جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 890
بررسی تطبیقی تفسیر آیات قرآن کریم در خطبه فدکیه حضرت زهرا (س) بر اساس تفسیر المیزان و تفسیر کبیر
نویسنده:
نویسنده:طاهره السادات حسینی؛ استاد راهنما:حسین صفره؛ استاد مشاور :علی‌اکبر شایسته‌نژاد
نوع منبع :
رساله تحصیلی
چکیده :
سخنان حضرت فاطمه (س) در خطبه فدکیه شامل مباحث متعدد اعتقادی، اخلاقی و فقهی و ... است ازجمله: توحید، نبوت، ولایت، اوصاف و ویژگی‌های قرآن و ... که هرکدام به ‌گونه‌ای در کلام حضرت بازتاب یافته و هماهنگ و همسو با کلام وحی و در حکم تفسیر آن است. نگارنده در ‌این پایان‌نامه به روش تطبیقی به تفسیر آیات قرآن در این خطبه بر اساس دو تفسیر کبیر فخر رازی و تفسیر المیزان علامه طباطبایی پرداخته است. ابتدا به انواع روش‌های تفسیری و ارتباط بینا متنی فرازهای خطبه با آیات قرآن پرداخته و سعی شده آیات مستقیم خطبه اعم از آیات فقهی(نحله ، ارث و خمس ) و غیر فقهی مورد بررسی قرار گیرد. یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که فخر رازی بیشتر قواعد نحوی آیه را مورد بررسی قرار داده است. به نظر می رسد ایشان در برداشته های مختلف خود، دچار پیش‌داوری و تعصبات مذهبی شده و در برخی آیات نظر خود را به ‌صراحت بیان نکرده است. در صورتی‌ که علامه طباطبایی به قاعده سیاق اهمیت داده و در تفسیر آیات از احادیث ، روایات متعدد و تفسیر آیه به آیه بهره جسته و در نهایت نظر خودش را به‌ صراحت بیان کرده است. در این پژوهش هر دو مفسر علیرغم اختلاف ‌نظر در برخی موضوعات نظرات مشابهی نیز داشته‌اند. خطبه فدک اگرچه در ظاهر برای احقاق حق فدک ایرادشده است . اما دغدغه‌هایی فراتر دارد که حضرت زهرا (س) با استفاده از دلالت‌های کلامی و با ایجاد انگیزه در جامعه ، آن‌ها را به ‌سوی کمال و رستگاری و حفظ دستاوردهای ایمانی سوق می‌دهد. که این مهم با تمسک به قرآن و افراد با ایمان که الگوی تمام‌عیار آن حضرت علی (ع) است، محقق می‌شود.
مقایسه درون مایه های خطبه های حضرت زهرا(س) و حضرت زینب(س)
نویسنده:
نویسنده:راضیه رجبی؛ استاد راهنما:لاله افتخاری
نوع منبع :
رساله تحصیلی
چکیده :
حضرت خاتم‌الانبیا (ص) در میان مسلمانان کتاب خدا و اهل بیت عصمت و طهارت (ع) را به عنوان دو میراث گرانبها برجای گذاشتند تا امت اسلامی با الگوگیری از آن‌ها راه سعادت را بیابند. برای الگوگیری از اهل بیت (ع) علاوه بر سیره ایشان می‌توان به سخنان و خطبه‌های این بزرگواران که چیزی جز تأویل و تفسیر قرآن و بطون کلام الهی نیست مراجعه کرد. تحلیل مقایسه-ای به عنوان یک رویکرد کیفی، یکی از منابع معرفتی در تمامی شاخه‌های مطالعات علوم انسانی، اجتماعی و سیاسی محسوب می‌شود. در تحلیل مقایسه‌ای علاوه بر توصیف ویژگی‌های دو طرف مورد مقایسه، به تبیین شباهت‌ها و تفاوت‌های آن ویژگی‌ها پرداخته می‌شود. به دلیل اهمیت خطبه-های اهل بیت (ع) به ویژه حضرت زهرا (س) و حضرت زینب (س) به‌عنوان الگوهای کامل انسانی در کالبد مونث و پی‌بردن هرچه بهتر به مضامین آن‌ها از طریق تحلیل مقایسه‌ای، هدف این پژوهش «مقایسه درون‌مایه‌های خطبه‌های حضرت زهرا (س) و حضرت زینب (س)» است. این تحقیق با هدف بنیادی و به روش توصیفی-تحلیلی و مقایسه‌ای نگاشته شده‌است که در آن، 656 عبارت از خطبه‌های حضرت زهرا (س) و 272 عبارت از خطبه‌های حضرت زینب (س) تحت 9 عنوان درون‌مایه مورد بررسی قرار گرفته‌اند. شباهت این خطبه‌ها در میزان عبارات با درون‌مایه‌های ادبی، قرآنی و ستایشی است و در بقیه درون‌مایه‌ها متفاوتند که بیشترین تفاوت آن‌ها مربوط به درون‌مایه سیاسی و اجتماعی است. نتیجه دیگری که از یافته‌های این پژوهش حاصل شد این است که بیشترین عبارات به کار رفته در خطبه‌های این دو بانوی بزرگوار مربوط به درون‌مایه‌های توصیفی، هشداری و سیاسی و اجتماعی و کمترین عبارات مربوط به درون‌مایه‌های ستایشی، دعوتی و عاطفی است. جامعه این تحقیق متنی و شامل منابع معتبر روایی دربردارنده خطبه‌های حضرت زهرا (س) و حضرت زینب (س) است.
بررسي تحليلي علل گرايشي صبر حضرت زهرا (س) هنگام مصيبت
نویسنده:
محمدعلي محيطي اردکان ، سمانه کارگر شورکي
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
حضرت زهرا (س) الگوي تمام مسلمانان در ابعاد گوناگون زندگي ازجمله اخلاق به‌حساب مي‌آيند. با توجه به اسوه بودن ايشان در تمام زمينه‌ها ازجمله صبر، در اين مقاله قصد داريم، علل گرايشي صبر ايشان هنگام مصيبت را بررسي کنیم. فعل اختياري «صبر» مسبوق به بينش‌ها و گرايش‌هايي است؛ زيرا روح انسان علاوه بر بعد شناختي بعد گرايشي نيز دارد. اميال انسان در اثر عواملي رشد کرده و شکوفا مي‌گردد. در اين مقاله مي‌کوشيم عوامل گرايشي صبر حضرت زهرا(س) هنگام مصيبت را با رويکرد توصيفي ـ تحليلي و با روش کتابخانه‌اي بررسي کنيم. با تأمل در زندگي حضرت زهرا(س) علل گرايشي مزبور را مي‌توان بدين شرح برشمرد: احساس نياز به خدا، احساس محبت و عشق به خداوند متعال، خشيت الهي، محبت و نفرت با معيار الهي، اميد به استحقاق پاداش الهي براي صابران، اميد به گشايش، ميل به لذت و قدرت متعالي، روحية قناعت و گرايش به رفع نياز مالي ديگران. علل گرايشي صبر مي‌تواند به‌نوبة خود عاملي براي تقويت اين فضيلت اخلاقي و دستيابي انسان به مراتب بالاتر آن باشد.
صفحات :
از صفحه 67 تا 74
أعلام الهدایة المجلد 3
نویسنده:
لجنه التاليف في المعاونيه الثقافيه للمجمع العالمي لاهل البيت (ع)
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: المجمع العالمي لاهل البيت (ع) ,
چکیده :
اَعْلامُ الْهِدایَه عنوان چهارده جلد کتاب به زبان عربی درباره زندگی چهارده معصوم است که جمعی از محققان در معاونت فرهنگی مجمع جهانی اهل بیت جمع‌آوری و تهیه نموده‌اند. ترجمۀ دورۀ کامل أعلام‌الهدایة یا تعدادی از مجلدات آن به زبان‌های فارسی، ترکی استانبولی، اردو و مالایی نیز منتشر شده است. پیشوایان هدایت، عنوان ترجمه فارسی این مجموعه است. جلد سوم مجموعه اعلام الهدایه کتاب «صدیقه کبری، حضرت فاطمه زهرا(س)» است. این کتاب سه فصل دارد. فصل اول درباره شخصیت و فضایل حضرت زهرا(س) است. فصل دوم این کتاب به مباحث ولادت، تربیت و ازدواج تا وفات پیامبر(ص) اشاره دارد. فصل سوم به مباحث سقیفه، فدک، خطبه حضرت فاطمه زهرا(س) در مسجد مدینه و میراث علمی ایشان می‌پردازد.
أعلام النساء
نویسنده:
علي محمد علي دخيل
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
لبنان: الدار الاسلامیه,
چکیده :
ترجمه ماشینی: این کتاب مروری بر زندگی و زندگینامه هشت تن از زنانی است که در طلوع اسلام نقش آفرینی کردند. این کتاب ادعا نمی کند که تمام جنبه های زندگی نامه آنها را پوشش دهد، بلکه آشنایی سریع با برخی از کارها از جمله: خدیجه بنت خویلد، فاطمه بنت اسد، فاطمه الزهرا، ام سلمه، ام کلثوم، سیده زینب، سیده سکینه، فاطمه بنت الحسین، و اشاره به ابعاد زندگی ایشان است.
تحلیل رویکرد ابن تیمیه در تضعیف جایگاه حضرت فاطمه (س) در منهاج السنه و نقد آن بر اساس منابع اهل سنت
نویسنده:
محمدرضا باغبان زاده امشه
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
ابن تیمیه از جمله شخصیت های کلامی است که در کتاب منهاج السنه که در مقابل اندیشه های علامه حلی نگارش یافته، در صدد به چالش کشاندن جایگاه حضرت فاطمه (س) برآمده است که نه تنها در منابع شیعی از این بانوی اسلام به عظمت یاد می شود، بلکه در میان اهل سنت نیز از موقعیت بسیار ممتازی برخوردار است. با تتبع در منابع اهل سنت (جوامع روایی و کتب تاریخی) به دست می آید که وی، تمام همت خود را صرف انکار واقعیاتی از زندگانی دختر پیامبر اسلام (س) می کندکه مورخان و محدثان به ثبت و ضبط آن مبادرت نموده اند. لذا در این نوشتار سعی برآن است تا با توجه به کثرت منابع روایی و ثبت وقایع تاریخی در لابلای متون اهل سنت، خلاف گفته های ابن تیمیه، اثبات شود و روشن گردد که او تا چه اندازه، نسبت به بانوی اسلام عناد داشته و با توسل به تضعیف و یا تکذیب روایات، در صدد تنزل جایگاه حضرت فاطمه (س) در میان مسلمانان برآمده است.
صفحات :
از صفحه 97 تا 114
بازنمایی سیره و شخصیت حضرت فاطمه زهرا (س) در کتاب‌های درسی دوره متوسطه
نویسنده:
زینب فضلی
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
متون درسی دوره مدرسه فرصت ایده‌آلی برای تربیت و پرورش شخصیت دانش‌آموزان محسوب می‌شود و برای تحقق این مهم اغلب از شخصیت‌های برتر و الگو بهره گرفته می‌شود. سیره و شخصیت حضرت فاطمه زهرا(س) فرصت مناسبی را برای سیاستگذاران آموزش دوره متوسطه و مؤلفان کتاب‌های درسی فراهم می‌آورد تا بتوانند با بهره‌گیری از آن، سبک زندگی اسلامی و شیعی را با اتکا بر شخصیت تاریخی و چند وجهی آن حضرت به دانش‌آموزان مقطع متوسطه آموزش دهند. در این پژوهش که به شیوه تحلیل محتوا صورت گرفته، کتاب‌ها و متون درسی دوره متوسطه (اول و دوم) بررسی شده است. یافته‌های این مطالعه نشان می‌دهد که اگرچه تلاش مناسبی در این کتاب‌ها برای معرفی فاطمه (س)صورت گرفته، اما بازنمایی ابعاد شخصیتی و سیره آن حضرت در این متون، آنگونه که باید ترسیم نشده است. به طور کلی‌ می‌توان گفت که تصویر ارائه شده از آن حضرت در متون درسی عمدتاً متکی بر قالب‌های مرسوم، ثابت و تکراری است و به‌رغم وجودِ درس «برترین بانو» در پیام‌های‌آسمان پایه هفتم دوره اول متوسطه، ارتقاء کیفی و هدفمند وجوه شخصیتی آن حضرت در کتاب‌های درسی این مقطع ضروری به‌نظر می‌رسد.
صفحات :
از صفحه 31 تا 55
فاطمة الزهراء سلام الله علیها بهجة قلب المصطفی صلي الله علیه وآله
نویسنده:
أحمد رحماني همداني
نوع منبع :
کتاب , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: مؤسسة البدر,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
کتاب «فاطمة الزهراء سلام‌الله‌علیها بهجة قلب المصطفی صلی‌الله‌عليه‌و‌آله»، از آثار احمد رحمانى همدانى (متوفاى 1383ش)، از مفصل‌ترين كتاب‌هاى موجود در زمينه زندگى، فعاليت‌ها، فضايل و مناقب حضرت فاطمه زهرا(س) به زبان عربى است. در اين كتاب بيش از هشتاد حديث و چندين خطبه و نثر و نظم از آن حضرت آورده شده است كه با آشنايى با آن كلمات، از عمق دانش و ژرفاى فضايل معنوى و اطلاعات و علوم گسترده آن حضرت پرده برداشته مى‌شود. در اين كتاب با اسامى بيش از دويست و پنجاه كتاب كه به زبان‌هاى مختلف در اين باره نوشته شده، آشنا مى‌شويد. كتاب با مقدمه ناشر، شعرى از محمدباقر ايروانى در وصف حضرت زهرا و مقدمه مؤلف آغاز شده، سپس متن كتاب در 40 فصل آمده است. در پايان و بعد از فهارس نيز مستدركات برخى از فصول كتاب ذكر شده است. مؤلف در ابتداى كتاب، تحت عنوان «لآلي منثورة و فرائد منشورة»، به معناى «درهاى افشان و جواهر پراكنده»، 15 روايت از خداوند و چهارده معصوم در شأن حضرت زهرا(س) آورده است، سپس وارد مباحث و فصول كتاب شده است. فصل اول كتاب، حاوى توصيفات بسيارى از علما، محققین و پژوهشگران قديم و جديد در شأن اين بانوى بزگوار است. بسيارى از اين اشخاص داراى مذهب شيعى نيستند. فصول بعدى تا فصل يازدهم با دسته‌بندى‌هاى مختلف به مناقب و فضائل آن حضرت پرداخته است. در اين فصول، فضيلت آن بانو كه با چهار معصوم ديگر در قرآن و روايات آمده را متذكر شده و آنها را مورد بررسى قرار داده است. ايشان در ادامه ذكر فضائل و مناقب حضرت، 20 روايت و منقبت ذكر كرده است كه با قسم آغاز مى‌گردد. فصل پنجم و ششم كتاب درباره فضائل و مناقب آن حضرت در منابع اهل سنت و منابع شيعى است. فصل هفتم و هشتم به بيان مقام آن حضرت و چند گفتار از برخى علماى شيعى و سنى اختصاص يافته است. فصل نهم، دهم و يازدهم، مشتمل بر بيان كرامت و مقام آن حضرت نزد خداوند، پيامبر(ص) و حضرت على(ع) است. در فصل‌هاى دوازده تا چهل، درباره مادر آن حضرت، چگونگى ولادت، نام‌ها و القاب او، سخنان و آثار وى، دفاع از ولايت، خطبه فدكيه و مباحث مربوط به آن، ازدواج و خانواده و فرزندان، مصائب او و مباحث مربوط به شهادت وى سخن به ميان آمده است. فصل آخر كتاب به كتاب‌شناسى اجمالى حضرت فاطمه زهرا(س) اختصاص دارد و در آن، به نام بيش از 260 كتاب در اين زمينه اشاره شده است.
تحلیل نگرانی‌های حضرت زهرا و تسلای آن با بشارات مهدوی
نویسنده:
ابراهیم قاهری
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
قدر مشترک همه روایات مهدوی وعده و بشارت ظهور حضرت مهدی؟عج؟ به مخاطبان عام و خاص و ذکر برخی از جزئیات آن است. مخاطبان خاص بشارت‌های مهدوی پیامبر؟ص؟، عباس، جعفر، علی؟ع؟ و فاطمه؟س؟ می‌باشند. این مقاله با روش کتابخانه‌ای، توصیفی و تحلیلی داده‌ها و با مراجعه به منابع حدیثی و رجالی و کلامی امامیه و اهل‌سنت و به دور از تعصب و با رعایت انصاف علمی درصدد است تا نگرانی‌های حضرت زهرا؟س؟ هم‌زمان و پس از رحلت پیامبر؟ص؟ را تحلیل و ارتباط آن را با بشارت‌های مهدوی پیامبر؟ص؟ واکاوی کند. بررسی مفاد این روایات می‌تواند دریچه‌ای تازه نسبت به ادله نگرانی‌های حضرت زهرا؟س؟ برای ما بگشاید. در یک نگاه می‌توان گفت تمام نگرانی‌های حضرت زهرا؟س؟، نابودی سرمایه‌ها و میراث گرانقدر اسلام و در نتیجه گمراهی مردم پس از پیامبر؟ص؟ است و این بشارت‌ها که مژده و تسلای خاطر ایشان است ناظر به دو معنا است. اول این‌که با اطاعت از خاندان نبوت و امامت مردم از گمراهی نجات خواهند یافت و دوم این‌که با ظهور حضرت مهدی؟عج؟ امامت به جایگاه اصلی خود باز خواهد گشت.
صفحات :
از صفحه 89 تا 112
سخنرانی بانوی اسلام (فاطمه فاطمه است)
سخنران:
علی شریعتی
نوع منبع :
صوت , سخنرانی , درس گفتار،جزوه وتقریرات
منابع دیجیتالی :
  • تعداد رکورد ها : 890