SearchIn5Lib | کتابخانه مجازی الفبا

SearchIn5Lib | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو
  • تعداد رکورد ها : 2219
عنوان :
دولت های علوی
خلاصه مطلب :

در این کتاب شصت دولت معرفی شده است. معیار انتخاب نویسنده طرفداری و دلبستگی این دول به اهل بیت علیهم السلام بوده است. برخی از دولت های قابل نقد هستند که برخی از انتقادات ذکر شده است. دلایل نویسنده برای انتخاب نام «دولت های علوی» به این اثر بدین قرار است: نخست اینکه  این دولت ها از سوی  سیدها تأسیس شده اند؛ زیرا تمامی محافل، نسل امام حسن (ع) و امام حسین (ع) را علوی می نامند. بر اساس اسناد و منابع تاریخی مرتبط با هویت علویان آناتولی، علویان درآناتولی دولت تشکیل داده و نیز برخی از دولت ها دراین قلمرو به تأثیر از علویان امروزی آناتولی در صحنه ی تاریخ ظاهر شدند. علویان عرب خارج از آناتولی نیز دولت های خود را «علوی» معرفی کرده اند. به علاوه در این اثر، تمامی دولت های هواخواه اهل بیت (ع) که پیرو دوازده امام یا مذهب اسماعیلیه بودند گرد هم آورده شده است. دلایل دیگری هم می توان به موارد فوق افزود، اما به نظر می رسد همین اندازه جهت پاسخگویی به انتقادات کافی باشد.

موضوع کتاب، چنان که از عنوان آن نیز برمی آید، تاریخ دولت های علوی در ترکیه از عثمانی تا ترکیه ی امروزی است. اهمیت کتاب پیش رو بیش از هرچیز در جامعیت تاریخی و شمول گستره ی تنوعات و افتراقات میان دولت ها و دسته بندی مذهبی است؛ به گونه ای که می توان آن را دایرة المعارفی مختصر در موضوع مذکور دانست. نویسنده شصت دولت علوی را از عثمانی تا کنون، از علویان آناتولی تا علویان عرب، و سایر دولت ها ی دوستدار اهل بیت از فاطمیان و اسماعیلیه بر محور محبت و ارادت آنان به ائمه ی معصوم علیهم السلام گردآوری و بررسی کرده است. این کتاب به ویژه از نظر پرداختن به تنازعات میان عثمانی و صفویان در ایران برای خوانندگان ایرانی واجد اهمیت است.

دلیل اصلی انتخاب دولت های ذکر شده در این اثر، ابراز عشق و محبت آن ها به ائمه ی معصوم (ع) و تصدیق این امر از سوی مورخان است. در این اثر، به صورت ویژه به دولت های سیدی و دوازده امامی پرداخته شده است. با وجود تلاش های منافقین و برای اینکه واقعه ی کربلا دوباره تکرار نشود، خواستار وحدت و همدلی تمامی پیروان اهل بیت (ع) هستیم. ان شاء الله که این کتاب وسیله ای برای تحقق این خواسته باشد. مطالب در پنج بخش تهیه و تنظیم شده است:  

بخش اول: دولت های امام علی (ع) و امام حسن (ع)

بخش دوم: دولت های تأسیس شده به دست نوادگان امام حسن (ع)

بخش سوم: دولت های تأسیس شده به دست نوادگان امام حسین (ع)

بخش چهارم: دولت های شیعه ی دوازده امامی

بخش پنجم: دولت های اسماعیلی مذهب 

... بیشتر
نویسنده:
محرم اوچان- امید آتلی
ناشر:
علمی و فرهنگی
کلید واژه:
علویان ترکیه,دولت های علوی,محرم اوچان,امید آنلی,حسن صادقیان,یدالله بهجتی
عنوان :
حقوق طبیعی در اندیشه های شیعی
خلاصه مطلب :

حقوق بشر معاصر و حقوق طبیعی، چه از منظر مفهومی و چه از به لحاظ بنیان های معرفتی، از یکدیگر جدایی ناپذیرند. نظریه ی حقوق طبیعی، اعم از حقوق طبیعی مدرن و سنتی، از یک سو در پیوندی تاریخی با حقوق طبیعی مدرسی اروپایی شکل گرفته و از سوی دیگر در ایجاد حقوق بشر معاصر نقش آفرینی جدی داشته است. با هر خوانش و تفسیری از حقوق بشر معاصر، نقش سترگ حقوق مدرسی را در تکامل حقوق طبیعی و تأثیرگذاری این دو را بر حقوق بشر معاصر نمی توان انکار کرد. این پیوند با واسطه میان حقوق طبیعی مدرسی و حقوق بشر بر مورخان اندیشه و فیلسوفان حقوق بشری پوشیده نیست. حقوق طبیعی مدرسی در زایشی تاریخی با گذر از تحولات فکری عصر روشنگری و پس از آن،  در پیدایش گفتمان حقوق بشر بسیار تأثیر گذار بود. بی تردید، حقوق طبیعی مدرسی، به عنوان هسته ی تاریخی و مفهومی حقوق بشر، ابتکار بی سابقه ی فیلسوفان و الهی دانان مسیحی نبوده و نباید گمان کرد که اندیشمندان مدرسی صرفا با اتکاء بر تعالیم مسیحی این نظریه بدیع را بنیان نهاده اند؛ بلکه، حقوق طبیعی مدرسی، هم فرزند تعالیم مسیحی و هم مولود اندیشه های غیر مسیحی، اعم از یونانیان، مکاتب رومی – ژرمنی و مهم تر، متأثر از اندیشه های فیلسوفان و الهی دانان مسلمان است. از ابن سینا گرفته تا ابن رشد و میراث عدلیه و معتزله در جهان اسلام، همه و همه بر صورت بندی حقوق طبیعی مدرسی تأثیر گذاشته اند.

سؤال بسیار مهمی که از دل تتبع در تاریخ اندیشه حقوق طبیعی و حقوق بشر برمی آید، این است که چرا حقوق طبیعی مدرسی و سپس حقوق طبیعی مدرن توانست زمینه ساز پیدایش حقوق بشر در جهان غرب شود، اما چنین زایش هنجاری و بالتبع ساختاری در جهان اسلام اتفاق نیفتاد؟ این مسئله همان کلاف سردرگم و چالش عمده ی حقوق بشر معاصر است که در صورت گشوده شدن به شاهراهی در حل بنیادی ترین مسائل امروز شیعیان تبدیل خواهد شد. تحقیقات و پژوهش های عمیق تاریخی و نسبت سنجی های مفهومی در مباحث حقوق طبیعی، در سطح وجود شناسی، معرفت شناسی، هرمنوتیک و نظریه ی حقوق، مواردی است که در گشودن این گره کور کمک خواهد کرد و راه را برای تحولات عظیم آتی در سطح هنجاری باز خواهد نمود. نویسنده ی این کتاب با تتبعی ستودنی و با تأملی کم نظیر و همه جانبه به کندو کاو در میراث حقوق طبیعی در سنت غربی پرداخته و آنگاه با بازخوانی و ارزیابی منابع مرتبط درسنت شیعی، اثری قابل توجه و تک نگاری تحسین برانگیز در حل معماری پیش گفته ارائه کرده است. مطالب در سه فصل تنظیم گردیده است:

فصل اول: تأثیر آموزه های اسلامی بر تکامل تاریخی نظریه ی حقوق طبیعی و حق طبیعی

فصل  دوم: حقوق طبیعی در آموزه های شیعی: ظرفیت ها، موانع و راهکارهای رفع موانع

فصل سوم: مبانی و پیامدهای رهیافت حقوق طبیعی شیعی در نظریه های دولت از منظر تحولات تاریخی

... بیشتر
نویسنده:
مجید نیکوئی
ناشر:
نگاه معاصر
کلید واژه:
حقوق طبیعی,حقوق بشر,جهان غرب,جهان اسلام,آموزه های اسلامی,تعالیم مسیحی,معرفت شناسی,وجود شناسی,هرمنوتیک,نظریه حقوق,مجید نیکوئی
عنوان :
میراث مکتوب شیعه در پنج قرن نخست: تبیین سر شکل گیری و تحول آثار شیعیان در حوزه های حدیثی بر اساس دو فهرست نجاشی و شیخ طوسی
خلاصه مطلب :

در این پژوهش با تکیه بر جنبه های کتاب شناسی دو فهرست نجاشی و شیخ طوسی چند هدف پیگیری می شود. شناسایی عمده ترین حوزه های میراث مکتوب شیعه درپنج قرن نخست؛ تبیین کلی سیر شکل گیری و تحول نگاشته های علمی در زمینه های مختلف در حوزه های حدیثی؛ تحلیل علل تنوع میراث مکتوب شیعیان با در نظر گرفتن دو مؤلفه ی زمان و مکان؛ شناسایی تأثیر گذارترین راویان در انتقال میراث و نیز فعال ترین عالمان شیعه در نگارش آثار؛ تحلیل نقش و تأثیر دو فهرست نجاشی و شیخ طوسی در شناسایی و بازسازی منابع جوامع روایی شیعه تا قرن پنجم.

حدیث بعد ازقرآن، مهم ترین نقش و جایگاه را در حوزه های مختلف دین اسلام اعم از عقاید، احکام و اخلاق دارد. از این رو، مسلمانان همواره در نقل، حفظ ، ثبت و ضبط حدیث کوشیده اند. شیعیان که هرگز به منع حکومتی نقل و کتابت حدیث در دوره ی پس از رحلت پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم وقعی ننهادند، به رغم محدودیت ها و خطرهای فراوانی که پیوسته با آن روبه رو بودند، در حفظ این میراث گرانقدر هم به شکل شفاهی و هم به شکل مکتوب همت گماردند. شکل گیری دفاتر حدیثی از سماع شفاهی محدثان، تصنیف کتاب ها از دفاتر حدیثی و سرانجام تألیف جوامع روایی، نشانگر روند تحول این آثار مکتوب در طی سالیان دراز و گویای تلاش های مستمر محدثان است. آنچه که ما را با این تلاش ها و تحولات در طول اعصار مختلف آشنا می کند، کتاب های فهارس است که نام هزاران کتابی را در خود جای داده است که طی قرون متمادی در شرایط زمانی و مکانی متفاوت و با انگیزه ها و اهداف گوناگون در حوزه های مختلف علوم از تفسیر و فقه گرفته تا کلام، تاریخ و سایر حوزه ها به رشته ی تحریر درآمده اند و به عبارت دیگر فهارس نشانگر تاریخ اندیشه در علوم مختلف اند که از رهگذر آن ها می توان با شکل گیری و تحول اندیشه ها در حوزه های مختلف آشنا شد. فهرست نگاری در میان شیعیان پیشینه ای طولانی دارد. آثار موجود بیانگر این مدعا و همچنین نشانگر وجود فهرست هایی پیش از دو فهرست نجاشی و شیخ طوسی است. اگرچه امروزه این فهارس در دسترس نیست ولی نقل های نجاشی و شیخ طوسی از آن ها، گواه وجود این فهرست ها تا دوران این دو مفهرس است. از میان فهرست های متقدمان دو فهرست نجاشی و شیخ طوسی از جایگاه ویژه ای برخوردارند. این دو فهرست در نیمه ی اول قرن پنجم تألیف شده اند. البته قرائن و شواهد بر تقدم شیخ طوسی بر نجاشی در تألیف الفهرست دلالت دارد. ناقص و ناتمام بودن فهرست های پیشین، همچنین پاسخ به اتهامات گروهی از مخالفان شیعه که مدعی عدم پیشینه ی علمی برای شیعیان بودند، مهم ترین دلایلی است که شیخ طوسی و نجاشی را به نوشتن این دو فهرست ترغیب کرد. نجاشی و شیخ طوسی در تألیف آثار خود از اساتیدی چون شیخ مفید، ابن عبدون، غضائری و دیگران بهره برده اند. ارائه ی اطلاعات فراوان درباره ی مؤلفان همچون نام مؤلف، نسب، کنیه، محل زندگی، مذهب، طبقه و عصر نویسندگان، نام بردن از آثار به طور صریح یا با به کارگیری تعابیری چون «له کتاب»، «له اصل»، «له نسخة»، توجه به انتساب کتاب به مؤلف، توجه به محتوا و کیفیت آثار و بیان طریق به آثار مؤلفان از جمله مطالبی است که نجاشی و شیخ طوسی بدان پرداخته اند. از سوی دیگر تنظیم و تدوین این دو فهرست بر اساس نام راویان و نیز جرح و تعدیل روایان، این دو کتاب رادر زمره ی کتاب های رجالی قرار داده و حتی باعث شده است که فهرست نجاشی به رجال نجاشی مشهور شود. در این پژوهش با تکیه بر جنبه های کتاب شناسی این دو فهرست چند هدف پیگیری می شود: شناسایی عمده ترین حوزه های میراث مکتوب شیعه درپنج قرن نخست؛ تبیین کلی سیر شکل گیری و تحول نگاشته های علمی در زمینه های مختلف در حوزه های حدیثی؛ تحلیل علل تنوع میراث مکتوب شیعیان با در نظر گرفتن دو مؤلفه ی زمان و مکان؛ شناسایی تأثیر گذارترین راویان در انتقال میراث و نیز فعال ترین عالمان شیعه در نگارش آثار؛ تحلیل نقش و تأثیر دو فهرست نجاشی و شیخ طوسی در شناسایی و بازسازی منابع جوامع روایی شیعه تا قرن پنجم.

این کتاب مشتمل بر یک مقدمه و چهار فصل است. مقدمه بیانگر مفاهیم و پیشینه ی فهرست نگاری و مروری اجمالی بر دو فهرست نجاشی و شیخ طوسی است .

فصل اول: عمده ترین حوزه های میراث مکتوب شیعه در پنج قرن نخست- مفصل ترین قسمت کتاب و دربرگیرنده ی هشت بخش است که به سیر و تبیین کلی نگاشته های عمده ترین حوزه های تألیفات شیعیان می پردازد.

فصل دوم: عوامل تنوع حوزه های میراث مکتوب شیعه- به بیان علل و انگیزه های تألیفات شیعیان اختصاص دارد.

فصل سوم: راویان مؤثر در انتقال آثار و پرتألیف ترین مؤلفان شیعه در پنج سده ی نخست- در دو بخش سامان یافته است. بخش اول به معرفی مؤثرترین راویان در انتقال میراث مکتوب عالمان پرداخته شده است و در بخش دوم پرتألیف ترین عالمان شیعه در پنج قرن نخست معرف شده اند.

فصل چهارم: کارکرد دو فهرست نجاشی و شیخ طوسی در شناسایی و بازسازی منابع جوامع روایی- به بحث چگونگی بازسازی آثار از دست رفته و شناسایی منابع جوامع روایی بر اساس روش فؤاد سزگین اشاره و نقش دو فهرست نجاشی و شیخ طوسی در تکمیل این روش تبیین شده است.

... بیشتر
نویسنده:
ابوالفضل رجائی فرد
ناشر:
نگاه معاصر
کلید واژه:
میراث مکتوب,آثار شیعیان,حوزه‌های حدیثی,شکل گیری و تحول,فهرست نجاشی,فهرست شیخ طوسی,ابوالفضل رجائی فرد
عنوان :
ابن فارض؛ زندگی، شخصیت و شعر به همراه درآمدی بر فن شعر صوفیانه
خلاصه مطلب :

ابوحفص شرف الدین عمر بن علی بن مرشد بن علی معروف به ابن فارض، یکی از بزرگ ترین شاعران عرب و سراینده ی شعر صوفیانه در ادبیات عربی است. موضوع بیش تر اشعار او عشق به خداوند است و از این رو به وی سلطان العاشقین لقب داده اند. به گفته ی نواده اش، نسب او به قبیله ی بنی سعد (قبیله ی حلیمه مرضعه ی پیامبر اسلام) می رسد. از ابن فارض آثاری چند برجای مانده است که مشهورترین آن ها قصیده ی نظم السلوک است. شرح های بسیاری بر این اثر نوشته شده است. در این قصیده ی 761 بیتی تمام مراتب و مراحل و مضامین سلوک عرفانی به بهترین وجه به نظم کشیده شده است و درباره ی حقیقت عشق و معانی عشق الهی و انسانی واقعا کسی بهتر از او نگفته است.

این کتاب برآن است تا نسل جوان کشور را با یکی از شخصیت های بزرگ و تأثیرگذار گذشته آشنا سازد. هدف این کتاب معرفی و شناسایی ابن فارض مصری است. عارفی که همزمان و همسو با ابن عربی، بخشی از مهم ترین ساحت هویت فرهنگی ما را ساخته اند و بر پاره ای از هنرمندان و متفکران ایرانی تأثیرات عظیم و عمده نهاده اند و خود بخش مهمی از خاطرات تاریخی و فرهنگی ما از آغاز ظهور تا امروز بوده اند. ترجمه ی این کتاب نیز از همین منظر بود که پیدا شد چون هیچ کتاب ممتاز و جامع خوبی در زبان فارسی راجع به احوال و شخصیت و شعر ابن فارض نبود. نوشتار پیش رو چند ویژگی خوب دارد که انگیزه ی اصلی مترجم در برگرداندن آن به زبان فارسی شد:

1- تقریبا همه ی اطلاعات مهم ومفید و اصلی درباره ی زمانه و زندگی و آثار و شخصیت و شعر و افکار ابن فارض و ارتباطش با بزرگان و نقد و نظر دیگران درباره ی او در این کتاب هست. 2- میتوان این کتاب را جامع ترین اثری دانست که تا به امروز درباره ی ابن فارض نوشته شده و به زبان فارسی ترجمه شده است.

3- اهمیت دیگر این کتاب، آشنایی ایرانیان با منابع و مآخذی است که متفکرانی دیگر خصوصا در جهان عرب و مصر از آن ها بهره می گیرند و بدان ها استناد می کنند. منابعی که بخش عمده ی آن ها یا در ایران نیست یا کم هست و اگر هم هست چندان مورد استفاده ی پژوهشگران ایرانی نیست.

4- شجاعت و انصاف علمی و تحقیقی مؤلف در برخورد با موضوعات و مواضعی که همیشه محل وفاق نیست، نیز قابل توجه و احترام است. مثل نقد آراء مستشرقان بزرگ و مشهور در عین نقل کلام و ارج نهادن به کارشان، به کارگیری روحیه ی انتقادی درباره ی همه ی مسلمات و مشهوراتی که غالبا فقط نقل می شوند و دهان به دهان می گردند.

مطالب این کتاب در چهار باب دسته بندی شده است: 

باب اول: درآمدی بر تصوف اسلام

باب دوم: شاعر

باب سوم: ویژگی های فنی و تکنیکی

باب چهارم: ویژگی های معنوی

... بیشتر
نویسنده:
عاطف جودة النصر
ناشر:
هرمس
کلید واژه:
ابن فارض,زندگی,شخصیت,شعر صوفیانه,قصیده نظم السلوک,عاطف جودة النصر,مهدی محبتی
عنوان :
اخبار عارف قزوینی در مطبوعات (از دوره قاجار تا عصر حاضر)
خلاصه مطلب :

روزنامه ها و مجلات قدیمی اطلاعات ارزشمندی درباره ی وقایع و رویدادهای تاریخی، فرهنگی، هنری و اجتماعی در دوره های گذشته در اختیار پژوهشگران قرار می دهند. از همین روست که مطبوعات نیز مانند کتب و اسناد، از جمله منابع مهم و معتبر در تحقیق محسوب شده و از نظر دستیابی به نکات تازه یاب، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته اند. البته با توجه به محدود بودن اسناد درباره ی چهره های ادبیات معاصر، بررسی روزنامه ها و مجلات قدیمی در روشن ساختن زوایای پنهان زندگی و آثار آنان، اهمیت فراوانی یافته است. مجموعه ی «اخبار مشاهیر ادب معاصر در مطبوعات» جستجویی است گسترده در روزنامه ها و مجلات دوره ی قاجار تا عصر حاضر که در آن، اخبار و مطالب مربوط به بزرگان ادبیات معاصر ایران گردآوری می شود. از آن جا که اخبار فراهم آمده، اطلاعات و آگاهی های ارزشمند و نکات جدید و منتشر نشده ای را در اختیار علاقمندان قرار می دهد و افق نوینی را در منظر ایشان می گشاید، این مجموعه به عنوان منبع تحقیقی مستند و معتبر، موجب شناخت بیشتر محققین و پژوهشگران درباره ی زندگی و آثار شخصیت های مشهور ادبیات معاصر شده و گامی مهم جهت پژوهش های بعدی درباره ی آنان محسوب می شود. به این ترتیب اهمیت این مجموعه، هنگامی نمود بیشتری می یابد که بدانیم بسیاری از منابع استفاده شده نایاب، کمیاب و یا دیریاب هستند و دسترسی به آن ها برای همگان ممکن نیست.

کتاب حاضر که بی هیچ اغراق، حاصل بررسی و تورق  ده ها هزار صفحه روزنامه و مجلات قدیمی است، آگاه ها و اطلاعات کم نظیری را از زندگی و  آثارعارف قزوینی، چهره ی سرشناس ادبیات و موسیقی عصر مشروطیت و اوایل دوره ی پهلوی، در اختیار علاقمندان  قرار می دهد و زوایای پنهانی از زندگی او را که تاکنون ازدسترس و دید پژوهشگران پنهان مانده و یا کمتر به آن توجه شده، آشکار می سازد. به همین دلیل، کتاب حاضر را باید در حکم دانشنامه ای ارزشمند درباره ی عارف دانست.  

عناوین اصلی این کتاب:

اشعار و تصنیف های عارف

نوشته های عارف

اعلان و اخبار کنسرت های عارف

اعلان و اخبار دیوان عارف

نوشته ها و اشعار درباره ی عارف

نوشته ها درباره ی مرگ عارف

اشعار به یاد عارف

خاطراتی از عارف

نامه های عارف

دوستان و معاشران عارف

تصاویر وعکس های عارف

... بیشتر
نویسنده:
مهدی نورمحمدی
ناشر:
علم
کلید واژه:
عارف قزوینی,دوره قاجار,مشروطیت,دوره معاصر,اشعار و تصنیفات,اعلان و اخبار,دیوان عارف قزوینی,روزنامه و مجلات قدیمی,مهدی نورمحمدی
عنوان :
روزنامه خاطرات بهمن میرزا بهاء الدوله
خلاصه مطلب :

سنت نگارش روزنامه ی وقایع یومیه، خصوصا به سبک و سیاق امروزی آن، در طی دو قرن اخیر و ابتدا از طریق آشنایی رجال کشور با فرهنگ اروپایی به ایران راه یافته است. تعداد قابل توجهی از رجال دوره ی قاجاریه، وقایع روزانه ی خود را در قالب روزنامه یا کتاب خاطرات به رشته ی تحریر درآورده اند که از میان آن ها می توان به محمد حسن خان اعتماد السلطنه، بهمن میرزا بهاء الدوله، حاج مخبرالسلطنه هدایت، عین السلطنه سالور، غلامعلی خان عزیز السطان و ناصرالدین شاه قاجار اشاره کرد. بخش مهمی از تاریخ معاصر کشور ما به دوره ی قاجاریه اختصاص دارد که خوشبختانه در طی دو دهه ی اخیر، بیش از پیش مورد توجه پژوهشگران و علاقه مندان عرصه ی تاریخ معاصر قرار گرفته است.

کتاب حاضر حاصل تصحیح روزنامه ی خاطرات شاهزاده بهمن میرزا بهاء الدوله است که وقایع مربوط به شوال 1270 تا جمادی الثانی 1273 ق را شامل می شود. این خاطرات به صورت روز به روز تحریر شده و هیچ روزی از قلم نیفتاده است. بهمن میرزا ملقب به بهاء الدوله، پسر سی و ششم فتحعلی شاه قاجار و برادر صلبی و بطنی سیف الله میرزا از بطن صندوق دار حرم شاهی، گل بدن خانم ملقبه به خازن الدوله، زن گرجی تبار فتحعلی شاه و از جمله ی زنان مورد وثوق ومحبوب وی بود.

هنگامی که آقامحمدخان قاجار به تفلیس لشکرکشی کرد، گل بدن خانم و جمعی دیگر از ترسازادگان را یکی از کسان حاجی ابراهیم خان اعتمادالدوله شیرازی به اسارت گرفت و پس از اعزام به طهران،  به جمع کنیزان اسدالله خان پسر اعتماد الدوله پیوستند. پس از چندی به سبب آوازه ی زیبایی رخسار و شیرینی گفتار و رعنای رفتار، منظور نظر فتحعلی شاه آمدد و به حرم خانه ی شاهی افزون گشت. جمیع صفات پسندیده و صداقت در رفتار و گفتار سبب شد تا در قلب شاه قاجار محبوبیت مضاعف یافت، تا جایی که به سمت صندوق داری حرم محترم نائل آمد و لقب منصب فاخر خازن الدوله به وی اعطاء شد و جایگاهی والا در میان زنان حرم یافت.

شاهزاده بهاء الدوله در نوزده سالگی در معیت فتحلی شاه به شیراز رفت. چون خاله اش زن مهدیقلی خان قاجار دولو بود، حکومت استرآباد از طفولیت به نام وی بود. در واقع این حکومت اسما  به نام بهمن میرزا و رسما بر عهده ی مهدیقلی خان قاجار بود. او که مردی کافی، بسیار کارگذار و هوشیار بود، به نیابت شاهزاده در استرآباد حکومت می کرد. بهم میرزا همچنین مدتی حکومت سمنان و دامغان را داشت. بعد از فوت فتحعلی شاه و در دوران سلطنت برادرزاده ی خود یعنی محمدشاه قاجار بود که در سال 1252 ق و از پی شکایت اهالی کاشان ازنحوه ی حکومت عباسقلی خان جوانشیر، به جای وی به حکومت کاشان برگزیده شد، اما حکومت او چندان به درازا نکشید و شاه در همان سال او را برکنار و مصطفی خان سمنانی را به جای وی به حکومت گماشت. از آن پس بهمن میرزا در رکاب محمدشاه بود، تا اینکه در سال 1254ق حاکم یزد شد. معلومات تاریخی او خوب بوده و در اواخر عمر خدمت،  برخلاف میل و خواسته اش، حکومتی به وی واگذار نشد و بیش تر وقت خود را در دارالخلافه و رسیدگی به امور جاری شاهزادگان صرف می نمود. او برخلاف دیگر شاهزادگان قاجاری، اهل علم و مطالعه بود و علاقه ی وافری به جمع آوری کتاب به ویژه کتب تاریخی داشت و کمتر در محافل شرب و قمار و لهو و لعب شرکت می نمود. بهاء الدوله شاهزاده ای بوده متعین و مورد وثوق شاه و شاهزادگان و امناء دولت به ویژه شخص اول مملکت یعنی میرزا آقاخان نوری صدراعظم؛ به همین مناسبت در بسیاری از امور مورد مشورت قرار می گرفته است، تا جایی که از طرف صدراعظم به عنوان شاهزاده باشی یعنی سر و بزرگ شاهزاده ها مخاطب می شود. همچنین به علت اینکه بهاء الدوله عموی تاج الدوله زن شاه و ماد رولیعهد بوده و وی با مهدعلیا زن پرقدرت دربار ناصری ارتباط نزدیک داشته، اهمیت این خاطرات دوچندان می شود.

کتاب پیش رو، حاصل پیرایش دستنویس منحصر به فرد روزنامه ی خاطرات بهمن میرزا بهاء الدوله، پسر فتحعلی شاه قاجار است که به وقایع سال های ابتدایی سلطنت ناصرالدین شاه قاجار از 1270 تا 1273 ق پرداخته است. این اثر به ویژه از این نظر حائز اهمیت است که از دوره ی یاد شده ی روزنامه و یادداشت، خاطرات دیگری در دست نیست. رفت و آمد هر روزه ی نویسنده به دربار ناصری، و حضور وی در بطن بسیاری از رویدادها نیز بر اهمیت کتاب افزوده است.

... بیشتر
نویسنده:
بهمن میرزا
ناشر:
انتشارات دکتر محمود افشار با همکاری انتشارات سخن
کلید واژه:
بهمن میرزا بهاء الدوله,روزنامه خاطرات,دربار ناصری,شاهزاده باشی,بهمن بیانی,مجید عبدامین
عنوان :
سیاه قلم: احوال و آثار استاد علی محمد اصفهانی
خلاصه مطلب :

کاشی با قدمت هزاران سال در ایران، دارای ظرفیت های مختلف هنری، کاربردی، تاریخی و فرهنگی است که در طی قرن ها، این فن شریف و این صنعت کاشانی تکامل یافته و در شهر و دیار پراکنده شده و در خاطره ی جمعی ما جای گرفته است. هرکدام از رنگ ها و نقش ها و نشانه های تصویری در کاشی ها، آیینه ی خاطرات گذشته ی ما هستند که قرن ها با مفاهیم و مضامین ادبی، تاریخی، اسطوره ای و خوشنویسی درهم آمیخته و بخشی از فرهنگ تصویری و تجمسی ما را تشکیل داده اند. از این منظر، کاشی های هر دوره، بازتابی از گرایش های زیباشناسی و فکری و هنری همان دوره است. در واقع بوم کاشی، آیینه ای است که می توان در آن، ذوق و سلیقه ی مردم و حاکمان را نظاره کرد. دوره ی قاجار یکی از مهم ترین دوره های تاریخ هنر ایران است که تحت تأثیر صنعت عکاسی، چاپ سنگی، روزنامه ها و همچنین گسترش روابط با اروپا قرار گرفته است. در این دوره با واردات انواع کالاهای مصرفی، بسیاری از کارگاه های سنتی تعطیل شده اند؛ اما بازار کاشی نه تنها کساد نشده، بلکه به عنون یک پدیده ی جذاب و لوکس به شدت مورد اقبال خاص و عام قرار گرفته و علاوه بر کارکردهای ساختمانی، به عنوان یک بوم نقاشی نیز مورد استقبال سیاحان، درباریان و حاکمان واقع شده است. توسعه ی شهر تهران در سال 1284 ق موجب ساخت و ساز ابنیه ی جدید، به ویژه عمارت های درباری شد؛ از این رو، کاشی به عنوان ماده ای محکم و جذاب، بیش از پیش مورد اقبال و استفاده قرار گرفت. این امر هنرمندان مختلفی از جمله استاد علی محمد اصفهانی را به تهران کشاند. وی در سال 1301 ق به توصیه ی مرداک اسمیت، به تهران عزیمت کرد و در جنوب دارالخلافه و نزدیک دروازه ی شاهزاده عبدالعظیم، اقدام به راه اندازی کارخانه ی کاشی سازی نمود. از همین زمان به مدت ده سال، این کارخانه مرکز تولید با کیفیت ترین کاشی ها و در واقع مهم ترین مرکز کاشی های پایتخت گردید. علی محمد استادی خلاق بود و در طراحی، نقاشی معماری و کاشی سازی تبحری مثال زدنی داشت. از این رو به سرعت مشهور شد و هنرمندان دیگر نیز همکار و همراه او شدند.

در کارخانه ی علی محمد، انواع کاشی های ساختمانی و غیرساختمانی و ظروف سفالی ساخته می شد. مهم ترین تکنیکی که او و دیگر هنرمندان اصفهانی در تهران رواج دادند، تکنیک نقاشی زیر لعاب بود. این تکنیک، کاشی را به بوم نقاشی تبدیل کرد؛ زیرا در این روش اجرای بسیار دقیق طرح های ظریف، امکان پذیر بود. علی محمد در کاشی های دیواری نیز بسیار خوش درخشید و علاوه بر تولید انواع کاشی های برجسته و مشبک در ابعاد مختلف، به ویژه قطعات بزرگ، توانست گام مهمی در استاندارد سازی اولیه ی تولیدات کارخانه کاشی پزی بردارد.

آثار استاد علی محمد بسیار پراکنده و متنوع است. بخشی از آثار وی که به سفارش اروپاییان، به ویژه مرداک اسمیت و موسیر لومر فرانسوی ساخته شده، درموزه های خارج از کشور مثل موزه ی ویکتوریا آلبرت لندن نگهداری می شوند و بخش دیگر آن ها، در شهرهای تهران و اصفهان، درموزه ها یا اماکن عمومی ومذهبی مثل حرم عبدالعظیم دیده می شوند. دراین طیف وسیع آثار، انواع تکنیک های کاشی مثل زرین فام، نقاشی زیر لعاب، مشبک، برجسته و هفت رنگ به کار رفته است. از این بابت علی محمد یک کاشی پز منحصر به فرد و به اصطلح هفت قلم بوده که مورد توجه پژوهشگران داخلی و خارجی قرار گرفته است. کتاب حاضر ماحصل تلاش جمعی گروه علمی و سایر پژوهشگران این حوزه است و اولین نوشتاریست که در خصوص آثار یک هنرمند کاشی ساز در قالب یازده مقاله به چاپ رسیده است. 

... بیشتر
نویسنده:
مهدی مکی نژاد
ناشر:
متن
کلید واژه:
سیاه قلم,علی محمد اصفهانی,کاشی سازی,دوره قاجار,تکنیک های کاشی,مهدی مکی نژاد
عنوان :
اشغال: انقلاب دوم؛ تولد آمریکاستیزی
خلاصه مطلب :

اینکه انگیزه ی دانشجویانی که چهل سال پیش سفارت آمریکا را اشغال نمودند چه بود، قابل بحث است. اما آنچه تردیدی در آن نیست تأثیرات عمیق و همه جانبه ای بود که آن اقدام بر تاریخ انقلاب اسلامی وارد نمود. خود آنان هم هرگز تصورنمی کردند آن اقدام سرنوشت و آینده ی ایران را برای چندین نسل دگرگون خواهد ساخت. امروز پس از گذشت چهل سال، می توان گفت که هیچ اقدام و رویدادی بعد از انقلاب به اندازه ی اشغال سفارت بر سرنوشت کشور اثرگذار نبوده است. این کتاب ضمن گفتگو با دانشجویان اشغال کننده ی سفارت، برای نخستین بار این پرسش بنیادی را مطرح ساخته که چرا و چگونه «آمریکا ستیزی» توانست بدل به گفتمان اصلی انقلاب شود.

همواره یکی از معضلات پژوهشگران و دانش پژوهان علوم سیاسی در ایران، گذر آسان از پدیده ها و گرانیگاه های تاریخی – اجتماعی است که بعضا به سر منشأ تحولات شگرفی در سال های پس از خود بدل شده اند. پدیده ها و حوادثی که اگر کارشناسان و نظریه پردازان سیاسی ایران، متمرکز بر واکاوی و پس کاوی موشکافانه و علمی آنان می شدند و به ریشه یابی دقیق خاستگاه وقوع این حوادث می پرداختند، شاید بار دیگر شاهد تکرار زیان بار آن ها در تاریخ ایران نمی بودیم. یکی از آن حوادثی که با وجود وزن سنگین و نقش تعیین کننده اش در سلسله ی اتفاقات و معادلات سیاسی داخلی و حتی خارجی بعد از انقلاب 57 ایران، مورد کم توجهی و بی مهری اندیشمندان ذیربط قرار گرفته و نیازمند بازخوانی بی طرفانه است، بی شک اتفاقی بود که در 13 آبان سال 58 در ایران به وقوع پیوست. اشغال سفارت آمریکا در ایران، نه تنها تمامی معادلات قدرت در داخل ایران را دستخوش تغییراتی شگرف و دامنه دار کرد، بلکه تبعات حاصل از نتایج آن به نوعی بسترساز انتقال جریان قدرت در آمریکا هم شد!

حال برای معناکاوی مدون این رخداد تاریخی چه باید کرد؟ در بازشناسی و پدیدار شناسی این رخداد تاریخی چندلایه، باید هوشیار بود و گرفتار آسیب های مرسوم و معمول تحلیل های سیاسی نشد. پس بخش مهمی از این پروژه ی تحقیقاتی تاریخی، شناخت درست این واقعه است. اما باید توجه داشت پرسش اصلی که باید با پاسخ گفتن به آن گام در مسیر واکاوی این واقعه ی بزرگ تاریخ سیاسی معاصر نهاد، همانا پیدا کردن زمینه ها و عواملی است که منجر به شکل گیری ایده ی تسخیر سفارت در سال 1358 شد. البته در خلال کنکاشی که برای دریافت پاسخ این پرسش اصلی باید ذهنمان را متمرکز آن کنیم، سوال های اساسی دیگری نیز مطرح است که نباید از تلاش برای دستیابی به پاسخ آن ها غافل شویم.

به این ترتیب اشغال سفارت آمریکا از جمله موضوعاتی است که پرداختن به آن با وجود گذشت دهه ها، همچنان مورد توجه نسل های مختلف جامعه است. روز 13 آبان 58 دانشجویان پیرو خط امام که مرز خود را با جریانات سیاسی آن زمان اعم از چپ های سوسیالیست، مجاهدین خلق، و ملی گراها مشخص کرده بودند و نحله ای مستقل درحوزه ی دانشجویی محسوب می شدند، وقتی به تحرکات آمریکایی ها بعد از پیروزی انقلاب در داخل کشور مشکوک شدند، تصمیم گرفتند پیام روشنی به کاخ سفید بدهند که تبلور آن نیز در اشغال سفارت دیده شد. بر این اساس است که سرآغاز این پژوهش نیز همین مسئله، و واکاوی قرائت های رسمی از حادثه ی 13 آبان است.

با توجه به گستردگی کار مطالب در چهار فصل تقسیم بندی شده است:  

فصل اول: تاریخ سخن می گوید – در این قسمت به عوامل اصلی شکل گیری ایده ی اشغال سفارت نزد بانیان رسمی اش یعنی دانشجویان پیرو خط امام اشاره شده است.

فصل دوم: زیبا کلام سخن می گوید-  در این فصل هم از حوادث و اتفاقات داخل سفارت تا درگیری ها و تصفیه های درون هسته ای که در حال شکل گیری قدرتشان در نظام سیاسی تازه شکل گرفته بودند؛ از عملیات پیچیده و پرابهام پنجه ی عقاب که هنوز هم در باب چگونگی انجام و شکستش سوال های فراوانی مطرح است؛ تا مذاکراتی که پیرامون آزادسازی گروگان ها صورت گرفته بود و هرکدام به نوعی به شکست می انجامید، سخن به میان آمده است.

فصل سوم: آن ها سخن می گویند- در این قسمت نیز در باب تبعات و تأثیرات این حادثه در عرصه ی داخلی و حتی محیط بین الملل، بحث و گفتگویی کامل و جامع صورت گرفته است.

فصل چهارم: چه شد آنچه شد!

... بیشتر
نویسنده:
صادق زیباکلام - حسام بشرویه نژاد کریمی
ناشر:
روزنه
کلید واژه:
اشغال,انقلاب دوم,آمریکاستیزی,دانشجویان پیرو خط امام,انقلاب اسلامی,سفارت آمریکا,صادق زیباکلام,حسام بشرویه نژاد کریمی
عنوان :
در جستجوی رستگاری؛ اسماعیلیان پس از حمله مغول
خلاصه مطلب :

بعد از وفات امام جعفرصادق علیه السلام بین جانشینان اختلاف عظیمی حادث گشت به وجهی که شیعه ی امامی انشعابی را در خود به تجربه نشست. دراین میان، گروهی از پسرارشد او «اسماعیل المبارک» حمایت به عمل آوردند، در حالیکه گروه دیگری امامت پسر کوچک تر او موسی کاظم علیه السلام را به رسمیت شناختند. در هزار توی گذران زمان، پیروان اسماعیل به عنوان اسماعیلیه معروف گشتند، در حالی که پیروان امام موسی کاظم علیه السلام، بعد از غیبت امام دوازدهم، عنوان اثنا عشری یا شیعه ی دوازده امامی نام گرفتند. در این میان، امامان اسماعیلی در تکاپوی این بودند که برای گریز از چنبره ی سلطه ی دشمنانشان یعنی عباسیان، خود را در پرده ای خفا قرار دهند. سلسله ی عباسی رفتار بسیار خصمانه ای با علویان از جمله شیعه ی دوازده امامی و اسماعیلیه داشت؛ اما برخلاف شیعه دوازده امامی، اسماعیلیان تحت حاکمیت خلفای فاطمی و بعدا تحت حاکمیت امامان الموت، یک رقیب بزرگ سیاسی برای عباسیان تلقی شدند. بدین ترتیب عباسیان از آثار ضد اسماعیلی متعددی حمایت مالی نمودند و این امر به ایجاد سنت خصومت شدید با اسماعیلیان در نوشته های مخالفان خود منتهی شد. با وجود گستره ی مخالفت ها، این جماعت به دلیل برخورداری از یک ایدئولوژی پویا، دولت فاطمی را در مصر بنیان گذارد که از این دوران به عنوان عصر طلایی اسماعیلیه یاد می شود. متعاقبا این جماعت بعد از انشعابات درون فرقه ای، حکومت نزاری را نیز در الموت تأسیس کرد. عمده مطالعات نشان می دهد که در همین دوره افراد برجسته نقش چشمگیری در شکل گیری اسماعیلیه ایفاء نمودند. می توان اذعان داشت که اندیشه ی اسماعیلی بر تحولات بی شماری به ویژه در میان دیگر جوامع شیعه و حلقه ی صوفیان تأثیر گذاشت. ما همچنین شاهد تأثیر اسماعیلیه بر متفکران بزرگ و حتی قرن ها بعد بر اشخاصی دردوره ی صوفیه هستیم. با فرارسیدن موج ویرانگر مغولان، شاهد نابودی بخش عمده ی حکومت گران مسلمان هستیم چنانکه چهره ی سیاسی جهان اسلام به تمامی دگرگون شد. در این میان، اسماعیلیان درهزارتوی تاریخ ایران گم گشتند و به دست فراموشی سپرده شدند. تا اینکه با شروع عصر جدید مطالعات تاریخی، بر همگان اثبات شد که اسماعیلیه در دوران تاریک پس از حملات مغول نه تنها خاموش نبودند بلکه به حیات خود در ابعاد بسیار کوچک تر ادامه دادند. چنانکه قرن ها پس از تهاجم مغول، اسماعیلیان بار دیگر به یکی از مؤثرترین اجتماعات فرهنگی و معنوی جهان اسلام مبدل گشته اند. در واقع آن ها آشکارا از زمان چهل و چهارمین امامشان، از پرده ی گمنامی بیرون آمدند. اما علی رغم شهرت نوپای اسماعیلیان، به نظر می رسد که وقفه ی زمانی بین نابودی ظاهری اسماعیلیه و احیای مجدد آن همچنان درهاله ای از رمزو راز باقی مانده بود. تا اینکه نویسنده ی این کتاب توانست با تمرکز جدی بر این مقطع، به بازسازی استادانه ی تاریخ اسماعیلیان دست یازیده و بسیاری از پرسش ها و ابهامات را پاسخ دهد. این نوشتار کوششی بار فهم بیش تر مبهم ترین بخش این دوره است که ازحمله ی مغول تا آغاز دوره ی صفوی یعنی از میانه ی قرن هفتم تا پایان قرن نهم قمری ادامه دارد. هرچند حوزه ی کتاب حاضر عمدتا بر این دوره محدود است، اما تحلیل عقاید و تعلیمات  اسماعیلیه در یک بازه ی تاریخی وسیع تری صورت گرفته و از منابع مربوط به بیش از هزار سال تاریخ استفاده شده است تا از این طریق پرتوی بر باورها و عقاید خاصی بیفکند که در آثار این دوره بیان شده اند. به این ترتیب این اثر در جستجوی شناخت و درک چگونگی بقای اسماعیلیان است و به تحلیل این نکته می پردازد که چگونه تعلیمات دینی و جهان بینی این جماعت به بقای آن ها یاری رسانده است. همچنین این کتاب که در زمره ی مهم ترین مراجع علمی برای شناخت منابع اولیه ی اسماعیلی محسوب می شود، گام بزرگی در شناسایی چندی از نویسندگان گمنام و ناشناخته ی اسماعیلی برداشته است و مخاطب را وادار می کند تا درمفروضات پیشین خود در مورد ادبیات این دوره تجدید نظر نماید و نظریه های پذیرفته شده را مورد بازبینی قرار دهد. مطالب در هشت فصل تهیه و تنظیم شده است:

فصل اول: بازیابی تاریخ گمشده

فصل دوم: بازگشت عقاب

فصل سوم: حجاب خورشید

فصل چهارم: دعوت به حق

فصل پنچم: اولی الأمر

فصل ششم: قبله ی عالم

فصل هفتم: راه سالک

فصل هشتم: رستگاری و امامت 

... بیشتر
نویسنده:
شفیق نزارعلی ویرانی
ناشر:
امیرکبیر
کلید واژه:
اسماعیلیان,حمله مغول,اولی الامر,رستگاری,امامت,شفیق نزارعلی ویرانی,زینب فرخی,سوفیا فرخی
عنوان :
سیری در داستان های کوتاه از نشریات طنز و فکاهی؛ سال های 1286 تا امروز
خلاصه مطلب :

تاکنون قریب به 250 نشریه، در قالب روزنامه، هفتگی، ماهنامه و یا سالنامه به صورت فکاهی و بعضا طنز، در ایران منتشر شده، عمده محتویات آن ها را به طورکلی می توان به دو قسمت نوشتاری و تصویری تقسیم کرد. بخش تصویری شامل کاریکاتور، کارتون و طرح های هجایی و کلیشه های تزیینی و بعضا عکس بوده که چگونگی جزئیات آن مورد بحث این کتاب نیست، گرچه به خالقان این گونه آثار نیز در این کتاب اشاره شده است. اما قمست دوم یعنی بخش نوشتاری نشریان طنز و فکاهی در ایران را می توان به زیرمجموعه های «نظم و نثر» تقسیم کرد. نظم و یا شعر، در هر قالبی که باشد نیز مورد بحث این کتاب نیست. آنچه می ماند قسمت های نوشتاری به نثر در نشریات طنز و فکاهی است که به طور کلی تحت عنوان مطالب نوشتاری غیرشعری و در قالب های مختلفی ارائه شده است. به طور کلی این مطالب را می توان در گونه های «داستان کوتاه، داستان واره، مطالب کوتاه، لطیفه ها، نکته ها و ...» تقسیم بندی کرد. نوشته های بسیارکوتاهی که می تواند در قالب یک سطر در کی ستون کوچک و در مجموعه ای از پنج تا ده کلمه بیاید ممکن است یک « نکته ی کوتاه» فکاهی یا طنز باشد. لطیفه نیز می تواند در دو یا چند سطر بیان می شود و تنها تفاوت آن با نکته های نوشتاری قالب داستانی آن هاست، یعنی لطیفه ها هم در اصل حکایت های کوتاهی هستند که در قالب چند سطر تعریف می شوند. مطالب کوتاه در نشریات طنز و فکاهی ،قالب بیانی لطیفه را ندارد، یعنی نوعی روایت منسجم مانند یک حکایت نیست. علت ذکرداستان کوتاه و یا داستان واره ها، این است که بسیاری از این نمونه ها، قالب کامل یک داستان کوتاه را ندارد و بین یک مطلب کوتاه و یک داستان کوتاه در نوسان است. بنابراین آنچه مورد نظر نویسندگان این اثر بوده، به دست دادن اسنادی است تحت عنوان «داستان های کوتاه در نشریات طنز و فکاهی».

مطالب در سه فصل ارائه گردیده است:   

فصل اول: مقدمه ای بر نشریات طنز و فکاهی – در این فصل، لیست تقریبا کاملی از نشریات طنز و فکاهی از آغاز تاکنون آمده و طبعا در یک برداشت دقیق تر باید تمامی این مجموعه ها بررسی شود و انتخاب صورت گیرد.

فصل دوم: نشریات تأثیرگذار فکاهی، انتقادی

فصل سوم: داستان های کوتاه از نویسندگان نشریات طنز و فکاهی 

... بیشتر
نویسنده:
محمد رفیع ضیایی – غلامرضا کیانی رشید
ناشر:
مروارید
کلید واژه:
داستان های کوتاه,نشریات طنز,نشریات فکاهی,کاریکاتور,نظم و نثر,محمدرفیع ضیایی,غلامرضا کیانی رشید
عنوان :
جستاری در مذهب اسماعیلی فردوسی و بیست و سه گفتار دیگر از شاهنامه شناسان درباره دین و مذهب فردوسی
خلاصه مطلب :

آنچه پیش رو دارید مجموعه ای از گفتارها درباره ی دین و مذهب فردوسی است که در دوره ی معاصر از زبان فردوسی پژوهان بازگفته شده است. از آن چه خواهیم دید، چنین برمی آید که پیوسته پژوهش گران به چیستی دین و مذهب فردوسی توجه داشته اند و کم تر پژوهنده ای را می بینیم که از بینش دینی و مذهب فردوسی پرسش نکرده باشد؛ از همین روی، این نکته پیش می آید که چرا باید پژوهندگان این اثر حماسی به این اندازه به دین و مذهب سراینده ی آن اثر توجه داشته باشند؟ به راستی چه پیوندی است میان حماسه ی فردوسی و دین و مذهب وی که پیوسته از نگرش دینی و مذهبی او پرسیده اند؟

پرسش از دین و مذهب فردوسی، یکی از سؤال هایی است که پیوسته ذهن نگارنده راهم چون دیگرانی که به حوزه ی شاهنامه پژوهی وارد شده اند، به خود مشغول می داشت و به دلیل همین پرسش و سؤالاتی همانند آن، گه گاه مورد سرزنش برخی منتقدان قرار گرفته است که به راستی سخن گفتن از دین و کیش فردوسی، اساسا چه مشکلی را می گشاید و چه یاری ای به شناخت شاهنامه می رساند؟ پاسخ به این گروه که بیش تر فریفته ی زیبایی های ادبی به حق شاهنامه هستند و خویش کاری های دیگر این اثر در فرهنگ ما را چندان مهم نمی دانند، این خواهد بود که شناخت دین ومذهب فردوسی، چیستی اندیشه ی ایرانیان پیش رو آن قرن ها را روشن می سازد که البته این مسأله برای کسانی که صرفا می خواهند از یک متن ادبی لذت ببرند و به زیبایی های هنری اثر سرگرم باشند، موضوعی مهم نخواهد بود؛ اما دغدغه مندانی که سیر تحول فکری ایرانیان، تاریخ علوم عقلی در ایران، چگونگی افتادن در ابتذال خردستیزی و علل توسعه نیافتگی ایران را جست و جو می کنند و از سرگشتگی های فکری و تناقض در کردار ایرانی به تنگ آمده اند، قطعا شناخت برآمیختگی اندیشه ی ملی گرایانه و مذهب اسماعیلی فردوسی راه گشا خواهد بود. فردوسی از یک سو در پی آن است که با ارائه ی شاهنامه به عنوان آیینه ای از فرهنگ ایرانی، ضعف و نقص و البته شایستگی های این فرهنگ را بنماید و از سوی دیگر با درآمیختگی بخش کارآمد فرهنگی کهن ایرانی و تفکر شیعی (اسماعیلی) که خرد را اساس زیست مادی و معنوی خود ساخته است، طرحی برای زندگی ایرانیان به دست دهد. او این برآمیختگی فرهنگ کهن ایرانی و تفکر اسماعیلی را که در همان اندیشه های کهن ایرانی بنیاد دارد و پیکره ای اسلامی گرفته است، به زیبایی در دیباچه ی اثرش به نمایش می گذارد و این اندیشه و باور را در بن داستان های شاهنامه می پراکند. او با آمیزش فرهنگ دیرپای ایرانی و اندیشه ی شیعی، آمیختگی دین ورزی با خردگرایی، دنیاگرایی توسعه گرا و رستگاری اخلاقی یا به تعبیری دیگر، زیست اخلاقی هم راه با شاید را جست و جو می کند و البته چه طرحی برای زندگی در روزگار کنونی از این خوش تر. نکته ای دیگر را که گروه یاد شده از آن غفلت کرده اند، وجود اندیشه ی دینی (اسماعیلی) در بن داستان های شاهنامه است که حتی ساخت ادبی و زیبایی شناسی آن متن را رقم می زند و متأثر می سازد. در این باره کافی است به دیدگاه فردوسی درباره ی داستان های شاهنامه نگاه کنیم. از نظر نگارنده، این دید به داستان ها از بینش اسماعیلی فردوسی برمی خیزد که پس از این بدان خواهیم پرداخت؛ بنابراین آیا می توان جنبه ی ادبیاتی متن شاهنامه را از بن مایه های فکری و باوری سراینده اش جدا ساخت؟

بنابرآنچه یاد شده، شناخت بن مایه های اندیشه ی شاعر در توضیح و تحلیل ادبیات متن شاهنامه بایسته است و نمی توان فارغ از علت و انگیزه ی سراینده ی متن، به نتیجه ی چندان درستی از تحلیل متن رسید؛ از همین روی، در بخش نخست این مجموعه، نگارنده بر آن بوده که بینش مذهبی فردوس را بررسی کند و در این راه از دیباچه به صورت ویژه و دیگر بخش های شاهنامه یاری بگیرد و نهایتا فردوسی را به عنوان شاعری اسماعیلی مذهب بشناساند. پس از آن نیز در بیست و سه گفتار، آن چه را درباره ی دین و مذهب فردوسی گفته اند، آورده است تا خوانندگان در یک مجموعه تقریبا همه ی سخنان پژوهندگان شاهنامه را در این باره ببینند و در آن درنگ ورزند.

درباره ی بخش دوم کتاب، به این نکته باید توجه داشته باشیم که نگارنده در آن، در ترتیب قرار گرفتن جستارها بر آن بوده است که زمان نگارش هر گفتار در نظر گرفته شود؛ از همین روی، جستارها را مانند آن چه نوشته شده است، در آغاز با رعایت زمان نگارش آن ها آورده است. از سوی دیگر، تناسب موضوعی مقاله ها نیزدر نظر بوده است؛ به طور مثال جستارهایی را که در آن نویسندگان، فردوسی را شیعه ی دوازده امامی دانسته اند، پی در پی آورده است. دراین بخش گفتار پایانی، سخنانی کوتاه از شاهنامه شناسان و پژوهندگان درباره ی دین ومذهب فردوسی است.

عناوین این کتاب در یک نگاه: 

بخش نخست : جستاری در مذهب اسماعیلی فردوسی

بخش دوم: بیست و سه گفتار از شاهنامه شناسان درباره ی دین و مذهب فردوسی

... بیشتر
نویسنده:
حمیدرضا اردستانی رستمی
ناشر:
نگاه معاصر
کلید واژه:
فردوسی,دین,مذهب,اسماعیلیه,شیعه دوازده امامی,شاهنامه,حمیدرضا اردستانی رستمی
عنوان :
تاریخ روسیه: از آغاز تا روزگار معاصر
خلاصه مطلب :

پیشینه ی تأسیس دولت روسیه به قرن نهم میلادی باز می گردد که با فراز و فرودهایی در سده های گذشته، توانسته است موقعیتی مهم و تأثیرگذار در نظام بین الملل به دست آورد. این دولت ابتدا به صورت یک دولت – شهر در کیف (پایتخت امروزی اوکرائین) که به «روس قدیمی» شهر یافته است، پاگرفت، و با توسعه ی قلمرو خود به ویژه به سمت شرق توانست در فرصتی نسبتا اندک به دولتی شناخته شده تبدیل شود. تقدیر این سرزمین همانند سایر کشورهای مشرق زمین و ایران به حمله ی بنیان برافکن مغولان گره خورد و برای بیش از دویست و پنجاه سال زیر سایه ی یکی از شاخه های امپراتوری مغول در محاق فرو رفت. نه نظر می رسد برخلاف تصور معمول، این دوران اهمیتی سرنوشت ساز در حفظ، تثبیت و تقویت فرهنگ و حاکمیت روسیه داشت، زیرا در آستانه ی یورش مغولان، این دولت نوپا که از کثر شاهزادگان مدعی که هریک در شهری و منطقه ای ساز خودسری می زدند، تحت فشار بود و نهاد تازه تأسیس دولت روس نیز در سراشیبی فروپاشیدگی مطلق قرار گرفته بود، ازین رو سیادت اردوی زرین بسان یک دوره تمرین پختگی و پیمودن مسیر سازندگی و بلوغ شد که با هم افزایی دین و دولت توانستند روسیه را در آستانه ی قرن پانزدهم در مسیری متفاوت از پیش قرار دهند. استقرار امیرنشین در شهر تازه تأسیس مسکو و انتخاب آن با پایتختی دولت، کمک قابل توجهی در افزایش نهاد سلطنت و رهایی از قدرت اشراف و روحانیون داشت و به معنایی همزمان با رشد دولت های ملی در اروپای غربی، در این خطه نیز دولتی شکل گرفت که شاه در کانون قدرت قرار داشت... .

آنچه پیش رو دارید مجموعه مقالاتی درباره ی تاریخ روسیه در مهم ترین دوره ای ظهور و بروز آن از دوران باستان تا به امروز است. تاریخی که با تلاش های نسل های متمادی به طور مداوم گسترش یافته و عمیق تر شده است، و روسیه ی کیفی و روسیه ی مسکویی، امپراتوری روسیه و سلسله های حاکم بر آن، به تدریج جای خود را به دولت روسیه داده اند که همراه شاهان و شاهزادگان، طبقات متنوع جامعه، دهقانان و کارگران نیز حضور داشته اند. به این ترتیب هدف از ترجمه و انتشار کتاب حاضر، آگاهی از پیشینه و شناخت عمیق تحولات تاریخی و نقاط عطف جامعه ی روسیه در دوازده قرن اخیر است. این اثر برای نخستین بار با نگاهی جامع به تاریخ روسیه، روایتی پیوسته از تاریخ این سرزمین طی قرون گذشته را ارائه می دهد که صرفا مبتنی بر نوشته ها و پژوهش های روسی است.

مطالب در پنج بخش دسته بندی شده است:

بخش یکم: روسیه ی کهن درسده های 9 تا 13 میلادی

بخش دوم: دولت مسکو

بخش سوم: امپراتوری روسیه

بخش چهارم: دولت شوروی

بخش پنجم: روسیه فدراتیو

... بیشتر
نویسنده:
جمعی از استادان دانشگاه دولتی سنت پترزبورگ روسیه
ناشر:
نگارستان اندیشه
کلید واژه:
روسیه کهن,دولت مسکو,دولت شوروی,روسیه فدراتیو,تحولات تاریخی,یورش مغولان
عنوان :
تأملات (در باب حقوق و شریعت، تاریخ و سیاست)- مجموعه ای از مقالات حقوقی
خلاصه مطلب :

کتاب حاضر مجموعه ای است از از مقالات و خطابات محمدعلی موحد از اوایل دهه ی 1330 تا دهه ی 1390 که حائز صبغه ی حقوقی اند. لذا خواننده ی محترم نباید در آن به دنبال نمونه هایی از انبوه نوشته های غیرحقوقی ایشان برگردد. از نظر حدوده ی زمانی هم محتویات این مجموعه از اوائل دهه ی سی خورشیدی تا دهه ی جاری را دربرمی گیرد. مجموعه ی در دست به دو بخش تقسیم گردیده است و هر بخش به اجزائی با عناوین مختلف. در بخش نخست مقالات و متن سخنرانی های عمدتا مربوط به مباحث حقوق خصوصی، مشخصا حقوق مدنی و فقه اسلام و تاریخ و فلسفه ی حقوق گردآوری شده و بخش دوم صرفا به سه مقوله ی جزایر سه گانه، دریای مازندران و نفت اختصاص یافته است.

در ترتیب متون، هم نظر به قدمت شان بوده و هم توجه به ارتباط موضوعات آن ها با یکدیگر، پس نباید توقع داشت که لزوما به ترتیب تاریخی چیده شده باشند. توجه به موضوعات و عناوین مقالات دغدغه های فکری و دل مشغولی های مؤلف و تداوم آن ها را آن هم در پهنه ای از شصت و اندی سال پیش تا امروز برما هویدا می سازد. این کاملا قابل درک است که همه لزوما با نقطه نظرات مؤلف در تمام زمینه های مطروحه موافق نباشند لیکن آنچه از مطالعه ی این مجموعه می توان آموخت فی الجمله روش علمی، مداومت در مطالعه و پیگیری و مراعات جانب حزم و احتیاط و ملاحظه در اظهار نظرهاست.  

بخش نخست

جزء نخست: سیری در نظام حقوقی ایران درعصر مغولان

جزء دوم: در باب سیاست و حاکمیت

جزء سوم: نقدهایی بر دو کتاب ازآن لمبتن که به فارسی ترجمه شده اند.

جزء چهارم: کتابی بی مانند در باب حکومت اسلامی

جزء پنجم: دیدگاه فقیهی کمتر شناخته شده

جزء ششم: نورهان سفر استانبمول

جزء هفتم: مباحثی پیرامون فقه و حقوق خصوصی

جزء هشتم: مباحثی پیرامون فلسفه ی حقوق

جزء نهم: مباحث پراکنده

بخش دوم:

جزء نخست: جزایر

جزء دوم: دریای مازندران

جزء سوم: نفت 

... بیشتر
نویسنده:
محمدعلی موحد
ناشر:
کتاب پارسه
کلید واژه:
حقوق,شریعت,تاریخ,سیاست,محمدعلی موحد
عنوان :
هند، قدرتی جهانی در قرن بیست و یکم (خیزش چالش ها و فرصت های تازه تر)
خلاصه مطلب :

جهان تحول اساسی را در توازن جهانی قدرت تجربه می کند. در حالی که منافع اقتصادی به سمت اقتصادهای پررونق شرقی در حال جابجایی است، به نظر می رسد که غرب همچنان بر چین متمرکز است زیرا چین را به عنوان «رقیب سیستمی» در نظر می گیرد. با این حال، در پیکربندی تغییر یافته ی جهانی، قدرت های متوسط نوظهور ازجمله هند دموکراتیک از سهم زیادی در نظم جهانی عادلانه و پویا برخوردار شده اند و جامعه ی جهانی از جذابیت بازارهایشان آگاه تر شده است. هند از زمان استقلال تا چند دهه بعد شاهد: نهروئیسم، خودبسندگی، آرمان گرایی و جهان سوم گرایی بود. دوران جدید سیاست خارجی هند از 1991 و به ویژه از آغاز هزاره ی سوم، خط مشی واقع گرایی سیاسی، لیبرالیسم اقتصادی و سیاست خارجی توسعه گرا را دنبال می کند. هند با اتخاذ دیپلماسی همه سویه، اقتصاد خود را به روی کشورهای مختلف گشوده است و تلاش دارد ضمن تعامل با قدرت های بزرگ، سیاست هایی از جمله: آزادسازی تجاری، سرمایه گذاری خارجی، برقراری ترتیبات تجاری دو جانبه و منطقه ای، تجارت دیجیتال، تسهیل روند برون سپاری خدمات مالی و فنی از آمریکا و اروپا، اعزام دانشجو به کشورهای غربی به منظور آگاهی از روندهای جدید اقتصاد جهانی، توجه به پویایی بازار مالی جهان را در پیش گیرد. بنابراین با توجه به این واقعیت که هند به عنوان یکی از قدرتمند ترین اقتصادهای جهان شناخته شده ، نفوذ دهلی نو در سطح جهانی تنها می تواند با چندین ایالت هند مطابقت داشته باشد. امروزه، صعود اقتصادی و نظامی هند، پتانسیل آن را دارد که به طور قاطع تعادل جهانی قدرت را تغییر دهد. به این ترتیب لازم است که نه تنها توانایی های قدرت هند، بلکه همچنین پتانسیل ها و محدودیت های آن قدرت را نیز درک کنیم. در این زمینه، جلد پیش رو بیشتر بر جنبه های مفهومی و نظری تمرکز دارد و کانون توجه آن بر اسطوره و واقعیت ظهور هند به عنوان یک قدرت جهانی است. همانطور که هند در قرن بیست و یکم حرکت می کند، به دلیل ثبات رشد اقتصادی خود در طی دو دهه ی گذشته – که امروزه به عنوان سریع ترین قدرت اقتصادی در حال رشد جهان به شمار می رود – و افزایش صعودی قدرت نظامی اش، در موقعیت نسبتا مناسبی است تا قدرت و نفوذ خود را در سطح جهانی تثبیت کند. در عین حال، بسیاری از چالش های جدید، با سرمنشأ امنیت انرژی، تروریسم، آلودگی هوا، بحران آب، امنیت غذایی، و بسیاری از مسائل مختلف دیگر، مانع رشد و پیشرفت هند شده است.

جلد کنونی جدا از مقدمه، بر اساس ملاحظات مفهومی، نظری و استراتژیکی به سه بخش تقسیم شده است.

بخش اول به مسائل مفهومی و نظری مربوط می شود که ماهیت ظهور هند در جهت تبدیل شدن به یک قدرت جهانی از اوایل دهه 1990 و سال های پس از جنگ سرد را توضیح می دهد.

بخش دوم بر زمینه های مهم استراتژیکی از منظر کشور هندوستان به عنوان قدرت بالقوه ی جهانی در قرن بیست و یکم، تمرکز دارد.

بخش سوم  به طور مفصل به شرح روابط میان هند و دیگر کشورهای همسایه پرداخته  وهمچنین مسئله ی تروریسم به عنوان عامل تأثیر گذار بر روابط دو جانبه ی هند و پاکستان و امنیت کل جنوب آسیا و حتی فراتر از آن، مطرح شده است. 

... بیشتر
نویسنده:
محمدرضا دهشیری – آمنه سماک نژاد
ناشر:
علم
کلید واژه:
هند,قدرت جهانی,قرن بیست و یکم,منافع اقتصادی,استراتژی,محمدرضا دهشیری,آمنه سماک نژاد
عنوان :
تراژدی: ما و یونانیان
خلاصه مطلب :

به سرگذشت آدمی که نگاهی بیندازیم، زمانه های عسرت و ذلت بسیاری را مشاهده خواهیم کرد که عرصه را بر انسان تنگ کرده اند. بنی بشر همواره  با خود، جهان و سرنوشت پنجه در پنجه بوده است. جهان امروز ما هم میراث دار این مصائب است و در نتیجه، رنج اندیشی و تفکر درباره ی ماهیت انسان در هنگامه های رنج و حرمان از جمله ضروریاتی به شمار می رود که به فهم وضع انسان کمکی در  خور می  کند. سایمون کریچلی به همین منظور به مسئله ی تراژدی و بن مایه های اصلی  آن پرداخته تا راهی به خودفهمی و خودشناسی ما بگشاید. کریچلی نخست زمینه و زمانه ی تکوین تراژدی را بررسی می کند و سپس به ما نشان می دهد تراژدی با نگاه به وضع سوگناک و البته همیشگی آدمی، جوهره ی انسانی را از دل طوفان بلایا و مصائب بیرون می کشد. به این ترتیب تراژدی دیگر نه مسئله ای تاریخی یا گونه ای ادبی، بلکه تلاش انسان برای فهم وضع خویش است.

کندوکاو در جهان باستان همیشه موضوعی جذاب بوده است. البته این کار سهل و ممتنع است، شیرینی و حلاوت آن دمی بیش طول نمی کشد، و هرچه این کار ادامه پیدا کند، سختی بیشتری بر آدمی هموار می شود. از طرفی، باستانی ها، چون باستانی اند و به لحاظ زمانی از ما دورند، و چون دیگر این امکان نیست که با آن ها به هم سخنی رودررو بپردازیم، همواره از چنگ عقل ما کریخته اند و فقط خاطره ای گنک در ذهن ما از خود به جای گذاشته اند. این مسائل در کنار کمبود و ابهام منابع باعث شده هاله ای از انگاشت های غلط، خرافات و حتی جزمیاتی حول و حوش این موضوع به وجود آید. کتاب حاضر در واقع تلاشی است تا اول از هم به ما یاد بدهد می توان به نحو دیگری به جهان باستان، به یکی از مهم ترین موضوعات آن، یعنی تراژدی، پرداخت. گویی می شود با باستانی های همنشین شد، دل به دل آن ها داد و از بصیرت هایشان برای زندگی و وضع کنونی خود استفاده کرد. کریچلی در حوزه ی کلاسیک متخصص نیست. او، به گفته ی خودش، چیز زیادی از یونانی و لاتین نمی داند، با این حال سعی کرده در مقام فیلسوف به سراغ حوزه ی تراژدی برود و از این دریا دری برای ما سفته و به ارمغان آورد. از طرفی، چون کریچلی فلسفه را حاصل سرخوردگی می داند، از نگاه او تراژدی دستمایه ی خوبی بوده تا بتواند از طریق آن فکر خود را نیز معرفی کند.

مطالب کتاب در شش بخش ارائه گردیده است:

بخش اول: مقدمه

بخش دوم: تراژدی

بخش سوم: سوفسطایی گری

بخش چهارم: افلاطون

بخش پنجم: ارسطو

بخش ششم: نتیجه گیری

... بیشتر
نویسنده:
سایمون کریچلی
ناشر:
دمان
کلید واژه:
تراژدی,رنج اندیشی,جهان باستان,سوفسطایی گری,افلاطون,ارسطو,سایمون کریچلی,ابراهیم رنجبر
عنوان :
روسیه پس از فروپاشی شوروی؛ مردم جامعه اصلاحات
خلاصه مطلب :

این کتاب که مستقیما از متن روسی ترجمه شده، از سیزده زاویه ی گوناگون به روسیه پرداخته است. در دوره ای از سال های پایانی اتحاد جماهیر شوروی تا سنوات اخیر. خواننده با مطالعه ی این سیزده نگاه که هریک از آن ها را نویسنده یا نویسندگان جداگانه ای در یک فصل شرح و بسط داده اند، پاسخ پرسش های گوناگونی را درباره ی چرایی دگرگونی های خیره کننده در پایان سده ی گذشته و آغاز سده ی میلادی جاری در این کشور پهناور، خواهد یافت. آمارها و نتایج نظرسنجی های پرشمار و متنوع و دستاورد سنجش های جامعه شناختی که در قالب جدول ها و نمودارهای گویایی نشان داده شده اند، به نظرات مطرح شده در کتاب عینیت ویژه ای بخشیده است. تفاوت اصلی این کتاب با پژوهش ها و نوشته های مشابه، دراین است که در کتاب حاضر، دوران فروپاشی و سال های پس از آن را از نگاه مردم عادی نشان می دهد. در حالی که اغلب مطالب سنتی نوشته شده درباره ی این موضوع عمدتا توجه خود را بر نخبگان جامعه و رویدادهای پایتخت متمرکز می سازند. اما نویسندگان این کتاب با مصاحبه ها، خاطرات، نظرسنجی افکار عمومی و آن دسته از مقالات مطبوعات و اسنادی که یک جامعه ی چند مذهبی و چند قومی را به تصویر می کشند، خواننده با با تحولات اقتصادی و اجتماعی در زندگی جامعه ی روسیه آشنا می سازند و تاثیر این تحولات را بر زندگی مردم عادی درمناطق گوناگون و بر شکل گیری افکار عمومی نشان می دهند. این کتاب پویایی پنهان تحول جامعه ی روسیه، ساز و کارهای رسمی و غیر رسمی و قواعد حاکم بر رابطه ی دو سویه میان حکومت و شهروندان را نشان می دهد و این نکته را توضیح می دهد که چرا و برای چه میلیون ها روسیه ای، با وجود دشواری ها، از عهده ی پیامدهای این تحولات برآمدند و توانستند یکپارچگی و ثبات کشوررا حفظ کنند. 

 این کتاب جنگی است از نوشته های شماری از کارشناسان مسائل روسیه که هرچند اهل همین کشورهستند، اما بیش تر آن ها یا در کشورهای غربی کار و زندگی خود را پیش می برند و یا با مراکز پژوهشی غرب همکاری های نزدیکی دارند. از سوی دیگر در بیش تر فصل های کتاب که هریک از آن ها را نویسنده یا نوسندگان جداگانه ای نوشته اند، داده ها، آمار و اطلاعاتی ارائه می شود که پشتوانه ی محکمی برای اظهارات نویسندگان است.

مطالب در سیزده فصل تنظیم گردیده است:

فصل ا: پیوتردوتکیویچ

فصل 2: باریس کاپوستین

فصل 3: ولادیمیر پاپوف، پیوتردوتکیویچ

فصل 4: لیانید گریگوریف

فصل 5: ولادیمیر پاپوف

فصل 6: میخائیل گارشکوف

فصل 7: ناتالیا تیخونووا

فصل 8: والری فیودورف

فصل 9: یلی ینا شستوپال

فصل 10: گالینا گریبانووا

فصل 11: ناتالیا زوباریویچ

فصل 12: باریس میژویف

فصل 13: آندری مارگولین

... بیشتر
نویسنده:
پیوتر دوتکیویچ و ...
ناشر:
نگارستان اندیشه
کلید واژه:
اتحاد جماهیر شوروی,فروپاشی شوروی,تحولات اقتصادی,تحولات اجتماعی,افکار عمومی,محسن شجاعی
عنوان :
تاریخ یک انقلاب: گزیده مقالات، سخنرانی ها و مصاحبه های عزت الله سحابی
خلاصه مطلب :

نام عزت الله سحابی با نهضت آزادی، انجمن های اسلامی، مبارزات انقلابی و در یک کلام، با تحولات تاریخ معاصر ایران پیوند خورده است. درهم تنیدگی زندگی سحابی با مجموعه رویدادهای و فعالیت های سیاسی، او را بدل به نوعی گفتمان در سپهر سیاست ایران کرده است؛ گفتمانی مترقی و آزادی خواهانه و نیز ملی و مذهبی. کتاب حاضر شامل مجموعه نوشتارها و گفتارهای او طی سالیانی است که به جنبش های اسلامی از دیرباز تا معاصر پرداخته و نظرگاه های او را به عنوان یکی از مؤثرترین چهره های تاریخ معاصر ایران درباره ی انقلاب 1357 دربر گرفته است.

عزت الله سحابی در طول سال های زندگی سیاسی اجتماعی خود، به ویژه بین سال های 1357 تا 1360 و نیز در سال های بعد از دوم خرداد 1376 علاوه بر فعالیت در عرصه ی سیاسی کشور در صحنه ی مطبوعاتی کشور نیز حضور داشت و در قالب مصاحبه، یادداشت، مقاله و ... دیدگاه های خود را درباره ی مسائل مختلف جامعه مطرح کرد. البته این حضور جدای از انتشار نشریه «ایران فردا» در فاصله ی سال های 1371 تا اردبیهشت 1379 بود که سحابی در آن نظرات خود را با مخاطبانش در میان می گذاشت. مقالات چاپی در نشریه ی ایران فردا پیش از این جمع آوری و منتشر شده است. اما کتاب حاضر بخش نخست از مجموعه ی شش قسمتی نوشته ها، سخنرانی ها و مصاحبه های عزت الله سحابی است که تحت عنوان   مباحث تاریخی گردآوری شده است. مطالب این مجموعه در روزنامه ها و نشریات کشور به چاپ رسیده است. در تدوین این مجموعه تلاش بر آن بوده است که حتی المقدور اصالت متن اولیه حفظ شده و فقط به برخی اصلاحات عبارتی و ویرایشی اکتفا شود. مباحث این مجموعه شامل مقدمه ای درباره ی زندگی مهندس سحابی و پنج فصل می شود: 

فصل اول: جنبش اسلامی معاصر- در این فصل سحابی به نقد و بررسی جنبش اسلامی معاصر ایران از زمان سید جمال الدین اسدآبادی به این سو پرداخته است.

فصل دوم: تاریخ اسلام – این فصل شامل دو رساله درباره ی نهضت امام حسین علیه السلام است.

فصل سوم: انقلاب مشروطیت – این فصل دربرگیرنده ی مصاحبه ای از مهندس سحابی درباره ی انقلاب مشروطیت است.  

فصل چهارم: نهضت ملی شدن صنعت نفت و کودتای 28 مرداد- این فصل شامل چند مقاله و مصاحبه درباره ی نهضت ملی شدن صنعت نفت، حکومت دکتر مصدق و کودتای 28 مرداد است که در سه بخش مجزا ارائه شده است.

فصل پنجم: انقلاب- این فصل شامل شانزده مصاحبه و مقاله درباره ی انقلاب اسلامی ایران و تحولات مرتبط با آن است. 

از آنجا که مطالب این مجموه حاصل گفتگوهای متعدد در زمان های مختلف است لذا پاره ای مطالب و نکات تکرار شده اما به منظور حفظ اصالت متن از حذف آن ها خودداری گردیده است.

... بیشتر
نویسنده:
عزت الله سحابی
ناشر:
کتاب پارسه
کلید واژه:
عزت الله سحابی,جنبش های اسلامی معاصر,انقلاب مشروطیت,نهضت ملی شدن صنعت نفت,کودتای 28 مرداد,انقلاب اسلامی,امیر طیرانی
عنوان :
تبار خیزش: مسائل سرمایه داری معاصر در خاورمیانه
خلاصه مطلب :

کتاب پیش رو از معدود آثاری است که در اوج تحولات بهارعربی با رویکرد اقتصاد سیاسی نوشته شده است و از این رو، جایگاهی متمایز در میان سایر تحلیل ها دارد. در این کتاب، نویسنده به جای پرداختن به سیاست ورزی روز، عمدتا به واکاوی روندهای تاریخی و تحولات طبقاتی ملازم آن می پردازد تا زمینه ی شکل گیری اعتراضات و به تبع آن، دلالت های سیاسی این جنبش ها را تحلیل کند. افزون بر رویکرد نظری نویسنده، وجه متمایز کتاب برجسته کردن حوزه هایی است که در مطالعات متداول خاورمیانه عمدتا مغفول مانده است. 

کتاب حاضر دعوتی است به بازخوانی تاریخ اقتصاد سیاسی منطقه ی خاورمیانه. این کتاب روایت ضدانقلاب نئولیبرالی است که از چهار دهه ی گذشته، تمامی عرصه های حیات اجتماعی – اقتصادی منطقه را آماج حملات خود قرار داده است. آدام هنیه، نویسنده ی فلسطینی تبار و استاد دانشگاه سوآس، با روایتی درخشان و با بهره گیری از مطالعات تجربی می کوشد تا خطوط اصلی تحولات نئولیبرالی در منطقه را ترسیم کند ونشان دهد که دستاورد این سیاست ها برای مردم خاورمیانه چه بوده است. از این رو این کتاب جزء معدود آثاریست که در اوج تحولات بهار عربی با رویکرد اقتصاد سیاسی نوشته شده است و جایگاه متمایزی در میان سایر تحلیل ها دارد. در این کتاب، نویسنده به جای پرداختن به سیاست ورزی روز، عمدتا به واکاوی روندهای تاریخی و تحولات طبقاتی ملازم آن می پردازد تا زمینه ی شکل گیری اعتراضات و به تبع آن، دلالت های سیاسی این جنبش ها را تحلیل کند. افزون بر رویکرد نظری نویسنده، وجه متمایز کتاب برجسته کردن حوزه هایی است که در مطالعات متداول خاورمیانه عمدتا مغفول مانده است. همان که پیش از این نیز بدان اشاره شد.

این کتاب مشتمل بر هفت فصل است:

فصل اول: نظریه ها و چشم اندازها- در این فصل نویسنده با نقد رویکردهای متعارف که تحولات خاورمیانه را عموما با اتکای نظری به دوگانه ی مبهم دولت / جامعه ی مدنی بررسی می کنند، نشان می دهد که جریان اصلی مطالعات خاورمیانه گرفتار نوعی استثناگرایی روش شناختی است؛ گویی مقولات اساسی جامعه شناسی همانند دولت و طبقه برای مطالعه ی خاورمیانه ناکافی اند. این رویکرد باعث شده است که مسائل عینی خاورمیانه در هاله ای رازآلود از فرهنگ گرایی مستتر شود. در نتیجه، نویسنده تحلیل طبقاتی با مبنای بررسی پویایی های اجتماعی در خاورمیانه قرار می دهد که ناگزیر به بررسی چگونگی بسط سیاست های نئولیبرالی در چند دهه ی گذشته گره خورده است.

فصل دوم: ارائه ی تصویری از منطقه: امپریالیسم و خاورمیانه-  نویسنده در این فصل نشان می دهد که تحقق نئولیبرالیسم در خاورمیانه، همچون دیگر نقاط جهان، بدون اتکا به ابزارهای قهری دولت و بدون تمرکز شدید قدرت دولتی ممکن نبوده است. با خواندن سیر تاریخی تحولات، مخاطب در می یابد که چگونه پیاده سازی گام به گام سیاست های نئولیبرالی به تغییر ماهیت قدرت دولتی در خاورمیانه انجامید و دولت به ابزاری برای بازسازی روابط طبقاتی به نفع تمرکز و تجمیع هرچه بیشتر سرمایه در دست گروهی اندک بدل شد.

فصل سوم: ترسیم نقشه ی تجربه ی نئولیبرالی- خصوصی سازی و گفتمان بحران، مقررات زدایی بازار کار، مشارکت عمومی- خصوصی و هدف گرفتن زیرساخت ها، گشودن درها به بازار جهانی، قدرت سرمایه ی مالی، تمرکزیابی و استبداد – شکل جدیدی از نهادینه کردن قدرت دولتی، تمرکز زدایی و خودمختاری و دولت به عنوان مجرای ثروت از مطالب این فصل می باشند.  

فصل چهارم: سرمایه داری و اصلاحات ارضی در شمال آفریقا- تعدیل ساختاری و انقلاب کشت و صنعت، سلب مالکیت، مهاجرت و رشد تهیدستان روستایی، تکوین طبقاتی در مناطق روستایی، کشت و صنعت و بورژوازی روستای و بالاخره بازآرایی کشاورزی در خاورمیانه از مباحث این فصل است.

فصل پنجم: طبقه و دولت در کرانه ی باختری: نئولیبرالیسم تحت اشغال- اشغال 1967، توافق اسلو، ارتش ذخیره ی دورانداختنی نیروی کار، انتقاضه ی دوم، شکاف غزه- کرانه ی باختری، چرخش نئولیبرال، بی طرف بازار و پنهان کردن مسئله ی قدرت، ازمطالبیست که در این فصل آمده است.

فصل ششم: گستره ی منطقه ای: بازگرداندن دولت های عربی خلیج به صحنه- اهمیت کارگر مهاجر، فهم ماهیت کار مهاجر در خلیج، الگوها و وضعیت کار مهاجر در خلیج، تعمیق استثمار، توسعه ی طبقات سرمایه دار، بین المللی شدن سرمایه ی خلیج؛ عناوین فرعی این فصل را تشکیل می دهد.

فصل هفتم: بحران و انقلاب- از شمال آفریقا تا سوریه: خطوط انقلاب، یمن، بحرین، لیبی، سوریه، مضامین مشترک، مسیرهای مختلف، لحظه ی ضدانقلاب، وعده ی اغواگر کمک، اخوان المسلمین و ضد انقلاب و پیش بینی آزادی نیز مجموعه مطالب این فصل می باشند.

... بیشتر
نویسنده:
آدام هنیه
ناشر:
پژوهشگاه فرهنگ هنر و ارتباطات
کلید واژه:
سرمایه داری,سیاست ورزی,خاورمیانه,اقتصاد سیاسی,کرانه باختری,آدام هنیه,لادن احمدیان هروی
عنوان :
درام اسلامی
خلاصه مطلب :

نوشتار حاضر کتابی است در هفت فصل و یک پیوست، که برخی از مهم ترین و تأثیرگذارترین آثار در زمینه ی شناخت نمایش ایرانی است. در این کتاب به نمایش بومی ایران می پردازد، کتاب با معرفی مختصر اسلام و حادثه های مرتبط با تعزیه آغاز می شود، سپس مراسم آیینی در تمدن های مختلف را معرفی می کند و از این طریق می کوشد تا ریشه ها و شباهت های تعزیه با این مراسم را تبیین کند. نویسنده درادامه تعزیه را به مثابه متن و درام بررسی می کند و در فصل آخر موقعیت تعزیه را دردنیای امروز به تصویر می کشد و می کوشد چشم اندازی از آینده ی آن به دست می دهد. در پیوست نیز فهرستی از مهم ترین متن های این نوع نمایش ارائه می شود.

پاسخ این پرسش که آیا چیزی به عنوان درام اسلامی وجود دارد، به لطف پژوهش های تأثیرگذار نویسنده، مثبت است. پس نمایش اسلامی وجود دارد و در این کتاب ذیل عنوان تعزیه بررسی می شود. تعزیه نوعی نمایش آیینی شبیه به نمایش های آغازین یونان باستان است. اما با بررسی دقیق تر، ارتباط آن با نمایش های اروپایی قرون وسطی و حتی عناصر نمایش گونه و تماشایی مراسم آبیدوس مصر، که مضمون عمومی مرگ و رستاخیز اوزیریس را به تصویر می کشد، آشکار می شود. چرا که تعزیه هم نیازمند دو عنصر مشارکت و ایمان برای تحقق باورپذیری تئاتری است. در چنین رویدادهایی، مسائل دنیوی و آیینی در تخیلی که از نظر دراماتوروژی غنی است درهم تنیده می شوند. تعزیه، که ابتد در محوطه ی کاروانسراها اجرا می شد، اکنون به عنوان آیینی اسلامی و حتی دقیق تر از آن به عنوان نوعی آیین مذهبی شیعی شناخته می شود. شیعه، دومین مذهب بزرگ اسلام، مذهب رسمی ایران است و امروزه، طبق آنچه نویسنده نوشته است، حدود هفتاد میلیون ایرانی از آن پیروی می کنند. با وجود این، تعزیه در حال حاضر حتی در میان شیعیان نیز رواج چندانی ندارد و این امر نشان دهنده ی اهمیت ویژه ی پژوهش نویسنده است.

تعزیه همواره در ماه محرم، نخستین ماه تقویم قمری و ماه عزاداری شیعیان، اجرا می شود. زمان دقیق این ماه هرساله (نسبت به تقویم شمسی و میلادی) تغییر می کند. موضوع اصلی تعزیه همواره به رویدادی خاص در تاریخ شیعه مربوط می شود. ساختار اولیه ی تعزیه کم و بیش تا اواخر قرن هجدهم تکامل یافت، اما این موضوع باعث نشد که نویسندگان از نوشتن نسخه های تازه دست بکشند- به ویژه در حدود صد سال اخیر- آن ها در عین حفظ داستان اصلی، که نماد ایمان و عزاداری است، نسخه های تازه ای ازتعزیه آفریده اند. نویسنده ی این نوشتار طی تحقیقی راه گشا، نه تنها متون کلاسیک تعزیه که برخی از تعزیه های امروزی را نیز بررسی می کند بلکه حتی فهرست بلندی، از متون و جاهایی را که می توان به آن ها دسترسی داشت، در اختیار مخاطب قرار می دهد. شایان ذکر است که یکی از بزرگ ترین مجموعه های متون تعزیه در کتابخانه ی واتیکان رم نگهداری می شود. چون تعزیه بازتاب روایت شیعه از حوادث سال های آغازین اسلام است و تا حدودی با روایت محققان سنی اختلاف دارد اما این اختلاف موضوع این پژوهش نیست. در اینجا تعزیه تنها به مثابه نوعی هنر بررسی می شود. بنابراین برای درک کامل ماهیت تعزیه، شناخت اسلام و تاریخ ایران امری ضروری است. از این رو دو فصل از کتاب حاضر به بحث درباب مذهب و تاریخ ایران پرداخته است و تلاش شده که این مباحث مستقیما به تطور تعزیه ربط داده شود و برای تمرکز بر هدف اصلی این پژوهش، که بررسی خاستگاه و تطور تعزیه است، از مقایسه ی آن با دیگر انواع تئاتر همانند نمایش های یونانی یا مصیبت نامه های اروپایی قرون وسطی اجتناب شود. کتاب مشتمل بر هفت فصل و یک پیوست است:

فصل اول: ایران: زادگاه تعزیه

فصل دوم: اسلام و تعزیه

فصل سوم: منشأ و روند شکل گیری تعزیه 

فصل چهارم: نمایش های تعزیه

فصل پنجم: اجرای تعزیه- فصل ششم: تعزیه در جهان اسلام- فصل هفتم: تعزیه: دیروز، امروز و فردا

... بیشتر
نویسنده:
جمشید ملک پور
ناشر:
بیدگل
کلید واژه:
تعزیه,درام اسلامی,نمایش,عزاداری شیعیان,جمشید ملک پور,فرزام حقیقی
عنوان :
زمانه، زندگی و کارنامه ملاحسین واعظ کاشفی
خلاصه مطلب :

این نوشتار نشان دادن وضعیت شیعیان در محدوده ی آثار رجالی، کمک به اطلاع رسانی درست به آمار تمدنی و مذهبی است. 

تاریخ پرفراز و فرود مذهب تشیع، شاهد حضور بزرگ مردانی در عرصه ی علم و فقاهت بوده است که در مناطق مختلفی از سرزمین های اسلامی ظهور کرده اند. از درون کتب رجالی و تراجم، اطلاعاتی چند درباره ی این شخصیت ها می توان استخراج نمود که با طبقه بندی و تحلیل داده ها به تفکیک مناطق شیعه نشین می توان آماری کاربردی و سودمند درجهت آشنایی با چگونگی گسترش، پراکندگی و نوزایی های تاریخی این مذهب ارائه داد. تاریخ تشیع به سنت ها و آیین هایی پیوند خورده که جدا کردن آن ها از یکدیگر امکان پذیر نیست. در این میان، آیین عزاداری امام حسین علیه السلام بیش از دیگر آیین ها، زندگی شیعه و آرمان تشیع را شکل داده و می دهد و در چند سده ی اخیر با سنتی گره خورده که اساسا سوگواری و عزاداری با آن شناخته می شود و آن «روضه خوانی» است. روضه خوانی از زمانی باب شده که ملاحسین کاشفی کتاب روضة الشهدای خود را تألیف کرده و اهل تبلیغ و منبر برای پیش برد اهداف مذهبی آن را در دست گرفته و بر فراز منابر خواندند. درباره ی این کتاب که چنین جایگاهی درمیان همگان یافته، گفتگوهای بسیاری چه در میان حوزویان و چه دانشگاهیان در گرفته و طبعا دیدگاه های مختلفی ابراز شده است. اما به راستی ملاحسین کاشفی که بود و اعتبار کتابش تا چه حدی است؟ این پرسش ها برای اهل تحقیق پاسخی شایسته می طلبید. کتاب پیش رو نوشتاری است که سعی دارد دسته ای از ابهامات معطوف به کاشفی را برطرف سازد. این اثر نتیجه ی سال ها تلاش نویسنده است که از نظر خوانندگان می گذرد.

مطالب در سه فصل تهیه و تنظیم گردیده است:  

فصل اول: زمانه ملاحسین واعظ کاشفی

فصل دوم: زندگینامه ملاحسین واعظ کاشفی

فصل سوم: آثار کاشفی

... بیشتر
نویسنده:
مصطفی گوهری فخرآباد
ناشر:
پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
کلید واژه:
ملا حسین واعظ کاشفی,زمانه و زندگی,تشیع,عزاداری سیدالشهداء,روضه خوانی,روضة الشهداء,مصطفی گوهری فخرآباد