل اعلام(دانشنامه اعلام)
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
تحقیق حاضر مشتمل بر هفت فصل با این عنوان هاست: فصل اول، از ولادت تا بعثت؛ فصل دوم، اساس دعوت انبیا، روش دعوت پیامبر(ص)؛ فصل سوم، کارشکنی و مخالفت مشرکان؛ فصل چهارم، معجزه های رسول خدا(ص)، فصل پنجم: اوصاف رسول خدا(ص) و اخلاق کریمانه و رفتار متعالی حضرتش با مردم، فصل ششم، حوادث مهم زندگی رسول خدا(ص)، فصل هفتم: غزوه های رسول خدا(ص)
سیره نبی اکرم در تعامل با مخالفان از منظر قرآن
نویسنده:
علی محمد یزدی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
پژوهشی است در بیان چگونگی رفتار پیامبر(ص) با مخالفان اعم از مسلمان و غیر مسلمان. پژوهش حاضر در سه فصل تنظیم شده است. نویسنده ابتدا به بحث از رفتار پیامبر(ص) با کافران توجه نموده و در همین زمینه آمده است که پیامبر(ص) با مشرکان، نخست به تقویت رابطه خود با خدا و همزمان به هدایت مشرکان روی آورد و سپس از جدال و مناظره همراه با تحمل آزارها، بی اعتنایی، تهدید، سخت گیری قطع پیوندها و تحریم دوستی ها استفاده نمود و هنگامی که دشمن مانع مبلغان شدند و جان آن ها را به خطر می افکندند، به دفاع بر می خاست. نویسنده در ادامه «رفتار پیامبر(ص) با مخالفان داخلی» را مورد توجه قرار داده و از منافقان، بیماردلان، شایعه سازان و طرفداران اهل کتاب سخن گفته است. در این زمینه آمده است که پیامبر(ص) در برخورد با منافقان از افشاگری، تهدید، اعراض و ردّ پیشنهادهای آنان استفاده می کرد و در رویارویی با بیماردلان که با ایجاد مزاحمت برای مردم و نوامیس آنان و سلب امنیت عمومی به آزار مسلمانان می پرداختند، از افشاگری و تهدید بهره می برند.
ارتباط عقل و اعجاز (پژوهشی در حدیث تناسب معجزات)
نویسنده:
مرتضی ایروانی نجفی، الهه شاه پسند
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
دانشگاه تهران,
چکیده :
تناسب معجزه‌ی هر پیامبر با حرفه و هنر رایج در عصرش، مبحثی شناخته شده میان دانشمندان است. این مضمون به طور مسند، اولین بار از امام هادی(ع) نقل شده است. اما به دلایلی که در متن خواهد آمد، به امام رضا(ع) نسبت داده شده است. سند این خبر ضعیف است؛ در نتیجه، بررسی مضمون آن ضروری است.<br /> در این خبر، راوی ابتدا از دلیل تفاوت‌ معجزات پیامبران می‌پرسد و امام(ع) تناسب معجزه‌ی هر پیامبر با فن رایج در عصر وی را برای اتمام حجت بر مردمان ضروری می‌شمارد و فصاحت مردم عصر نزول را تمام کننده‌ی حجت بر آنان می‌داند. در انتهای حدیث، راوی از حجت زمان خویش می‌پرسد و امام(ع) عقل را معرفی می‌نماید. اما مقاله حاضر برای ارائه‌ی راهکاری برای فهم دلیل رویارویی حجیت عقل و اعجاز قرآن که موهم عدم حجیت قرآن به دلیل عدم فصاحت مردمان زمان‌های بعد از نزول است، به بررسی نقش عقل در حجیت معجزات ـ اعم از حسی و عقلی ـ پرداخته و به این نتیجه می‌رسد که عقل ـ حتی در معجزات حسی ـ همزمان با ارائه‌ی معجزه مطرح بوده و در اتمام حجیت آن، نقش بسزایی ایفا می‌نماید. از سویی دیگر، با اشاره به ابعاد گوناگون اعجاز قرآن و جاودانگی اعجاز آن، حجیت آن در تمام اعصار را نتیجه‌گیری می‌شود. لذا، انتهای این حدیث در مقام سلب حجیت از قرآن نیست، بلکه عقل را به عنوان حجتی معرفی می‌نماید که می‌تواند با فهم کتاب خدا، مدعیان راستین را از دروغگویان بازشناسد.
صفحات :
از صفحه 11 تا 37
امکان حصول قطع در تفسیر و جایگاه آن
نویسنده:
مریم حاجی عبدالباقی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دانشگاه تهران,
چکیده :
امکان حصول قطع در تفسیر از سوی برخی اندیشمندان مورد انکار قرار گرفته است این مساله در زمان گذشته از سوی کسانی که حجیت ظواهر قرآن را انکار می کرده اند و تفسیر قران را تنها در حیطه اختیارات معصومان می دانسته اند وامروزه از سوی کسانی که به نسبی بودن شناخت متون و تبعیت آن از فضای ذهنی مخاطب معتقدند مورد بحث واقع شده است این مقاله بر آن است تا نشان دهد نصوص قرآن کریم چه تنصیص به کمک قرائن پیوسته لفظی و حالی و چه به کمک قرآن منفصله که شامل سایر آیات قرآن روایات معتبر و سنت مقطوعه و اله عقلی قطعی می شود می تواند برای مفسر ایجاد قطع کند مفسیر باید با احاطه به کل محتوای قرآن کریم و آیات ناظر به یکدگیر و نیز احاطه به روایات صحیح معصومان و علوم قطعی و مسلم و استفاده از عقل فطری خود و احاطه به علوم عربی به تفسیر قرآن به پردازد .
صفحات :
از صفحه 97 تا 120
آیا غزالی مخالف فلسفه است؟
نویسنده:
محمد حسین گنجی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
دانشگاه تهران,
چکیده :
رابطة دین و فلسفه همچنین نسبت نقل و عقل، از مسائل مهمی است که از دیرباز ذهن متفکران ادیان مختلف را به خود مشغول کرده است. اندیشمندان مسلمان نیز از این امر مستثنا نبوده و در آثار خود به این مطلب پرداخته اند. در فرهنگ مسلمانان مشهور آنست که متکلمان به این دلیل که مبانی فلسفه را معارض با شریعت می دانسته اند، با فلسفه مخالف بوده اند. بارزترین چهرة مخالف فلسفه را ابوحامد غزالی، اندیشمند بزرگ قرن 5 ق می دانند که با نوشتن تهافت الفلاسفه، ظاهراً بزرگترین لطمه را به فکر فلسفی در عالم اسلام وارد کرده است. در این مقاله، به روشی تطبیقی و با توجه به سیر تاریخی مسألة مورد بحث، آرائ و مبانی غزالی با فارابی و ابن سینا از فیلسوفان مقدم بر او، و ابن رشد از فیلسوفان قرن 6 ق و از معروفترین معارضان او، و طباطبایی از فیلسوفان معاصر، مقایسه گردیده و نشان داده شده که مخالفت غزالی- و دیگر متکلمان- با فلسفه، در حقیقت مخالفت با آراء معینی از فلسفه، و نه خود فلسفه بوده است. بنابراین، مخالف شمردن وی با فلسفه چندان درست به نظر نمی رسد.
صفحات :
از صفحه 61 تا 72
امام شناسی جلد 16 و 17
نویسنده:
محمد حسین حسینی طهرانی
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: موسسه ترجمه و نشر دوره علوم و معارف اسلام,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
«امام شناسی» از مهمترین آثار علامه طهرانی بشمار می‌ رود که در ۱۸ جلد تدوین شده است. این کتاب مجموعه‌ ای است از بحث های تفسیری، فلسفی، روائی، تاریخی، اجتماعی درباره امامت و ولایت به طور کلی و درباره امامت و ولایت امیرالمؤمنین علیه‌ السّلام و ائمه معصومین علیهم‌السّلام بالخصوص که به صورت درس های استدلالی علمی متخذ از قرآن کریم و روایات وارده از خاصه و عامه و ابحاث حلی و نقدی پیرامون ولایت می‌ باشد. این مجموعه که شامل ۲۷۰ درس است در سال ۱۳۹۱ هجری قمری در ماه مبارک رمضان برای برخی از دوستان ایمانی تدریس شده است. در جلد شانزدهم و هفدهم مطالب زیر مورد بررسی قرار گرفته است: تقدم و تاسیس شیعه در جمیع علوم از زمان امام باقر تا زمان امام عسکری علیهماالسلام، ارث بردن امام صادق علیه‌ السّلام علوم کلیه را از رسول خدا، کار امام صادق آفتابی نمودن اسلام حقیقی بود، برخوردهای مختلف منصور با امام صادق علیه‌ السّلام، شرح حال مالک بن انس، ابو حنیفه، محمد بن ادریس شافعی و احمد بن حنبل، مذهب جعفری قیاس را باطل می‌ داند.
  • تعداد رکورد ها : 538