SearchIn5Lib | کتابخانه مجازی الفبا

SearchIn5Lib | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو
  • تعداد رکورد ها : 2227
عنوان :
مجله مشکوه
خلاصه مطلب :

مجله مشکوة از مجلاتي است که در تاريخ مجلات ديني – فرهنگي کشور ما عمري نسبتا طولاني داشته و تاکنون 86 شماره آن مجله که در اصل فصلنامه است منتشر شده است. نخستين شماره آن سال 1361 انتشار يافته است.

اين مجله، نشريه اي علمي – ترويجي است. در اين مجله مقالاتي در عرصه هاي مختلف اسلامي و از جمله فرهنگ و تمدن اسلامي درج  مي شود و به همين دليل در هر شماره چند مقاله تاريخي هم هست. برخي از مقالات اين شماره که از بهار 1384 است، چنين است:

داوري در انديشه هاي علامه حلي و ابن تيميه / سيد محمد حسين مبلغ موسوي مبلغ

نقدي بر تاريخ گذاري قرآن از ديدگاه برخي خاورشناسان /  محمد جواد اسکندر لو

روش تاريخنگاري در مجمل التواريخ و القصص / رسول جعفريان

مسجد گوهرشاد مشهد پس از ششصد سال / محمد رضا قصابيان

دلايل عزيمت هارون الرشيد به خراسان / امير اکبري

دکتر حسين علي محفوظ انديشه مندي فرزانه / موسي دانش

تاريخچه اسلام و مسلمانان در نيوزيلند / عبدالله دروري

در پايان اين شماره گزارشي از شکل گيري نشريه مشکوة از سال 1361 و تحولاتي که در آن صورت گرفته درج شده است.

 

... بیشتر
نویسنده:
مولفان
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
فصلنامه مطالعات تاريخي
خلاصه مطلب :

 

سخن اول ....... 4

 

تأملي در نظريه‌هاي تاريخ معاصر/ سيد مصطفي تقوي ....... 9

 

از نهضت ملي شدن نفت تا کودتا/ صادق تهراني ...... 29

 

يک سند نويافته: پاسخ آيت‌الله کاشاني به چند سؤال ...... 49

 

نامه‌هاي دکتر فاطمي/ مقدمه و تعليقات: هدايت‌الله بهبودي ..... 69

 

همدان، از نهضت ملي تا کودتاي 28 مرداد 1332/ ابوالفتح مؤمن ....95

 

اصول انديشه سياسي آقا نجفي و نقش وي در جنبش مشروطيت/ تقي صوفي نيارکي ......121

 

نبرد نابرابر/ کشواد سياهپور ....... 171

 

مروري بر فعاليت مطبوعاتي سفارت اسرائيل در تهران/ علي‌اکبر عليمرداني ........ 209

 

عکسها و مجسمه‌ها/ ياشار شاه‌بيگلو ........ 235

 

معرفي کتاب: قحطي بزرگ و نسل‌کشي در ايران/ محمد کريمي ........ 271

 

سندهاي بدون شرح ........ 285

 

سند تازه مربوط به آيت الله کاشاني حاوي پاسخ ايشان به دو پرسش يکي از علماي وقت با نام شمس ابهري است که در سوال اول از ايشان پرسيده است که چرا با وجود موافقت اوليه با دکتر مصدق اکنون به مخالفت با وي برخاسته است. و سوال دوم اين است که چرا ايشان در زمان رياست مجلس تحصن سپهبد زاهدي را در مجلس پذيرفت.

روشن است که سوالات اهميت دارد و طبعا پاسخ هاي آيت الله مي تواند روشنگر بسياري از نکات باشد.

بخش مربوط به نامه هاي فاطمي هم به لحاظ اشتمال آنها بر حوادث مربوط به ملي شدن صنعت نفت قابل توجه است. عنوانش نامه ها به همسرش است اما در اصل تاريخچه وقايع اين دوره است که در اين قالب بيان شده است.

نبرد نابرابر شرحي در باره لشکرکشي رضاشاه در برابر ايل بوير احمدي است که در تابستان سال 1308 رخ داده است.

 

... بیشتر
نویسنده:
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
فره ايزدي در آيين پادشاهي ايران باستان
خلاصه مطلب :

بحث از فره ايزدي به عنوان يک عنصر مشروعيت بخش الهي به پادشاهان از دير زمان در بسياري از فرهنگهاي شاهي در سراسر جهان به ويژه مشرق زمين در مصر و آسياي صغير و بين النهرين وجود داشته است.

در ايران هم نشان هايي از وجود اين فره ايزدي در برخي از منابع متأخر آمده و به تدريج تلاش شده است تا مطالب ياد شده بر برخي از نمادهاي کهني که در تصاوير برجاي مانده از پادشاهان قديم است تطبيق داده شود.

آقاي سودآور بحث را با شمسه اي که گرد سر اکبرشاه و پسرش جهانگير بوده آغاز کرده و با استناد به نوشته هاي خواجه ابوالفضل در اکبرنامه در اين باره تلاش کرده است تا به آرامي به گذشته و دوران هاي کهن ايران باز گردد.

بحث بعد از دوران اکبر شاه،  در باره دستارچه ايلخاني است. تصاويري که در شاهنامه ابوسعيدي آمده و به نوعي در صدد تلفيقي داستان هاي حماسي ايران با تاريخ مغول بوده مؤيد آن دانسته شده است که نگاه فره ايزدي براي مشروعيت پيش از آن هم وجود داشته و مورخان وقت تلاش کرده اند تا از داشت هاي ايراني براي مشروعيت دادن به شاهان ايلخاني بهره برند. در اين تصوير همه شمسه اي است و دستارچه اي که نشان تفويض حکومت است. اين دستارچه که نماد قدرت است در دست بسياري از پادشاهان ترک حتي مماليک هم ديده مي شود.

 اين که صفويان هم دستارچه اي را به عنوان يکي از نشان هاي حکومتي به هديه مي فرستادند دنباله همان تصور دانسته شده است (ص 13). اين دستارچه را در يک نقاشي از بهرام گور در خمسه نظامي مشاهده مي کنيم که دو فرشته در حال دادن آن به وي هستند. پس باز هم دستارچه و فر ايزدي.

در طاق بستان هم فرشتگان دستارچه اي دارند که به حلقه اي مرصع آويخته شده است.  البته اين دستارچه ممکن است سربند هم باشد که آن فرشتگان دارند. دست هم اگر به معناي پيروزي باشد آن وقت تصور بفرماييد که به تدريج به سمت آنچه که مؤلف تمايل دارد برود، پيش خواهيم رفت. اين شعر هم از سوزني سمرقندي منطبق بر آن حرفهاست:

آفتاب خسروان را سايه دستار او

چتر فيروزيست فتح و نصرت اندر پيش و پس

بعد از پيروزي عربها، ايراني ها عمامه آنها را دستار خواندند و آن را نمادي از فر ايزدي تصور کردند.

کلمه «روز افزون» هم کلمه اي است که به نوعي از «فره افزون» گرفته شده که برخي از پادشاهان ساساني به طور معمول پس از شکست و دوباره سرکار آمدن آن را روي سکه هايشان درج مي کردند.

به ياد داشته باشيم که در صحنه شکار خسرو دوم وقتي او در شکار موفق مي شود شمسه اي در پَشت سرش ظاهر مي شود و اين هم باز همان فره افزون است.

بايد بين فر و بال هم ارتباطي باشد که آن را روي برخي از آثار و مخصوصا تاج هاي ساساني مي بينم. اين که در شعر هم آمده است: دو پر تو فر کلاه من است. يا اين مصرع: بشاهي و نيک اختري پر اوست. معنايش اين است که پر نشاني از فر بوده است.

عبيدالله بن زياد از سکه هاي خسرو دوم براي خود استفاده کرد و علائم فر ظاهرا با اسلام تعارضي نداشته و گويا نشاني از نور الهي بوده است (ص28).

علائم فر چيزهاي ديگري هم مي توانست باشد که عقرب يکي از آنها بود و نشاني از فر از دوران مهر پرستي که البته زردشت آن را کنار گذاشت اما همچنان در عقايد عامه عقرب نشاني از فر بود.

در باره سربند اين را هم بايد توجه داشت که گاه دست فرشته است و گاه بر سر او بسته است در حالي که پشت سر پادشاه ايستاده است. اين سربند را در پهلوي ددم مي گويند و ديهيم مي نامند و اين نشان از آن دارد که همان فر ايزدي است و البته به مرور به دستارچه تبديل مي شود.

در فصل دوم مؤلف باز به سراغ نقوش ساساني رفته اين جمله را که پسوند نام شاهان ساساني مي آمده است که : کي چهر از ايزدان به معناي آن گرفته که صورت آنان صورت ايزدان است. برخي اين چهررا تخمه معنا کرده اند که يعني از نژاد ايزدان است که البته مؤلف آن را نادرست مي داند و دلايلي مي آورد.

اصطلاح فرايزدي در نصيحة الملوک آمده که بايد کسي را که او (يعني شاه را) پادشاهي و فر ايزدي داد دوست بايد داشتن و پادشاهان را متابع بايد بودن.

به هر روي در ادب و تصاوير برجاي مانده نشان ها و نمادهاي فر فراوان است و مؤلف تلاش کرده تا تعدد اين نمادها را نشان دهد. يکي از آنها نيلوفر است که هم نماد قدرت بود و هم القاي نيکبختي مي کرد.

فصل سوم در باره نماد هاي قدرت در امپراتوري هخامنشيان است که ابتدا از نمادهاي مصر و بين النهرين سخن به ميان آمده و بعد از ميراث مهري ماد و در ادامه مسائل ديگر. در اينجا مؤلف تلاش کرده باز حرکت خود را که از اکبر شاه مغولي و عصر تيموري به دوره ساساني برده بود باز در عمق تاريخ ايران تعميق بخشد.

 در ميان هخامنشيان فري اهميت داشت که از مهر مي آمد چيزي که باعقايد کهن مادها ارتباط نزديک داشت. اين نماد چيزي جز گوي بالدار نبود. اين نماد از مصر به سوريه و از آنجا به آسياي صغير و بعدهم به بين النهرين و سپس به هخامنشي ها رسيده بود. در پايان کتاب انواع مختلف اين گوي بالدار از روي نقش هاي مختلف برجاي مانده درج شده است. بايد توجه داشت که به مرور مي بايست اين فر که از ناحيه مهر مي آمد بر اثر رواج آموزه هاي زردشتي جايش را به فري بدهد که اهورامزدا آورنده آن بود.

آن مسائل سبب شد تا مؤلف فصل چهارم را به موضوع جنبه هاي دو گانه فر يعني ريشه هاي مشترک آيين مهري ايراني و رومي اختصاص دهد باز در پي ريشه هاي عميق تر آن، آن هم بر اساس تصاوير و مسکوکات و نقاشي هاي سنگي دوران کهن باشد.

نتيجه مؤلف آن است که آيين پادشاهي ايران باستان همواره مبتني بر دو اصل بود. تأييد و فر. اولي باعث نيل به پادشاهي بود و دومي لازم تداوم قدرت و فرمانروايي. .. فر به عنوان نمادي که تأييد الهي در بر داشت مؤيد قدرت پادشاهي بود و خصوصيت آن کم و زياد شدن آن بود و امکان دسترسي همگان به آن.

همين امر سبب مي شد تا افراد براي نشان دادن تأييد الهي بر نمادهايي که نشانگر فر بود بيفزايند. خورشيد مهم ترين نشان بود و اين همان شمسه اي است که در پشت سر برخي از پادشاهان مي بينيم.

 

 

 

 

 

 

... بیشتر
نویسنده:
ابوالعلا سود آور
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
امير عباس هويدا به روايت اسناد ساواک ( 2 )
خلاصه مطلب :

جلد دوم اسناد امير عباس هويدا که مربوط به اسناد موجود در پرونده ساواک اوست منتشر شد.

اسناد موجود در جلد دوم  از سال 1348 آغاز شده و تا زمان انقلاب يعني سال 1357 ادامه پيدا کرده است.

اين مجلد همانند مجلد قبلي،  حاوي اسناد جالبي در باره اوست که عمده آنها به مسائلي بر مي گردد که ساواک براي تصور بيروني که از هويدا در ميان مردم و در ارتباط با سلطنت شاه بوده، اهميت مي داده و آنها را ثبت مي کرده است. علاوه بر آن نامه هاي فراواني هم که به دوره حضور اودر وزارت دربار مربوط مي شود در اين پرونده موجود است.

همچنين در اين مجلد ايضا اسناد فراواني وجود دارد که در ارتباط با بهايي بودن هويدا و تأثير منفي آن ميان مردم است. چنان که اسنادي هم وجود دارد که تأکيد بر مسلماني وي کرده و اين که مادرش به حج رفته و زني متدين بوده و اتهام بهايي بودن وي هم از زماني بوده است که وي به نخست وزيري انتخاب شده است. اين مطالب ضمن سندي است که اشاره به تقاضاي آيت الله شريعتمداري برا ي برداشتن هويدا مطرح کرده و چنين استدلال کرده است که وي بهايي است و نبايد نخست وزير باشد (ص 551)

در برنامه سفري هم که قرار بوده هويدا به عراق برود مادرش به همراه چند زن ديگر بوده اند و مقرر شده تا آنان بتوانند تمامي اماکن مذهبي را زيارت کنند (ص 359) .

در اين کتاب در ص 382 و 396 تصوير جالبي از ملاقات صدام حسين با هويدا به چاپ رسيده و بعد هم متن کامل گفتگوي صدام با هويدا درج شده است. بدون ترديد مطالب اين کتاب به درد بررسي روابط ايران و عراق ميان سالهاي 48 – 55 مي آيد. آقاي شهيدزاده هم که در اين ديدارها بوده خودش جدا خاطراتش را از دوره اي که سفير ايران در عراق آن زمان بوده به چاپ رسانده است. اسم آن کتاب ره آورد روزگار است که سال 1378 انتشارات البرز آن را چاپ کرده است.

بنابرين شماري از اسناد به دوراني باز مي گردد که وي از نخست وزيري افتاده و کسان زيادي تلاش مي کردند تا اين مرده را بيش از پيش چوب کاري کنند تا بلکه مردم را از ادامه راهشان بر ضد سلطنت باز دارند.

اسنادي هم از سوء استفاده هاي اطرافيان نخست وزير درج شده که يکي هم مربوط به ليلا امامي همسر سابق اوست که تمام تجهيزات مرکز پرورش گل تأسيس شده توسط وي در کرج بدون حقوق گمرکي از خارج وارد شده است (ص 421).

تصويرهايي که در لابلاي کتاب و پايان آن چاپ شده است هم ديدني است.

 

 

... بیشتر
نویسنده:
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
خاطرات دکتر شروين
خلاصه مطلب :

بسم الله الرحمن الرحيم

دکتر محمود شروين که در خانواده اي روحاني به سال 1289 پا به عرصه وجود نهاد در سال 1317 موفق به أخذ درجه دکتراي خود در رشته پزشکي گشته و خدمات خود را آغاز نمود. وي در سال 1322 توسط نيروهاي نظامي متفقين همراه عده اي از رجال ديگر بازداشت شده که با آشنايي دکتر شروين با آيت الله سيد ابوالقاسم کاشاني در زندان باعث شد حتي پس از آزادي از زندان وي در فعاليت هاي سياسي در کنار آيت الله کاشاني قرار گيرد و حتي طرف مشورت ايشان بود. وي در زمان حکومت دکتر محمد مصدق، رياست ادره کل اوقاف را نيز به عهده داشت. 

دکتر شروين پس از کودتاي 28 مرداد همچنان از آيت الله کاشاني حمايت کرده و پس از فوت ايشان به طور کامل از سياست کناره گرفت و سرانجام در سال 1374 دار فاني را وداع گفت.

 

خاطرات دکتر شروين عنوان کتابي است که وي به قلم خويش نگاشته و به لحاظ اشتمال آن بر رخدادهاي دهه بيست و سي کتابي ارزشمند به شمار مي آيد. در آن بخشها زنداني شدن وي توسط متفقين و مسائلي که در اين باره طرح کرده بسيار قابل توجه است.

 

در واقع اين کتاب از  جهت حائز اهميت مي باشد.

اول، به دليل ارتباط نزديکي که بين دکتر شروين و آيت الله کاشاني وجود داشت. دوم، نقش سياسي وي به عنوان وزير در کابينه دکتر مصدق. سوم اين که دکتر شروين به عنوان شاهد عيني حوادث را نقل کرده  و نيز مطالب ناگفته اي را براي اولين بار بر کاغذ مي آورد که در دستيابي به حقايق آن دوران  بسيار مفيد مي تواند باشد.

 

همان گونه که گذشت در اين کتاب دکتر شروين به بيان خاطرات خود از زندان متفقين تا زمان حکومت مصدق، اتفاقاتي که براي آيت الله کاشاني بعد از کودتاي 1332 افتاد و نيز نقش آيت الله کاشاني در ملي کردن صنعت نفت مي پردازد.

 

اين کتاب شامل شش فصل با عناوين ذيل مي باشد:

- فصل اول: آيت الله کاشاني – دکتر مصدق؛ که به زندگي نامه اين دو مي پردازد.

- فصل دوم: نظري بر گذشته و مهاجرت به غرب

- فصل سوم: جنگ جهاني دوم، نهضت همگاني؛ در اين فصل به گرايش رضاخان به آلمان، زنداني شدن خود و آيت الله کاشاني مي پردازد.

- فصل چهارم: آيت الله کاشاني و قوام

- فصل پنجم: نخست وزيري مصدق

- فصل ششم: قسمتي از اعلاميه ها و پيام هاي آيت الله کاشاني و ياران ايشان

در بخش ضمايم نيز مصاحبه و خاطرات اشخاص مختلف درباره آيت الله کاشاني و فعاليت هاي ايشان ارائه شده است.

دکتر شروين در بخشي از اين کتاب درباره رابطه آيت الله کاشاني و شاه چنين مي نويسد:

« از نظر اصولي آيت الله کاشاني طرفدار قانون اساسي بود و به همين سبب با دولت هايي که به قوانين مربوطه توجه کامل نداشته وخود فساد اجتماعي را دامن مي زدند و در سياست خارجي انعطاف پذير مي بودند مخالفت مستمر مي نمود و چون دولت ها را برگزيده شاه مي دانست طبعا نمي توانسته است با او موافق باشد. و اما در مواقعي که ايران را در مخاطره و نفوذ کمونيسم مي ديد به تقويت حکومت ضد استعمار مي پرداخت. چنانکه در اواخر حکومت دکتر مصدق که نفوذ کمونيسم تا حد شعار «جمهوري دموکراتيک» بر در و ديوار معابر نقش مي بست و منجر به خروج شاه از ايران مي شد نه تنها آيت الله کاشاني بلکه جامعه روحانيت به حمايت شاه برخاسته و از او خواستند که ترک مهاجرت نمايد که متأسفانه اين اقدام وطن خواهانه به وسيله عوامل بيگانه و فريب خوردگان آن ها زير سؤال رفته و مورد انتقاد قرار گرفت.

آيت الله کاشاني نه تنها حامي شاه نبود بلکه با دربار و عناصر فاسد آن شديدا مخالف بود و به همين جهت پس از 28 مرداد دچار زندان و زجر سازمان امنيت گرديد که در حکومت مطلقه شاه صورت گرفت».

از آنجايي که خاطراه نويسي در باره آن دوره معمولا از طرف مخالفان آقاي کاشاني بوده اين اثر به عنوان يک اثر نادر مي تواند در روشن کرده بسياري از نکات آن دوره مؤثر باشد. اميد است که در آينده مقاله اي مفصل در باره نکات ارزشمند موجود در اين اثر نوشته شود.

 

نويسنده: منيره شريعت جو

... بیشتر
نویسنده:
محمود شروين
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
الاخبار الموفقيات
خلاصه مطلب :

الاخبار الموفقيات عنوان کتاب معروفي از زبير بن بکار متوفاي 256 هجري است. اين خاندان از همان آغاز توجه به تاريخ و سيره داشتند و در جمع تعداد زيادي روايت در باره سيره در همين سيره موجود از ابن هشام يا به عبارت بهتر از ابن اسحاق از افرادي است که وابسته به خاندان زبيري هستند. اين رشته علمي بعدها هم در اين خاندان برجاي ماند و در قرن سوم يکي مصعب زبيري و ديگري همين زبير بن بکار در علم تاريخ و انساب جزو سرآمدان بودند. از مصعب زبيري کتاب جمهرة نسب قريش و از زبير بن بکار هم کتابي در نسب قريش و کتابي ديگر همين الاخبار الموفقيات است. کتاب ياد شده گزيده اي از اخبار تاريخي قابل توجهي است که در تحليل تاريخ دو سه قرن اول بکار مي آيد. در کتاب ياد شده لطايف تاريخي جمع آوري شده و از اين حيث ناگفته هاي زيادي که در کتابهاي تاريخي بوده در اينجا آمده است.

باقي مانده کتاب ياد شده که بخش عمده اي از آن مفقود شده همراه با تعدادي از نقل هاي پراکنده از آن در ساير متون تاريخي توسط دکتر سامي مکي العاني سالها پيش چاپ شد. بعدها منشورات شريف رضي در قم به سال 1416 از روي همان چاپ افست کرد. حجم اين کتاب با اضافات و فهارس 704 صفحه است.

اين کتاب اخيرا به کوشش خليل عمران المنصور به صورت گزيده اي از آنچه پيشتر چاپ شده بود به عنوان «اختار النصوص و حققها» توسط وزارت ثقافه سوريه به چاپ رسيده است. اين وزارت خانه متون ادبي مفصل عربي را به صورت نسبتا مختصر و با دست کاري هايي براي نسل امروزي چاپ مي کند. کاري که در ايران برخي از ناشران سودجو مي کنند و مع الاسف کار درخوري در نمي آيد.

آنچه اسباب تأسف است اين که خليل عمران منصور در مقدمه هيچ توضيحي در باره چاپ قبلي کتاب نداده و اشاره اي به محصحح و ناشر آن هم نکرده است. گويي اين اقتباس را از وسط آسمان گرفته و روي زمين آورده است.

به نظر مي رسد براي يک نويسنده و محقق تاريخ به هيچ روي به مصلحت نيست به اين کتاب ارجاع دهد بلکه لازم است همان چاپ اصلي را در اختيار داشته باشد.

... بیشتر
نویسنده:
زبير بن بکار
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
خاطرات فضل الله مهتدي صبحي - انحطاط و سقوط
خلاصه مطلب :

طي سالهاي بعد از شهريور 1320 مبارزه بر ضد بهائيت بالا گرفت و براي خود ادبيات ويژه اي را در متون فارسي از مطبوعات گرفته تا کتابها و جزوات تشکيل داد. رديه نويسي ها و خاطرات بخشي از آنها بود. اندکي بعد اين کار با نظم و  ترتيب جدي تري دنبال شد و کساني به طور خاص در پي بازگرداندن بهائي ها به آيين اسلام بودند.

البته بخشي از ادبيات ضد بهايي مربوط به دوران شکل گيري آن در آغاز حکومت ناصري است. در باره اين ادبيات در فارسي کمتر نوشته اي به چشم مي خورد. آن طرف هم هرچه منتشر مي شود از بهايئ هاست که کمتر به اين مباحث مي پردازند.

از حق هم نبايد گذشت که مرام بهائيت بهترين خاطراتش در جذب افراد و همزمان بدترين آنها در بيرون رفتن آنان از بهائيت است. فکر نمي کنم در هيچ آييني اين قدر سريع کساني جذب شوند و با همان سرعت بلکه بالاتر از آن، از آن مرام درآيند و  بيرون روند.

اگر کسي مطبوعات يکي دو دهه پيش از انقلاب را ورق بزند خواهد ديد که چه قدر بهايي با عکس و مشخصات در مطبوعات اعلام انزجار از مرام بهائيت کرده اند. شايد هزاران نمونه را در نشريه نداي حق بتوان يافت که آن زمان توسط سيد حسن عدناني چاپ مي شد. شنيدم که پرونده هاي اين قبيل افراد را هم مرحوم آقاي حلبي جمع آوري کرده و در کتابخانه آستانه قدس به وديعت نهاده است. اي کاش آن اسناد هم چاپ مي شد.

اما در مطبوعات مذهبي ده بيست و سي مقالات و خاطرات فراواني در رد بهائيت چاپ شد . نشريه آيين اسلام از آن جمله بود. مرحوم حاج سراج انصاري هم سلسله مقالاتي تحت عنوان بهايي کيست داشت و ديگران.

اما آنچه در آن زمان جالب توجه بود، خاطرات شماري از سران بهائيت بود که برگشته بودند و به تدريج خاطرات خود را در مجلات ديني به چاپ مي رساندند.

يکي از اينها فضل الله مهتدي صبحي بود که خاطراتش هم در نشريات چاپ شد و هم به صورت کتاب. ديگري هم عبدالحسين آيتي بود که او هم در نگارش در رد بهائيت آن هم بر اساس خاطراتش تلاش زيادي کرد.

صبحي و پدرش از نزديکان عبدالبهاء يعني باني بهائيت – پس از مير علي محمد باب که باني بابيت بود و صبح ازل ادامه دهنده راهش  و عبدالبهاء از نيمه راه همه چيز را به نام خود ثبت کرد – بودند و به او و مرام بهائيت خدمت کرده بودند.

آنچه اکنون چاپ شده خاطرات همان صبحي است که در شکل و شمايل جديد عرضه شده است. مقدمه اي به عنوان پيش نوشتار دارد که شرحي است از جريان صوفيه و چگونگي شکل گيري مذهب شيخيه توسط شيخ احمد احسايي و بعد هم درآمدن بابيت از دل آن و تغيير شکل آن به صورت بهائيت و بعدهم شرح حال عبدالبهاء و عباس افندي و شوقي افندي و برخي ديگر از انشعابات آن.

بايد همين جا عرض کنم که در اين باب هنوز هم يک صد و پنجاه صفحه نخست کتاب بهائيان محمد باقر نجفي عالي است.

پس از آن شرح حال صبحي آمده و تصويري از او در بچگي و بعد هم زندگينامه اش و اين که چه سالهايي در خدمت بهاء و بهائيت بوده است.

زان پس ديگر خاطرات خود اوست که خواندني است.

 

... بیشتر
نویسنده:
فضل الله مهتدي صبحي
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
الاوائل لمکه في العهد السعودي
خلاصه مطلب :

دانش جالب و شگفت «اوائل» يکي از دانش هاي تابعه تاريخ است که از قديم در نوشته هاي تاريخي موجود در تمدن اسلامي رواج داشته است. در اين دانش به طور معمول بحث مي شود که نخستين بار فلان چيز کي ساخته شد يا فلان مطلب را نخستين بار چه کسي طرح کرد. يا ... و به اين ترتيب بخشي از اطلاعات تاريخي و بيشتر تمدني ضبط و ثبت مي شود.

قديمي ترين آنها کتاب الاوائل طبراني است. و يکي از مشهورترين آنها کتاب الاوائل ابوهلال عسکري است که نکته هاي بديعي در آن وجود دارد.

در سالهاي اخير چندين کتاب ديگر تأليف شد. يکي در ايران توسط مرحوم آيت الله شيخ محمد تقي تستري و ديگري کتاب الاوائل از حاج آقا محمد مقدس اصفهاني که با زحمت فراوان استاد ارجمندم حضرت آيت الله روضاتي در سال 1340 ش در اصفهان ضمن مؤسسه نشر نفائس مخطوطات اصفهان چاپ شد.

معجم الاوائل في تاريخ العرب و المسلمين از فواد صالح السيد تلاشي است که براي جمع آوري بيشتر آنچه که تا اين زمان در اين موضوع نوشته شده است. ترتيب آن هم الفبايي و چيزي شبيه به امثال است.

در اينجا کتابي را که تاريخ اوائل را در شهر مقدس مکه آن هم دريک مقطع خاص بحث کرده معرفي مي کنيم. نويسنده کتاب شريف محمد بن مساعد الحسني است که بنا به اين مشخصات از نسل شرفاي مکه است. نويسنده موضوع بحث اوائل را به دوره سعودي در فاصله سالهاي 1343 تا 1423 اختصاص داده و طي آن هر آنچه را که براي نخستين بار در مکه برآمده ، معرفي کرده است.

براي مثال:

نخستين کسي که دستور داد مقامات اربعه را که چهار امام جماعت حنفي و شافعي و مالکي و حنبلي نماز مي خواندند از مسجد الحرام جمع کنند چه کسي و در چه سالي بود؟ اين شخص ملک سعود يکي از فرزندان عبدالعزيز بود که در سال 1377 دستور جمع آوري مقامات اربعه را داد.

نخستين آتش سوزي در نزديکي مسجد الحرام در دوره سعودي.

اولين دبستان ايجاد شده در اين دوره

اولين مدير دبستان و دبيرستان در مکه

اولين نشريه ورزشي در مکه که منتشر شد

اولين تلويزيوني که در مکه وارد شد.

اولين بار که از واحد کيلو در مکه استفاده شده و از استفاده از ديگر اوزان ممنوع شد.

اولين بار که اورژانس در مکه درست شد.

اولين مدرسه شبانه در مکه.

اولين کسي که ساختمان کتابخانه حرم مکي را درست کرد.

در اين کتاب بر حسب ترتيب زماني جلو آمده اما تقسيم بندي آن به صورت آن است که دوره هر پادشاهي را نوشته است. براي مثال دوره ملک سعود يا ملک فهد و غيره.

در ميان اين اوائل بسياري از مسائل مربوط به اصلاحات در مسجد الحرام و يا آداب ديني و عبادي است که مي تواند به لحاظ تاريخ مذهبي اهميت داشته باشد.

... بیشتر
نویسنده:
الشريف محمد بن مساعد الحسني
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
ترجمه فرحه الغري
خلاصه مطلب :

 

کتاب فرحة الغري اثري نفيس از غياث الدين عبدالکريم بن جمال الدين احمد ... طاوس حسني است که به سال 647 زاده شد و در سال 693 درگذشت. وي همان گونه از نامش هوايداست از چهره هاي خاندان طاوس است که آثار ديگري هم دارد.

اين کتاب در باره تعيين محل قبر امير مؤمنان عليه الصلاة و السلام نوشته شده و مؤلف ضمن آن تلاش کرده است تا با استفاده از روايات موجود نشان دهد که برخلاف بر از ترديد ها، محل قبر امام علي عليه السلام در همين سرزمين نجف و جايي است که امامان آن را به شيعيان خود نمودند و اکنون مزار آن امام همام يعني مولاي متقيان است.

نام اصلي کتاب فرحة الغربي بصرحة الغري است که متن عربي آن در نجف و قم (سال 1419) به چاپ رسيده است.

ترجمه اين اثر که اکنون با تحقيق استاد جويا جهانبخش به چاپ رسيده است، از آن علامه بزرگوار محمد باقر مجلسي است که حق عظيمي بر گردن شيعيان طي سه قرن و نيم اخير داشته و دارد. آن جناب با تواضع تمام  منهاي تأليفات، بسياري از آثار و احاديث را به زبان فارسي در آورد تا مورد استفاده عامه مردم باشد.  اين نکته اي است که علامه مجلسي خود در مقدمه آورده و فرموده است: بعضي از دوستان ايماني و برادران روحاني از فقير استدعا نمودند که آن را به فارسي ترجمه نمايم تا نفعش عام و فوايدش تمام باشد.

ايشان در مقدمه اشاره به اختلافات موجود در باره محل قبر امام علي (ع) کرده و مي نويسد: سيد جليل اين کتاب را براي رفع اختلافت تأليف نموده و اخبار متواتره از طرق خاصه و عامه و شواهد عقليه و نقليه بيشمار که دلالت دارند بر آن که آن وصي و خليفه سيد انام و برگزيده ملک علام در نجف اشرف در همين موضع مقدس که مزار کافه انام و برگزيده ملک علام مدفون گرديده در آن کتاب ايراد نموده ...

کتاب با تحقيق خوب آقاي جهانبخش و همراه با حواشي و تعليقات قابل توجه و با چاپي چشم نواز توسط نشر ميراث مکتوب انتشار يافته و نخست بار به مناسبت روز علامه مجلسي سي ام مرداد ماه 1384 توزيع گرديد.

 

 

... بیشتر
نویسنده:
عبدالکريم بن طاوس حلي
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
تاريخ شفاهي کانون نشر حقايق اسلامي
خلاصه مطلب :

در سالهاي پس از شهريور بيست که حزب توده فعال شد و بدليل ضعف نيروهاي مذهبي -  که خود محصول مبارزه با دين در دوره رضاخان بود -  توانست عده زيادي از جوانان را به کام انديشه هاي مادي و الحادي بکشاند، شماري از نيروهاي مذهبي تلاش کردند تا برابر آن بايستادند و دين و ايمان مردم را پاسداري کنند.

در اين ميان، در هر يک از شهرها که امکان وجود رهبري فکري مناسب بود،  تلاش هايي آغاز شد. در مشهد يکي از اين افراد محمد تقي شريعتي بود که زماني درکسوت روحانيت بود و در دوره رضاخان به اقتضاي شرايط لباس را کنار گذاشته بود. ايشان به همراه عده اي قابل توجه از فرهيختگان متدين مشهد با ايجاد کانون نشر حقايق اسلامي در سال 1323، مبارزه با افکار توده اي را آغاز کردند. همزمان تلاش کردند تا افکار و انديشه هاي ديني را هم بازسازي کرده با انحراف و تحريف مبارزه کنند. اين کانون در ادامه فعاليت هاي مذهبي خود در جريان نهضت ملي شدن صنعت نفت درگير سياست هم شد و بعدها به همين دليل با محدوديت هايي روبرو و به مرور تعطيل گرديد.

کتابي که تحت عنوان تاريخ شفاهي کانون نشر حقايق اسلامي انتشار يافته مجموعه اي از خاطرات شفاهي کساني است که به نوعي در اين ماجرا فعال بوده و خاطراتي در آن به يادگار دارند.

اين خاطرات نشانگر آن است که کانون نشر حقايق در مشهد تأثير قابل ملاحظه اي روي افکار مذهبي هاي آن شهر داشته و به مقدار زيادي توانسته است در برابر افکار مادي حزب توده بايستد. بعدها دکتر شريعتي در تقريرات خود براي ساواک بارها تأکيد کرد که پدر او در کانون چه اندازه در مقابل کمونيست ها ايستادگي کرده و مانع از نشر بيشتر آن افکار در خراسان شده است. و اين سخن درستي بود.

کتاب از پنج فصل ترتيب يافته است.

فصل اول بستر شکل گيري کانون نشر حقايق اسلامي

فصل دوم کانون نشر حقايق اسلامي.

فصل سوم کانون در عرصه سياست

فصل چهارم کانون و رژيم کودتا

فصل پنجم فعاليت هاي کانون در خفا.

در اين فصل اخير حسينيه ارشاد به نوعي ادامه کار کانون نشر حقايق دانسته شده است.

 

... بیشتر
نویسنده:
پروين منصوري
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
شيخ ابراهيم زنجاني، زمان، زندگي، خاطرات
خلاصه مطلب :

 شيخ ابراهيم زنجاني را هم به دليل مشارکتش در اعدام شيخ فضل الله نوري در سال 1327 مي شناسيم. اما فراتر از آن وي سرنوشت جالبي دارد که از طلبگي و تحصيل در نجف آغاز شده و سر از روشنفکري و لائيسم و مشارکت فعال در انديشه هاي دوره رضاخان و نظام قضائي آن در آورده است.

خاطرات وي سالها پيش به صورت عکسي دست به دست مي گشت تا آن که به سال 79 به کوشش غلامحسين ميرزا صالح توسط نشر کوير منتشر شد.

همان زمان آقاي شهبازي گفتند که اصل خاطرات همراه با رسائل ديگري از وي در اختيار ايشان است که بر اساس آنها مقاله اي در شرح حال وي و نمونه اي از آن نوشته ها در مجله زمانه سال دوم و نيز سايت خودشان منتشر شد.

آقاي ابوالحسني هم که مقاله اي با عنوان شيخ ابراهيم زنجاني، زمان، زندگي، انديشه از ايشان در مجله تاريخ معاصر ايران شماره 25 به چاپ رساند.

اکنون آن مقاله به صورت يک کتاب منتشر شده و حاوي مروري بر زندگي او و انديشه ها و افکاري است که از وي در آن خاطرات و جاي هاي ديگر آمده است. طبعا از نوشته هاي موجود نزد آقاي شهبازي استفاده نشده و بايد در انتظار بود تا آن مطالب منتشر شود.

آقاي ابوالحسني در کتاب حاضر که بيش از 500 صفحه است به طور مشروح به بيان زندگي و ديدگاه هاي وي پرداخته و تلاش کرده است تا علائق فکري او و تطوراتي را که در آن رخ داده بيان کند. تجربه زندگي وي به دليل شخصيت خاصي که دارد يعني از تحصيل در نجف تا رسيدن به نقطه اوج روشنفکري و حتي مشارکت در قتل يک مرجع تقليد، تجربه اي درس آموز است.

 

 

 

... بیشتر
نویسنده:
علي ابوالحسني
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
فراز و فرود مشروطه
خلاصه مطلب :

 

کتاب فراز و فرود مشروطه از استاد سيد مصطفي تقوي از جمله آخرين آثاري است که در روزگار ما در باره مشروطه نوشته شده است. ويژگي اين اثر همزمان توجه به مسائل تاريخي و مسائل فکري است. به اين معنا که با داشتن اين کتاب يک اثر تاريخي از مشروطه داريم که مي دانيم داستان وقوع آن را از ابتدا تا انتها دنبال کنيم و به علاوه تحليل فکري منصفانه و معتدلانه اي از آن در اختيار داريم که مي توانيم بر اساس آن، داستان مشروطه را به لحاظ فکري تحليل کنيم.

مؤلف در مقدمه شرحي در باره چگونگي امکان درست شناختن مشروطه بر اساس نگاه غايت گرايانه و هدف محورانه ارائه کرده و به نقد ديدگاه هاي رايج از جمله نگاه کسروي که تنها و تنها در قالب ارزشهاي پذيرفته خود تلاش مي کند تحولات را دنبال کند، ارائه کرده است.

يک امتياز مهم کتاب اين است که تحولات مشروطه را از ابتدا تا کودتاي 1299 دنبال کرده و تلاش کرده است تا پيوند اين حوادث را با يکديگر حفظ کند.

فصول کتاب چنين است:

فصل اول: تکاپوي رهايي

فصل دوم: پس از رهايي: بحران مديريت و کارآمدي

فصل سوم: مجلس و دربار، همگرايي و واگرايي

فصل چهارم سازش ستيزي: ترجيح منافع فردي و گروهي بر منافع ملي

فصل پنجم: از سقوط مجلس تا سقوط شاه

فصل ششم: محک تجربه: خالي شدن ميدان و آزمون مديران

فصل هفتم: طرح ناموفق: قرارداد 1919

فصل هشتم: از چاله به چاه: کودتاي 1299

 

يک صد سالگي مشروطه

اما نوشته اي که در پي مي آيد مطلبي است که سال گذشته اين بنده خدا (رسول جعفريان) تحت عنوان يک صد سالگي مشروطه در سايت بازتاب نوشت. در اينجا به مناسبت معرفي کتاب فوق الذکر آن را خدمت عزيزان ارائه مي کنم:

 

نهضت مشروطه که در جمادي الاولي و جمادي الثانيه سال 1324 قمري رخ داد، بر اساس سال قمري، اکنون صد ساله شد. البته فرمان مشروطه روز نيمه شعبان آن سال صادر گرديد  اما براي اين که با جشن نيمه شعبان درآميخته نشود، روشنفکران مشروطه خواه، روز 14 مرداد را به عنوان سالروز صدور فرمان مشروطه اعلام کردند تا جشن مستقلي براي آن برگزار کنند.

 

 حرکت مشروطه‌خواهي که با مشارکت گروه‏ها و طيف‌هاى مختلف پديد آمد. روحانيون، بازاران، روشنفکران و طبقات متوسط شهري ارکان و اساس اين جنبش را تشکيل مي دادند. هر کدام از اين گروه در جريان مشارکت خود در مشروطه ، اهداف خاصي را دانبال مي کردند. در اين ميان  چهار هدف‏عمده  مى‏توانست مورد نظر اين گروه ها باشد:

 

الف: مبارزه با استبداد

 

ب: مبارزه با استعمار

 

ج: مبارزه براى رواج شريعت

 

د: مبارزه براى تجدد

 

طبعا هر گروه، طيف و طبقه‏اى در جريان مشارکت خود در رخدادهايي که به مشروطه منجر شد، به دنبال يکى از اين اهداف بالا بود. چنانکه‏ برخى از گروه‏ها يا طيف‏ها، يک هدف را اصل قرار داده و از هدف يا اهداف‏ ديگر به عنوان اولويت دوم ياد مى‏کردند. برخى از جريانها هم با فريبکارى، يکى از اهداف بالا را مطرح و در واقع، در پى اهداف ديگرى بودند. کسانى هم‏ بودند که قدرت تشخيص تفاوت ميان اين اهداف را نداشته و سر جمع، در هر بيانيه‏اى که صادر مى‏کردند، به همه اين مطالب اشاره مى‏کردند. مهم اين است که دريابيم، هدف اساسى که در مجموع راهبرد اصلي اين جنبش بوده، چيست.

 

درباره هر کدام از اين اهداف، توضيح کوتاهى لازم است:

 

هدف اول، مبارزه با استبداد قاجارى و تحديد و تعيين حدود قدرت سلطان‏ قجر بود؛ هدفي که تقريبا نقطه مشترک گروه‌هاي مختلف به حساب مي‌آمد. اما در همين جا‌، با همه وضوحي که در ابتداي امر به ذهن مي‌آيد، دو چيز با يکديگر خلط شده بود؛ يکي مبارزه با ظلم و ستم و استبداد از منظر فرهنگ سياسى ـ دينى با مبارزه  است، ديگري  مبارزه با استبداد از منظر نظام‏ پارلمانى و قانون غربى. در اين بخش کسانى که در پى مبارزه با استبداد بودند، دقيقا حدود و ثغور اين مبارزه و خاستگاه آن را معين نکردند. براى مثال، شيخ فضل الله‏نورى مدعى مبارزه با استبداد بود، اما اين مبارزه را از منظر عدل اسلامى و مفهوم عدالت که در فلسفه سياسى اسلام بيان شده بود، دنبال مى‏کرد. درحالى که خاستگاه مبارزه روشنفکران با استبداد، نظام مدنى جديد غربى بود. در عين حال مى‏توان گفت که در ظاهر  امر، مبارزه با استبداد، نقطه‏مشترک همه گروه‏ها و طيف‏ها بود. هر چند  جنبش عدالتخواهانه که در آغازحرکت مردم در سال 1323 ه.ق پديد آمد، در ادامه مبارزه با استبداد از نوع اول بود.

 

اما هدف دوم، يعني  مبارزه با استعمار ، در مجموع رخدادهاي نهضت مشروطه، جاى عمده‏اى نداشت. به‏جز چند لايحه که براى تقويت اقتصاد ملى در مجلس اول و دوم طرح شد و البته اصل آنها مانند تأسيس بانک داراي اهميت بسياري بود، شعار مبارزه با استعمار در مشروطه زمينه اي نداشت. زيرا هم تحصن 35 روزه مشروطه خواهان درسفارت انگليس براى دريافت فرمان مشروطه از شاه قاجار، نافى آن شعار است و هم وابستگى بسيارى از طيف‏هاى روشنفکرى به سفارتخانه‏هاى بيگانه، آنچنان که بلافاصله پس از سقوط مجلس به دست محمدعلى شاه، اين افراد به ‏سفارت‏هاى خارجى پناه بردند و به خارج گريختند و به مبارزه بر ضد شاه قاجار پرداختند. در واقع، جنبش مشروطه ادامه تنباکو که خصلت ضد خارجي داشت نبود، بلکه تأسيس فصل جديدى در فضاى سياسى ايران بود. يکى از درگيرى‏هاى‏شيخ فضل الله با مشروطه خواهان بر سر همين نکته بود. او وارث جنبش‏تنباکو بود و تصورش بر اين بود که اين بار هم جنبش کم و بيش در همان‏مسير حرکت مى‏کند. به همين دليل بعدها ، با توجه به حمايت بي دريغ سفارت انگليس از مشروطه، مشروطه را ثمره ديگ پلوى انگليس معرفي کرد.

 

اما هدف سوم که مبارزه براى رواج شريعت بود، هدفي بود که در ذهن بسيارى از روحانيون سنتى مطرح شده بود. آنان تصور مى‏کردند، پس از يک قرن که حکومت و دولت قاجارى اجازه پياده شدن ‏دقيق احکام اسلامى را نداده است، اکنون انقلاب مشروطه براى تحقق آن هدف‏ مى‏تواند مورد توجه باشد. اين هدف را در بيانات شيخ فضل الله، ثقةالاسلام تبريزي و برخى ازروحانيون ديگر مانند ملاقربانعلي زنجاني و ديگران مشاهده مى‏کنيم. بيشتر کساني از روحانيون مانند آقا نجفي اصفهاني که در آغاز از مشروطه دفاع کرده و بعد عقب کشيدند، همين ايده را داشتند و هنگامي که ناظر ظهور قوانين غربي شدند، از رفتار خود پشيمان شدند.

 

مبارزه براى تحقق تجدد و نوگرايى، اساس و باطن جنبش مشروطه را تشکيل‏مى‏داد. رويدادهاى پيش از مشروطه نشان داده بود که کشور ايران به سمت ‏نو شدن، خيز گرفته است. روشنفکران، مدارس سياسى و آموزش‏هاى جديد نيز در راستاي همين هدف بود. براى آنان مبارزه با استبداد، جزء هدف‏ اصلى آنان، يعنى مبارزه براى تجدد بود. استبداد به عنوان نشانه‏اى از نظام‏کهن بايد دور ريخته مى‏شد و نظام پارلمانى بايد به عنوان ابزارى براى تجدد محقق مى‏گرديد. شعر «يا مرگ يا تجدد» ملک الشعرا، حاصل اين گرايش به نظر مى رسد که مبارزه نوگرايان و اصلاح طلبان با استبداد، پوششى براى ‏رواج تجدد بود. به همين دليل، با روى کار آمدن رضاخان، همه آنان به ‏استثناى دکتر محمد مصدق، از وى و آرمان‏هاى تجددگرايانه او حمايت‏کردند. اگر واقعا مبارزه با استبداد براى کسانى مانند تقي‌زاده اصل بود، لازم ‏بود تا در برابر سردار سپه بايستند، اما چنين نکردند. دکتر مصدق هم به اين بهانه که «اگر سردار سپه رييس الوزارء باشد، بهتر خدمت مى‏کند»، با تغيير نظام پادشاهى قاجارى و انتقال آن به پهلوى ‏مخالفت کرد.

 

در اين باره بايد گفت، حتى اگر روشنفکران حقيقتا با استبداد مخالف بودند، به اهدافشان نرسيدند و به همان تجدد اجبارى بسنده کردند.

 

بنابر اين در ميان اهداف چهار گانه مورد نظر در مشروطه، بايد روى آخرين هدف ‏انگشت گذاشت. مبارزه براى تجدد، هويت اصلى نهضت مشروطه را تشکيل مى‏دهد. علما - به جز شيخ فضل الله - با همه همراهى، به درک اين ‏نکته نائل نيامدند. آنان در پى مبارزه با ستم قاجارى آن هم منظر دينى‏بودند و بسيارى‏شان براى اين که متهم به طرفدارى از استبداد نشوند، از اين‏جنبش دفاع کردند. آنان براى مبارزه با ستم در مفهوم اسلامى آن و رواج ‏شريعت به ميدان آمده بودند، اما از آن‏جا که اهدافشان با ساختار اين جنبش‏سازگارى نداشت، کنار گذاشته شدند.

 

 

... بیشتر
نویسنده:
سيد مصطفي تقوي
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
فهرست ها
خلاصه مطلب :

يکي از فصلنامه هاي تخصصي در تاريخ معاصر که عمري نسبتا طولاني، گرچه در دو مقطع داشته است، همين فصلنامه تاريخ معاصر ايران است. در ايران و شايد بيشتر نقاط دنيا رسم بر اين نيست که مجلات فهرست اعلام و راهنما داشته باشند اما روشن است که وجود فهرست راهنما براي مجلات هم مي تواند بسيار راهگشا باشد.

آنچه اکنون تحت نام فهرستها چاپ شده است، فهرست راهنماي جامعي است براي 30 شماره اين مجله که در بخش هاي مختلف تدوين شده است.

اين سي شماره شامل 138 مقاله، 22 مقاله در مباحث نظري تاريخ، شرح حال 25 نفر از رجال معاصر ، 28 مصاحبه با چهره ها، و ارائه 67 سندي تاريخي و 1757 تصوير تاريخي است.

اکنون فهرست هايي که براي اين سي مجلد آماده شده شامل فهرست مقالات، اسناد نوشتاري، تاريخ شفاهي ، کتابشناسي، گزارشات، نمايه اشخاص به انصام فهرست تصاوير است.

نگاهي به نمايه اشخاص نشان مي دهد که چندان دقتي در کار نشده است. اما با اين حال، همين مقدار مي تواند بسيار سودمند باشد. لازم است مجلات ديگر هم فکري براي انتشار اين قبيل فهرست ها داشته باشند. گرچه برخي از آنها فهرست مقالات خود را هر ساله يا هر دو ساله در يک شماره ضميمه مي کنند اما مهم فهرست راهنماست.

... بیشتر
نویسنده:
زهره کريمان
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
همه چيز فرو مي ريزد
خلاصه مطلب :

گري سيک مشاور امنيت ملي امريکا در دوران کارتر و کسي که پيش و پس از آن هم در سياست خارجي امريکا فعاليت مي کرده است، خاطرات خود را در ارتباط با انقلاب اسلامي و شکل گيري آن نوشته و اکنون اثر حاضر ترجمه آن کتاب مي باشد.

مترجم درمقدمه نوشته است: همه چيز فرومي ريزد يک روايت تحليلي است از آنچه که گري سيک در دوران همکاري اش با برژينسکي نظاره گر بوده است. اين کتاب يک منبع دست اول در زمينه تاريخ انقلاب و بحران گروگانگيري از نگاه يک مقام امريکايي محسوب مي شود و مي تواند در روشن کردن برخي از زواياي مبهم تاريخ انقلاب اسلامي و جمهوري اسلامي سودمند باشد.

بنابرين خواندن اين کتاب به ما کمک مي کند که به روايت يک امريکايي دست اندرکار مراحل وقوع انقلاب اسلامي را در ايران به خصوص در سال 57 و 58 و مخصوصا بحران گروگانگيري را بشناسيم.

گري سيک در مقدمه با اشاره به اين که انقلاب هاي واقعي نادرند تحول رخ داده در ايران را يک تحول بنيادي مي شمرد. وي مي نويسد: صرف نظر از تندروي هاي مقامات تهران و قضاوتي که تاريخ در مورد اين واقعه اجتماعي منحصر به فرد خواهد داشت، قاطعانه مي توان گفت که ايران براي هميشه و به طور برگشت ناپذيري متحول گرديده است.

وي با اشاره به ثباتي که ايران در آغاز تشکيل دولت کارتر داشت به بحران پديد آمده پس از آن اشاره مي کند و نقش خود را به عنوان يک عنصر فعال و در عين حال ناظر اين تحولات تشريح کرده مي نويسد: اين وقعيت خاص، به من امکان مي داد تا ابعاد مختلف سياست گذاري در باره ايران، از جمله شخصيت هاي دخيل در اين امر، سياست هاي کاخ سفيد در اين زمينه و اختلاف نظرهاي ميان مسوولان وزارت خارجه از نزديک آشنا شوم.

وي موضوع ايران و مقابله با آن را همچنان موضوعي جالب براي امريکايي ها مي داند و دليلش آن است که انقلاب ايران يادآور دوراني آميخته با خشم و سرخوردگي براي ملت امريکاست.

در باره بايد گفت انقلاب اسلامي ايران يک شکست و تحقير براي امريکايي هاست و برخورد هاي بعدي هم مانند يک عقده رواني براي امريکا و امريکايي ها آنان را آزار مي دهد و تلاش مي کنند به نحوي بر آن فائق آيند.

بدون شک کتاب گري سيک يکي از اصلي ترين منابع تاريخ انقلاب اسلامي در ميان آثاري است که در خارج از کشور نوشته شده است. اين اثر روايتي است دست اول از سهم دولت امريکا به عنوان يک ابرقدرت، به عنوان قدرت حاکم بر ايران که دست کم از 28 مرداد 1332 تا سال 1357 حرف اول را در ايران مي زده است.

هيچ چيزي بهتر از خواندن کامل اين کتاب نمي تواند آن را معرفي کند و اين را به دوستداران اين مباحث توصيه مي کنيم.

... بیشتر
نویسنده:
گري سيک
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
خاطرات علي دانش منفرد
خلاصه مطلب :

با انتشار خاطرات افرادي که طي سه چهار دهه گذشته درگير تحولات سياسي – مذهبي ايران بوده اند مي توان به گوشه هايي از علل وقوع انقلاب اسلامي پي برد، اين که چه تلاش هايي صورت گرفته، چه زحماتي کشيده شده، چه خون دل هايي خورده شده و به رغم همه شکست ها و نقصها و از دست دادنها آن تلاش ها با تحقق انقلاب اسلامي به ثمر نشسته است.

خاطرات آقاي دانش منفرد هم يک نمونه از آن هاست. اين اثر به رغم کوچکي حاوي اطلاعات جالبي است. يک خانواده آشتياني که به تهران مي آيند. مادري انقلابي که در جلسات مسجد هدايت و حسينيه ارشاد مي رود. فعاليت در گروه شيعيان در سالهاي 1330 تا 1332 و پس از اولين تجربه زندان به مبارزات اسلامي بر ضد رژيم پهلوي مي پيوندند و در پي آن به قزل قلعه فرستاده مي شود. در ارتباط بيشتر با آيت الله طالقاني به نهضت آزادي مي پيوندند و از اين که در جبهه کساني وجود داشتند که جنبه اسلامي زيادي نداشتند گلايه مي کند. وي در اين بخش از خاطرات خود با جلال الدين فارسي سخن مي گويد و جلساتي که شاخه مخفي نهضت در اين دوره براي صدور بيانيه ها و اطلاعيه ها داشت. در اين باره خود آقاي فارسي شرحي مفصل در زواياي تاريک به دست داده است. خاطرات بعدي وي مربوط به وقايع 15 خرداد مي شود . در ادامه از همکاري و سپس جدايي خود با سازمان مجاهدين ياد کرده و در باره چرايي آن مطالبي بيان کرده است. نقش دلفاني در لو دادن مجاهدين در ادامه آمده و در نهايت از تغيير ايدئولوژي سازمان مجاهدين و سير آن ياد شده است. در ادامه تحت عنوان بازرگان و شريعتي خاطراتي از اين دو چهره بيان شده و شرحي از افکار وانديشه ها و مواضع آنان بيان شده است. آخرين خاطرات مربوط به پيش از انقلاب در ارتباط با تشکيل کميته استقبال از امام است که عبارت از 9 نفر بودند: مفتح، مطهري، محلاتي، صباغيان، بادامچيان، سامي، شاه حسيني، تهرانچي و همين آقاي دانش منفرد.  بنابرين گزارش ايشان از سير تشکيل و وظايف وعملکرد کمتيه استقبال دست اول به شمار مي آيد و خواندني است. گزارش بعدي ايشان در باره تشکيل دولت موقت بازرگان است. پس از آن دستگيري عناصر وابسته به رژيم و بعد هم تشکيل سپاه پاسداران. ايشان درفصل چهارم از مسؤوليت هاي پس از انقلاب خود سخن گفته اند.

... بیشتر
نویسنده:
علي دانش منفرد
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
جبل عامل بين الشهيدين
خلاصه مطلب :

جعفر المهاجر چندين کتاب در باره تاريخ جبل عامل دارد:

الهجرة العاملية الي ايران في العصر الصفوي که در سال 1989 چاپ شده و به فارسي هم ترجمه شده است.

التأسيس لتاريخ الشيعة في لبنان وسورية که در سال 1992 توسط دارالملاک منتشر شده است.

جبل عامل تحت الاحتلال الصليبي صفحات مجيده که به سال 2001 توسط دارالحق در بيروت چاپ شده است.

و اکنون کتاب تازه ايشان با نام جبل عامل بين الشهيدين که اشاره اش به شهيد اول (م 878) و شهيد ثاني (م 965) است. در اصل مقصود ايشان تاريخ تشيع در جبل عامل از اواسط قرن هشتم تا اواسط قرن دهم ميلادي است.

تاريخ تشيع در جبل عامل را نخستين بار شيخ حر عاملي با نگارش اثر جاودانه اش امل الامل آغاز کرد و بعدها هم کم و بيش به آن توجه مي شد. اما حقيقت آن است که منابع در اين باره به خصوص در باره شروع تشيع در اين منطقه بسياراندک است و هرچه مي دانيم مربوط به همين قرن هفتم به بعد است. در باره پيش از آن فقط اشارات کوتاهي در دست است.

منابع اصلي مؤلف در اين کتاب بيشتر آثار شرح حال و عمدتا کتاب رياض العلماء و اعيان الشيعه و منابعي از اين دست است. دليلش هم اين است که در اين زمينه اسناد اندک است و راهي جز مراجعه به اجازات و شرح حال ها نيست.

فصل اول کتاب در باره جبل عامل است که مباحثي در تاريخ وجغرافياي آن به خصوص جغرافياي سياسي آن در دوره مماليک و نيز مفهوم عاملي در کتاب شيخ حر و نيز تلاش شهيد ثاني براي احياي مهفوم تازه اي از آن است.

فصل دوم تاريخ سياسي جبل عامل است. آبادي جبل عامل در دوران مقدسي، در عصر ابن جبير، در جريان جنگهاي صليبي و تحت اشغال صليبي ها از عناوين اصلي اين فصل است.

فصل سوم آغاز مشارکت جبل عامل در يک نهضت علمي است که ضمن آن چهره هاي برجسته اين ديار در قرن هفتم و هشتم معرفي و آثارو فکارشان تشريح شده است. اسماعيل بن حسين عودي، جمال الدين يوسف بن حاتم مشغري، طومان بن احمد مناري، صالح بن مشرف طلوسي، مکي بن محمد جزيني، اسد الدين صائغ جزيني، ابراهيم بن حسام بخاري از جمله پايه گذاران اين نهضت علمي هستند.

فصل چهارم در باره قهرمان اين نهضت علمي يعني شهيد اول است که طي اين فصل زندگي نامه او مورد بحث قرار گرفته است.

فصل پنجم در خصوص قريه ها و مراکز علمي اين منطقه است: جزين، عيناثا، کرک، ميس، جباع، و مشغره مراکزي هستند که علماي جبل عامل عمدتا از آنها برخاسته اند.

اين کتاب بسيار روان نوشته شده و همان طور که گفته شد بيشتر بر اساس آثار و متون شيعي و عربي نوشته شده است. مسلما براي اطلاعات بيشتر در اين باره بايد به اسناد عثماني مراجعه کرد کاري که در اين کتاب انجام نشده است. متون نوشته شده در عصر مماليک هم گهگاه اشارات مهمي دارد.

اين که ناشر کتاب معهد علمي فرانسوي در دمشق است نشان مي دهد که کار از اعتبار علمي خوبي برخوردار است و لازم است اين اثر هرچه زودتر به فارسي ترجمه شود.

... بیشتر
نویسنده:
جعفر المهاجر
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
جامع الدول (تاريخ عثماني سالهاي 1299 - 1481 ميلادي)
خلاصه مطلب :

باسمه تعالي

معرفي کتاب جامع الدول

يکي از کتاب هاي مهمي که در امپراطوري عثماني نوشته شده و متأسفانه در ايران ناشناخته باقي مانده است، جامع الدول منجم باشي است. گو اين که کتاب به علت زبان نوشتاري آن به اين سرنوشت گرفتار آمده است. کتاب فوق با اين که مطالب مهمي درباره تاريخ ايران در دوره تيموري تا صفوي را در بر دارد اما مورد توجه قرار نگرفته و شايسته است که به فارسي درآيد. حال اگر از اصل ترکي به فارسي درآيد بسيار کار خوبي است، اگر از ترجمه عربي نيز به فارسي در آيد براي روشن شدن بعضي نکات تاريخي سرزمين ايران مفيد است. کتاب مزبور در ترکيه به چاپ رسيده است و در زير معرفي کوتاهي از اين چاپ مي آيد.

 مولف کتاب، شيخ عبدالله بن لطف الله مولوي است که در سال 1041 ق در سلانيک به دنيا آمد. وي پس از طي علوم مقدماتي، به تحصيل علم هيأت و نجوم پرداخت، به گونه اي که در سال 1078 منجم باشي دربار عثماني شد. وي سپس به حج رفت و در مکه ساکن شد و شيخ مولوي خانه آن جا شد. او همچنين در مدينه در مدرسه حنفي الهدايه را تدريس مي کرد و عاقبت در سال 1113 وفات کرد. آثار علمي و تاريخي او به 18 عدد مي رسد که مهم ترين تاليف تاريخي او جامع الدول است که به تاريخ منجم باشي نيز مشهور است. کتاب فوق از ترکي به عربي نيز ترجمه شده و صحائف الاخبار في وقايع الآثار نام گرفته است. از اين کتاب يک نسخه در کتابخانه نورعثمانيه و سه نسخه نيز در کتابخانه هاي استانبول موجود مي باشد.

کتاب فوق يک تاريخ عمومي است که وقايع را از خلقت آدم تا سال 1083ق در بر مي گيرد. کتاب با يک مقدمه درباره اهميت تاريخ شروع مي شود. جلد اول کتاب از وقايع خلقت حضرت آدم شروع مي شود و تا دولت عباسيان ادامه مي يابد و در ضمن به حوادث دولت هاي ايراني چون ملوک خوارزم، سيمجوريان، غزنويان، طولونيان، آل رستم، آل ادريس، ديلميان، زيديه، آل زيار، بنو موسي، آل افراسياب، سلجوقيان يزد، کرمان و سوريه، امراي اربيل، خراسان و قراخانيان اشاره مي کند. وي در جلد دوم مطالب ارزنده اي درباره ايوبيان، شرفاي مکه و مدينه، مغولان، آل مظفر فارس، سادات يمن، تيموريان و کارکياييان دارد. مي توان گفت که اين بخش کتاب بهترين قسمت آن است زيرا در هيچ يک از منابع تاريخي اطلاعاتي درباره کارکياييان موجود نيست. همچنين مطالب قابل توجهي در مورد مازندران و ملوک آن ديار، ملوک شيروان، صفويان و زيديان يمن دارد. اما مطالب عمده کتاب درباره امپراطوري عثماني است که وقايع آن را تا زمان مرگ خود ضبط کرده است.

کتاب حاضر به کوشش احمد اغير آغچه تصحيح شده و فقط قسمت اول از جلد دوم آن را در بر مي گيرد. وي در اين کتاب ابتدا به تاريخ نگاري منجم باشي مي پردازد و منابع مورد استفاده او را معرفي مي کند و ترجمه هايي را که از اين کتاب شده، ذکر مي کند. همچنين نسخه هاي خطي موجود از اين کتاب را مورد مقايسه قرار مي دهد.

کتاب جامع الدول توسط محققاني همچون مينورسکي، هامر، ف . بابينگر، بروکلمان و ذ. ولي توگان مورد بررسي قرار گرفته است. همچنين قسمت هاي مربوط به سلجوقيان بزرگ و آل همدان به عنوان پايان نامه کارشناسي ارشد و قسمت مربوط به سلطان سليم اول و بايزيد دوم به عنوان رساله دکتري کار شده است.

در جلد اول از آغاز تا صفحه 64 و در جلد دوم از صفحه 234 به بعد مطالب مهمي درباره تاريخ ايران به نگارش در آمده که متاسفانه در دسترس محققان ايراني قرار نگرفته است.در مقدمه نسخه اي که از جامع الدول که توسط دکتر احمد اغير آغچه تصحيح شده است اطلاعاتي درباره مهاجرت قبيله قراخائيان از ترکستان و آمدن آنان به خراسان و ايران و همچنين آمدن آر طغرل غازي موسس دولت عثماني، به آناتولي وجود دارد که از موضوعات جالب کتاب است.

قسمت اول کتاب وقايع آمدن عثمان غازي، اورخان غازي، مراد غازي، سلطان مراد، بايزيد و يورش تيمور را شامل مي شود. در قسمت دوم حوادث دوران محمد سلطان چلبي، مناسبات تيمور با سلطان محمد، شورش شيخ بدر الدين، دوران مراد خان دوم، فتح استانبول، مناسبات اوزون حسن و عثماني تا وفات سلطان محمد خان ذکر شده است. در پايان به عنوان ضميمه، متن ترجمه شده جامع الدول چاپ شده است.

 

نوشته : اسراء دوغان

... بیشتر
نویسنده:
شيخ عبدالله بن لطف الله مولوي منجم باشي
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
جريان شناسي فرهنگي بعد از انقلاب اسلامي (1357 - 1380)
خلاصه مطلب :

کتاب جريان شناسي فرهنگي بعد از انقلاب عنوان کتابي است که به تفصيل به اختلاف نظرهاي فکري و فرهنگي پديد آمده در سالهاي پس از انقلاب پرداخته است. اين کار صرف نظر از آن که به لحاظ فکري عميق باشد يا نباشد، اثري است بکر که به موضوعي کاملا مهم و اساسي توجه کرده و با توجه به فهرستي که از جريان ها و گروه هاي فکري به دست داده به نظر مي رسد که دست کم از اين زاويه کاري درخور باشد.

 

فصل اول در باره نخستين جريان هاي فکري – فرهنگي در آغاز انقلاب اسلامي است. در اين بخش فهرست موضوعات مهمي که محل بحث و نظر بوده و به خصوص در انديشه افرادي مانند آيت الله مطهري و طالقاني و بني صدر انعکاس داشته مورد بحث قرار گرفته است. مباحثي چون تحجر و استبداد مذهبي، تحريفات عاشورا، حکومت و روحانيون، اقبال، حجاب و دهها مسأله ديگر. در اين زمينه ديدگاه هاي مؤتلفه و حزب جمهوري اسلامي و سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي و غيره هم مورد بحث قرار گرفته است.

طبعا اين مباحث و ديدگاهها در قالب عناويني که براي هر نوع فکر و انديشه بر اساس تقسيم بندي هاي فکري است ارائه شده است. براي مثال رويکردهاي ديني نوگرا عنواني است که براي بازرگان و خداپرستان سوسياليست و غيره انتخاب شده است.

 

فصل دوم کتاب جريان شناسي فکري فرهنگي دهه 60 تا 67 يعني پايان جنگ است. در اين بخش اختلافات فکري موجود در اين دوره که بخشي مربوط به سروش و شبستري و کيهان فرهنگي وقت است و نيز پاره اي از موضوعات فکري مانند حريت و اصلاح طلبي و حوزه و مشارکت زنان و مصلحت گرايي و غيره در اين بخش مورد بحث قرار گرفته است.

فصل سوم در باره جريان شناسي فکري فرهنگي دوران پس از جنگ تحميلي است. در اين بخش از مهاجراني و لاريجاني و نشريه صبح و کيهان و مبارزه با نحله هاي روشنفکري و بحث هويت و غيره سخن به ميان آمده است.

در هر سه فصل مهم آن است که عناوين خوبي انتخاب شده و گزيده هايي هم از افکار طرح شده در مطبوعات هر جناح و دسته در ارتباط با آن عناوين درج شده است.

 

فصل چهارم کتاب هم تقريبا عنواني شبيه عنوان فصل سوم دارد با مباحث تازه.

 

فصل پنجم ادامه چالشهاي فکري فرهنگي پس از دوم خرداد 1376 است که مباحثي چون تساهل و تسامح و مباحث مربوط به حکومت و ولايت فقيه و نوگرايي هاي ديني و افکار حجاريان و گنجي و کديور و غيره مورد بحث قرار گرفته است.

 

 

... بیشتر
نویسنده:
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
روزهاي تاريک بغداد
خلاصه مطلب :

رفتارهاي سازمان مجاهدين خلق ايران طي يک دوره سي ساله، اگر توهين به حشاشين و پيروان حسن صباح نباشد، يادآور خاطرات شگفت جماعت اسماعيليه در ايران است که البته با اغراض سياسي روز پيوند خورده و مسائلي را پديد آورده است که مطالعه آن براي آيندگان بسيار شگفت خواهد بود. سنت هاي دروني اين سازمان از آغاز تا تغيير و تحولات ايدئولوژيک و بعدها نظم و ترتيبي که در جريان سالهاي 58 تا 60 بر اين سازمان حاکم شد و آنگاه که در دامان يکي از بزرگترين مستبدان تاريخ يعني صدام حسين افتاد، همه و همه از اين جماعت يک شگفتي ساخته است. همکاري با هر کس، با هر جريان، به نوع و در هر شکل در تاريخچه اين جماعت وجود دارد. تصاوير متعددي از رجوي و مريم با مقامات عراقي در همين کتاب چاپ شده است.

اما يکي از اين جنبه ها برخوردهايي است که با اعضاي ردهاي مختلف سازمان طي اين سالها به خصوص بعد از تمام شدن جنگ ايران و عراق در داخل عراق صورت گرفته است. داستان اين برخوردها خود حکايت هاي شگفتي را در خود جاي داده که شماري از آنها به بيرون هم درز کرده و مطالعه آثار و خاطراتي که در اين باره نوشته شده واقعا نوعي سرگرمي همراه با شگفتي است. هر صفحه اي را که انسان مطالعه مي کند همزمان مي کوشد هم باور کند و هم نه. در واقع گاهي انسان تصور مي کند داستان هاي خيالي ذبيح الله منصوري را مي خواند اما واقعيت آن است که اکنون بر تعداد اين خاطرات چنان و چندان افزوده شده است که به ناچار بايد باور کرد که اين اتفاقات افتاده است.

از جمله اين خاطرات کتاب «روزهاي تاريک بغداد» از محمد حسين سبحاني است. در پشت جلد اين کتاب وي خود را متولد 1339 معرفي کرده و مي گويد که از سال 56 با افکار انقلابي آشنا شده بعد از انقلاب به سازمان مجاهدين پيوسته و در سال 62 همراه همسرش افسانه طاهريان به کردستان ايران رفته و در بخش راديو مجاهد فعاليت مي کرده است. در سال 63 به رده عضو مرکزيت نهاد رسيده و در سال 65 در ستاد اطلاعات شروع به کار کرده و با رده مسؤول نهاد به عضويت شوراي مرکزي مجاهدين درآمده است. وي سال 66 به ترکيه رفته و در سال 67 مسؤوليت بيمارستان طباطبائي را در بغداد و بعدا مسؤوليت بيمارستان قرار گاه اشرف را در دست داشته است. وي در سال 69 به بخش آموزش رفته و بعد به ستاد حفاظت و در آنجا مسؤوليت يکي از يکان هاي حفاظتي مسعود و مريم را در اختيار داشته است. وي از ابتداي سال 71 به علت انتقادات خود پيرامون استراتژي مسلحانه مورد برخورد تشکيلاتي قرار گرفته و پس از محاکمه در 9 شهريور 71 به زندان انفرادي در قرارگاه اشرف افتاده است. وي مدت هشت سال را در زندانهاي انفرادي سازمان مجاهدين سپري کرده و در دي ماه 79 به رژيم صدام فروخته شده است. پس از آن هم 35 روز در زندان اطلاعات و امنيت عراق در شهر بغداد بوده و سپس يک سال را در زندان ابوغريب گذرانده است. پس از رهايي به المان رفته و اکنون مقيم آنجاست.

کتاب روزهاي تاريک بغداد از آغاز زنداني شدن وي در انفرادي شروع شده و مولف طي اين کتاب 411 صفحه اي خاطرات روزانه خود را بيان کرده است. در واقع مولف اين کتاب به جز اطلاعاتي که مربوط به خود اوست شرح حال و تصاويري بسياري از چهره هاي وابسته به منافقين را که طي اين سالها فعال بوده و بسياري به دلايل مختلف سر به نيست شده اند را در کتابش آورده است.  يکي از آن بحث هاي مفصل مربوط به علي زرکش است. اين کتاب در افشاي وجه پنهاني سازمان گام بلندي برداشته و اطلاعات ريز فراواني را در اختيار مطالعه کننده قرار داده است. همچنين ضمن آنآن  مي توان با بسياري از ديدگاه هاي موجود در سازمان، مسائل رفتاري و خصلت هاي عجيب و غريب سران سازمان آشنا شد.

 

 

 

... بیشتر
نویسنده:
محمد حسين سبحاني
ناشر:
کلید واژه:
عنوان :
تاريخچه علم باستان شناسي
خلاصه مطلب :

هم باستان شناسي و هم علم باستان شناسي هر دو جديد است. سابقه غربي ها در اين باره چند صد ساله است و سابقه ما کمتر. با اين حال بشر از دير زمان به مسائل باستاني توجه داشته و به خصوص مورخان دوره اسلامي گهگاه از مسائلي که حکايت از توجه آنان به آثار کهن براي شناخت تاريخ است سخن گفته اند. اين مسأله بيشتر در باره کتيبه ها صادق است.

دنياي جديد که خود را برابر دنياي کهنه مي ديد و اين تقسيم بندي را اساس نگاه فلسفي خود به جهان انساني و تمدن بشري قرار داده بود، محدوده اي را به نام باستان تعريف کرد و سپس تلاش کرد تا اين باستان را بشناسد. اين شد علم باستانشناسي.

اين تقسيم بندي بي شباهت به شناخت شرق توسط غربي ها نيست که خود را محور عالم گرفته و شرق به عنوان بخشي ديگر مي بايست مورد شناخت قرار مي گرفت و اين شد شرق شناسي.

 طبعا بعدها انگيزه هاي ديگري هم در اين قبيل علوم جديد پديد آمد که شايد مهم ترين آنها کنجکاوي بود.

کتاب حاضر گزارشي است از شکل گيري دانش باستانشاسي در ايران.

فصل اول در باره تاريخچه باستانشناسي در ايران است که طي آن با اشاره سفرنامه ها و تشکيل انجمن آثار ملي از تأسيس اولين موزه ايران و نيز مشارکت شماري از دانشگاهيان در برخي از سيمنارهاي بين المللي در اين موضوع سخن گفته شده است.

فصل دوم در باره تاريخچه باستانشناسي در شهرهاي مختلف در شمال، شمال غرب و غرب ايران  است. استان گيلان، اردبيل و کردستان و کنگاور و قصران و همدان و لرستان از اين جمله شهرها هستند.

فصل دوم اختصاص به شهرهاي جنوبي و جنوب غربي ايران مانند کرمان و فارس و بوشهر و شوش و دزفول و جندي شاپور بود.

فصل چهارم در باره شهرهاي شرقي، جنوب شرقي و شمال شرقي ايران است. استان خراسان و سيستان و بلوچستان و سبزوار و گناباد و تربت حيدريه و بسياري از شهرهاي ريز و درشت ديگر.

فصل پنجم نيز اختصاص به شهرهاي مرکزي ايران به ماند سمنان و تهران و ساوه و قزوين و اصفهان و يزد دارد.

در هر بخش گزيده بهترين کشفيات با تصاويري از اشياء به دست آمده که برخي از آنها رنگي است ديده مي شود. به علاوه هيئت هاي کاوش از خارجي و داخلي در هر قسمت معرفي شده و تلاشهاي آنها فهرست شده است.

 

 

... بیشتر
نویسنده:
غلامرضا معصومي
ناشر:
کلید واژه: